Jupiter z noci 16.8.-17.8. 0:03-0:51 SELČ. Všechny *.avi zpracovaná v Registax V5, Astra Image 3.0 Pro, Photoshop CS3.
Zpracovaných 13 snímků poskládáno do *.gif v GIF Movie Gear.
to KpS: nádherný snímek. Hlavně se mi líbí, že je pořízený "jenom" 6" dalekohledem. Začínám litovat, že jsem tu výjmečnou noc fotil Řasovou mlhovinu a nezkusil přes 6" Newtona Jupiter (aspoň jsem na něj přes ten dalekohled koukal, a to bylo taky pěkné).
dovolujem si Vam predstavit snimok dalsieho ceskeho majstra planetarnej fotografie a asi aj veduceho pretekara tohto vlakna - aj ked asi o tom zatial pochyboval.
Autor snimku Atalli, AVI uploadoval a poslal mi link, upozornujem ze je to spracovanie na rychlo, asi za 6 minut!
Takze tu to mate (farby si nevsimajte, manzelku tu nemam) - Atalliho vynikajuci snimok!!!
Ide predpokladam o snimok z prispevku 387, dalsie detaily prosim nech zdeli autor. Aj mna by zaujimala napriklad pouzita kamera atd...
to Atalli: dufam ze sa neurazis ze som ti to tu zverejnil, ale som proste nevydrzal. Ak si za, este sa k detailnejsiemu spracovaniu casom vratim.
Začínám litovat, že jsem tu výjmečnou noc fotil Řasovou mlhovinu a nezkusil přes 6" Newtona Jupiter (aspoň jsem na něj přes ten dalekohled koukal, a to bylo taky pěkné). Porovnání stejných průměrů mohlo být zajímavé. Čím byste snímal? S Atikem bych musel kvůli fps zmenšit pole a začít pointovat. Část snímků by to znehodnotilo.
Těší mne, že Vás snímek zaujal. Stále u něj váhám, zda přidat na strmosti, případně doostření. Více detailů by to nepřineslo. Na druhé straně od fotografie asi většina očekává jiný pohled než ten, který zná přes okulár. Od fotografie se spíše očekává jednoznačnost na první pohled. Tak nevím.
akorát se mi zdá, že tím příliš razantním zpracováním se ztrácí okraje planety. Okraje planet do ztracena lze často vidět na snímcích i těch nejlepších fotografů. Přímku mezi body (0,0) a (1,1) nelze deformovat tak, aby se strmost (kontrast) zvýšila v každém jejím bodě. Jasná oblast je zajímavější a tak to odnesou okraje.
Tak jsem zkusil podruhé letos Dobsona - první "vlaštovku" sem dávám hned, protože jsem byl zvědavý jak to dopadlo.
Zase je tam ten pitomej "cibulovej efekt" :-/. Videí mám víc, budu si s tím hrát ještě zítra (vlastně dnes ). Snad se to podaří trochu srazit (tu cibuli). Připadá mi, že je tam moc světla i přes okulár 4mm a 6x zoom foťáku. Snad jen už opravdu clonit. Je to teda honička tam ten Jupiter při tom velkém zvětšení vůbec dostat a udržet v ZP Dobsona na PP ::).
Zmenšené to vypadá jako vždy trochu líp :
A jedna míň drastická úprava:
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
A o tom jsem mluvil. Hamr paráda. Clonění asi ubere na rozlišovací schopnosti, ale je fakt, že s kompaktem asi jiná možnost není. jednině si možná trochu přisvítit do tubusu.
Nazdar planetáři.
Dneska v noci jsem byl s vámi a koukal i natáčel Jupitera přes 125 refraktor.Stejnak se to klepalo jako hrom,odhad 3/10.Co z videí vznikne,uvidím odpoledne.Ve 2h ráno jsem už neměl sil na zpracování,když v 5h ráno vstávám do práce. :-/
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
No ja som spracovaval tuto noc popri snimani, takze sem vlozim jednu animaciu. Od zaciatku sezony cakam na prechod Ganymeda, teraz dokonca dvojity tranzit, ale nedari sa. Bud je zamracene, alebo nepraje seeing.
Na vcerajsi vecer som sa poctivo pripravil- kolimacia, miesto na disku atd., len ten seeing...
Do 23.40 to vyzeralo ze to treba vzdat, nasledne sa na polhodinku seeing vyrazne umudril, avsak akonahle Ganymedes vstupil pred kutucik, zhorsilo sa to ako na povel na 4/5 Antoniady a na monitore som chvilami nevidel ani 2 oblacne pasy...
Takze som to okolo druhej uz celkom vzdal, aj tak som poriadne vymrzol, augustove noci uz nie su tie letne.
No tu je ta animacia, zacina 23.44 a konci 01.27. Necham ju velku a pomalu, nech dobre vidieť framy ktore sa vcelku podarily a zaroven vyvoj seiingu.
mitovka
P.S. Viete mi niekto poradit ako co najlahsie povkladat do framov animacie text? (napriklad udaj o case), hlavne tak nech ten text pri animacii naposkakuje (teda nech je na kazdom jednotlivom snimku na tom istom mieste)
No ja som na kompakt nemal nervy pre podpobne problemy ako mas ty. Podla mna kompakt nemoze vo video mode vyprodukovat nejaky extra vysledok (teda spon tie s ktorymi som mal doteraz skusenost - lacnejsie modely Sony a Panasonic), lebo tam nejako strasne "pridava svetlo". Proste je nemozne aby som mal Saturn cez pol displeja, ak nie viac, robil 30 fps a mal to uplne prepalene.
Mozno mas (urcite) nejaky novsi a lepsi model, ale zrejme sa s podobnymi problemami stretavas. Prajem Ti nech fotak aj dalej takto uspesne "oblbujes" a mozno by som tiez skusil to prisvetlovanie do tubusu - aj ked je to dost bizarna metoda, mne sa pri pokusoch s videom vo fotaku jedina trosku osvedcila.
mitovka
P.S. inak vsimni si tu "cibulu" na snimkoch mojej poslednej animacie - tych kde boli horsie podmienky
P.S. Viete mi niekto poradit ako co najlahsie povkladat do framov animacie text? (napriklad udaj o case), hlavne tak nech ten text pri animacii naposkakuje (teda nech je na kazdom jednotlivom snimku na tom istom mieste)Zkus Zoner Photo Studio. Umi davkove zpracovani snimku. Mel by umet takto vkladat i text.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke