Tak výjezd za tmavou oblohou se nakonec nekonal,nenašel se žádný sparingpartner.

Večer jsem jen na rychlo zkoukl Měsíc (zkusil nějaké fotky,viz.snímky)a taky Saturn.(co všechno jsem neviděl napíšu do přísl.vlákna. ;D)
Balil jsem rychle,protože padlo rozhodnutí o ranním vstávání na Střelce.Ve 2:45 byl dalekohled tentokrát odnesen cca 300m kde byl neomezený výhled na jih a mohl se tak na něj dívat už za větší tmy než minule. ;)Takže hledáček směr M22 a už v něm nešla přehlédnout.
Měl jsem Naglera 11mm(145x)a to byla prostě nádhera. [smiley=thumbsup.gif]Nemá cenu nic popisovat,to se musí vidět.
Zkusil sem ji ještě v Pentaxu XF 8,5 (190x) a zorné pole vzalo zasvé. ;DJednoduše plné hvězd.
Sousední M28 se dala také slušně rozložit,ikdyž tady trochu ten jasný střed zůstal.
Po chvíli se však udělal nějaký zákal,padala rosa a přes oblohu se natáhly pruhy oblačnosti. >:(Proto jsem narychlo zkusil i ty M69,70,55 metodou náhody,ale už se ztrácely i ty jasnější hvězdy a postupně zmizel celý Střelec. :-[
Protože mi bylo líto balit po 20minutách,vyčkával jsem mezery mezi těmi pruhy a namířil na Vodnáře,kde na mě čekala M2. ;DJe to moc hezká kulovka a docela velká.Hustý střed jsem však nerozložil,jen pár hvězdiček na okraji.Jají čas ale teprve přijde.

Z čeho mám však velkou radost je,že se nechala odpozorovat NGC 6934 v Delfínu. ::)Byla malá,ale rysy kulovky byly patrné.Čekal jsem těžší hledání,ale podle zahnutí ocasu delfína a dvou hvězdiček (6,5 a 6,9mag)které jsou lehce viditelné už v hledáčku a nad kterými ta kulovka je,jsem ji měl do minuty v zorném poli. ;D
Celkově ani ne hodina venku,vstávání nelituji,viděl jsem zas kus nebeské krásy a upisuji další dvě kulovky ze seznamu. [smiley=vrolijk_26.gif]
PS-při tom včerejším večerním pokuku jsem tak narychlo vjel Berenice do vlasů a u M53 viděl jasnější hvězdičku,které jsem si dříve nevšiml.Byla přesně na kraji kulovky a jasností vypadala jako by snad do té kupy ani nepatřila. :-?Prohlédl jsem si dostupné fotky té hvězdokupy a nic tomu podobné jsem na nich neviděl.
Pokud by někdo chtěl,koukněte na to.Já to budu muset udělat taky,jestli se mi to nezdálo. ;DPokud si to dobře vybavuji,měla by být na jihozápadním okraji,viděno v Newtonu.(ve skutečnosti severovýchod)