O.K. Ještě povzdech a trochu off-topic..Se slzou v oku jsem si vzpoměl /zase/ na léto a silnou kačku, kdy ten můj Dobson 300/1500 prodávali v ATC za 13.tisíc!!
V nabídce Binoxu mají dnes jen zrcadlo za tu cenu....
To jsou paradoxy...
P.S. Tím ED-80 bych se rád někdy podíval, ale jen ze zvědavosti...Nemůžu mít doma všechno, co se mi líbí, že.. :-/
/Tím chci říct, že jste mu neporadili špatně, dle toho, co si představoval..Aspoň si myslím../
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Musím reagovat ve snaze ti ušetřit zklamání a být bit..
Jednoznačně třetí možnost...Dokonce bych se odvažoval tě tlačit ke koupi od Binoxu za starou skladovou cenu 10 litrů za 200 Newtona na paralaktice EQ-5...Má ho kolega a je s ním spokojen...
Jinak volím jednoznačně třetí možnost!! Teda můj názor!
Smajlíky nedávám, páč jde do tuhého a končí legrace!
P.S. Pod dobrou oblohou je dvacítka k nezaplacení a ukáže víc, krom planet a s UHC planetárek a kulovek, jak třicítka doma na zahradě...
P.S.2.Bohužel mám tendenci nutit každému to, co mi připadá nejlepší řešení...Tak si to nějak přeber..
Za úplného začátečníka se nepovažuju...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tohle se tezko porovnava...Vsechny tri pristoje jsou uplne jiny system. Kazda ma svoje plus a minus. Asi nejlepe by v pozorovani podle meho nazoru obstal newton, ale i ten ma svoje negativa.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Tohle se tezko porovnava...Vsechny tri pristoje jsou uplne jiny system. Kazda ma svoje plus a minus. Asi nejlepe by v pozorovani obstal newton, ale i ten ma svoje negativa.A v čem?
Velikost - transportovatelnost, ta montaz taky nemusi byt za vetrnejsich podminek stabilni, koma, kolinace, a asi jsou i dalsi aspekty.
Dodatek - vidis, nekomu vadi i to, ze je to otevreny tubus. Proste je to dano konstrukci - system.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Mě ale u Newtonu vadí hlavně to, že jde o otevřenou konstrukci. Můj 76mm Newton mi po několika letech uvnitř úplně zreznul, ale šlo o starší ruský dalekohled, takže to asi nemůžu zevšeobecňovat
Velikost - transportovatelnost, ta montaz taky nemusi byt za vetrnejsich podminek stabilni, koma, kolinace, a asi jsou i dalsi aspekty.Kolimace nevidím jako problém, koma se dle potřeby dá řešit komakorektorem, a o stabilitu 750 mm dlouhého tubusu na EQ3-2 bych na vizuální pozorování bych strach neměl..Srovnávám delší a těžší tubus 200/1000 na EQ-5 a na vizuál není problém...
Sakriš, tak proč nekoupíš ten maksutov, co jsem navrhoval??? Je uzavřenej, levnej, nemá barevnou vadu a kvalitou obrazu se téměř, až na mírně horší kontrast, vyrovná tomu drahýmu ED. A má větší průměr, takže ukáže i víc detailů...
Mě ale u Newtonu vadí hlavně to, že jde o otevřenou konstrukci. Můj 76mm Newton mi po několika letech uvnitř úplně zreznul, ale šlo o starší ruský dalekohled, takže to asi nemůžu zevšeobecňovatProblém u tebe vidím u špatné zkušenosti s 70 mm Newtonem...
No nic, svoje jsem řekl, ale ty dvě varianty č.1 a 2. bych nebral...Refra 100/500 barevná vada a na planety skoro nepoužitelné a Mak má zase malý průměr i vzhledem k centrálnímu stínění sekundárem a zařadil bych ho do kategorie "hračka"..
To mas pravdu! Omlouvam se, ze novackovi reknu svuj nazor a poukazu na mozne uskali jeho vyberu. Newton je teda podle tebe uplne bez problemu?!Pokud říkáš občasné kolimaci (o které se zmínil stana) problém, tak je kolimace opravdu problém. Ale s laserovým kolimátorem je to otázka pár minutek jednou za čas, což mě osobně jako problém nepřipadá. A laserový kolimátor stojí v ATC 999Kč.
Zreznutí by hrozit vůbec nemělo, o tom jsem nikdy u SkyWatcheru neslyšel, otevřený systém by mi byl šumafuk. Montáž EQ 3-2 bohužel nemám osahanou - Stana porovnava 200/1000 na EQ5, ale tato montáž je lepší, takže stabilitou by to snad mělo být srovnatelné, když je toto menší a lehčí tubus. Dalekohledem 150/750 jsem se díval jeden pozorovací večer a byl jsem mile překvapen, kolik už toho je schopen ukázat, také bych jej asi volil přednostně před refraktorem.
Kolimace myslím nebude nutná často. Komu u takového přístroje možná začátečník ani nezaregistruje a navíc ji asi těžko bude řešit komakorektorem v ceně vyšší než je cena dalekohledu.
Stana: díval ses někdy 102/500 SW? Pokud ne, nehodnoť ho. Já taky nehodnotím montáž EQ 3-2 (i když myslím, že už jsem ji v ruce měl). 102/500 má tak malou barevnou vadu, že třeba já osobně ji v něm ani nevidím. Vím, nějaká tam asi bude, ale nemohu si pomoct, mně nadchl.
Sakra nemůžete to napsat do jednoho příspěvku? Vy tu popíšete 10 stran !! :-[
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Mak má zase malý průměr i vzhledem k centrálnímu stínění sekundárem a zařadil bych ho do kategorie "hračka"..Myšleno s ohledem k pozorování deep sky- tam to chce pro pořádnej okuk aspoň 200mm, i když i se 127mm MAKem kde co uvidíš. Na planety už tak špatný nebude.
Sakriš, tak proč nekoupíš ten maksutov, co jsem navrhoval??? Je uzavřenej, levnej, nemá barevnou vadu a kvalitou obrazu se téměř, až na mírně horší kontrast, vyrovná tomu drahýmu ED. A má větší průměr, takže ukáže i víc detailů...
Newtony SW nemůžou zrezivět, páč jsou z hliníku.
Mně se taky líbí, ale stana ho zařadil do kategorie "hračka"
Mně se taky líbí, ale stana ho zařadil do kategorie "hračka"
Grajda myslel ten 127 mm ne tu 102 mm hračku..Aspoň myslím..
To MaG. 100/500 nemám, ale mám 80/400...Tak snad to nebude takový rozdíl..
O.K. Už mizím...
P.S. Asi průsvich a Binox si asi četl naše příspěvky a stránku má nedostupnou a tuším bude upravovat ceny... :-[ ;D
Takže planý poplach, ceny zatím zůstávají...Otázkou je jak dlouho..
To MaG: Že popíšeme 10 stran? Co by za to někteří admini a moderátoři dali, kterým fórum usychá... Bral bych to jako velké +!