Sluneční filtr
Re: Sluneční filtr prvni pozorovani
Klucí tak jsem dal,prvne refraktor na montáz a zajimalo by mne co lze ocekavat,kdyz to funguje tak jak ma.Cili v 80mm refraku pri zvetseni ca 35x mam slunce cely v obraze,okraje ostry obraz hezky žlutej a vidím asi tri tmavy skvrny,mozna se tomu rika flokuly,nevim.Co by mohl,pozorovatel za idealnich podminek pres folii tak videt víc? Dík.
Petr
Petr
Re: Sluneční filtr
Dnes v podstatě tohle vše :
https://www.spaceweather.com/images2023 ... mi1898.gif, určitě tam dej 2x větší zvětšení- Slunce se tam vejde.
https://www.spaceweather.com/images2023 ... mi1898.gif, určitě tam dej 2x větší zvětšení- Slunce se tam vejde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Během několika týdnů budou v prodeji nové konstrukce slunečních filtrů od Coronado (Meade) s aperturou 60 mm a 90 mm, včetně blokovacích filtrů BF:
https://www.astroshop.de/glasfilter-in- ... OC4wLjAuMA..
https://www.astroshop.de/glasfilter-in- ... 15/p,59483
Obě apertury disponují osvědčeným RichView™- T-Max laděním a lze je kombinovat s každým kvalitním achromatickým refraktorem. Apochromáty nejsou zapotřebí! Ceny se řídí také podle velikosti blokovacích filtrů BF.
https://www.astroshop.de/glasfilter-in- ... OC4wLjAuMA..
https://www.astroshop.de/glasfilter-in- ... 15/p,59483
Obě apertury disponují osvědčeným RichView™- T-Max laděním a lze je kombinovat s každým kvalitním achromatickým refraktorem. Apochromáty nejsou zapotřebí! Ceny se řídí také podle velikosti blokovacích filtrů BF.
- Přílohy
-
- Etalon Coronado SolarMax III, 60 mm.png (622.43 KiB) Zobrazeno 3970 x
-
- Coronado SolarMax III 60 mm etalon s blokovacím filtrem BF10.png (277.54 KiB) Zobrazeno 3970 x
-
- Coronado SolarMax III 90 mm etalon s blokovacím filtrem BF15.png (288.36 KiB) Zobrazeno 3970 x
- Beda
- Kontaktovat uživatele:
Montážní rozměry vzduchového etalonu Coronado SolarMax III 60 mm s RichView -Tmax laděním. U chromosférických teleskopů se vzduchovými etalony SolarMax 60 a 90 mm odpadá nákup filtrů D-ERF a prodlužujících telecentrických systémů TZ/2x-3x nebo 4x.
- Přílohy
-
- Montážní rozměry Coronado SolarMax III 60 mm RichView- Tmax laděním.png (90.92 KiB) Zobrazeno 3891 x
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Dotaz na zkušenější.
Dá se použít sestava D-ERF Altair TriBand, refraktor, Telecentrický systém Baader SunDancer II TZ-4S bez 2nm blokačního filtru + SunDancer II ( bez telecentru SunDancer II TZ-3S, který obsahuje 2nm blokační filtr) ? Případně na vstup TZ-4S přidat H-alpha 3,5nm 1.25 . Nechce se mi přehazovat 2nm blokační filtr mezi TZ-4S a TZ-3S.
Dá se použít sestava D-ERF Altair TriBand, refraktor, Telecentrický systém Baader SunDancer II TZ-4S bez 2nm blokačního filtru + SunDancer II ( bez telecentru SunDancer II TZ-3S, který obsahuje 2nm blokační filtr) ? Případně na vstup TZ-4S přidat H-alpha 3,5nm 1.25 . Nechce se mi přehazovat 2nm blokační filtr mezi TZ-4S a TZ-3S.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Na zodpovedanie tejto otázky by sme potrebovali poznať rozostup hrebeňa (maxím) SunDancer II etalónu. Tipoval by som, že nahradenie 2 nm blokátoru skoro 2x širším (3,5 nm) nebude fungovať, pretože vpustí časť svetla zo susedných maxím.
- Beda
- Kontaktovat uživatele:
Předpokládám, že jako H-alfa filtr bude sloužit buď SolarSpektrum nebo DayStar u kterých by měla být efektivní světelnost systému alespoň f/30, lépe f/35. Pro pozorování pouze okrajových jevů (protuberance a erupce ) postačí světelnost f/20-f25.
Vzdálenost jednotlivých píků etalonů tzv. FSR, tedy Free Spectral Range, je u vzduchových a slídových filtrů různá:
PST etalon: 5.5Ä , vzduchový
Coronado SM60: 13Ä, vzduchový etalon
Slídové etalony od DayStar a SolarSpektrum: 27Ä
Pořadí optických elementů u H-alfa filtrů DayStar a SolarSpektrum se slídovým etalonem:
1. 10Ä blokovací h-alfa filtr
2. První filtr s kruhovou polarizací (cirkular polaroid)
3. Slídový etalon, ručně štípaná a následně oboustranně napařená destička o síle 0.01 - 0.03 mm, uložená do optického tmelu mezi dvě skleněné optické desky
4. Druhý filtr s kruhovou polarizací (cirkular polaroid)
5. ITF filtr - Induced Transmission Filter
Filtry s kruhovou polarizací jsou otočné a při konečné montáži se jejich natočením nastaví jas obrazu.
K odstranění parazitní složky vedlejších maxim kolem čáry H-alfa slouží blokovací filtry BF, které u fi. Coronado obsahují filtry s pološířkou propustnosti 4Ä. Jsou umístěné buď do zenitových zrcátek, nebo v přímohledných BF jednotkách.
U filtrů DayStar a SolarSpektrum jsou zabudované na vstupu filtrů (bod 1.) a mají pološířku propustnosti 10Ä .
Filtr 2nm, který je na vstupu telecentrického systému SunDancer II TZ-3S, nemá tedy na funkci H-alfa filtru vliv a slouží pouze k tepelné ochraně optických součástí, pokud se použije v refraktoru s aperturou do 80 mm bez vstupního ERF filtru. Pokud se použije D-ERF filtr od Baader nebo Altair před objektivem refraktoru, není jeho použití nutné.
Vzdálenost jednotlivých píků etalonů tzv. FSR, tedy Free Spectral Range, je u vzduchových a slídových filtrů různá:
PST etalon: 5.5Ä , vzduchový
Coronado SM60: 13Ä, vzduchový etalon
Slídové etalony od DayStar a SolarSpektrum: 27Ä
Pořadí optických elementů u H-alfa filtrů DayStar a SolarSpektrum se slídovým etalonem:
3. Slídový etalon, ručně štípaná a následně oboustranně napařená destička o síle 0.01 - 0.03 mm, uložená do optického tmelu mezi dvě skleněné optické desky
Filtry s kruhovou polarizací jsou otočné a při konečné montáži se jejich natočením nastaví jas obrazu.
K odstranění parazitní složky vedlejších maxim kolem čáry H-alfa slouží blokovací filtry BF, které u fi. Coronado obsahují filtry s pološířkou propustnosti 4Ä. Jsou umístěné buď do zenitových zrcátek, nebo v přímohledných BF jednotkách.
U filtrů DayStar a SolarSpektrum jsou zabudované na vstupu filtrů (bod 1.) a mají pološířku propustnosti 10Ä .
Filtr 2nm, který je na vstupu telecentrického systému SunDancer II TZ-3S, nemá tedy na funkci H-alfa filtru vliv a slouží pouze k tepelné ochraně optických součástí, pokud se použije v refraktoru s aperturou do 80 mm bez vstupního ERF filtru. Pokud se použije D-ERF filtr od Baader nebo Altair před objektivem refraktoru, není jeho použití nutné.
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Díky za podrobné vysvětlení
.

Bedo, toto je zaujímavá informácia. Keďže som vlastnil Daystar Solarscout, tak viem, že obraz v ňom bol tmavší oproti iným základným malým Ha ďalekohľadom. Takže výrobca to tak nastavil schválne? z nejakého dôvodu? Tak nejak laicky verím, že ak by sa dal jas nastaviť na vyššiu úroveň celkom by to bolo fajn a snáď umožnilo použiť i vyššie zväčšenie. Ale možno sa mýlim a je to celé inak. Vieš prosím viac?Beda píše: ↑26. 05. 2024, 09:56 Pořadí optických elementů u H-alfa filtrů DayStar a SolarSpektrum se slídovým etalonem:
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- Beda
- Kontaktovat uživatele:
Nastavení jasu se provádí před vložením optiky filtru do objímky. Bere se přitom na zřetel, bude-li fitr používaný převážně vizuálně nebo fotograficky. Takže teď se na nastavení nedá nic změnit. Demontáž optiky v amatérských podmínkách nedoporučuji!
Staré filtry DayStar byly ještě v osmdesátých létech nastaveny většinou na vizuál, takže obraz byl poměrně tmavý a bez černého hadru přez hlavu a určité akomodace se observátor neobešel
. Příliš jasný obraz je vizuálně "příjemný" jen poměrně krátkou dobu. Poté dochází ke ztrátě vnímavosti na drobné detaily. Ostatně známý selenograf Johan N. Krieger, často pozoroval a kreslil Měsíc z téhož důvodu se zacloněným objektivem jeho 25cm refraktoru. Pokud se dobře pamatuji, píše o cloně 17cm! A to měl na jeho hvězdárně v Triestu k dispozici výborný seeing
!
Staré filtry DayStar byly ještě v osmdesátých létech nastaveny většinou na vizuál, takže obraz byl poměrně tmavý a bez černého hadru přez hlavu a určité akomodace se observátor neobešel

Vďaka Bedo,
samozrejme som nemal na mysli rozoberanie Daystar-u a štelovanie polarizačnch filtrov. Hrozí nevratné poškodenie. Ale ako varovanie je to jasné. A tú prikrývku hlavy spolu s akomodáciou na tmu tiež doporučujem (nie že by som to robil vždy, ale pomáha).
samozrejme som nemal na mysli rozoberanie Daystar-u a štelovanie polarizačnch filtrov. Hrozí nevratné poškodenie. Ale ako varovanie je to jasné. A tú prikrývku hlavy spolu s akomodáciou na tmu tiež doporučujem (nie že by som to robil vždy, ale pomáha).
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Mám hned další dotaz - trochu mimo téma. Pro dosažení optimálního poměru 1/30 bych potřeboval telecentr 5x, ale ty Baader nenabízí. Mám Baader TZ-4S což mi dá 1/26 ( s 5x by to bylo optimálních 1/32.5).
Našel jsem jen dva :
Stadardní výrobek TS-Optics 5x Premium Barlow Lens 1.25" - 4 elements, telecentric a zakázkový BelOptik. TS tvrdí, že je to stejné jako Baader. Nevíte o nějakém dalším kvalitním telecentru 5x ?
Našel jsem jen dva :
Stadardní výrobek TS-Optics 5x Premium Barlow Lens 1.25" - 4 elements, telecentric a zakázkový BelOptik. TS tvrdí, že je to stejné jako Baader. Nevíte o nějakém dalším kvalitním telecentru 5x ?
- Beda
- Kontaktovat uživatele:
Midars: Telecentrický systém 5x od TS dává dobře korigované pole na úrovni systémů Baader. Nic lepšího do 200EUR na trhu není. TeleVue Powermate 5x je ověřený a velmi kvalitní systém, ale podstatně dražší. Efektivní ohnisko 1/26 s TZ4x je na observaci povrchu chromosféry opravdu málo!
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Sub dotaz - ten TV PM 5x/1,25 viz TV stránky se mi podle obrázku nejeví jako telecentrický - mění se zvětšení se změnou vzdálenosti
. Nebyl by to problém ?