Hrátky s kompaktem
Hrátky s kompaktem
Já toto téma vítám. Astronomie je mým koníčkem od dětství a od výroby dalekohledu jsem se propracoval až k docela slušné technice, kterou lze sledovat a ukazovat valnou část objektů. Ale nikdy jsem nefotil a ani se k tumu nechystám. Podle mne prochází fórem hodně nováčků a od koupi dalekohledu je cesta k focení asi nejblíže přes kompakt. Myslím že téma může oslovit hodně lidí, kteří disponují rodinným kompaktem ;). Jen aby se sem nebáli napsat. Aby je někdo nesepsul, že o téma vedle se fotí fakt dobré snímky tak proč se chodí a takovým hnusem. :) Nic proti nikomu ten snímek od Hamra se mi líbí. ;)
Tak ať toto téma nezapadne a snímky ať se jen hrnou.
Když jsem měl svou první digi kameru s jakýmsi 0 lux :D tak se dařilo docela dobře snímat Jupiter, ale nikdy jsem to neopakoval.
Ahoj
Tak ať toto téma nezapadne a snímky ať se jen hrnou.
Když jsem měl svou první digi kameru s jakýmsi 0 lux :D tak se dařilo docela dobře snímat Jupiter, ale nikdy jsem to neopakoval.
Ahoj
Triedr 12x60 a jiné
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Hrátky s kompaktem
Taky tomu nerozumím, nevím proč to Canoni neudělali rovnouJá myslím, že je to rozumné maximum těch 15 s., ikdyž jsem měl Olympus který dělal 8 minutové expozice a bylo to tak z výroby, mohu říct že už po 30 s. expozici bylo jasné, že je to úplná hloupost a funkce navíc. Ale, kluci, každopádně Vám fandim, ikdyž je jasné, že tudy cesta nevede, předvádíte na tu použitou techniku opravdu maximum. Klobouk dolů, já na to asi vůbec nemám trpělivost.
Lectorem iustus...
Hrátky s kompaktem
Já myslím, že je to rozumné maximum těch 15 s., ikdyž jsem měl Olympus který dělal 8 minutové expozice a bylo to tak z výroby, mohu říct že už po 30 s. expozici bylo jasné, že je to úplná hloupost a funkce navíc.
S tim nemohu souhlasit. Fotky s prodlouzenymi expozicemi porizenymi za pomoci CHDK podle me jednoznacne ukazuji, ze omezeni na 15s je uplne nesmyslne. Pokazde kdyz na tento limit narazim, tak v duchu nadavam vyrobci proc... Notabene u kompaktu vyssi tridy (u Canonu rady S a G) by mela byt ponechana fotografovi maximalni volnost. Mnohem radeji bych zvolil napr. expozici 60s@ISO100 ze ktere vyleze vcelku hladka fotka nez 15s@ISO400 z ceho vyleze zasumena hruza, lec nekdo moudry rozhodl ze zasumena hruza je lepsi >:(
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Hrátky s kompaktem
I já už jsem na to právě přišel... 
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc , C11" 280/2800 mm
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Hrátky s kompaktem
Fotky s prodlouzenymi expozicemi porizenymi za pomoci CHDK podle me jednoznacne ukazuji, ze omezeni na 15s je uplne nesmyslne.Je jasné, že s nižší hodnotou ISO se musí prodloužit expozice. Tyto fotografie, ale také poukazují na to, že kompakt je prostě jen a jen kompakt.
Lectorem iustus...
Hrátky s kompaktem
Mnohem radeji bych zvolil napr. expozici 60s@ISO100 ze ktere vyleze vcelku hladka fotka nez 15s@ISO400 z ceho vyleze zasumena hruza, lec nekdo moudry rozhodl ze zasumena hruza je lepsi >:(Nevím, podle čeho tak soudíš ( pokud máš snímky, tak je předveď), ale veškeré experimenty a testy kdysi prováděné naz rcadlovkách ukazovaly na to, že v tom není žádný podstatný rozdíl. To se ale týkalo větších pixelů., U malých je již přínos mezi kratší a maximální expozicí malý co do přínosu, ale velký co do šumu. Ale to samé platí pro citlivost /ale co si budeme namlouvat, citlivost je vždyckY stejná, jen je to zesílené hned, ne až po expozici/. U kompaktu mi přijde , ne že výrobci omezují zbytečně, ale že toho dovolují naopak více, než je zdrávo pro vlastní fotku a než vlastní technika vůbec zvládne. ( a to se týká jak maximání citlivosti, tak i maximální expozice).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Hrátky s kompaktem
I u běžného focení rodinky, krajinky nebo detailu se snažím u kompaktu držet ISO do 200 a většinou je to 50ISO. Když použiji automat nebo větší ISO třeba v podvečer, šum neúměrně stoupá.
Triedr 12x60 a jiné
Hrátky s kompaktem
/ale co si budeme namlouvat, citlivost je vždyckY stejná, jen je to zesílené hned, ne až po expozici/.
Milane, mohl bys mi to prosím nějak objasnit?
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
- Alien_MasterMynd
Hrátky s kompaktem
Odpovim za MilANa - citlivost snimace (tzn. kolik fotonu vyvola danou odezvu) je stale stejna, jen se zmenou citlivost meni zesileni zesilovace, ktery zesiluje vystupni signal ze snimace (vyjimkou jsou fotaky Sigma, ktere maji zesileni konstatni a jen se zaznamena nastavena citlivost, ktera ovlivnuje i expozimetr a veskera kouzla se deji az v SW). Jedine co se pri zmene zesileni meni je "viditelnost" sumu (protoze sum se zesili vice a tim se pri ADC prevodu prevede na vetsi cislo) a klesa SNR, protoze uzitecny signal je pri kratsi expozici mensi jenze sum +- stejny (ted myslim sum, ne termalni signal).
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
Hrátky s kompaktem
no tak tu moje fotky 
Venusa a Mesiac - fotene 29.1.2009
Slnko fotene cez triedr 7x50 cez foliu (na pozorovanie slnka pri zatmeni, to som este nemal Astro Foliu)
kompakt Lumix LX2
Venusa a Mesiac - fotene 29.1.2009
Slnko fotene cez triedr 7x50 cez foliu (na pozorovanie slnka pri zatmeni, to som este nemal Astro Foliu)
kompakt Lumix LX2
Celestron 76/300 50th Ann., triedr TASCO 7x50, 30cm celooblohove zrkadlo, Webcam, Lumix LX2, Praktica PLC 2 black 1,8/50
Hrátky s kompaktem
a - citlivost snimace (tzn. kolik fotonu vyvola danou odezvu) je stale stejna, jen se zmenou citlivost meni zesileni zesilovace, ktery zesiluje vystupni signal ze snimace (vyjimkou jsou fotaky Sigma, ktere maji zesileni konstatni a jen se zaznamena nastavena citlivost, ktera ovlivnuje i expozimetr a veskera kouzla se deji az v SW). Jedine co se pri zmene zesileni meni je "viditelnost" sumu (protoze sum se zesili vice a tim se pri ADC prevodu prevede na vetsi cislo) a klesa SNR, protoze uzitecny signal je pri kratsi expozici mensi jenze sum +- stejny (ted myslim sum, ne termalni signal).Tohle je vicemene odpoved na MiLANovu otazku vuci me, proc je lepsi delsi expozice mensi citlivosti nez kratsi expozice s vyssi citlivosti. Canony automaticky porizuji a odecitaji dark, takze zustava vicemene jenom nahodny sum.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- Alien_MasterMynd
Hrátky s kompaktem
Tohle je vicemene odpoved na MiLANovu otazku vuci me, proc je lepsi delsi expozice mensi citlivosti nez kratsi expozice s vyssi citlivosti. Canony automaticky porizuji a odecitaji dark, takze zustava vicemene jenom nahodny sum.Tohle je jasne, protoze pri kratsi expozici na vyssi citlivost vlastne podexponovavas (citlivost snimace je porad stejna a behem expozice dopadne mene fotonu), ale MilAN podle me narazel na to, ze i na zakladni citlivost prinos (u pidipisnimace s pidipixely) rekneme 60s expozice proti 15s expozici (porad na stejnou citlivost) je minimalni, protoze prinasi spise sum nez uzitecna data.
Ono jde i o to, ze termalni signal je u malych pixelu velmi vyrazny v pomeru k jejich full well kapacite (ktera je mala) a tim pri delsich expozicich dramaticky klesa jiz tak mizerny dynamicky rozsah, protoze ho proste velkou cast sezere ten termalni signal.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
Hrátky s kompaktem
to: michal.b:
Netuším, jestli se dá takhle jednoduše říci, co dělají kompakty po expozici, ale u delších expozicí je celkem jasné, že kdyby nedělaly nic, bylo by to prodalší úpravy lepší.
Jinak bych ale každému doporučil dříve, než o tom začne teoretizovat, aby si odzkoušel při stejné citlivosti prodlužovat expozice a podíval se na skutečný přínos .Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší a z některých lezou potom už opravdu jen hrůzy.
Netuším, jestli se dá takhle jednoduše říci, co dělají kompakty po expozici, ale u delších expozicí je celkem jasné, že kdyby nedělaly nic, bylo by to prodalší úpravy lepší.
Jinak bych ale každému doporučil dříve, než o tom začne teoretizovat, aby si odzkoušel při stejné citlivosti prodlužovat expozice a podíval se na skutečný přínos .Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší a z některých lezou potom už opravdu jen hrůzy.
Hrátky s kompaktem
to: michal.b:
Jinak bych ale každému doporučil dříve, než o tom začne teoretizovat, aby si odzkoušel při stejné citlivosti prodlužovat expozice a podíval se na skutečný přínos .Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší a z některých lezou potom už opravdu jen hrůzy.Samozrejme nevim co vsechno firmware se snimkem dela, ale vzhledem k tomu, ze ihned po expozici je po stejnou dobu zaverka zavrena, na displeji sviti 'busy' a tato funkce se jmenuje 'automaticka redukce sumu' tak predpokladam ze jde vicemene o odecteni darku. Tohle to provadi i pri foceni do RAWu.
Ja jsem bohuzel omezeny temi 15 sekundami (CHDK muj fotak nepodporuje), ale az do teto hranice se to chova naprosto bezproblemove (pri stejne citlivosti vypada snimek 15s@f/8 stejne jako 2s@f/2.8, uz jsem to sem na forum nekam daval, ale netusim kam).
Pokud tohle cte nejaky majitel kompaktu Canon kdo ma moznost pouzit CHDK, tak bych ho rad poprosil, jestli by nam neudelal 3 snimky stejne sceny pro posouzeni. Jeden s expozici 60s@f/8 ISO100, druhy 15s@f/4 ISO100 a treti 15s@f/8 ISO400. Idealne nejakou tmavou, malo kontrastni scenu. Diky
Jinak bych ale každému doporučil dříve, než o tom začne teoretizovat, aby si odzkoušel při stejné citlivosti prodlužovat expozice a podíval se na skutečný přínos .Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší a z některých lezou potom už opravdu jen hrůzy.Samozrejme nevim co vsechno firmware se snimkem dela, ale vzhledem k tomu, ze ihned po expozici je po stejnou dobu zaverka zavrena, na displeji sviti 'busy' a tato funkce se jmenuje 'automaticka redukce sumu' tak predpokladam ze jde vicemene o odecteni darku. Tohle to provadi i pri foceni do RAWu.
Ja jsem bohuzel omezeny temi 15 sekundami (CHDK muj fotak nepodporuje), ale az do teto hranice se to chova naprosto bezproblemove (pri stejne citlivosti vypada snimek 15s@f/8 stejne jako 2s@f/2.8, uz jsem to sem na forum nekam daval, ale netusim kam).
Pokud tohle cte nejaky majitel kompaktu Canon kdo ma moznost pouzit CHDK, tak bych ho rad poprosil, jestli by nam neudelal 3 snimky stejne sceny pro posouzeni. Jeden s expozici 60s@f/8 ISO100, druhy 15s@f/4 ISO100 a treti 15s@f/8 ISO400. Idealne nejakou tmavou, malo kontrastni scenu. Diky
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Hrátky s kompaktem
Domnívám se, že to co navrhuješ, nic neukáže .První dvě expozice ovlivní výrazně kresba objektivu, třetí zkazí vyšší ISO. Dosah na normální scéně bude stejný.
Co máš za Canona ?
Co máš za Canona ?