Veřejné osvětlení

Diskuze o fenoménu přesvícené oblohy a všem souvisejícím.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Veřejné osvětlení

Příspěvek od MaG »

Pozor, Milan má ale naprostou pravdu.

1) zákon a normy jsou špatně - to jak my laicky říkáme, že to jde, když se chce (Německo hned za hranicemi) nebo i ty Pardubice, jedna hlavní ulice tady v Desné apod.. to jsou všechno příklady, že to jde realizovat a že pokud tomu brání nějaká norma, pak je špatná. Kdo tu normu ale stanovuje? Na koho se máme obracet?

2) problém expozice - Milane vím přesně o co ti jde, já ty noční snímky jako argument neberu, ale já jsem na té ulici v noci stál, já po ní jezdím/jezdil. A vidím tedy, jak ty lampy vypadají za jízdy, jaký mají vzájemný přesah a zda je mezi nimi větší tma než mezi bachratci. Třeba právě v Desné máme vzorovou ukázku, že je to stejné a nemusely se kvůli tomu dávat nové stožáry nebo měnit výška - vždyť tam jedete pod bachratci, pak najednou je úsek kde jsou plocháči a zase bachratci, tam to hned poznáte.
A podobně to musí být u těch Pardubic, kdo by si proboha dovolil vyměnit tolik stožárů - to evidentně jsou ty původní a na intenzitě osvětlení vozovky to není vůbec poznat. Prostě ji vidíte parádně, to se myslím dá z těch fotek i poznat. Já to beru jako argument, že ono to možná jde i na standardním stožáru, ale to bych musel sehnat autory projektu v Pardubicích a poptat se jich na podrobnosti a myslím, že jinudy teď cesta ani nevede.

3) nesnažím se to redukovat na problém bachratec / plocháč - jen jsem si v Pardubicích uvědomil už dávno, že osvětlit ulici dobře jde i s plocháči, to je vše, na co ukázka míří. Dále jsem upozornil na fakt, že poměrně dobré osvětlení je dle mého názoru i v zámeckém parku, jakkoli to nejsou plně stíněné lampy. Podobně ty koule na náměstí vzhledem k osvětlené ploše jsou vlastně v normě a je pravda, že kdyby byly jen v centrech měst, asi by nebylo co řešit. Pak je ale druh zástavby, kam koule nepatří, viz příspěvek nade mnou vs. můj s ukázkou lamp nesvítících do oken paneláku. U vchodu byste tam přitom viděli ještě i na zvonky a na klíče, alena zeď už ta lampa má velmi malý rozptyl. To je z fotky dobře vidět.

4) obce nemají peníze na rozsáhlé rekonstrukce - to není jen o výměně svítidel, ale i o zařízeních na regulaci během noci. Na tom to paradoxně selhává. Jsem ale zstánce myšlenky, že obce by hlavně měly mít strategický plán pro každou ulici pro případ, že by přišla dotace z EU, nebo pro případ, že by bylo nutné tam vyměnit několik svítidel z důvodu nějaké rekonstrukce. A jde o to, aby se to pak nerealizovalo na poslední chvíli a ve spěchu a nepořizovala se tam nevhodná svítidla. To je myslím rozumný přístup. Nemůžeme čekat, že se toho my dožijeme, že se budeme ve městěch setkávat s vhodnými svítidly.

V první řadě se ale musí přistupovat k tomu systematicky, musí se změnit normy a možná musí vymřít generace osvětlovačů, která tvrdí, že je třeba svítit naopak více, než se svítí dnes. A to jim zakáže jak nová norma, tak čas.

Děkuji Milanovi za věcnou připomínku a říkám na rovinu, že i když se ve věci plocháčů s osvětlovači zásadně neshoduju, v ostatních věcech mají pravdu a navíc zákon je opravdu na jejich straně (jakkoli je špatný z našeho pohledu). Budeme-li jim posílat argumenty typu bachratec = ne, plocháč = ano, pak tím nic nedosáhneme a budeme pro ně za amatéry. Jejich názory je třeba začít respektovat a pak z toho může něco být. proto se nedokážu v tomto postavit třeba na stranu Honzy Kondziolky.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 77

Veřejné osvětlení

Příspěvek od MilAN »

Tady stále přetrvává onen "boj" s osvětlovači, tak jak byl dlouhou dobu prezentován na IAN. Podle mě tím přispěvovatelé v těchto diskuzích při obhajování "temného nebe pro astronomy" spíše celé myšlence ublížili, když si jako "protivníka" vybrali konstruktéry a projektanty VO . Ti jsou jediní, kteří to mohou nějak změnit. Jednak jsou povinni dodržovat normu pro osvětlení a jednak jsou jediní, na jejichž popud a návrhy lze normu změnit. Náš argument na nebe pro astronomy ji určitě nezmění. Na místě je určitě spolupráce ( a ne demagogické příspěvky a urážky jako tomu bylo na IAN - kdo neví, o čem mluvím, doporučuji si přečíst celý nekonečný seriál na IAN)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
caribic10

Veřejné osvětlení

Příspěvek od caribic10 »

Náš argument na nebe pro astronomyji určitě nezmění. Na místě jeurčitě spolupráce( a ne demagogické příspěvky a urážky jakotomu bylo na IAN -To nezmění, stejně jako to nezmění argument že ti "kandelábr" svítí celou noc do obličeje. Spolupráce s MÚ je vcelku na bodu mrazu možná na pár vyjímek, všude kam člověk s takovou věcí přijde, se na něho kouknout skrz prsty pomalu jako na aktivistu, a můžete argumentovat čím chcete.
Vždycky to jsou pro obce jenom peníze, co jim v tom brání. A i když jim člověk ukáže, vysvětlí že se takovým způsobem dájí finance ušetřit, nemají na to aby VO zrekonstruovali.
To jest můj názor...

http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Psion »

Ono se to musí umět s nimi "jednat" a když by se dohodil zajímavý projekt, ze kterého někdo něco bude mít, tak bys koukal, jak to jde rychle a najednou se seženou peníze. Ovšem na druhé straně by tady měla být podpora ze strany státu nebo EU a to by to pak vypadalo jinak. Není v ČR ulice, kde by někomu nesvítila lampa do bytu, to je prostě fakt, který bude mít vyjímky v řádu desetin promile.
MilAN

Veřejné osvětlení

Příspěvek od MilAN »

A i když jim člověk ukáže, vysvětlí že se takovým způsobem dájí finance ušetřit, nemají na to aby VO zrekonstruovali.
A to je přesně to, co si myslím, že neumíme a nejsme sami schopni udělat.My jim tam přijdeme pouze s nějakými aktivistickými nesmysly o úsporách, počítáme žárovky x spotřeba....
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Psion »

Ještě jsem neskyšel, že by se dal obhájit ve státní správě projekt, který má ušetřit peníze. Vždy to má další a zcela prozaické pozadí  ;)
Vejr

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Vejr »

Ja tedy nevim, ale jejich argumentace, ze nemaji penize na obmenu je take zcestna. Jednou za cas se rekonstrukce osvetleni dela tak jako tak, stejne jako se stavi nove. A kdyz uz to meni, tak to vyjde plus minus na stejne penize, jestli tam daji prisernosti nebo neco rozumneho. Nikdo po nich prece nechce, aby sehnali miliony a nechali najednou vymenit vsechna svetla ve meste. Zkratka nedostatek financi je podle mne pouze vymluva.
Kdyz jsem to pred casem psal jako pripominku, tak mi odpovedeli, ze je to velmi slozita problematika, a ze se zareni do okoli stejne neda zabranit, nebot se svetlo odrazi od vozovky atp. Zkratka nezajem, jen se hledaji duvody proc to nejde Zajimalo by mne proc. Mne nenapada jediny argument, proc je zareni do okoli vyhodne nechat (snad s vyjimkou CEZu, ten si asi mne ruce)
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
Homer
Věk: 71

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Homer »

Neexistuje univerzální argument ani univerzální zbraň stejně jako jste zde už mnohokrát konstatovali, že neexistuje univerzální dalekohled :-).
Zastupitelstvo malé obce je něco jiného než zastupitelstvo města s rozšířenou působností a krajští zastupitelé  zase něco jiného, přičemž vyjednávací možnosti s těmito zastupiteli v tomto pořadí geometricky klesají...
Možná by stálo zato zeptat se projektantů na závaznost souvisejících norem a doprovodných předpisů, na případná rozpětí jimi daných parametrů, která by se dala využít při spodní a ne horní hranici, na způsob kontrolních měření - kdo provádí kontrolní měření, jakou metodikou se měří, kam směřuje podání ( hygiena ? ) atd. Tedy zkusit zanalyzovat tyto normy a hledat skuliny tam.
michal.b

Veřejné osvětlení

Příspěvek od michal.b »

Normy zabyvajici se venkovnim osvetlenim nejsou obecne zavazne. Je tedy jen na investorovi jestli ji bude vyzadovat a jake dalsi pozadavky bude na dodavateli (osvetlovaci) uplatnovat. Zadna norma rozhodne nikomu nebrani provozovat setrne osvetleni.
MilAN

Veřejné osvětlení

Příspěvek od MilAN »

Normy zabyvajici se venkovnim osvetlenim nejsou obecne zavazne. Je tedy jen na investorovi jestli ji bude vyzadovat a jake dalsi pozadavky bude na dodavateli (osvetlovaci) uplatnovat. '.Vzhledem k tomu, že ale investor se snaží i o dotace EU, neopomene zdůraznit v zadání soulad s EN pro osvětlení. Nezanedbatelné to pro něho není ani v případě jakýchkoliv sporů a malérů. Pokud by mu někdo dokázal, že nedbal doporučení EN a z toho důvodů došlo k jakémukolilv maléru, má skoro 100% jistotu, že zůstane vina na něm. Takže nelze moc spoléhat na investora, že půjde pod doporučené hodnoty a to na vlastní triko. Lakonicky řečeno :" nedbal jsi našeho doporučení, zaplatíš.... "
Homer

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Homer »

To je pravda, ale neměl by jít ani přes doporučenou míru, zvláště v případě, kdy to obtěžuje...Proto bych doporučil blíže prozkoumat tyto podmínky, kdo zná dobře nepřítele, zná i jeho slabiny...
Mohou existovat rozpětí od-do, či určité tolerance, může se zjistit metodika měření ( to pokládám za důležité znát ) a podobně...Jak například probíhá uvedení takového osvětlení do provozu a vůbec jeho převzetí od dodavatele? To se parametry pouze vyčtou z prospektů, zůčastnění snědí chlebíčky na radnici a jdou domů, nebo je provedeno kontrolní měření na místě s nějakým písemným závěrem? Není to můj obor a tak jen "nahlas" přemýšlím...
Regulus

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Regulus »

To se parametry pouze vyčtou z prospektů, zůčastnění snědí chlebíčky na radnici a jdou domů,nebo je provedeno kontrolní měření na místě s nějakým písemným závěrem? Není to můj obor a tak jen "nahlas" přemýšlím...  To mě taky mockrát napadlo, rád bych se mýlil ale mám pocit že spíše druhý případ, zvláště třeba na dědinách bo v místech keré nejsou moc na očích... Na druhou stranu jsem v přednášce p. Holana slyšel že některá ulic byla osvětlena snad 10x víc než určuje norma a bylo to vtuším v Brně, a nikdo nevěděl proč >:(
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Homer

Veřejné osvětlení

Příspěvek od Homer »

Ano, proto se o tom zmiňuji. Pokud dodavatel ví, že kontrola cílových parametrů neprobíhá, může čarovat dle libosti a napínat kapsu investora ...Vyhraje se soutěž (někdy s dobrou cenou, někdy ani to ne ) a potom se za chodu provede dodatečná změna spočívající v navýšení ceny ( více světel, vyšší svítivost, dražší provedení ), což je stará oblíbená finesa ve stavebnictví.  Norma by ale neměla mít pouze spodní hranici intenzity osvětlení, ale i tu horní. Buď ji má  pak ať se dodržuje, nebo nemá a pak ať je předpis upraven...
Těch přesvětlených ulic bude určitě řada - kdo zná metodiku měření, příslušnou normu a má vhodný měřák, může vůči radnici argumentovat. Ideálně když je k tomu autorizovaný a vybavený podpůrným stanoviskem hygieny, peticí občanů a podobně...
No a proč jsou ulice přesvětlené? Třeba právě proto, že se už ve fázi projektu pomine nalezení nezbytné míry osvětlení a navrhne se osvětlení co to dá...To znamená profit pro projektanta, dodavatele technologie i zhotovitele ( o dodavateli energie nemluvě ). Starosta je pochválen občany, jak se hezky svítí...
caribic10

Veřejné osvětlení

Příspěvek od caribic10 »

Ahoj všem.  ;)
I když mi není teda vůbec dobře (mám nějakou chřipku), tak jsem stejně vyrazil odpoledne na procházku a udělal jsem zběžně pár fotek ze kterých jsem poskládal takovou "interaktivní" mapu Smiřic. Téměř všechny ulice se mi povedlo nafotit. Shrnul jsem z toho poznatek, že město Smiřice je město parkových koulí. A že jich tam je... Jestli mi bude v dohledné době trochu líp, rád bych celé město nafotil takovým způsobem ještě večer...
Posuď te sami, ke stažení 26,5MB prezenrace *.pps (leteckaposta.cz)
http://leteckaposta.cz/888580757
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
michal.b

Veřejné osvětlení

Příspěvek od michal.b »

Nj, koule je fascinujici utvar... Ty tvoje maji alespon refraktor, takze tam je nejake smerovani svetla, zato treba v Kladrubech u Stribra se s nejakou optikou vubec nezatezuji:

V Kladrubech maji krasny klaster a obec celkem vzkveta, ale to osvetleni je fakt traga... [smiley=thumbdown.gif]
Odpovědět