NGC2237 Rosette
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
NGC2237 Rosette
Je to důležité v okamžiku, kdy se tu nad kažkou druhou fotkou rozvíjí diskuse, jestli ta barva je ta pravá , správná, a který autor to vidí dobře .... Jedním z těch diskutujících býváš třeba zrovna ty, a tak by bylo dobré právě vědět, že v RGB prostoru, v kterém se s těmi obrázky pohybujete, nejde vlastně H-alffu správně zobrazit. Takže jediné, co v takové diskusi lze napsat je
" Vaškova fotka se mi líbí - nelíbí " A nepitvat, kdo má větší pravdu nebo věrnější barvy a kdo to tedy umí lépe
Je to už minimálně týden, cos mi to vyčetl naposledy a od té doby už o tom nikde pod fotkami nepíšu. Nevím, proč bych měl znovu obhajovat, že mně už nezajímají barvy fotek. Navrhuji plodnější diskuzi.
A děkuji za vyvětlení, jak to s h-alfou je. Já si taky všímám hlavně krásy fotky a ne toho, v jaké barvě je uložena h-alfa.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
NGC2237 Rosette
Ahojte.
Pridavam test kamery Atik 314L+ cez H-alpha 7 nm,
ED 80/480 + WO 0,8x Flattener II
Fotene 15x12 min (3 hodiny), 15.1.2009 23:26-02:27 SEČ
Košice (CVČ Domino)
kamera chladena na -30°C, akurat chyba aplikacia bad pixel map - to budem musiet spravit neskor, nie je to moja kamera, takze az nabuduce ked bude jasno a dostanem sa na hvezdaren. Aj dofotim este aspon nejaku tu hodinku H-alfy a ak sa podari, tak aj OIII a SII.
Toto je vlastne first light.
Pridavam test kamery Atik 314L+ cez H-alpha 7 nm,
ED 80/480 + WO 0,8x Flattener II
Fotene 15x12 min (3 hodiny), 15.1.2009 23:26-02:27 SEČ
Košice (CVČ Domino)
kamera chladena na -30°C, akurat chyba aplikacia bad pixel map - to budem musiet spravit neskor, nie je to moja kamera, takze az nabuduce ked bude jasno a dostanem sa na hvezdaren. Aj dofotim este aspon nejaku tu hodinku H-alfy a ak sa podari, tak aj OIII a SII.
Toto je vlastne first light.
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
NGC2237 Rosette
pekny 1st light. Tech -30 je uz ale fakt "overkill". Ja chladil maximalne na -20 a uz tak jsem mel pocit, ze mrham zbytecne vykonem... 3hod Ha je naprosto dostacujici, spis jdi rovnou do OIII a pak SII. Samozrejme vzdycky by to jeste sneslo nejakou hodinku na kanal navic, ale ty 3hod vidim jako dobry zaklad. Me se za posledni 2 mesice podarilo ziskat 2 krat po 2 hodinach. Co je to za ED? Ten rovnac vypada nic-moc, kraje jsou lehce protahle, ale jinak je to fajn snimek... pohled do hlubin rozety.
NGC2237 Rosette
Diky. Aha..ok tak nabuduce to nebudem prehanat s chladenim Zatial som sa velmi nehral s tymito vecami, bolo jasno, tak som siel rovno na vec. Diky za rady. Je to SkyWatcher ED80/600 redukovane na 480 - hej viem, tie kraje ma tam trapia aj na par snimkoch z DSLR, ale skor to tam je nejak nakrivo - prava strana mi skor pripada taka pretiahnutejsia..aspon na prvy pohlad. Az tusim predvcerom ked som z balkona skusal fotit (nanestastie sa samozrejme zamracilo po par expozickach) - ale cez DSLR, tak som tam ten reduktor vkladal s omnoho vacsou preciznostou - snazil som sa rovnomerne utiahhnut obe sruby a po zaostreni som aretaciu ostrenia velmi neutahoval - len lahko zabrzdil jemnym pritlakom. Ale inak je pravda, ze stale riesim tento problem...asi skusim nalepit na rovnac tu kovovu pasku, aby siel dnu rovno a trenim, tak ako niekde spominal tusim MMys. Len teraz akosi nestiham, az po skuskach 
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
NGC2237 Rosette
Pekny prvni pokus. Chlazeni na -30C je opravdu u tehle kamery zbytecne. I pri teplote kolem 0C uz by jsi nic nepoznal. U sve kamery jsem pri teplote tesne pod 0C nameril temny proud kolem 0.3e-/min/pixel, to je 4e- za 12min, coz dava sum temneho proudu 2e-. Uz to je mensi mensi nez vycitaci sum kamery, ktery je kolem 4e-.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
NGC2237 Rosette
Tak to som nevedel, diky za info. Prave kvoli tomu, ze som na streche budovy centra volneho casu, kde je aj hvezdaren, nemal pristup na internet a nemohol sa dostat teda na AF alebo hocikam na net, kde by som informaciu, ako asi staci chladit tuto kameru, tak som to rovno nastavil takto... Mal som aj naponahlo kvoli pocasiu, ktore bolo akurat a objekt uz bol po kulminacii... Inak keby som mal kameru doma, tak by som mal kedy aj testovat - tiez mam na plane prejst tu spominanu recenziu o atiku, zmeriat presne vycitaci sum, gain atd., proste ju preverit.
NGC2237 Rosette
fuuha robo dost dobry snimok keby som si nebol precital odkial si fotil ani by som neveril ze sa to v kosiciach vobec da
Hyperion 13mm, SQM; nikon CF 10x50
NGC2237 Rosette
ccerdo: na cip se vice nevejde. Sotva se to vejde na 330mm a na 215 je to uplna nadhera i s trochou okoli.
NGC2237 Rosette
Tak to som nevedel, diky za info. Prave kvoli tomu, ze som na streche budovy centra volneho casu, kde je aj hvezdaren, nemal pristup na internet a nemohol sa dostat teda na AF alebo hocikam na net, kde by som informaciu, ako asi staci chladit tuto kameru, tak som to rovno nastavil takto... Mal som aj naponahlo kvoli pocasiu, ktore bolo akurat a objekt uz bol po kulminacii... Inak keby som mal kameru doma, tak by som mal kedy aj testovat - tiez mam na plane prejst tu spominanu recenziu o atiku, zmeriat presne vycitaci sum, gain atd., proste ju preverit.
Kdyz to das na -10C, tak nic nezkazis. Pro klid duse. Ja presne nevim, kolik mel ten cip teplotu, protoze Atik314L nema tepelnou stabilizaci - temny proud jsem meril doma pri teplote vzduchu kolem 20C. A pokud si to dobre pamatuje tak by mel Atik314L uchladit cip o 20C min nez okoli.
Koukal jsem se jeste na ten vetsi snimek, prijde mi mozna malinko trochu neostry. Nevim, jestli je to kresbou toho dalekohledu a nebo jenom nedoostreno. Ono zaostrit uzkopasmovy filtr neni zadna legrace, hlavne kdyz v zornem poli neni dostatecne jasna hvezda. Kdyz se to potom behem noci rozjede, tak doostrit bez ztraty kompozice je nekdy problem.
Kdyz to das na -10C, tak nic nezkazis. Pro klid duse. Ja presne nevim, kolik mel ten cip teplotu, protoze Atik314L nema tepelnou stabilizaci - temny proud jsem meril doma pri teplote vzduchu kolem 20C. A pokud si to dobre pamatuje tak by mel Atik314L uchladit cip o 20C min nez okoli.
Koukal jsem se jeste na ten vetsi snimek, prijde mi mozna malinko trochu neostry. Nevim, jestli je to kresbou toho dalekohledu a nebo jenom nedoostreno. Ono zaostrit uzkopasmovy filtr neni zadna legrace, hlavne kdyz v zornem poli neni dostatecne jasna hvezda. Kdyz se to potom behem noci rozjede, tak doostrit bez ztraty kompozice je nekdy problem.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
NGC2237 Rosette
t0mas: vdaka...toto by sa dalo aj pod bratislavskou
...je to uzkopasmovo, takze pozadie oblohy, da sa povedat, je na minime
Sasa3: No, je to dost mozne...vidim, ze tu to treba ostrit co najpresnejsie - doteraz som fotil len cez DSLR a tam kadeco nevidno...
Dokonca som mal Bathtinovu masku, lenze mam taky pocit, ze som urcite neostril pri 100 percent rozliseni...ale na nahlade v MaximDL...tak aj preto to nie je uplne doostrene :/ Alebo zeby bola kresba taka..? Predsa len je to SW ED80 a aj reduktor az tak super v kombinacii s tymto nefunguje...aspon podla jedneho clanku od MartinV. Uvidime ako dalsie snimky - zatial aspon pozhanam tu kovovu pasku - aby som poriesil nejak tu kolmost pri upinani...
Ale uz som aj predtym uvazoval o kupe nejakeho lepsieho refraktora...ktovie ako to dopadne...zatial vsak tuto zostavu poriadne preverim...mozno nie je tak celkom na zahodenie, len par veci treba vylepsit. Ved uvidim... A vdaka za uzitocne info o tom chladeni...
Sasa3: No, je to dost mozne...vidim, ze tu to treba ostrit co najpresnejsie - doteraz som fotil len cez DSLR a tam kadeco nevidno...
Dokonca som mal Bathtinovu masku, lenze mam taky pocit, ze som urcite neostril pri 100 percent rozliseni...ale na nahlade v MaximDL...tak aj preto to nie je uplne doostrene :/ Alebo zeby bola kresba taka..? Predsa len je to SW ED80 a aj reduktor az tak super v kombinacii s tymto nefunguje...aspon podla jedneho clanku od MartinV. Uvidime ako dalsie snimky - zatial aspon pozhanam tu kovovu pasku - aby som poriesil nejak tu kolmost pri upinani...
Ale uz som aj predtym uvazoval o kupe nejakeho lepsieho refraktora...ktovie ako to dopadne...zatial vsak tuto zostavu poriadne preverim...mozno nie je tak celkom na zahodenie, len par veci treba vylepsit. Ved uvidim... A vdaka za uzitocne info o tom chladeni...
NGC2237 Rosette
Tak jsem přesně před týdnem kdy se u nás v západních čechách vyjasnilo, vyfotil Rosettku. Snímek jsem bral jako testing, protože jsem chtěl vyskoušet nové podložky a ještě jsem musel večer běžet na noční :'(. Takže jsem stihl nafotit jen 10 expozic. Je to škoda, že jsem neměl více času, tento objekt by si ho zasloužil. Na snímku je možná více šumu, to je proto že jsem chtěl vydolovat více slabších detailů.
Větší snímky a nějaký info:
http://www.astronom.cz/deavi/ngc2237_qhy9.htm
10x15 minut, bin 1x1, gain 25, offset 110, senzor - 45 stupnu.
Větší snímky a nějaký info:
http://www.astronom.cz/deavi/ngc2237_qhy9.htm
10x15 minut, bin 1x1, gain 25, offset 110, senzor - 45 stupnu.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
NGC2237 Rosette
Davide moc pekny vysledek, jen si rikam, ze je mozna skoda, ze jsi to nedal pres OIII nebo SII kdyz Ha verzi mas z minuleho roku dost kvalitni 
NGC2237 Rosette
No Pavle to sice mám, ale nechtěl jsem to míchat s dig. zrcadlovkou. Buhví jak by to dopadlo. Ale mám to ještě v plánu, takže pokud se mi vyjasní, dofotím OIII a SII. Zrovna u Rozetky jsem zvědav na narowband, už se na to těším, akorát těch jasných nocí je málo. Chci to stihnout ještě než definitivně zapadne 
http://www.astronom.cz/deavi/