Venuše
Venuše 2009
Ahoj.
balkonovka z Prahy: MAK 90/1250, modry filtr, TV objektiv Fujinon 8mm, 20mm nastavec, cca 300x30ms, Registax, 13. ledna 2009, 17:52:00
Michal
balkonovka z Prahy: MAK 90/1250, modry filtr, TV objektiv Fujinon 8mm, 20mm nastavec, cca 300x30ms, Registax, 13. ledna 2009, 17:52:00
Michal
Newton 300/1500; ONYX 80 EDF; Trieder 7x50, 20x60; EQ-6 SS
Venuše 2009
To je velmi povedená Venuše. Moc pěkné 

SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2009
Smitke: vcelku pekná Venuša, vzhľadom na priemer ďalekohľadu a na to odkiaľ to je fotené - ALE - nabudúce (by som doporučil) radšej bez filtra resp. s červeným či IR filtrom. Ten modrý je citlivý na prejavy seeingu (keď už modrý, tak už radšej UV na zviditelnenie oblačnosti).
Venuše 2009
Smitke: no pekny obrazek, chtel jsem Ti ho pochvalit uz vcera, ale nemel jsem odvahu 
konecne nekoho napadlo vzit na Venusi modry filtr. P.S.: ja ho uz na ni lestim a tesim se (i kdyz nemam planetarni dalekohled a nahanet s Dobsonem je ponekud pracnejsi).
rick01: prave, ze s cervenym uvidis/nafotis prd, protoze na ty vlnovy delce proste temer nic videt neni. Misto "velke kulicky" je docela malinka. Tento teoreticky predpoklad jsem si overil v praxi. Kdyz jsem tam prdnul IR filtr, tak Venuse zmizela skoro jsem ji nenasel, jen malinkaty svitici bod, misto zarici "koule"...
i pro vizualni pozorovani Venuse se doporucuje svetle modry, tusim #82 nebo tak nejak... uz si to nepamatuji.

konecne nekoho napadlo vzit na Venusi modry filtr. P.S.: ja ho uz na ni lestim a tesim se (i kdyz nemam planetarni dalekohled a nahanet s Dobsonem je ponekud pracnejsi).
rick01: prave, ze s cervenym uvidis/nafotis prd, protoze na ty vlnovy delce proste temer nic videt neni. Misto "velke kulicky" je docela malinka. Tento teoreticky predpoklad jsem si overil v praxi. Kdyz jsem tam prdnul IR filtr, tak Venuse zmizela skoro jsem ji nenasel, jen malinkaty svitici bod, misto zarici "koule"...
i pro vizualni pozorovani Venuse se doporucuje svetle modry, tusim #82 nebo tak nejak... uz si to nepamatuji.
Venuše 2009
Konihlav napsal:
Tak s tím bych moc nesouhlasil. Samozřejmě, pokud vezmeš fotoaparát, který není ciltivý na IR a vložíš tam IR filtr, potom je jasné , co nastane. Budeš muset prodloužit expoziční dobu třeba 20x, a pokud tam vložíš H alfa filtr, klidně i více jak 100x. Protože Venuše žáří odraženým světlem, není důvod, aby nesvítila v IR oblasti, když tam svítí Slunce
Tak s tím bych moc nesouhlasil. Samozřejmě, pokud vezmeš fotoaparát, který není ciltivý na IR a vložíš tam IR filtr, potom je jasné , co nastane. Budeš muset prodloužit expoziční dobu třeba 20x, a pokud tam vložíš H alfa filtr, klidně i více jak 100x. Protože Venuše žáří odraženým světlem, není důvod, aby nesvítila v IR oblasti, když tam svítí Slunce
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Venuše 2009
jasne sviti, ale hodne malo. Nevericim Tomasum doporucuji vyzkouset Zkousel jsem Astronomik Planet IR PRO 742. Na detaily (mraky) a foceni doporucuji Astrodon UVenus filtr, nebo alespon modry filtr. Seeing je holt problem, takze Venusi fotit jeste za svetla (pred uplnym setmenim), kdy je na obloze co nejvyse...
Venuše 2009
pokud nenapíšeš, čím jsi to fotil a nedáš odkaz na spektrální charakteristiku čipu, je diskuse zbytečná. Např. DSLR nic přes ten filtr nevyfotíš - ne kvůli Venuši, ale kvůli snímači.
lepší rada žádná než špatná
Venuše 2009
Ahoj, dnešní díru jsem se snažil vyplnit prvním pokusem o Venuši. Seeing byl mizerný. Ze 3000 snímků jsem poskládal 80 nejlepších v K3CCD. Výsledný snímek jsem se snažil doostřit a barevně srovnat v Registaxu a PS.
Použité vybavení: Philips SPC900NC, negativní projekce za barlow 2x, achr. refraktor 100/1000, HEQ-5.
Ve zbylém čase jsem okukoval blízké setkání s Uranem a taky tuto planetu jsem s pokusil nasnímat. Tam jsem byl ale hodně marný ... výsledek ukážu snad jindy
Použité vybavení: Philips SPC900NC, negativní projekce za barlow 2x, achr. refraktor 100/1000, HEQ-5.
Ve zbylém čase jsem okukoval blízké setkání s Uranem a taky tuto planetu jsem s pokusil nasnímat. Tam jsem byl ale hodně marný ... výsledek ukážu snad jindy

Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2009
Pekná Venuša, ale už aj na nej je vidieť, že seeing nebol veľmi dobrý. Na ten Urán to zrejme bolo priveľa
.

Venuše 2009
to rick01: Díky. Nechci se vymlouvat jen na seeing, ale pravda je taková, že jsem se rozvlněný obraz snažil zaostřit snad 20 minut, než jsem usoudil, že lepší to nejspíš nebude. Za normálních okolností bych to asi zabalil (a byla by to škoda), ale v poslední době je člověk šťastný alespoň za malý otvor v mracích.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
- Jakub
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2009
Musím potvrdit Pražanova slova. Seeing byl včera ďábelský, taky jsem měl pocit, že se dívám přes akvárko. Zaostření bylo prakticky nemožné. Pokoušel jsem se taky zpracovat videa a když sem viděl výsledky, tak jsem šel radši spát >:( Každopádně Venuši i uran mám . Povedlo se mi je těsně nacpat do zorného pole NWT 203/1000 a i vyfotit. Fotky dodám někdy o víkendu.
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
Venuše 2009
Já sem se taky ve Čtvrtek snažil vyfotit Venuši. Seeing byl hrozný, ale díky tomu, že to kolísalo sem mohl pomocí softwaru k LPI kameře udělat alespoň uspokojivé snímky.
Venuše se zvětšuje, klesá jasnost a hlavně se už přibližuje ke slunci. Znamená to, že začíná být zajímavější a zároveň obtížnější ji fotit, už i kvuli počasí. :-/
Venuše se zvětšuje, klesá jasnost a hlavně se už přibližuje ke slunci. Znamená to, že začíná být zajímavější a zároveň obtížnější ji fotit, už i kvuli počasí. :-/
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2009
Hezké, ale není ten snímek při f/30 již překorigován? Neber to jako přílišnou kritiku, jak vlastně pracuje LPI kamera při tomto ohnisku, než z toho něco vyleze?
Lectorem iustus...
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2009
Pridávam jednu mini Venušu do postupky
:
Snímok berte s rezervou ;D. Obloha bolo síce celkom čistá, ale vedel som, že seeing bude zlý, tak som ju skúsil vytočiť na panasonicu.
Nakoniec tam predsa len je náznak fázy
.
Panák fz-18, 18x zoom, spriemerovaných 12 fotiek v registaxe a trošičku doostrené v PS.

Snímok berte s rezervou ;D. Obloha bolo síce celkom čistá, ale vedel som, že seeing bude zlý, tak som ju skúsil vytočiť na panasonicu.
Nakoniec tam predsa len je náznak fázy

Panák fz-18, 18x zoom, spriemerovaných 12 fotiek v registaxe a trošičku doostrené v PS.
Venuše 2009
Hezké, ale není ten snímek při f/30 již překorigován? Neber to jako přílišnou kritiku, jak vlastně pracuje LPI kamera při tomto ohnisku, než z toho něco vyleze?Nevím, jak myslýš překorigován. Fotil sem to přez 3x Barlow od Tele Vue. Kamera LPI, respektive její software má tu vlastnost, že dokáže vybírat snímky s určitou (nastavenou) kvalitou a hned za běhu snímání je registrovat a průměrovat v jeden. Takto vzniklé snímky jsou na mém obrázku, jediná úprava je v Registaxu, kde sem redukoval atmosferickou refrakci. Při f/30 to už bylo hrozný, seeing je neúprosný. 

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC