Malá hvězdárna

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Duk

Malá hvězdárna

Příspěvek od Duk »

Habl napsal:

Pánové,koper,Duk,VK
založil jsem téma "Stavěl jsem hvězdárnu,domeček" a zde již bylo několik příspěvků ke stavbě tohoto zařízení.
HablZdravím Tě,
bohužel z Tvého příspěvku jsem dost dobře nepochopil závěr ::)
Snad jde o to. že není třeba v tomto tématu ještě něco dodávat nebo není důvod zakládat nové téma či čo ;D
Nic ve zlém, zřejmě si na nečem stojím ::)
Jinak na Rtyni pasivně pracuji
Měj se hezky!
Zdraví D.
alien5
Věk: 48

Malá hvězdárna

Příspěvek od alien5 »

MATA moc pekna hvezdarnicka.

Mam dotaz na vas vsechny, uz nekoho napadlo spojit sve sily a finance a postavit jednu spolecnou hvezdarnu (nekde u nekoho na zahrade to kvuli bezpecnosti) a podilet se na pozorovani?
Ja o necem podobnem uvazuji nejdrive vyberu lokalitu potom se dohodnu s majitelem na umisteni a vsech podminkach a chtel bych si postavit malou hvezdarnu neco jako je ALTAN Observatory http://pod.snezkou.cz/altan/pozorovaci_ ... hp?lang=cz

To je presne ma predstava male nenarocne hvezdarny.
Treba kdybych bydlel v liberci a okoli tak vas tam je hodne
a urcite bych to dal s nekym dohromady a postavil neco.
Momentalne skoumam lokalitu v okoli Borejovic kde by mela byt dobra tma.
http://www.mapy.cz/?mapType=base&zoom=1 ... apParams=1

Cau
Martin Vyskočil
Věk: 44

Malá hvězdárna

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Podobnej plan se spolecnou hvezdarnou se objevil ve spolecnosti pro meziplanetarni hmotu. Dneska uz jejim clenem nejsem, tak nevim, jestli byl zrealizovan.
Pripada mi ale schudnejsi se spis sejit a koukat dalekohledama, ktery se privezou. Aspon je toho vic, clovek muze porovnavat.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
VK

Malá hvězdárna

Příspěvek od VK »

Protože jsem o tom nic neslyšel, tak asi zrealizován nebyl (to by nenechali bez publicity!). Ale vím o něm. "Někde" měl stát asi 120-cm dalekohled.

V. K.
brat

Malá hvězdárna

Příspěvek od brat »

alien5 napsal: MATA moc pekna hvezdarnicka.

...
Ja o necem podobnem uvazuji nejdrive vyberu lokalitu potom se dohodnu s majitelem na umisteni a vsech podminkach a chtel bych si postavit malou hvezdarnu neco jako je ALTAN Observatory http://pod.snezkou.cz/altan/pozorovaci_ ... hp?lang=cz

...

Těší mě, že jsem někoho inspiroval. Jen dodávám, že v mém případě je pozorovací domek učen pouze pro dalekohled bez obsluhy. Žádný pozorovatel se zde k dalekohledu již nevejde - dalekohled je plně automatizován a řízen přes PC.

Jako pozorovací domek s přítomností obsluhy u dalekohledu bych doporučil pozorovatelnu Psiona
http://astroview.psionfired.com/showpag ... orovatelna
Bc. Luboš Brát
VK

Malá hvězdárna

Příspěvek od VK »

alien5 napsal: MATA moc pekna hvezdarnicka.

Mam dotaz na vas vsechny, uz nekoho napadlo spojit sve sily a finance a postavit jednu spolecnou hvezdarnu (nekde u nekoho na zahrade to kvuli bezpecnosti)  a podilet se na pozorovani?

Treba kdybych bydlel v liberci a okoli tak vas tam je hodne  
a urcite bych to dal s nekym dohromady a postavil neco.
Momentalne skoumam lokalitu v okoli Borejovic kde by mela byt dobra tma.
http://www.mapy.cz/?mapType=base&zoom=1 ... apParams=1

Cau

To alien5: Upozorňuji jenom na to, že Altan Observatory může vypadat tak, jak vypadá, jenom proto, že je v bezprostřední blízkosti Penzionu Alena - kvalitní, dobře udržované budovy, sloužící jako penzion pro turisty. V něm také majitel pozorovatelny bydlí a využívá penzion jako zázemí i v průběhu pozorování, zvláště v zimě. Altan Observatory má vlastně 2 budovy, můžeme-li to tak nazvat: jednu (historicky starší), to je ten altán, podle kterého se jmenuje, a druhou, vlastní pozorovatelnu (postavenou v tomto roce). Vlastní pozorovatelna má půdorys pouze 1,7 X 1,7 metru a je určena pro automatický dalekohled (s lidskou obsluhou při pozorování se nepočítá).

Kdyby sis chtěl něco stavět dál od bydliště, muselo by to vypadat jinak.

V. K.
alien5
Věk: 48

Malá hvězdárna

Příspěvek od alien5 »

Pri hledani vhodneho mista na hvezdarnicku sem si i dal inzeraty a uz se mi ozvali lide ze Buštěhradu u Kladna ze maji budovu (ve ktere i bydli) a nechteli by nic za najem jenom se obcas podivat s detma 10 a 6.Je to pry na okraji nekde bez rusiveho svetla z verejneho osvetleni.
Jenom by se musely zrychtovat strecha a okoli pro tyto ucely,
ta cast kde by se to zridilo neni obyvana a je na odlehle strane domu.Mam i fotky vnitrku budovi...
Pro me to je daleko a hlavne tam vadi praha ale nekdo z vas kdo je z Prahy a chtel by do toho jit muzu dat kontakt na toho pana.Jinak jsem mu dal kontakt na forum tak se asi tady obevi.

Jinak VK mas pravdu musely by to byt o neco vedsi samozrejme i konstrukci bych udelal jinak uz mam nejakou predstavu.
re
Věk: 60
Kontaktovat uživatele:

Malá hvězdárna

Příspěvek od re »

Po zhlédnutí příspěvků jsem se rozhodl také zaslat obrázek a pár informací o mé pozorovatelně.
Půdorys je 3x3,5m, přístroje: refraktor 150mm, 1
:15 Newton 300mm 1:4 a potom řada menších přístrojů.
Hvězdárna byla vybudována v roce 2001, montáž však byla v provozu od roku 1985 pod odsuvným krytem.

mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Ahojte!
Aby sme s príchodom jesene nezabudli na priaznivcov malých záhradných hvezdární zverejňujem fotku súčasného stavu našej stavby spolu s budovateľskou skupinou. Zľava ja, priateľ- astronóm Roman – nenahraditeľná, veľmi výdatná, odborná pomoc v záverečných fázach výstavby. Univerzálny pomocník model U1  – môj brat Aleš - puma a vpravo môj otec - člen astrofóra OLIV.
Na obrázku vidno prekrytie pozorovacieho priezoru, ktoré sme riešili hliníkovou konštrukciou uchytenou na štyroch pároch pojazdových kolies. „Nepremokavosť “ zabezpečuje 6 mm hrubé polykarbonátové sklo LEXAN v „zadymenej“ úprave. Po dokončení sa spodná časť zasunie pod posuvnú konštrukciu, ktorá sa preklopí o 80°, tým sa otvorí pozorovací priezor na uhol 105°. Celková hmotnosť uzáveru okna je asi 16 kg, manipuláciu zvládne jeden človek. Uzáver zatiaľ otvárame a zatvárame ručne.
Interiér je prakticky dorobený. Nejaké fotky po vyleštení podlahy a zavesení obrazov pošlem nabudúce. Ahojte
Duk

Malá hvězdárna

Příspěvek od Duk »

Gratuluji, SUPER ! ! !
Profesionální dílo.
Budu se těšikt na další snímky.
Hodně úspěchů a jasných nocí přeje D.
Risben

Malá hvězdárna

Příspěvek od Risben »

Tak tomuhle říkám "SPLNĚNÝ SEN" ::) o kterém se většině z nás jen opravdu může zdát :'(.
Gratuluji a přeji hodně úspěchů při provozu této nádherné HVĚZDÁRNY :).
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Ďakujeme za gratulácie.  Pozdravujeme Vás :)
3J

Malá hvězdárna

Příspěvek od 3J »

Mohu též poprosit o dokumentaci ?

Rád bych se také do něčeho podobného pustil ;)
a jsem právě kupující pozemek, ale napřed chci mít jistotu že mi stavbu hvězdárny povolí ???
Teď žádám o souhlas CHKO :-/ ,
tak doufám, že prolezu a hvězdárna nebude vadit zajícům a srnám. :P
astropintr

Malá hvězdárna

Příspěvek od astropintr »

Mohl bych poprosit o dokumentaci ke kopuli? Rád bych umístil svoji budoucí hvězdárnu přímo na půdu naší chaty. Sháním tedy vše ohledně otočné kopule.
Děkuji!

Pavel
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Martin Vyskočil
Věk: 44

Malá hvězdárna

Příspěvek od Martin Vyskočil »

astropintr napsal: Mohl bych poprosit o dokumentaci ke kopuli? Rád bych umístil svoji budoucí hvězdárnu přímo na půdu naší chaty. Sháním tedy vše ohledně otočné kopule.
Děkuji!

Pavel Kontaktuj Vladu Kafku nebo Milana Antose. Oba otocnou kopuli staveli, tak ti urcite poradi na co si dat pozor. Dobra rada nad zlato.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Odpovědět