Mlhovina IC 1805 - srdce

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od Psion »

Přiznám se, že mě se líbí spíše níže uvedené foto a to tedy znamená, že chlazená DSLR bude spíše rekreační foták a na pořádné foto musím použít Sbig ST-2000XM na montáži G42 s 10 hod expozice, nicméně v oblasti SII, OII a Halfa, tedy zapomenout na RGB. Díky za všechny komentáře!

http://3.bp.blogspot.com/_9HcYqbvUc4s/S ... ullres.jpg
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od Psion »

Největší trápení bylo s Sbigem, kde jsem nějak nemohl "rozchodit" pointaci přes vnitřní (guiding) čip, přestože doma to chodí S Vixen PhotoGuider problém není, pokud se dobře ustaví a to byl můj úkol na MHV - naučit se co nejlepší ustavení. Protože Vixen má neuvěřitelnou PE (cca +/-3,5"), pak záleží jenom na rozumném ustavení a lze s objektivem 300/4 dělat i 10 minutové expozice bez pointování.

Jinak samozřejmě vše záleží ze 70% na zpracování v PC, je při jiné kompozici a jiném zpracování jiný výsledek.

deavi

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od deavi »

Tak jsem dofotil s uspěchem třetí noc této mlhoviny a čtvrtou noc jsem jen získával darky v lednici. Je to docela psina si hrát z daty a když porovnám spracování přes DSLR a QHY9, jde o uplně jiný zpracování.
Zatím jedu pokus-omyl, hledal jsem nějaký návody jak zpracovávat narrow-band, ale zatím bezúspěšně. To je jedno času mám hodně a vím že z této kombinace úzkopásmových filtrů lezou velmi kvalitní data a dá se z nich získat hodně kvalitní snímek.

Takže tenhle snímek je složenina:
SII - 27x15 minut
Ha_alfa - 32x15 minut
OIII - 25x15 minut,

Jednotlivé kanály jsou složené ve starém dobrém Images plus a z těchto třech kanálu v jeden v programu MaximDl, zbytek vyletěl z Photoshopu.

Zatím jsem si softwarově zbinnoval snímek na 2x2, abych měl jednodušší zpracování a hledal optimální nastavení a vyvážení barev
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od Psion »

Pěkné, takové snímky se mi líbí :)
deavi

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od deavi »

Ještě jedna maličkost co mě docela potěšila.
První noc jsem fotografoval s Konihlavem na velmi slušném místě v Bezvěrově, druhý a třetí den jsem fotil doma na zahradě 6 km od Plzně. Co mě překvapilo bylo že data z obou míst jsou naprosto stejná a dokonce doma se mi podařilo získat kvalitnější FMWH než na lepším místě. Z nástupem QHY9 a úzkopásmových filtrů si budu velmi rozmýšlet jestli zbalím techniku a vyjedu do lesa a tam mrznout, když to samé můžu nasbírat v teplíčku doma :)
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od Konihlav »

"ty kravo" tak to je naprosto dokonaly!!! teda uz jen mit ten rovnac, vetsi zorne pole, timpadem lepsi kompozici a prezentovat ve vetsim rozliseni, ale jinak BOMBA ;D super a chvalim!

kurnik prace ja si ten SII budu holt taky muset poridit, na nekterych objektech preci jen treti slozka vynikne.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od Konihlav »

hele deavi nestvi jo? ja Ti rikal, ze jezdim do Bezverova ne za lepsi oblohou (ackoli tam je spickova v CR!), ale hlavne si s Tebou pokecat a rozebrat co a jak znas to. Staci, ze uz nam odpadl Pavel Bohm, ktery taky uzkopasmuje doma z tepla jeste aby ses mi namlsal Ty a budu jako kul v plote!

P.S.: vyhoda foceni z Dobran, kde byvam pres vikend je pro me ta, ze rozbalim spacak v garazi a uz to jede ted pres zimu a dlouhe noci to bude aktualni...
deavi

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od deavi »

Neboj Pavle, jako kůl v plotě nezůstaneš, ale konečně mi z QHY9 padá to co jsem si představoval, v Bezvěrově pojedu RGB
honza.ho

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od honza.ho »

Ahoj Davide,

já ty tri-color kombinace moc nemusím, ale musím říct, že tohle působí opravdu velmi příjemně.

Jen mě ale zarazila drobnost, nevím jestli dobře vidím, je to dost malé rozlišení, ale jsi si jistý, že ti Maxim složil dobře všechny 3 kanály? V pravém horním rohu se mi zdá že jeden (R?) mírně mimo, to jen taková drobnost. Maxim se mi v registraci vůbec nelíbí, třeba něco dělám špatně ale automatika mi funguje při menším počtu snímků (tak do 10-15ks), manuál vždy, ale nejsem otrok abych naklikával hvězdy ručně i když to funguje potom na 100%. Ostatní metody jsem moc nezkoušel, je možné že to umí vyřešit a já to neznám.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
deavi

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od deavi »

No Honzo já doufám, že mi to MaximDl složil dobře, nějak zatím neštuduju jestli to má být jinak. Zatím mám s příchodem QHY9 velké starosti a musím je nějak vyřešit a musím jít krok po kroku, Zatím to tady nebudu moc ventilovat,ale nechápu když fotím celou noc jeden objekt z jakého důvodu jednotlivé snímky nejsou na pixel přesně vůdči sobě- Když si posunu jednotlivé snímky tak mi prostě hvězdy utíkají v jednom směru  :'( Přitom mám vše pečlivě dotažené. Nejdřív jsem si myslel, že se mi boří noha do země, ale dělá mi to na pevné terase. Jedině co by to mohlo být jsou pointační kruhy a pointační dalekohled v nich a i když jsou festovně dotažené stejnak hvězdy po snímkách utíkají.
Taky jsem zjistil, že filtrové kolo na tomto snímku mi přejíždí 4 pozici, kde jsem měl SII filtr. První noc jsem z toho byl hodně vyplašenej a nedokáazal jsem nafotit SII, nakonec se to nějak povedlo a druhý a třetí den jsem prostě počítal pozice ve filtru a když mi najížděl na 4 pozici prostě jsem f. kolu vypnul štávu a on se mi zastavil a data nafotil. Poté stačilo vypnout, zapnout kameru a kolo a jet dál, tohle fakt nechápu. Jenže jsem nechtěl během těch třech dnů kolo rozebírat, kde je zrada, protože jsem měl nastavenou pozici vůči dalekohledu.
No a takhle můžu psát dále  :D Zatím se vším musím prokousat a těším se na dobu až nic nebudu řešit a vše pojede jak má.

Jinak díky za zhodnocení símku, je zatím hodně dřiny, které ani není vidět, ale to ty znáš, jseš podobný šílenec, možná ještě horší :)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od Konihlav »

ja doufam, ze honza.ho se bude jeste nejakou dobu drzet RGB a ze uzkopasmova manie ho chytne az pozdeji (stejne ho jednou chytne, to je jasny, jen otazka casu a ja doufam, ze mu jeste chvilku vydrzi RGB ).

to slozeni je divny, rekl bych, ze to bude tim, ze deavi nema rovnac a dochazelo mu ke staceni pole (byt lehce, ale prece). Tohle jsou drobnosti co prave po prechodu na CCD vsichni objevite/objevujete proto se rad drzim maleho cipu a kratkeho ohniska, sedych vlasu mam uz beztak hodne.

Ja jsem si Davide o vikendu konecne posteloval montaz (v Chorvatsku jsem si ji steloval naposledy a hnul si s ciselnikem podle ktereho ustavuji) a uz se mi pole od nedele stacet nebude kdyz jsme v patek spolu fotili, tak ja delal pouze asi 15minutovky (nebo jen 12ti minutovky, ted nevim) OIII a behem 4 hodin se mi to hnulo znacne, o nekolik pixelu!!! Nastesti uz to mam poresene...
GaP

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od GaP »

Tak mě můžete roznosit na kopytech
Nebo mě raději šetřete ;).

Samozřejmě, že samochvála smrdí, ale já musím říci, že jsem s výsledkem spokojený a mě taková fotka stačí.
Povídání a větší verze je zase na klik.

Pavel.
SeeStar_S50
MaG
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od MaG »

Heh, tak tohle by mi s 200mm objektivem taky stačilo. Parádní kousek. A výjimečně i ořez se ti povedl :D
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od Konihlav »

naucil jsem se novy smajlik [smiley=thumbup.gif]
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1805 - srdce

Příspěvek od Psion »

Tak jsem skoro slavnej :D

Moje foto na obálce časopisu :