Star Trails

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
ladis
Věk: 46

Star Trails

Příspěvek od ladis »

tohle jsem nalezl na webu:

"My procedure: When visual observing with my 12” dobsonion style Newton telescope I usually can’t resist taking some startrails. I put my Canon 10D on a tripod with a wide angle lens at maximum aperture. Camera is set to ISO 400 at an exposure time of 30s.
To start the exposures I put the camera in “continous drive”-mode and lock the cable release. Usually the camera is capable to take 3 frames a second, now however it takes one frame every 30 seconds ;-)"

takze by to melo jit i bez casovace! Jak se rozchodim, spajim si ze stereojacku 2,5mm dratenou spoust a hned to na svem fotoaparatu vyzkousim! Snad to pujde i na 350D. Uz se tesim...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
ladis

Star Trails

Příspěvek od ladis »

Tak jsem to ted zkousel a v pohode i bez casovace funguje pri nastaveni serie snimku (continuous rezim) max 30s expozice na 350D. Parada Uz jen vyrobit dratenou spoust a vymyslet pripojeni na lidlskop montaz a muzu zvesela fotit prvni pointovane sirokouhle fotky souhvezdi na delsi expozice!

Tak uz jen domluvit noze. Mam uz normalne astro-abstak! Alespon zatim cerpam teorii...
Obrázek
Ladislav Červinka
MilAN
Věk: 77

Star Trails

Příspěvek od MilAN »

Kdy ta 350 ukládá snímky ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MP

Star Trails

Příspěvek od MP »

MilAN napsal: Kdy ta 350 ukládá snímky ?Myslim, ze je nechava v bufferu. Takze se to zhruba po 6 snimcich zadrhne, bude to cekat tak 10sec. na ulozeni a zase to pojede dal. Coz asi nevadi. Jen nevim, kdyz je stejne potreba dratena spoust, proc to rovnou nemackat rucne ( navic s "B" je tak mozne delat libovolne dlouhe expozice, na odmereni staci treba kuchynska "minutka", ktera po zvolene dobe inicializuje prst fotografa ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
deavi

Star Trails

Příspěvek od deavi »

MaG napsal: Davide, jsem rád, že se ti ta videa povedla vytvořit. Podle všeho ti nestačí titul ČAM v oboru foto, teď si asi u mně vyhrál ČAM v oboru video  :D

super, názorné, vhodné i do výuky.
Jsem rád že se to líbí a nedělal jsem to zbytečně. Poslat to do ČAM mě ani nenapadlo, třeba by to mohlo vyjít ;)

Je to nehorázná piplačka, jak samotné focení kde musím dávat pozor jak na zamlžení objektivu(tady pomáhá vyhřívání) tak na časovač(max. 99 snímků) tak na stav baterie aby na snímku nebyla vidět mezera.
Další věc je retušování stop letadel, je až neuvěřitelné kolik jich za pár hodin prolítne před objektivem. Zkoušel jsem to skládat snima, ale působí rušivým dojmem, takže nezbývá nic jiného než snímky vyretušovat.

Tady je můj poslední pokus, je to pohyb Oriona zleva doprava.

233 x1 min. (cca 4 hodiny)  1600 ASA

Větší snímky zde:
http://www.astronom.cz/deavi/startrails_orion.htm
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
ladis

Star Trails

Příspěvek od ladis »

MilAN napsal: Kdy ta 350 ukládá snímky ?

Uklada po ukonceni expozice.
Obrázek
Ladislav Červinka
ladis

Star Trails

Příspěvek od ladis »

MP napsal:
Myslim, ze je nechava v bufferu. Takze se to zhruba po 6 snimcich zadrhne, bude to cekat tak 10sec. na ulozeni a zase to pojede dal. Coz asi nevadi. Jen nevim, kdyz je stejne potreba dratena spoust, proc to rovnou nemackat rucne ( navic s "B" je tak mozne delat libovolne dlouhe expozice, na odmereni staci treba kuchynska "minutka", ktera po zvolene dobe inicializuje prst fotografa ).

nikoliv, uklada po kazde 30s expozici...
Obrázek
Ladislav Červinka
MilAN

Star Trails

Příspěvek od MilAN »

Ukládá a při tom fotí, nebo je mezera na uložení ?
MP

Star Trails

Příspěvek od MP »

ladis napsal: nikoliv, uklada po kazde 30s expozici...Tak to nevim, ja 350D nemam, ale podle testu lze delat "burst" sesti RAW snimku :
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/page12.asp
Pak se zacnou ukladat rovnou na kartu ( prodleva kolem 1sec. podle karty ) a po uvolneni spouste se ceka na ulozeni bufferu.
Jakub
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Star Trails

Příspěvek od Jakub »

Tak jsem se pokusil také o star trails - Zapadající Orion http://www.fotokencl.com/astro/souhvezd ... _track.htm
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
deavi

Star Trails

Příspěvek od deavi »

MilAN napsal: Ukládá a při tom fotí, nebo je mezera na uložení ?
U 300D a 350D nejdříve fotí potom ukládá
U 20D a víše fotí a ukládá zároveň
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MaG
Kontaktovat uživatele:

Star Trails

Příspěvek od MaG »

Jakube, jako vždy překrásné, ale tentokrát asi nejlepší, co jsem od tebe zatím viděl :D
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN

Star Trails

Příspěvek od MilAN »

deavi napsal:

U 300D a 350D nejdříve fotí potom ukládá
U 20D a víše fotí a ukládá zároveň
Takže po sérii ( při sériovém focení) bude mezera a teprve potom následují další expozice. Na to směřovala vlastně moje původní otázka, takže sériové focení neřeší to, že tam nebudou mezery.
MP

Star Trails

Příspěvek od MP »

MilAN napsal:
Takže po sérii ( při sériovém focení) bude mezera a teprve potom následují další expozice. Na to směřovala vlastně moje původní otázka, takže sériové focení neřeší to, že tam nebudou mezery.Ono to spis funguje tak, ze po zaplneni bufferu se zapisuje rovnou na kartu ( mezi snimky ), takze se mezery z nejake 0.4sec. prodlouzi pres 1sec. ale jede to dal, dokud je stisknuta spoust. Az po uvolneni spouste se uklada cely buffer. Takze mezery tam ( na rozdil od 20D, 30D, 40D ) budou, ale daji se timto zpusobem zkratit na minimum. Jinak 350D s procesorem DIGIC II uklada ( i prenasi pres USB 2.0 ) snimky podstatne rychleji, nez 300D - rychlost je stejna, jako u 20D, jen neuklada na pozadi soucasne s focenim.
Jakub
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Star Trails

Příspěvek od Jakub »

MaG napsal: Jakube, jako vždy překrásné, ale tentokrát asi nejlepší, co jsem od tebe zatím viděl :DJe to tak trochu také příspěvek k probíhající diskusi kdy a jak dlouho ukládá 300D Mezery mezi jednotlivými expozicemi jsou od čekání na uložení snímku po expozici :-(
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
Odpovědět