Prostě hned sem si všiml že ruka je na snímku více vlevo a nahoře a bylo mi to jasné. Spirit už opět začíná žít normálněji! Třikrát hurá :bounce: :bounce: :bounce:
Spirit
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Spirit
No zrovna sem ten snímek sem chtěl dát 
Prostě hned sem si všiml že ruka je na snímku více vlevo a nahoře a bylo mi to jasné. Spirit už opět začíná žít normálněji! Třikrát hurá :bounce: :bounce: :bounce:
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Spirit
eMartin napsal: Spirit už opět začíná žít normálněji! Třikrát hurá
Podstatne je, ze ted odhaduji, ze by mohl zacit normalne pracovat uz zacatkem pristiho tydne. Tedy pokud se jejich hypotezy potvrdi a vse bude fungovat podle jejich predstav.
Zatim se jim moc nedari selektivne likvidovat prebytecna data ve flash pameti a je mozne, ze nakonec budou muset smazat vsechno vcetne nekterych dat z experimentu, ktere zatim nebyly odeslany na Zem.
Podstatne je, ze ted odhaduji, ze by mohl zacit normalne pracovat uz zacatkem pristiho tydne. Tedy pokud se jejich hypotezy potvrdi a vse bude fungovat podle jejich predstav.
Zatim se jim moc nedari selektivne likvidovat prebytecna data ve flash pameti a je mozne, ze nakonec budou muset smazat vsechno vcetne nekterych dat z experimentu, ktere zatim nebyly odeslany na Zem.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Spirit
Neboj, tentokrát nejsem přehnaný optimista. Naštěstí oni docela asi jo. Prohlásili, že v nejhorším to sice smažou vše, ale mají aspoň náhledy a z nich lze také získat cenná data. A jak to vypadá, tak by přišli jen o část dat ze skoumání kamene Adirondack a ze simultánních pozorování se sondou Mars Express.
No, času na operace na povrchu je stále velmi mnoho a tento řekněme dvoutýdenní výpadek nemusí naštěstí výsledný užitek mise vůbec ovlivnit. Pokud bude sonda v pořádku, nedivil bych se funkčnosti půl roku, jak jsme vtipkovali s kamarídem někdy koncem prosince
No, času na operace na povrchu je stále velmi mnoho a tento řekněme dvoutýdenní výpadek nemusí naštěstí výsledný užitek mise vůbec ovlivnit. Pokud bude sonda v pořádku, nedivil bych se funkčnosti půl roku, jak jsme vtipkovali s kamarídem někdy koncem prosince
Spirit
Maestro Spirit update #3 je na světě ;) - http://mars.telascience.org/update
Hodně se tenhle update točí právě kolem kamene Adirondack.
to osvold: zkoušel jsi už, co všechno Maestro dovede? Na začátku, jak je ten Conductor, tak já ho pokaždý vypl a teď zjišťuju, že dokonale ukáže všechny dovednosti toho programu i s technickými informacemi o Spiritu.
Zkoušel jste Maestro ještě někdo? Když už nic jiného, je to dobrá možnost, jak se dostat k hromadě snímků ;)
Hodně se tenhle update točí právě kolem kamene Adirondack.
to osvold: zkoušel jsi už, co všechno Maestro dovede? Na začátku, jak je ten Conductor, tak já ho pokaždý vypl a teď zjišťuju, že dokonale ukáže všechny dovednosti toho programu i s technickými informacemi o Spiritu.
Zkoušel jste Maestro ještě někdo? Když už nic jiného, je to dobrá možnost, jak se dostat k hromadě snímků ;)
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Spirit
A.K. napsal: Maestro Spirit update #3 je na světě ;) - http://mars.telascience.org/updateZkoušel jste Maestro ještě někdo?zkousel jsem macovskou verzi, no java3d mne fungovala nejak spatne - textury zpod a tesneho okoli vozitka se jakoby natahovaly na samotny rover... kvuli zobrazeni se to moc nedalo pouzit videl jsem myslim ale tyhle "pochroumane" screenshoty i z PC, nebo se pletu?
petr(zavinac)fajkos.com
Spirit
peta napsal:
.. videl jsem myslim ale tyhle "pochroumane" screenshoty i z PC, nebo se pletu?
Náčítání textur mi taky občas nejde zrovna nejlíp.
Já sem hlavně rád kvůli těm snímkům, ze začátku jsem si totiž stahoval všechno z JPL a dělal si takový archiv, ale těch dat je víc a víc Takže ty updaty jsou pro mě takovym balíkem snímků.
.. videl jsem myslim ale tyhle "pochroumane" screenshoty i z PC, nebo se pletu?
Náčítání textur mi taky občas nejde zrovna nejlíp.
Já sem hlavně rád kvůli těm snímkům, ze začátku jsem si totiž stahoval všechno z JPL a dělal si takový archiv, ale těch dat je víc a víc Takže ty updaty jsou pro mě takovym balíkem snímků.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Spirit
2 A.K.
takze, ja jsem se dival jak na conductora tak jsem si (naprosto vyjmecne
) precetl manual. Pokud tak ucinis, zjistis, ze ten program toho umi vazne hodne kazdopadne z toho mam velikou radost, doufejme, ze uz brzo dostaneme poradny balik dat i z oportunity a ze znovurozchozeneho spiritu. Ja se predevsim tesim na to, az se nejaky rover vyda na delsi cestu.
takze, ja jsem se dival jak na conductora tak jsem si (naprosto vyjmecne
Spirit
Zpet ke Spiritu, dalsi upresneni : filesystem flashky zpusobuje krach systemu zrejme proto, ze potrebuje vice operacni pameti, nez je v danem okamziku k dispozici. To je dost drsne - na co tam ten "disk" vlastne je, kdyz pro pristup k datum na nem je potreba skoro vic RAMky, nez cini objem tech dat ??? To je vazne jak od MicroSoftu. Ted jsou na rade pokusy s rebootovanim pocitace do "normalniho" rezimu, ve kterem to zlobi a system patrne zase spadne, pak zpet do rezimu bez flashky, analyza toho, co se delo v okamziku, kdy system spadl, pak zruseni casti souboru, opet reboot do "normalniho" rezimu a test, jestli zruseni souboru pomohlo. Takze v nedeli budeme vedet, jestli to funguje podle soucasnych predstav, nebo jestli je potreba patrat a zkouset dal.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Spirit
No právě proto - že RAM je přeplněná, když má namountovat flash - to vypadá to divně, ale dá se to pochopit, pokud RAM má na starosti i další úkoly robota. Snad se tedy trefili do černého a po odstranění dat z letové fáze bude vše lepší.
----------
Když už jsem se zmínil o té RAM - existuje program, který mi ji dokáže spolehlivě sežrat - Maestro. Právě jsem jej definitivně odinstaloval. Raději si stahám fotky ručně a pak prohlídnu přes normální SW, protože Maestro se při zobrazení panoramat rozhodl "přepočítat" kde co má být. HDD swapuje a já nevidím třeba minutu nic. Mám 256 MB RAM a jsem si vědom, že to není nejideálnější, ale svého času mi stačilo i 8 MB RAM a tohle mě štve. Takže sbohem Maestro, snažit se tě zprovoznit pod Linuxem bez KDE nebudu.
----------
Když už jsem se zmínil o té RAM - existuje program, který mi ji dokáže spolehlivě sežrat - Maestro. Právě jsem jej definitivně odinstaloval. Raději si stahám fotky ručně a pak prohlídnu přes normální SW, protože Maestro se při zobrazení panoramat rozhodl "přepočítat" kde co má být. HDD swapuje a já nevidím třeba minutu nic. Mám 256 MB RAM a jsem si vědom, že to není nejideálnější, ale svého času mi stačilo i 8 MB RAM a tohle mě štve. Takže sbohem Maestro, snažit se tě zprovoznit pod Linuxem bez KDE nebudu.
Spirit
Těžko říct co je na tom pravdy, ale na serveru svět PDA jsem našel toto:
Víte proč se odmlčela sonda Mars Rover Spirit?
Na internetu se objevila zajímavá hypotéza, proč NASA ztratila kontakt s vozítkem Mars Spirit Rover - celý systém totiž údajně běží na MS Windows CE a hlavní technik zapomněl stáhnout patch, takže mnohamiliardový projekt NASA na poslední chvíli zachránilo až stažení nejnovější verze ActiveSync, díky které bude spojení se sondou opět o něco stabilnější a přenosy rychlejší...
Takto vypadá onen sysnchronizační program.
Já si patch samozřejmě stáhl :rotflmao:
Víte proč se odmlčela sonda Mars Rover Spirit?
Na internetu se objevila zajímavá hypotéza, proč NASA ztratila kontakt s vozítkem Mars Spirit Rover - celý systém totiž údajně běží na MS Windows CE a hlavní technik zapomněl stáhnout patch, takže mnohamiliardový projekt NASA na poslední chvíli zachránilo až stažení nejnovější verze ActiveSync, díky které bude spojení se sondou opět o něco stabilnější a přenosy rychlejší...
Takto vypadá onen sysnchronizační program.
Já si patch samozřejmě stáhl :rotflmao:
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Spirit
Nemůžu uvěřit, že by použili operační systém od MS. Ale jinak jako hypotéza to má něco do sebe 
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Spirit
(Příspěvek musím pozměnit. Nejde mi upload souborů)
Aspoň se mrkněte na detail dun okolo Spiritu. Máte snad takový písek doma? Překvapují mě především ty standardizované velikosti. Už u Opportunity jsem žasl nad přibližně podobnou velikostí kuliček. Tady zas máme mezi jemným materiálem nějaký hrubý a všechna zrna jak v pytlíku s fazolemi
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... 3M2M1.HTML
Aspoň se mrkněte na detail dun okolo Spiritu. Máte snad takový písek doma? Překvapují mě především ty standardizované velikosti. Už u Opportunity jsem žasl nad přibližně podobnou velikostí kuliček. Tady zas máme mezi jemným materiálem nějaký hrubý a všechna zrna jak v pytlíku s fazolemi
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... 3M2M1.HTML
Spirit
konecne ucelena informace o tom, co skutecne bylo spiritu
http://www.eetimes.com/sys/news/OEG20040220S0046
http://www.eetimes.com/sys/news/OEG20040220S0046
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Spirit
Ahoj. Víte to?!
Spirit už vidí trochu do kráteru! Konečně. Když si vezmu že už je na Marsu 2 měsíce, tak je asi jesné, že k těm východním kopcům hned tak nepojede. Jsem zvědav co uvidíme v kráteru. Doufám, že něco zvláštního a že se případně do něj pokusí sjet.
Na snímku z NavCam se mi zdálo, že na protějším valu leží ten tepelný štít. Uvidíme později.
Tak už sem viděl první snímky z vnitřku. A na protějším okraji se něco opravdu dost leskne, co to asi může být
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... 43L0M1.JPG
Spirit už vidí trochu do kráteru! Konečně. Když si vezmu že už je na Marsu 2 měsíce, tak je asi jesné, že k těm východním kopcům hned tak nepojede. Jsem zvědav co uvidíme v kráteru. Doufám, že něco zvláštního a že se případně do něj pokusí sjet.
Na snímku z NavCam se mi zdálo, že na protějším valu leží ten tepelný štít. Uvidíme později.
Tak už sem viděl první snímky z vnitřku. A na protějším okraji se něco opravdu dost leskne, co to asi může být
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... 43L0M1.JPG