ASTRO-kufr
Re: ASTRO-kufr
Za mne vzdycky plastovy - vypada to vic "adventure". Vsichni vedatori a armada ve vsech filmech pouzivaji plastovy kufry....
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
Jo, to je moc pěkný argument!
Ale třeba já mám ty hliníkové, protože s plastovými bych se nevešel do skříně, kterou k tomu má určenou a i prostor v autě by mě chyběl...
Ale třeba já mám ty hliníkové, protože s plastovými bych se nevešel do skříně, kterou k tomu má určenou a i prostor v autě by mě chyběl...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Kdyby někdo sháněl něco menšího do začátku, mě se osvědčilo tohle:
https://www.action.com/cs-cz/p/3011812/ ... dro-lab31/
Vejde se mi Telrad, 2x Omegon SuperLE, 2x 2" Panaview a nějaká drobotina.
https://www.action.com/cs-cz/p/3011812/ ... dro-lab31/
Vejde se mi Telrad, 2x Omegon SuperLE, 2x 2" Panaview a nějaká drobotina.
Dnes konečně dorazil kufr, je opravdu velký a robusní. Vše se mi tam vešlo, a ještě místo zbylo pro budoucí okuláry. Takže zatim spokojenost. Díky za typ.
- Přílohy
-
- 20250114_172355.jpg (2.1 MiB) Zobrazeno 3531 x
Taky jsem sháněl něco menšího na čtyři okuláry, aby se to vešlo do batohu s binem. Dcera měla takový akorát veliký penál, navíc s obrázkem nějaké mlhoviny - vyloženě škoda na pastelky... Penál jsem s ní nějak vyhandloval, pastelky vysypal a vyřezal jsem ze silnějšího mirelonu vycpávku. Výsledek přikládám na fotkách.

APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
Krása!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

To rys:
I tak velký kufr začne být časem malý. Lepší je dávat okuláry nastojato, vejde si jich tam víc
. Anebo rovnou na více pater
.
I tak velký kufr začne být časem malý. Lepší je dávat okuláry nastojato, vejde si jich tam víc

- Přílohy
-
- kufr 1.jpg (344.65 KiB) Zobrazeno 3485 x
-
- kufr 2.jpg (327.35 KiB) Zobrazeno 3485 x
,,bobek"
teprve začínám. Na stojato jsem je dávat chtěl, ale předrezaná na kostičky je jen jedna ze tří vrstev, tak bych musel druhou vrstvu vyřezávat. Tak zatim takhle.

To vypadá dobře.
To jó, díky
. Tak to vypadalo před dvěma roky. Po obměně okulárů a některých komponent to skladiště dnes už vypadá jinak, jen rozkládací kufr zůstal stejný. Bohužel stojí 2x více, než v době, kdy jsem ho kupoval. Prostě pokrok se nedá zastavit
.

Tak já na to jdu opravdu z druhého konce, můj “kufřík na okuláry” vypadá takhle. Je to dřevěná krabička od sommeliérské sady a úplně krásně mi tam pasují 3 okuláry Vixen, ten čtvrtý mám vždycky na dalekohledu. Víc toho nepotřebuju.
https://www.rajce.idnes.cz/refraktorian ... 1664963757
https://www.rajce.idnes.cz/refraktorian ... 1664963757
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Šťastný to člověk
. Někdy "závidím" tu jednoduchost a bezstarostnost tří okulárů oproti o řád vyšší sbírce na různá ohniska, bina, planetární a širokoúhlé...

To je takový přechodný stav…
Začátečník obvykle začíná s pár okuláry a jeho snem je mít jich časem hodně, fakt hodně.

Pak se zmůže a leckdy jich i hodně má… Nicméně časem zjistí, že jich nakonec využívá jen pár a na některé měsíce nesáhl.

Takže nakonec zmoudří, skončí s několika špičkovými okuláry pro ta pravidelně používaná zvětšení a na zbytek si pořídí nějaký zoom.

A to je koloběh života amatéra astronoma…

Přesně. Já mám 25 mm, 15, 10 a 5, což mi pokryje všechno, co potřebuju. Jenom na svůj největší dalekohled mám ještě 42 mm, to je ale jediný okulár ve dvou palcích. Na každém svém dalekohledu mám jako základ nasazený okulár 25 mm a zbylé 3 mám v krabičce, kterou používám ke všem. Pouze u tchána mám detašovaný Newton, který má upínací průměr okulárů 24,5 mm, pročež tam mám obdobnou krabičku s několika okuláry daného průměru.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Naprosto chápu a souhlasím s výše napsaným
.
Zmoudření mě minulo nákupem binohlavy a velkého binokuláru a teď už se jako "zkušený" začátečník jen bavím
.
A jak naznačill kolega Zbych, každý okulár má specifické vlastnosti, které se více či méně hodí či projeví při určitém způsobu pozorování
.

Zmoudření mě minulo nákupem binohlavy a velkého binokuláru a teď už se jako "zkušený" začátečník jen bavím

A jak naznačill kolega Zbych, každý okulár má specifické vlastnosti, které se více či méně hodí či projeví při určitém způsobu pozorování