EQ6-SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
pesvo
Věk: 58

EQ6-SkyScan

Příspěvek od pesvo »

voko napsal: Takže pokud jsem to dobře pochopil, tak u verzí, kde se motory během nastavování na hvězdu po jejím najetí na ni nezastavují, ta tvoje metoda s uvolněním aretace a ručním dojetím na hvězdu prakticky nemá na zvýšení přesnosti najíždění potom žádný vliv. Je to tak?
Domnívám se, že ano. Víš, já tuto verzi SS, na kterou se ptáš, nemám a proto mohu těžko říct, jestli to má nebo nemá vliv. Já jsem tu "svoji" metodu použil na SS, která trpí tím zastavením hodinového stroje během Alignmentu a Ty se mě ptáš jakoby z druhé strany. Jak moc jsou ty verze SS, na které se ptáš, přesné nevím, to by spíš zde měl popsat někdo, kdo ji má a zkoušel to. Ale principiálně bych s tím, cos napsal souhlasil.
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
pesvo

EQ6-SkyScan

Příspěvek od pesvo »

To Psion: Nevím to teď přesně, ale mám silný dojem, že i když mám provedený nějaký (1,2 nebo 3 hvězdný) Alignment a přes SETUP jej spustím znovu, tak se opět hodinový stroj vypne ! (alespoň to platí pro první hvězdu, ty další hvězdy (u 2 nebo 3 hvězdné metody) to fakt nevgím, to jsem nezkoušel. Možná ten postup, co navrhuješ, bude fungovat, ale po pravdě řečeno, mě už se to moc trápit nechce. MMYS zde kdesi psal, že je-li 3-hvězdný Alignment (myslím v montáži) udělán správně, tak můžu mít polární osu namířenou kamkoliv a montáž by si to měla umět přepočítat. Když jsem přišel na to, že blbá odchylka polární osy 5 stupňů v azimutu od Polárky doveden celý slavný SS úplně rozhodit a chyby dosahují několika stupňů až desítek stupňů, tak bych řekl, že tomuto zařízení se už nemá cenu moc věnovat... :-/.

A pak, když jsem přišel na to, že obyčejný Alignment na jednu hvězdu je v jejím okolí přesnější než 2 nebo tříhvězdný a dále vzhledem k tomu, že jsem člověk od přírody velmi líný, tak mi ta přesnost +- 5 minut stačí. Pro mě je důležité, abych se vždy chytl se snímkem ze CCD na mapu a pak už je to jen otázka pojezdu s křížem na Martinovým TVGuideru, čímž si krásně vystředím proměnnou na střed CCD a dál se o to nestarám (samozřejmě pokud v průběhu noci nepotřebuji změnit pozorovaný objekt).

Tu metodu, co navrhuješ, můžu zkusit a když tak dám vědět.
pesvo

EQ6-SkyScan

Příspěvek od pesvo »

Nevím, jestli tohle bude vůbec někoho zajímat, ale chtěl jsem vyzkoušet, jestli SS dovede být řízen pomocí dvoučipového SBIGu (ST-7/8...). Tak jsem to dnes z večera propojil dohromady (resp. SS verze 2.03 a 8 let starý dvoučipový SBIG ST-7 LPT), nastavil Autoguidingový SW (CCDSofV5 od Bisque) a ono to fakt funguje !!! Manuály jak od SBIGu, tak od SYNTY sice tvrdí, že by to fungovat mělo, ale nikde jsem nenašel odkaz, je-li tomu tak. No a po zapojení nic nevyhořelo a autoguiding jakž takž chodí. Sice na přesnost Martinového TVGuideru to nemá (vůbec jsem si nehrál se spoustou parametrů, takže to pak může být mnohem lepší nebo i horší), ale za to lze pointovat na hvězdy kolem 12 mag. (přes fotometrické filtry !) přes 20 cm Newtona. Uvidíme, jak se to osvědčí...

PS: Snad jen doplním, že jsem nic neupravoval, nic nepředělával, jen jsem použil originální tel. kabel s 2xRJ11/6 pin zapojený 1:1 a dodávaný spolu s kamerou a ono to funguje :).
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

EQ6-SkyScan

Příspěvek od MMys »

To je pochopitelné. Autopointační vstup SkySCANu je standardní, jak pozicemi signálů na konektoru, tak napěťovými úrovněmi (v klidu +5V přes pull-up odpory, pohyb se vyvolá stažením signálu do LOG. 0, tj připojením k zemi)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
pesvo

EQ6-SkyScan

Příspěvek od pesvo »

Jasně Martine, pro Tebe je to trivialita, ale pro mě (taky dle mých dřívějších dotazů soudě) to tak jednoduché není, zvláště když si občas přečtu, že někdo zapojil nějaký konektor jinam než měl a ono mu to pak vyhořelo, že ? Nemusím asi dodávat, jak jsem se cítil, když jsem to propojoval dohromady. Ty seš profík, ale já jsem v tom absolutní amatér. Věř mi, že jsem celé odpoledne ležel v manuálech, Tvém návodě na TVGuider a mailech a porovnával, jestli ty popisy a termíny sobě odpovídají ;). No nakonec to nějak chodí - třeba to bude zajímat prodejce těchto produktů, tak to mají aspoň vyzkoušeno.

Základní problém tam je ale v tom, že ty korekce jsou na SS moc pomalé. Abych chytl pointační hvězdu 12 mag., tak musím exponovat pointační čip 10s a když se to spojí s prodlevou kvůli downloadu hlavního čipu (asi 6s) a s prodlevou nastavení požadovaného filtru (taky 5-10s), tak už je to skoro půl minuty a to je už na EQ-6 moc. Určitě by to vyřešila nová kamera s USB vstupem, protože tam je download kolem 1s, pouze by tam zůstala ta prodleva s filtrama. Kdyby to mohl někdo vyzkoušet, bylo by to moc zajímavé, ale taková kombinace se u nás asi nenajde...
pesvo

EQ6-SkyScan

Příspěvek od pesvo »

Dneska před začátkem pozorování jsem chtěl zkusit 2-hvězdný alignment, jestli bude přesnější najíždění a zjistil jsem, že když zapnu SS, projdu inicializací (tzn. nastavení pozice, data, času...) a zvolím 2-hvězdný alignment, tak po nastavení na první hvězdu se hodinový stroj nerozeběhne a teprve až po potvrzení druhé hvězdy začne fungovat !

Jestli je přesnější nebo ne, jsem ale z důvodu nedostatku času už nezjišťoval a po tomto zjištění jsem raději SS vypnul a udělal ověřený 1-hvězdný, který vím jak přesně funguje.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

EQ6-SkyScan

Příspěvek od Psion »

pesvo napsal: Dneska před začátkem pozorování jsem chtěl zkusit 2-hvězdný alignment, jestli bude přesnější najíždění a zjistil jsem, že když zapnu SS, projdu inicializací (tzn. nastavení pozice, data, času...) a zvolím 2-hvězdný alignment, tak po nastavení na první hvězdu se hodinový stroj nerozeběhne a teprve až po potvrzení druhé hvězdy začne fungovat !

Jestli je přesnější nebo ne, jsem ale z důvodu nedostatku času už nezjišťoval a po tomto zjištění jsem raději SS vypnul a udělal ověřený 1-hvězdný, který vím jak přesně funguje.
To je naprosto jedna zda běží nebo ne. Každý výrobce to řeší trochu jinak, nicméně, většinou se motor rektascence rozeběhne až po alignmentu, protože není důvod, aby běžel při tomto ustavování.
MilAN
Věk: 76

EQ6-SkyScan

Příspěvek od MilAN »

Psion napsal:

To je naprosto jedna zda běží nebo ne. Každý výrobce to řeší trochu jinak, nicméně, většinou se motor rektascence rozeběhne až po alignmentu, protože není důvod, aby běžel při tomto ustavování.Předpokládal bych, že s 1. hvězdou je spuštěn i čas, a potom by to mělo být opravdu jedno, je to jen otázka algoritmu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět