já prostě v Boha nevěřím jen z jednoho duvodu což jsem uvedl.Pouze říkám svůj vlastní názor, i kdyby byl sebe víc chabý muj argument, tak furt je to moje doměnka.
Tulen: ahojky, už jsem se vrátil po 17ti dnech jsem teda fakt rád chybí mi dalekohled... =P
Uveďme vše na pravou míru...
1. Nevadí mi, pokud někdo v něco nebo někoho věří, ať je to mýdlo ve sprše Claudie Schifferové nebo víla Zubnička nebo skřet Bradavičák, je mi to šumafuk...
2. Obhájci víry se často uchylují k argumentaci typu "tvůj výrok je slabý" nebo obecně "matláš ovádoviny"...to není argument, oni nepoužívají žádné argumenty, tudíž nevěřící psi nemají možnost oplácet stejnou mincí, v tom máme pech...
3. Já jim necpu to, aby byli materialisty, chci po nich pouze nějaké argumenty, což je myslím celkem opodstatněné, viz. níže...
4. Pokud píšeme Bůh, lze to vykládat pouze jedním směrem, Bůh je samojediný, viz. křesťanské učení...
5. Pokud se pantátovi před lety zjevil na jisté hoře jistý Bůh a dal mu znamení, ten pantáta pak sepsal jistou knihu, která se stala základem jistého učení, lze to ohodnotit pouze "pravda-nepravda"...pokud se tak stalo, pak platí, co pantáta napsal a tudíž Bůh nás stvořil k obrazu svému...pokud to není pravda a pantáta byl v deliriu tremens, je jasné, že Bůh neexistuje...
6. Je zajímavé, že se stejným, ale vlastně jiným Bohem přišel o pár set let později další pantáta a je z toho od té doby spousta násilí, to ve mě víru nebudí, spíše to ve mě budí dojem prostředku ovládání lidí...
7. Předpokládám, že zde není žádný muslim a bavíme se o křesťanském Bohu, neboť, jak jsem již uvedl, je zde vždy psáno Bůh s velkým B, tudíž asi nepůjde o Peruna nebo Thora...mimochodem, marně přemýšlím, kam najednou zmizeli pohanští bozi, pravděpodobně na nějakou delší dovolenou....
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Copak Perun ci Thor, ale co treba Zeus? Nebo proc nepocitat Buddhu a stovky a tisice dalsich bohu. Proto tvrdim, ze je vzdy nutne rici, o jakeho boha ma jit...
Podle mne zadny buh ve smyslu osoby neexistuje. Ale NECO ano. Mohu to nazyvat bohem ve smyslu "stvoritele" prirodni sily? Ja si myslim, ze ano. Neboli - mym bohem, ve ktereho verim, jsou prave prirodni zakony - tudiz jsem verici ateista
Já věřím v to, že Jsoucno (vesmír), má nějaký smysl.
Od toho lze pak odvíjet i smysl každé individuální existence. Bez této víry si neumím představit základ žádné morálky. Pak by zbývalo jen "Carpe diem", nebo svou existenci ukončit. Život je pro mne hledáním tohoto smyslu. Připadá mi to férovější, než uzavřené náboženské systémy, tvářící se, že tento smysl už našly.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Přesto však věřím. Věřím např. v to, že rozhodování, tedy možnost aspoň částečně ovlivnit to, co teprve bude, není iluze. A současně věřím tomu, že fyzika jednou poskytne rámec pro pochopení toho, jak je to možné.To je problém,který mne velmi zajímá. Zda to, co pociťujeme jako možnost rozhodování, svobodnou vůli, není iluzí. V deterministickém vesmíru by bylo vše dopředu předurčeno. Hledat oporu pro svobodnou vůli v relacích neurčitosti se mi ale také jaksi nezdá. Ale co my v r. 2008 vůbec víme.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Algol77 napsal: To peto: pokud byl coreyskův argumetn chabý, vysvětli mi, jaktože Bůh stvořil lidi k obrazu svému? Pro mě to znamená jenom to, že Bůh stvořil lidi a je stejný jako oni, to znamená, že obsahuje i ty stavitele koncentračních táborů, i vrahy...co myslíš? Proč se pak uctívá jako všemocný a vykupitel někdo, kdo je z n % vrahem a grázlem?
...kniha Genesis je - ako to chapeme, obrazna basen ...? nenapada ma lepsie prirovnanie, iste to nie je fyzikalna ani biologicka prirucka -
- takze krestanstvo chape pod pojmom "...stvoril ich (Boh - cisty Duch) na svoj obraz..." - ze kazdy clovek ma slobodnu a nesmrtelnu dusu...
...to ze nasa dusa je slobodna, asi uzna vacsina, to ze je nesmrtelna uz asi menej, ale moja slobodna dusa si mysli, ze to tak kludne moze byt, hlavne ked si pomyslim na duse mojich blizkych, ktory tu uz nie su, a pritom ich konanie, ale aj rozhovory ktore som s nimi viedol, to co som sa od nich dozvedel - slova su prejavom duse - ma povznasa. Tak isto ma povznasa duchovny odkaz vsetkych ostatnych velikanov ludstva, ktori tu uz nie su, ale ich odkaz stale zije - nie je to posobenie ich ducha, alebo duse?
...krestanstvo navyse veri vo vzkriesenie mrtvych... je to odvazne? nie je to odvazne? ... veda v podstate usiluje o to iste, ale si mozno az tak neveri...
"...krestanstvo navyse veri vo vzkriesenie mrtvych... je to odvazne? nie je to odvazne? ... veda v podstate usiluje o to iste, ale si mozno az tak neveri..."
Věda si až tak nevěří ve vzkříšení mrtvých....jestli ještě nic z této debaty, tak tohle je přesně to, co z podobných debat vždy vzejde - nesmysly.
Tohle téma přece nemá příznivé řešení pro věřící nebo ateisty. Jedni se pohybují mimo důkazní rovinu a druzí se jinde než v důkazní rovině pohybovat nemohou. Tak co chcete vyřešit ?
Obraťme se k hvězdné obloze - tam už je dávno všechno vyřešeno, dávno před námi.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
mkcz napsal: Obraťme se k hvězdné obloze - tam už je dávno všechno vyřešeno, dávno před námi.
správně ;D
jediné řešení této otázky je :
Vesmír je bůh,
bůh je vesmír.
Proto přece koukáme nahoru, ne ?
Tohle téma přece nemá příznivé řešení pro věřící nebo ateisty. Jedni se pohybují mimo důkazní rovinu a druzí se jinde než v důkazní rovině pohybovat nemohou. Tak co chcete vyřešit ?
...naozaj, vlastne niet co riesit, kazdy sa asi vyjadroval len v kontexte anketovej otazky - samozrejme vlastnym nazorom.
mkcz napsal:
Obraťme se k hvězdné obloze - tam už je dávno všechno vyřešeno, dávno před námi.
...absolutny suhlas...
...a este som zabudol, ten Einsteinov citat v Tvojom podpise to najlepsie vyjadruje...
Ak v tomto zivote najdes tento zmysel, dostanes sa dopozicie "ze si ten zmysel uz nasiel?" - ako uzavrete systemy?
... a ak ho nenajdes? To hledání smyslu není proces, který by mohl být dokončen. Je to podobné, jako ve vědeckém poznávání. Také si asi nikdy neřekneme "máme hotovo". Připadá mi ale poctivé na mnoho otázek odpovídat "nevím", zatímco náboženská učení to mají vyřešeno. Jen pro ilustraci. Setkal jsem se i s tak dogmatickým přístupem při výkladu Bible, že svět byl stvořen před 5 000 roky a to i s kostrami dinosaurů.
Hlavní rozdíl mezi vědou a hledáním smyslu existence vidím v tom, že věda hledá odpovědi na otázky "co?" a "jak?" ale nemůže řešit otázku "proč?".
Obojí má pak své pole působnosti. Jestliže si ale určité náboženské učení osobuje univerzální výklad Jsoucna, může napáchat mnoho škody. Příkladů by se našla řada.
Kafka
Pro mne je Bůh Princip, algoritmus určující prostor, hmotu a čas ( obdobně to vyjádřil 3J ).
Určitě bych tento problém nezužoval na pantátu, který sepsal jistou knihu, či vytrženou citaci, že Bůh stvořil člověka k obrazu svému.
Bibli jednak zdaleka nesepsal jeden člověk, to ví každý, kdo ji držel v ruce, evidentně vznikala staletí jako kompilát různých starších pramenů. Tyto prameny byly velmi pravděpodobně v různých jazycích a bible byla dále mnohokrát přeložena, což muselo text významově poznamenat,neboť žádný překlad není dokonalý a význam přeložených slov a vět bývá posunut...No a diskutovaná citace je navíc zřejmá metafora, obraz.....
Homer