Cassiniho dělení???

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Cassiniho dělení???

Příspěvek od MilAN »

MaG napsal:
Jediné co tak zkazilo dojem byl fakt, že nebylo k dispozici větší zvětšení (než do 200x).
Jen  pro upřesnění, měli jsme tam zvětšení 250x,  a v naší lokalitě jsem takové zvětšení nemohl regulérně použít už asi 2 roky. ( a sneslo by to tak 350x).
A jedna zajímavost , netýkající se Saturna: při najíždění na Saturna jsem se na chvíli  s překvapením zastavil  těsně pod Saturnem . Planetární mlhovina NGC 2392 - Eskymák, byla díky průzračnémé vzduchu  dobře viditelná i při vzdálenosti pouhých 13,5° od  Měsíce, osvětleného z 77%. ( A pak má někdo radit kdy a co pozorovat ....)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Cassiniho dělení???

Příspěvek od Psion »

Libor napsal: Před časem se tu diskutovalo o viditelnosti stínu planety na prstencích. Záleží hodně na tom, jak je Saturn nasvicený. Pro ilustraci přikladam fotku z minulého týdne (15.3.), kde je již tento stín zřetelný.

Srovnejte případně s fotkou, kterou jsem pořídil před dvěma měsíci, v době opozice (je asi o 2 stranky dříve).
Moc krásná fotka, to se musí nechat. Bylo by skvělé ještě napsat, čím a jak to bylo foceno (myslím tím dalekohled, foťák, čas focení, čím složeno atd..) Možná to bylo stejnými parametry, jako předtím??

Dnes jsem po dlouhé době vytáhl Newton 203/1200 na kterém jsem provedl úpravu dle doporučení "zdenka" - vylepení horní části tubusu a okulárového výtahu černým sametem. Musím zodpovědně prohlásit, že obraz je nyní nádherný a MAK 102/1325 na něj prostě nemá (ani kontrastem ani ostrostí obrazu) a jsou vidět všechny podrobnosti, jako na té tvé fotce (bezproblémově zvětšení 300X). Kdo nevěří na MHV uvidí :hi:
Libor

Cassiniho dělení???

Příspěvek od Libor »

Psion napsal: Bylo by skvělé ještě napsat, čím a jak to bylo foceno (myslím tím dalekohled, foťák, čas focení, čím složeno atd..) Možná to bylo stejnými parametry, jako předtím??Jo jo, bylo to foceno stejne, jako ta prvni fotka, tak uz jsem to neuvadel. Jeste bych mel asi upresnit, ze ohnisko toho Newtona prodluzuji okularovou projekci cca 4x (asi na 6m) a ze jsem nahral cca 600 snimku, z nich vybral asi stovku a pak to slozil v Registaxu. To zpracovani (hlavne vybirani snimku) je casove dost narocne. Jo kdyby se tak ta atmosfera alespon na chvili uplne uklidnila, to by se to nahravalo!
Achernar

Cassiniho dělení???

Příspěvek od Achernar »

V poslednich dnech, kdy se povedlo pocasi jsem pozoroval Saturna /refraktorem 140/1200/. Cassiniho deleni naprosto brilantne, nejen v miste rozevreneho prstence, rovnez tak difusni prechod vnitrniho okraje prstence(narozdil od vnejsiho ostreho obrysu), stin na planete i na prstenci, krasne citelne pruhy v atmosfere a pet mesicku. Takhle krasne jsem asi Saturna dosud nevidel, ovsem driv jsem nemel k disposici takovyhle dalekohled.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Odpovědět