Poraďte vhodný okulár
Poraďte vhodný okulár
Dobrý deň.Chcel by som si kúpiť teleskop SkyWatcher DOBSON 8" a sú k nemu okuláre Plossl 10mm a 25mm.Keďže ma zaujímajú planéty aj hlboký vesmír budú mi na začiatok stačiť alebo aké by som si mal dokúpiť?Za odpovede moc ďakujem
Poraďte vhodný okulár
Pro začátek stačí.
Nejdříve napozoruj něco s nimi a sám uvidíš, co budeš potřebovat dál...
Nejdříve napozoruj něco s nimi a sám uvidíš, co budeš potřebovat dál...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Poraďte vhodný okulár
A mám ešte jednu poslednú otázočku.Ako je to so zväčšením pri okulároch.Tak sa mi zdá že taký 4mm má väčšie zväčšenie ako napríklad 10 mm.Je to pravidlo alebo nie?
Poraďte vhodný okulár
Tak sa mi zdá že taký 4mm má väčšie zväčšenie ako napríklad 10 mm.Je to pravidlo alebo nie?Ano to by mělo být pravidlo Zvětšení = ohnisk. vzdálenost dalekohledu/ohn. vzdálenost okuláru. Čili čím kratší ohnisko okuláru (např. místo 10 vezmem 4mm) tím větší zvětšení.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Poraďte vhodný okulár
Zdravím Vás.
Poctivě jsem si pročetl téma -poraďte vhodný okulár a jsem z toho celkem jelen.Po zvažování k Dobsonu 300/1500, jsem se asi rozhodl pro:
Omegon SWA 10
Omegon SWA 20
TS planetary HR 6
Hodlám dokoupit Barlow 2 krát ED.
Nebo doporučujete jiné okuláry? Finanční limit 2000kč.za jeden okulár.
Díky.
Mno,
1) byl bych velmi opatrny s temi Omegony. Osobne jsem je nevidel, ale prilis neverim tomu, ze by 5ti clenny 70° no-name okular za 2000,- byl v f/5 newtonu nejaky zazrak. Samozrejme, mohu se mylit.
2) Barlow 2x k teto sestave okularu nedava vubec smysl, jak uz si zrejme zjistil.
3) Mas nejaky dobry duvod, proc davas limit 2000/okular? Nebylo by lepsi dat limit 8000 na vsechno?
Kdybych ti mel doporucit, tak popremyslej o 24mm Meade SWA a Hyperionech 13mm a 8mm (pripadne Ultimach LX).
Poctivě jsem si pročetl téma -poraďte vhodný okulár a jsem z toho celkem jelen.Po zvažování k Dobsonu 300/1500, jsem se asi rozhodl pro:
Omegon SWA 10
Omegon SWA 20
TS planetary HR 6
Hodlám dokoupit Barlow 2 krát ED.
Nebo doporučujete jiné okuláry? Finanční limit 2000kč.za jeden okulár.
Díky.
Mno,
1) byl bych velmi opatrny s temi Omegony. Osobne jsem je nevidel, ale prilis neverim tomu, ze by 5ti clenny 70° no-name okular za 2000,- byl v f/5 newtonu nejaky zazrak. Samozrejme, mohu se mylit.
2) Barlow 2x k teto sestave okularu nedava vubec smysl, jak uz si zrejme zjistil.
3) Mas nejaky dobry duvod, proc davas limit 2000/okular? Nebylo by lepsi dat limit 8000 na vsechno?
Kdybych ti mel doporucit, tak popremyslej o 24mm Meade SWA a Hyperionech 13mm a 8mm (pripadne Ultimach LX).
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Poraďte vhodný okulár
Na ty Omegony jsem se už ptal a kolega Sirius_758 o nich píše:
Omegon SWA budou výborné okuláry v té početné skupině "průměrných" SWA okulárů z produkce TS a pod., které jsou konstrukčně typu Erfle. Jsou o něco lepší než MEADE QX. Mechanicky lepší, než je produkce TS. Takže pokud bych si chtěl koupit relat. levný širokoúhlý okulár, tak bych z té početné skupiny sáhl po těchto Omegonech.. Známým jsem doporučil pro SC 6" ty 2" 26 a 38mm a jsou velmi slušné ve 2/3 pole.
Omegon SWA budou výborné okuláry v té početné skupině "průměrných" SWA okulárů z produkce TS a pod., které jsou konstrukčně typu Erfle. Jsou o něco lepší než MEADE QX. Mechanicky lepší, než je produkce TS. Takže pokud bych si chtěl koupit relat. levný širokoúhlý okulár, tak bych z té početné skupiny sáhl po těchto Omegonech.. Známým jsem doporučil pro SC 6" ty 2" 26 a 38mm a jsou velmi slušné ve 2/3 pole.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Poraďte vhodný okulár
Já bych ještě začátečníkům poradil obecně k výběru okulárů, že nejlepší volbou je vyzkoušet si je na svém dalekohledu v praxi.
Buď se domluvit s někým z okolí, kdo ty okuláry má, nebo na nějakém astrosrazu. A také se lze obvykle domluvit s prodejci astrotechniky na nějakém způsobu zapůjčení - nebo je vyzkoušet přímo u prodejny přes den. Na vyzkoušení, jak se vám do nich bude koukat a jaký bude obraz ve spojení s vašim dalekohledem, denní pozorování úplně stačí...
Buď se domluvit s někým z okolí, kdo ty okuláry má, nebo na nějakém astrosrazu. A také se lze obvykle domluvit s prodejci astrotechniky na nějakém způsobu zapůjčení - nebo je vyzkoušet přímo u prodejny přes den. Na vyzkoušení, jak se vám do nich bude koukat a jaký bude obraz ve spojení s vašim dalekohledem, denní pozorování úplně stačí...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Poraďte vhodný okulár
No trošku som brázdil po nete a našiel som takú zaujimavú vecičku.Je to zoomový okulár Meade S4000 s plynule premenlivou ohniskovou vzdialenosťou od 8 do 24mm.Len neviem či má niekto s týmito okulármi skúsenosť lebo ešte som ich nevidel spomenuté v žiadnej debate
Poraďte vhodný okulár
http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2010060501 - zde máš test několik zoom okulárů - třeba ti to pomůže
Poraďte vhodný okulár
No, já mám téměř identické Garrett SWA 20mm a 15mm k newtonu f5. Okuláry nejsou žádný zázrak, ale já jsem si je koupil z druhé ruky (za 90 USD oba i s poštovným) a na přechodnou dobu (asi něco se zelenou popiskou). Poslední čtvrtina zorného pole je už dost neostrá, odlesky se tam také najdou.
Bresser 10x50, Minidobson N76/300, Maxidobson N355/1775, UHC (DGM NPB)
Poraďte vhodný okulár
No, já mám téměř identické Garrett SWA 20mm a 15mm
Tak jsem si ten okulár vygůgloval a zjistil, že jsou taky velmi podobné těm od WO:
http://www.williamoptics.com/eyepiecesD ... atures.php#
Pořád si myslím, že ty Omegony by mohly být trochu víš (vhledem k tomu co psal Sirius a četl jsem celkem pozitivní recenze ale byly to ty 2").
Tak jsem si ten okulár vygůgloval a zjistil, že jsou taky velmi podobné těm od WO:
http://www.williamoptics.com/eyepiecesD ... atures.php#
Pořád si myslím, že ty Omegony by mohly být trochu víš (vhledem k tomu co psal Sirius a četl jsem celkem pozitivní recenze ale byly to ty 2").
Poraďte vhodný okulár
michal.b :
Finanční limit je zablokován opravou domu a zkulturnění zahrady.Vím, že
existují Naglery, Ethosy atd.a taky bych je jednou chtěl, ale nejdřív práce a pak zábava.
Z těch tří okuláru, co mi doporučuješ, se mi nejvíce zamlouvá ten Hyperion. Jinak dík.
Finanční limit je zablokován opravou domu a zkulturnění zahrady.Vím, že
existují Naglery, Ethosy atd.a taky bych je jednou chtěl, ale nejdřív práce a pak zábava.
Z těch tří okuláru, co mi doporučuješ, se mi nejvíce zamlouvá ten Hyperion. Jinak dík.
Perez
Poraďte vhodný okulár
Celkovy financni limit naprosto chapu, ale nechapu proc mas limit na kazdy jeden okular zvlast (leda ze bys je chtel kupovat postupne).
Osobne povazuji za nejlepsi koupi (co se pomeru cena/vykon tyce) ten Meade SWA 24mm. Jeho nejblizsi konkurence je az Panoptic 24mm, ktery je vic nez 2x drazsi.
edit: a pak by stala za uvahu jeste Ultima LX 22mm, ale ta je 2".
Osobne povazuji za nejlepsi koupi (co se pomeru cena/vykon tyce) ten Meade SWA 24mm. Jeho nejblizsi konkurence je az Panoptic 24mm, ktery je vic nez 2x drazsi.
edit: a pak by stala za uvahu jeste Ultima LX 22mm, ale ta je 2".
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Poraďte vhodný okulár
Z mé sbírky okulárů mám a používám okulár Omegon 5 mm pro své dva newtony 150/750 mm a 254/1200 mm. Samozřejmě nelze tvrdit, že v celém zorném poli je stejně kvalitní obraz. Na optické ose využívám okulár pro větší zvětšení především pro pozorování planet, planetárních mlhovin a kulových hvězdokup... tj objektů poměrně malých úhlových rozměrů a pro světelnosti kolem f/5 dobře poslouží. Poměrně výhodná je 14 mm vzdálenost výstupní pupily pro pozorování.MC úprava je u okuláru slušná odlesky jsem nepozoroval.
Mimo jiné mám pro pozorování i starší okulár Vixen LV se stejným ohniskem, který již má menší zorné pole a u většího newtona je o poznání horší než Omegon 5 mm. V nabídce na SUPŘE jsem ale již Omegon 5 mm neviděl...
Habl
Mimo jiné mám pro pozorování i starší okulár Vixen LV se stejným ohniskem, který již má menší zorné pole a u většího newtona je o poznání horší než Omegon 5 mm. V nabídce na SUPŘE jsem ale již Omegon 5 mm neviděl...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC