Ahoj, druhé malé porovnanie GSO 154/1848 klasický Cassegrain vs achromat 90/900 na EQ5 okuláre ES24 a Morpheusy.
Dnes som zasa skúsil porovnať tieto dva moje ďalekohľady.
Zameral som sa hlavne na Rima Birt, Dóm pri Gambart C, Rima Bradley a Rima Hadley.
Ďalekohľady som dal von už poobede, nech sú na večer už poriadne vytemperované.
Začal som Cassegrainom a hneď som videl, že to bude úplne iné pozorovanie, ako včera.
Seeing bol omnoho lepší oproti včerajšku a na obraze to bolo vidieť. Mesačný povrch bol plný detailov. Všetky spomínané objekty som našiel viac menej bez problémov okrem Rima Bradley. Tú som videl iba v náznakoch a iba čiastočne.
Skúsil som potom pozorovať Achromatom a tým to dnes bolo oveľa slabšie. Rima Birt som pri troške trpezlivosti videl aj Rima Hadley. Dóm sa mi nepodarilo bezpečne vidieť a Rima Bradley vôbec nič ani náznak.
Potom som už zasa nasadil Cassegrain a užíval si postupne parádu: Clavius, ERATOSTHENES, Archimedes, PLato, Montes Apeninus a ďalšie pri zväčšení 200x a občasne až 280x.
Záver: V podstate sa potvrdilo čo hovoril Artaban, že treba byť trpezlivý a vyčkať na dobrý seeing. Je zaujímavé zistenie, že pri takýchto lepších podmienkach bol rozdiel medzi týmito prístrojmi oveľa väčší. Ale vlastne je to aj logické, lebo zlý seeing pokazí obraz obom ďalekohľadom, takže sa zdajú byť podobné. Dobrý seeing ukáže čo sa v ktorom prístroji skrýva.

TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x