Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
deneb

Příspěvek od deneb »

Jan Češík - samotný tubus 150/750 je pro začátek velmi dobrá volba.
ale je třeba vzít kvalitní zpracování. porovnej si tvoje provedení s prověřenou kvalitou (důraz na montáž) http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3646.html je daleko masivnější a kvalitnější. (označení EQ-7, EQ-3... je na libovůli výrobce, není žádná norma,zákon).
možnost motorového posuvu (na obrázku není - dokoupit?) je zbytečnost a nezaměňovat s GoTo! planety, DSO ... musíš najít očima, jenom místo strkání rukama to posunuje motor.
zde ho někdo prodává http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1416136389
Foizo

Příspěvek od Foizo »

Ahoj,

potřebuji poradit. Chci si koupit tento stativ viz. SUPRA , držák  a tento triedr  (15x70). Nebo mám koupit tento o 200kč dražší ale větší (25x70)? Nebo úplně něco jiného?  :o
Triedr - Bresser 8x60 (Lidl), Celestron SkyMaster 20x80 + Stativ Baader Nature & Astro
Buby
Věk: 37

Příspěvek od Buby »

Ahoj,

potřebuji poradit. Chci si koupit tento stativ viz. SUPRA , držák  a tento triedr  (15x70). Nebo mám koupit tento o 200kč dražší ale větší (25x70)? Nebo úplně něco jiného?  
Čau, tebou vybraný stativ je dobrý, mám ho taky a co jsem měl možnost na pár srazech vidět různé stativy, tak ten BDP je fakt dobrý za ty prachy, používám na něm 80/400 refraktor a obraz se neklepe ani při 60x ....

Z těch triedrů bych vzal raději 15x70, má pěkně široké pole a je radost s tím pozorovat (teda pokud to není někde u zenitu, protože to si budeš s binarem lámat vaz), popřípadě bych ještě zauvažoval nad větším bráškou 20x80, který není o moc dražší a ten BDP stativ ho určitě unese  ;)
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Foizo

Příspěvek od Foizo »

Tak to si mi dal teď červa do hlavy =).. jelikož mám už jeden triedr (8x60), který se dá podržet v ruce tak na stativ bych mohl asi dát už ten 20x80

.. tak stativ a triedr 20x80 jsou na cestě ::)
Triedr - Bresser 8x60 (Lidl), Celestron SkyMaster 20x80 + Stativ Baader Nature & Astro
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

Ahoj, je nějaké levnější řešení pro mobilní napájení než ZDROJ CELESTRON POWERTANK 12V/17Ah, jeden mám, který jsem koupil v Supře v akci za cca. polovic, než je k dostání nyní, skoro 7000 se mi za něj dávat nechce, ale poslední dobou s rozrůstající se sestavou se mi začíná nedostávat zásuvek na 12V, montáž, lacerta, 9V vyhřívání, ale tady už uvažuji o něčem silnějším pro 3 vyhřívací pásky a také venku začínám trávit víc času...

Je na trhu něco obdobného tomu Powertanku? Jsem v elektrice úplně mimo, tak bych uvítal spíš nějaký hotový komplet, než, aby to vyžadovalo můj zásah... to by taky mohl být můj poslední...

Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
4Brunco

Příspěvek od 4Brunco »

Ahoj, mas niekolko moznosti

1. Moznost najlacnejsia : nejaka gelova baterka + nabijacka (v Lidli maju celkom dobru, ked maju veci do auta)
proi dodrzovani elementarnej logiky nemozes mat ziadny problem
zozenes naprikald tu (http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=akumulator+7%2C2Ah)

2. Kupit si nejaku LiIon powebanku u z ebayu, co vie ist na 12V, priklad : ( http://www.ebay.com/itm/15000mAh-Multi- ... ls&vxp=mtr )

3. Kupit si nejaku LiIon powerbanku u nas, zplatis za to iste viac, ale mas mozno lepsiu zaruku. (http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=powerbanka+12V)

Nevyhoda geloveho Pb akumulatora, je tazky ale potiahne celkom dlho a vela znese. Vyhoda Li-ion powerbanky, je skladna a lahka ale kapacitu ma mensiu, napriklad ta co ma udavanych 15Ah, ma v prepocte na 12V kapacitu iba cca 5Ah.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
vla

Příspěvek od vla »

Prodávají se startovací zdroje pro auta s 17Ah baterií v rozmezí 1-2 tis. Kč, k tomu kabel s rozdvojkou, nebo roztrojkou, protože mají jen jeden výstup na autokonektor, za cca 200 kč. A je hotovo. Pokud bys chtěl větší akumulátor stačí koupit kapacitu dle přání, AGM, nebo podobný  a od rozbočky odříznout autokonektor a zapojit + na plus akumulátoru a - na mínus akumulátoru. To bys snad mohl zvládnout, pokud ne bydlím v Praze na konci dálnice od Plzně, když přijedeš udělám. Docela levné baterky lze momentálně koupit na Aukru, zadej solární akumulátor, nebo Haze. Koupil jsem 4x12 V 80AH a jsou perfektní za třetinu běžné ceny.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
BRESSER

Příspěvek od BRESSER »

Dobrý den
Potrebovala by som pomoct ohladom prace s teleskopom.
Na Vianoce som od priatela dostala teleskop Bresser Messier AR152 vytiahli sme ho von dokopy 3krat ale ako sa snazime oraca s nim je dost zlozita. Praca s hladacikom sa nam celkom vydarila ale s tubusom bol uz problem. Tubus ovladaju motorceky a to cele je napojene na ovladanie ktore nevieme nastavit. Pochadzam z vychodu a momentalne by bolo najvhodnejsie najst niekoho kto sa do toho vyzna a bol by ochotny to ponastavovat samozrejme by mal aj zaplatene.
http://www.dalekohlady.eu/2/index.php?k ... &id_p=1375
Dakujem :) :) :)
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Potrebovala by som pomoct ohladom prace s teleskopom
Když se tu nikdo neozval, tak si dovolím já alespoň trochu nasměrovat.

Pro začátek není nutné používat motorky a celou montáž ustavovat. JInými slovy, stačí dalekohled a montáž sestavit, což se Vám asi podařilo. Pohyby je možno provádět ručně - důležité je vyvážit tak, aby tubus, když se povolí brzdící páčky, zůstával na místě a nikam nepadal. Pak se jemnými pohyby dá rukou celý tubus hezky natáčet ve dvou osách.

Samozřejmě účelem je, aby celá sestava byla využívána se vším všudy tedy včetně ustavení ..

Ilustrující video je zde:
https://www.youtube.com/watch?v=LUwz1RMGcsk

další názorná ukázka kterak zacházet s ekvatoriální montáží je zde
https://www.youtube.com/watch?v=F7HVDKAZ6eM

https://www.youtube.com/watch?v=hWoBPDndnOM

Víc Vás do problematiky může zasvětit samotné forum a příslušná vlákna, pokud se nepodaří s někým zkontaktovat, aby Vám to v reálu ukázal.

Pokud jsem uvedl nějakou zavádějící informaci, tak to jistě přiměje někoho, kdo tuhletu montáž zná nebo používá k následné korekci a vysvětlení - které bude v konečnm důsledku pro Vás přínosné.

Hodně zdaru a jak říkáme my češi, Clear Sky ! ;)

haplo602

Příspěvek od haplo602 »

Dobrý den
Potrebovala by som pomoct ohladom prace s teleskopom.
Na Vianoce som od priatela dostala teleskop Bresser Messier AR152 vytiahli sme ho von dokopy 3krat ale ako sa snazime oraca s nim je dost zlozita. Praca s hladacikom sa nam celkom vydarila ale s tubusom bol uz problem. Tubus ovladaju motorceky a to cele je napojene na ovladanie ktore nevieme nastavit. Pochadzam z vychodu a momentalne by bolo najvhodnejsie najst niekoho kto sa do toho vyzna a bol by ochotny to ponastavovat samozrejme by mal aj zaplatene.
http://www.dalekohlady.eu/2/index.php?k ... &id_p=1375
Dakujem  :) :) :) :)
Ahoj. Ako prvy krok tam nemusite namontovat motory/ovladanie a skusit to rucne :-)

Bresser myslim pouziva autostar system, takze si najdite na youtube nejaky Autostar setup guide a skuste.
Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Bresser myslim pouziva autostar system, takze si najdite na youtube nejaky Autostar setup guide a skuste.¨Pokud je ten odkaz správný, tak se jedná o montáž EXOS-2 s motory, nikoliv EXOS-2 GoTo s ovládáním Autostar. Takže se ovládá tlačítky pohybů ( vlevo/vpravo, nahoru/dolů) , přesně tak, jako by tam byla jenom točítka. Tady není přeci potřeba žádný speciální návod ani YT návod. Je potřeba si s tím chvilku hrát. Dalekohled nic nevyhledává, nenastavuje, je potřeba na objekt najet .Je možno zvolit rychlost pohybu, je možn odpojit pomocí ustanovek jemný pohyb(motorický) a nahrubo nastavit dalekohled ručně.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
haplo602

Příspěvek od haplo602 »

¨Pokud je ten odkaz správný, tak se jedná o montáž EXOS-2 s motory, nikoliv  EXOS-2 GoTo  s  ovládáním Autostar.  Takže  se ovládá tlačítky pohybů ( vlevo/vpravo,  nahoru/dolů) , přesně tak, jako by tam byla jenom točítka. Tady není přeci potřeba žádný speciální návod ani YT návod. Je potřeba si s tím chvilku hrát. Dalekohled nic nevyhledává, nenastavuje, je potřeba na objekt najet .Je možno zvolit rychlost pohybu, je možn odpojit pomocí ustanovek  jemný pohyb(motorický)  a nahrubo nastavit dalekohled ručně.

prave ze odkaz je na manualnu montaz. pokial viem tak oficialne bressr predava manual exos 2 alebo goto exos 2 (cize autostar). nemyslim ze by zaciatocnici kupovali manual exos 2 + motory separatne .... ale to nam asi musi potvrdit.

full goto stoji cca 150e viac: http://www.dalekohlady.eu/2/index.php?k ... 7&id_p=716
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jestliže tedy autor dá odkaz na EXOS-2 ( ne tedy GoTo ) a píše že s motory.  tak mu  neraď,   jak na Autostar - když ho podle  odkazu nemá.  A je i zbytečné spekulovat ,jestli si  montáž koupil s motory nebo bez.
...............
A jen tak na okraj,  cena s GoTo je o 399 Euro větší, ne o 150
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
haplo602

Příspěvek od haplo602 »

Euro větší, ne o 150
a kua ... zastavil som sa o riadok skor na 127s a nie 152s, moja chyba.
ufonek
Věk: 45

Příspěvek od ufonek »

Ahoj

mam dotaz

mam moznost koupit montaz Eq1 s motorkem (1700kc) a chci ji pouzivta na foto jen s fotakem ,mam dva objektivy 14-40 a 135mm

statci tato montaz?kolika sekundove expozice asi zvladne,?
Nebo je lepsi si koupit nejky ten "startracker"??

diky

Ufonek :)
Odpovědět