Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
edik

Re: Kolimace newtonova dalekohledu

Příspěvek od edik »

Toto je s tím Newtonem focené. Vypadá to na zborcené zrcadlo?
Přílohy
test.jpg
test.jpg (1.94 MiB) Zobrazeno 8267 x
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

Pokud to fotí takto , tak to není špatné. Něco se tam děje a jak je vidět, až tak zásadní význam to nemá. Pak už není třeba zjišťovat jak je to seřízené či deformované. Při zaostření se najde optimální poloha a třeba se trochu zvětší hvězdy, než by byly klasicky.
Jinak veškeré mé připomínky jsou odhady ne tvrzení, co by to mohlo být.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
edik

Příspěvek od edik »

Ono to takhle fotilo, než jsem se v tom začal šťourat, protože ten Měsíc nebyl jak z učebnice, protože jsem debil a místo videa jsem fotil jednotlivý fotky, jak jsem zvyklej z lesa. Pak jsem objevil ten problém IF/EF a začal bádat alla Pat & Mat. Teď to vypadá, že ten problém IF/EF dělá sekundár, protože jsem nasadil zapůjčený Antares 80mm a rázem je vše jinak. IF=EF a já budu shánět kvalitní sekundár 80mm. Všiml jsem si na tom původním, že když se orosil, tak uprostřed byla taková divná textura, jak kdyby tam někdo maloval štětcem a voda byla vysrážená jako kresba. Zbytek plochy byl jednolitě zamlžený. Když to uschlo, nic poznat nebylo, ale asi tam nebude všechno OK. Bylo to předtím přilepené na ploše cca 50x60 mm něčím, co kdysi bylo pružné, ale za ty roky to evidentně ztvrdlo, protože jsem zničil 3 nože, než jsem to dostal dolů. Určitě to nebyl silikon a nebylo ho ani půl milimetru. Ten skalpel jsem tam sotva narval. Je dost možné, že za určité teploty to fungovalo OK, ale jak se teplotní rozdíl zvýšil, nastala deformace sekundáru a šlo to do kytek. Dočetl jsem se, že i 16mm tlustej sekundár se snadno zdeformuje, když je špatně přilepenej.
No, dík vám za ochotu a já jdu bádat a shánět zrcátko. Začíná mě to focení hvězd lákat, škoda že sezóna jem už skoro pryč.
vla

Příspěvek od vla »

A co nejdřív pořádně přilepit to staré. Deformace z nevhodného způsobu přilepení vůbec nemusí být trvalé.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
edik

Příspěvek od edik »

To už jsem udělal v den, kdy jsem ho sundal z držáku. Tříbodově přilepené kvalitním silikonem, mezera 1.5 mm , ale moc to nefunguje. Třeba se srovná časem.
edik

Příspěvek od edik »

Vyměnil jsem primární zrcadlo za nové z křemenného skla s odrazností 97% a je to sakra rozdíl. Koukatelný obrázek mlhoviny dostanu za poloviční dobu. Je mi jasné, že to dlouho takhle čisté nezůstane, ale výroky o tom, že je zbytečné zrcadla čistit, bych doporučoval smazat.
MarekZav
Věk: 51

Problém při kolimaci

Příspěvek od MarekZav »

Zdravím,
mám problém s kolimací SW 200/800. Kolimuji pomocí kamery ASI 120 MM-S vloženou do focuséru a freeware programu na zobrazení soustředných kružnic. Celkem jednoduše jsem schopen srovnat polohy zrcadel (viz. přiložená fotka). Následně pomocí laserového kolimátoru vše přesně doladím. Když v noci rozostřím hvězdu, tak jsou kolem ní soustředné kruhy, takže kolimace by měla být OK. Jde ale o to, že kamera snímá něco, co se jeví jako mimo osu. Na fotce jsem to označil modrou šipkou. Nedaří se mě to zarovnat. Zkoušel jsem naklánět i okulárový výtah a bez výsledku. Nevíte, co by to mohlo být?
Kolimace.jpg
Kolimace.jpg (139.43 KiB) Zobrazeno 7093 x
astrolama
Věk: 39

Re: Problém při kolimaci

Příspěvek od astrolama »

Když se podíváš do dalekohledu zepředu na jeho sekundární eliptické zrcátko vypadá to rovněž takto. Sekundární zrcátko se na kolimační kameře promítne dvakrát. Jednou přímo a podruhé jako zástin zrcadla. Nikde žádný problém není.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
MarekZav
Věk: 51

Re: Problém při kolimaci

Příspěvek od MarekZav »

astrolama píše: 06. 02. 2025, 17:43 Když se podíváš do dalekohledu zepředu na jeho sekundární eliptické zrcátko vypadá to rovněž takto. Sekundární zrcátko se na kolimační kameře promítne dvakrát. Jednou přímo a podruhé jako zástin zrcadla. Nikde žádný problém není.
Tak to mě nenapadlo. Myslel jsem, že dělám někde chybu, i přes to, že kolimace byla OK. Díky.
myXall
Věk: 40

Příspěvek od myXall »

Ahojte,
niekde asi robim chybu... Pred nejakym casom som presiel z refraku na zrkadlo a jedina vec ktorej som sa obaval bola kolimacia... A s tou sa momentalne trapim (a mozno je problem niekde inde). Prikladam dve fotky, je to vyrez zo stredu, prva foto je M47 fotena na juho-vychode a druha je Rozeta fotena na juho-zapade...

M47
M47
M47
Screenshot_2025-02-18-20-33-56-978_com.zwoasi.asiair.jpg (1.95 MiB) Zobrazeno 1903 x
Rozeta
Rozeta
Rozeta
Screenshot_2025-02-18-20-48-40-839_com.zwoasi.asiair.jpg (1.97 MiB) Zobrazeno 1903 x

Dalekohlad mam tento:
https://www.teleskop-express.de/en/ts-t ... c606-17780
Kamera ZWO ASI533mc Pro, filter Optolong l-eNahnce a komakorekor TS Optics Maxfield 0.95x

Tu je zhrnutie co som robil...
Ako prve som si skolimoval kolimator, ten som potom upol do Baader ClickLocku a nasroboval na komakorektor. Skolimoval som sekundar a primar. Posadil som dalekohlad (aj s kolimatorom) na montaz a skontroloval kolimaciu v roznych polohach dalekohladu a zistil som ze je nieco zle, kedze sa mi laser rozchadzal. Po chvili patrania som nasiel problem, primarne zrkadlo nebolo dost dobre upnute a hybalo sa ked sa dalekohlad preklapal zo strany na stranu. Zrkadlo som vybral a jemne dotiahol, vlozil naspat, opat skolimoval a uz to vyzeralo byt v poriadku, kolimacia drzala. Dalekohlad, uz s kamerou som vytiahol von, nechal vytemperovat a urobil skusobne foto... vysledok vidite vyssie. Moze byt problem prilis utiahnute zrkadlo?
TS-Optics ONTC 6" f/4
ZWO ASI533MM Pro, ASI290MM mini,
iOptron GEM28
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No vypadá to že ano. Lépe by to ukázal rozostřený snímek. Každopádně zrcadlo i v mrazu musí být v míse volné. Pokud nebylo volné ani doma při pokojové teplotě, tak při těch -10°C už opravdu mohly šrouby na zrcadlo tlačit.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
myXall

Příspěvek od myXall »

Trochu som sa s tym pobavil, jemne povolil. Necham dalekohlad vytemperovat a urobim test na hviezde.
Ale aj tak mi nejde do hlavy, ako potom drzi kolimacia ked je zrkadlo v mise volne... Po prelozeni dalekohladu cez meridian sa zrkadlo pohne, potom musim urobit kolimaciu znova? Ospravedlnujem sa za tieto stupidne uvahy, ale s refrakom som toto veru neriesil...
TS-Optics ONTC 6" f/4
iOptron GEM28
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

A proč ? Ta nutná vůle pro smrštění mísy/objímky chladem, pokud je z hliníkové slitiny, je u dalekohledu okolo 20-30cm v řádu dolních desetin mm (typicky tak na tloušťku vizitky). A jedná se tedy o stranový posun zrcadla na opěrných bodech vahadel o několik desetin mm. To nemá na kolimaci žádný měřitelný vliv. Nebo mi snad tvrdíš, že zkolimuješ dalekohled tak, aby se paprsek vracel zpět s přesnotí v desetinách milimetru ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
myXall

Příspěvek od myXall »

Ak teda ta vola je na urovni hrubky vizitky tak potom to chapem a na kolimaciu by to nemuselo mat vplyv. Ja som mal zrkadlo uvolnene asi az prilis, lebo vola bola niekolko mm a pri prekladani dalekohladu bolo aj pocut ze to zrkadlo sa preklapa.
Vcera som urobil par testov na hviezde a tu su rozostrene snimky, s utiahnutym zrkadlom a potom s jemne povolenym s tym ze som sa snazil skolimovat dalekohlad:
utiahnute zrkadlo
utiahnute zrkadlo
pred-fixom.jpg (1.08 MiB) Zobrazeno 1254 x
povolene zrkadlo
povolene zrkadlo
po-fixe.jpg (1.83 MiB) Zobrazeno 1254 x
Inak, zrkadlo povolujem (a pritlacam) pomocou skrutky ktora je na obrazku v kruzku:
ontc-6-cell.jpg
ontc-6-cell.jpg (48.42 KiB) Zobrazeno 1254 x
TS-Optics ONTC 6" f/4
iOptron GEM28
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

A ten obraz hvězdy jsi měl takový po kolimací ?
( tohle jepřeci naprosto mimo)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět