...kdyz muzu mit Achro za 20 na tu moji H-alfu je to tak akorat
jj, Achro na uzkopasmove filtre postaci, nielen na Ha, ale aj ostatne (SII, OIII). Jediny problem bude s tym, ze pri skladani do HST palety bude mat kazdy kanal iny rozmer, cize bude treba pouzit nielen beznu registraciu, ale aj sofistikovanejsie skladanie - napriklad pomocou Registaru ci IRIS-u.
Ale hlavna myslienka je - ano, na uzkopasmovu fotografiu staci hociaky kuker s rovnym polom
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
konečně jsem se rozhoupal a pořídil pořádný dalekohled ...
Na klik větší - asi zbytečnost vzhledem k tomu, že tenhle typ všichni dobře znáte Je to SW Dobson 10", f 1200mm ...
Tímto se všem "astronadšencům" omlouvám za nadcházející špatné počasí ... nemám tušení, jak to sakra vydržím do víkendu, kdy slibují lepší počasí ...
Smoldo gratuluji ke krásnému dalekohledu. ;)Nedávno jsem prožíval stejné nadšení,které bylo lehce zkaleno právě počasím.Ale neboj to přijde. ::)Po pár hezkých propozorovaných nocích si sám budeš přát zataženo abys to dospal. ;D
nemám tušení, jak to sakra vydržím do víkendu, kdy slibují lepší počasí ...
smolda: Má být hnusně, ale stejně bys viděl prdlajs, protože bude nejjasnější úplněk po dvaceti letech.
Já radši zalezu do sklepa, nebo lépe hospody, abych nepřišel o zrak http://www.novinky.cz/veda-skoly/228116 ... t-let.html
Gratuluju k novému kukátku a závidím, že ho můžeš mít na klik ještě větší
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
achromat: inspirace byla v kalkulacce a pocitani svetelneho zisku - hledal jsem neco vhodneho a velkeho, testoval foceni NB pres achromat a vysledky Mattea s 6303 NABG byly take brany v potaz, ale s nejmensi vahou, protoze on s tim foti i RGB a ty upravy se mi nelibi... takze ja to mam na narrow band.
tady je prvni obrazek dalekohledu v akci (jak tu po me nekdo nedavno chtel):
-konihlav:
to spíš vypadá jako na nějaké jiné planetě ;D
-Zde je sok mé přítelkyně. Je to naše první pozorování naší nejbližší hvězdy, zatím přes hledáček. Filtr jsem vyrobil z disket 3,5 palcovek ;D z těch co jsou už vystavovány v PC muzeu.