Jupiter
Jupiter 2009
Ano. To odpovídá tomu, co je na Jupiteru vidět vizuálně dalekohledem stejného průměru (tj. 150 mm) při zvětšení cca 120x za, řekněme, průměrných podmínek.
Ty máš kameru Atik 314L, to je ta s čipem 1/3 palce ("tím větším")? Ona je taky chlazená, že? Já si myslím, že chlazené kamery (v porovnání s "obyčejnými" nechlazenými) vykazují při snímání planet lepší výsledky, je to pravda?
Ten snímek je takový maličký. Kolik má skutečných (neinterpolovaných) pixelů na průměr kotoučku? Myslím jako na surovém snímku.
V. K.
Ty máš kameru Atik 314L, to je ta s čipem 1/3 palce ("tím větším")? Ona je taky chlazená, že? Já si myslím, že chlazené kamery (v porovnání s "obyčejnými" nechlazenými) vykazují při snímání planet lepší výsledky, je to pravda?
Ten snímek je takový maličký. Kolik má skutečných (neinterpolovaných) pixelů na průměr kotoučku? Myslím jako na surovém snímku.
V. K.
Jupiter 2009
Kamera nemá 1/3" čip , ale 2/3"
Velikost pixelů je 6,45 mikronů,takže velikost obrazu lze spočítat.
Asi není moc důvodů, proč při tak krátké expozici by se mělo projevit chlazení
Velikost pixelů je 6,45 mikronů,takže velikost obrazu lze spočítat.
Asi není moc důvodů, proč při tak krátké expozici by se mělo projevit chlazení
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jupiter 2009
to VK: on uz to prakticky vsechno napsal MiLAn. Zkusenosti se snimanim planet moc nemam, ale rekl bych, ze chlazeni neni dulezite (to snizuje temny proud, ale ten je pri expozicich nekolik desitek milisekund zanedbatelny). Dulezitejsi spis bude citlivost kamery (kvantova ucinnost, tu ma treba Atik 314L na care Ha kolem 55%) a hlavne vycitaci rychlost kamery. Atik 314L neni na snimani planet a Mesice idealni (ani na to ta kamera neni stavena), protoze se vycita relativne pomalu - vycist cely chip trva kolem 2s. Nastesti kamera podporuje vycitani oblasti a tak u planet jde bez problemu poridit nekolik snimku za vterinu (ale ne treba 50 jako u specializovanych kamer).
Pokud jde o velikost obrazku, v puvodnim rozliseni je 2/3x mensi (jak je uvedeno u snimku, byl zvetsen na 150%).
Pokud jde o velikost obrazku, v puvodnim rozliseni je 2/3x mensi (jak je uvedeno u snimku, byl zvetsen na 150%).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Jupiter 2009
To Sasa3: Díky.
Akorát ten počet pixelů na průměr kotoučku z těchto údajů stále spočítat nejde.
Proč se na tuhle věc ptám: abych zjistil, jaké je rozlišení. Potom to může porovnat třeba s rozlišením u kresby. Nebo s čímkoli jiným.
V. K.
Akorát ten počet pixelů na průměr kotoučku z těchto údajů stále spočítat nejde.
Proč se na tuhle věc ptám: abych zjistil, jaké je rozlišení. Potom to může porovnat třeba s rozlišením u kresby. Nebo s čímkoli jiným.
V. K.
Jupiter 2009
Přeci umíš spočítat velikost kotoučku Jupitera v daném ohnisku dalekohledu a vydělit velikostí pixelu. Paracorr násobí ohnisko 1,15x
lepší rada žádná než špatná
Jupiter 2009
Jeden pixel v původním rozlišení je 1.5", tzn. na tom zvětšeném snímku je to 1"/pixel.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
Jupiter 2009
Zopár snímkov Jupitera z poslednej noci...Dlho to nevyzeralo na fotenie, ale okolo polnoci sa zrazu vyjasnilo...a ani seeing nebol najhorší.. Takže sa podarilo zvečniť aj s tieňmi Europa, Ganymede aj so samotným Ganymede na disku a neskôr, keď Ganymede opustil disk sa pridala aj GRS...
Snímané cez Nexstar 8 SE, kamerou DBK 21, barlow 2x, resp.3x, spracované v Registax 5
Snímané cez Nexstar 8 SE, kamerou DBK 21, barlow 2x, resp.3x, spracované v Registax 5
Jupiter 2009
Moc pekne Na nektere mistry to tu sice nema, ale take bych chtel delat alespon takove ::)
Jinak mi prijde, ze jsou tam jeste mezery ve zpracovani. Teda ona to neni ani moje nejsilnejsi stranka a ani nevim, jak vypadaly zdrojove soubory. Ale prijde mi, ze by mohl jit jeste potlacit sum a zarovnani RGB kanalu by asi take mohlo byt lepsi. Jaky postup jsi zvolil?
Jinak mi prijde, ze jsou tam jeste mezery ve zpracovani. Teda ona to neni ani moje nejsilnejsi stranka a ani nevim, jak vypadaly zdrojove soubory. Ale prijde mi, ze by mohl jit jeste potlacit sum a zarovnani RGB kanalu by asi take mohlo byt lepsi. Jaky postup jsi zvolil?
Jsem zacatecnik, ale lecim se 
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
To sú ale vydarené snímky
. Mohol by si poskytnúť aj jeden frame z videa? Koľko snímkov si skladal? Na DBK mi tam pripadá trochu veľa šumu, tak preto sa pýtam. Dík za info.
edit: vejr ma predbehol. Tiež si teraz nie som istý, či ten šum vznikol doostrovaním príliš jemných detailov v Registaxe, alebo bolo proste zložených málo snímkov. Tá kamerka má veľký potenciál
.
edit2: mohol by som vedieť aj aká (aj približná) bola expozícia a gain?
edit: vejr ma predbehol. Tiež si teraz nie som istý, či ten šum vznikol doostrovaním príliš jemných detailov v Registaxe, alebo bolo proste zložených málo snímkov. Tá kamerka má veľký potenciál
edit2: mohol by som vedieť aj aká (aj približná) bola expozícia a gain?
Jupiter 2009
Je pravda, že moc som sa s tým "nemazlil".. Žiadne extra spracovanie, ani zarovnanie RGB....Asi 2000 - 3000 framov prehnaných cez registax a doostrené...Možno by z toho šlo vytiahnuť aj viac...Záujemcom môžem poslať zdrojové video a budem len rád ak sa to podarí lepšie...
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Ja urcite take Sam nemam zatim vybaveni na porizovani takovych zaberu a na necem by bylo dobre trenovat 
Jsem zacatecnik, ale lecim se 
-
milan1960
Jupiter 2009
JUPITER
Stíny měsíčků Europa a Ganymedes ze dne 12.8.09. 23 hod 26 min.Snímek je výsledek zpracování videa AVI*(552snímků) v programu Registax 5.Video bylo pořízeno kamerkou Philips SPC 900 nc přes Newton 200/1000 pozitivní projekcí za okulárem 20mm.Je to mé první video touto kamerkou,kterou mám zapůjčenou od Aquariuse.Díky Tomáši.
Stíny měsíčků Europa a Ganymedes ze dne 12.8.09. 23 hod 26 min.Snímek je výsledek zpracování videa AVI*(552snímků) v programu Registax 5.Video bylo pořízeno kamerkou Philips SPC 900 nc přes Newton 200/1000 pozitivní projekcí za okulárem 20mm.Je to mé první video touto kamerkou,kterou mám zapůjčenou od Aquariuse.Díky Tomáši.
Jupiter 2009
to BH:
nevahaj a uploaduj. Inak pekne snimky, skoda ze som to pekne divadlo nevidel nazivo. Hnusne mraky. Toto je detstvo?
mitovka
P.S.
Milan1960 na to ze si sa stazoval na seeing celkom pekne, ze je ta kamera celkom sympaticka?
nevahaj a uploaduj. Inak pekne snimky, skoda ze som to pekne divadlo nevidel nazivo. Hnusne mraky. Toto je detstvo?
mitovka
P.S.
Milan1960 na to ze si sa stazoval na seeing celkom pekne, ze je ta kamera celkom sympaticka?
mitovka
Jupiter 2009
Len taka pikoska pre tych co nesleduju CN. Krasna animacia meniaceho sa Wesley-ho impaktu, okrem toho pekne vidiet ako roznou rychlostou rotuju jednotlive oblasti na povrchu Jupitera. Polarna projekcia:
http://www.ceastronomy.org/gallery/main ... temId=6848
mitovka
http://www.ceastronomy.org/gallery/main ... temId=6848
mitovka
mitovka