Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Hamr : u své kopule mám pojezd pro štěrbiny zhotoven z nerezové tyčoviny po které jezdí axiální ložiska. Pojezdové tyče jsou kryty nerezovými "rukávy" umístěnými na plášti štěrbin. Toto řešení ovšem není z mé hlavy, ale z chytré hlavy mého kamaráda.
Jo, jo, právě takové "rukávy" kryty chci nad kolejnice vyrobit, aby byly prostě pořád kryty proti sněhu a vodě
.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Tak tu mám další malý "krůček" k pozorovatelně. Je to hrozný, buď je vedro jako blázen nebo je zima a prší. Minulý čtvrtek mi v bouřce vítr serval plachtu, napršelo mi 5cm vody a tak jsem vrtal díry do stropu a pouštěl vodu do přízemku a dveřmi ven. To vše v noci od 2 do 4 hodin. No prostě se nenudím >:(.
Další kousek z dnešního podvečera
:

Docela unikátní, hezké řešení...Předpokládám, že máte vyřešen detail styku štěrbin - přesahy, způsob plechování...Voda je potvora
.

Mňo, tak jsem to před zítřejším odjezdem na Lipno stihnul zakrýt, ještě ty rukávy nad koleje a z venku bude hotovo
:

Luďku,
to se mne tak rychle nepodařilo udělat sedlovou střechu, aby tam nepršelo. Pětkrát jsem musel opravovat igelit a vylévat vodu z nataženého igelitu a lavorů na latích. Příjemnou dovolenou.
Habl
to se mne tak rychle nepodařilo udělat sedlovou střechu, aby tam nepršelo. Pětkrát jsem musel opravovat igelit a vylévat vodu z nataženého igelitu a lavorů na latích. Příjemnou dovolenou.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Klekly mi nabíjecí baterie do foťáku, tak jsem zvěčnil finální venek hvězdárny aspoň mobilem:
Teď mě čeká práce vevnitř.
OT:Jen slintám nad foto Jupitera, ale nemám na to sil, prostě makám na hvězdárně :-[.
Teď mě čeká práce vevnitř.
OT:Jen slintám nad foto Jupitera, ale nemám na to sil, prostě makám na hvězdárně :-[.
Tak Ti už teraz gratulujem k tej hvezdárni, som si istý že čoskoro začnú padať skvelé snímky.
mitovka
mitovka
mitovka
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Teda Luďku bomba Já mám pořád jen na papírech ten svůj návrh... To musí být splněný sen viď?
Lectorem iustus...
Je, ale ještě je spousta práce vevnitř, když už to má vypadat, chci to "popalubkovat". Neboj, na papíře to bylo taky aspoň 2 roky a to daleko megalomanštější řešení sólo domečku s kopulí. Toto řešení mi sežralo něco málo přes 10 000,-, což je skvělé.
Dobrý den,
moc pěkné. Taky v koutku duše uvažuju nad něčím podobným. Jen tak nad tou vaší fotkou přemýšlím, jak moc vás bude omezovat ve výhledu dům za vámi a také vlastní hřeben vaší střechy. Jinak super.
TH
moc pěkné. Taky v koutku duše uvažuju nad něčím podobným. Jen tak nad tou vaší fotkou přemýšlím, jak moc vás bude omezovat ve výhledu dům za vámi a také vlastní hřeben vaší střechy. Jinak super.
TH
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Ono je vždy něco za něco. Lepší řešení by se jistě našlo, našly by se i lepší materiály, nestálo by to ale kromě vlastní práce oněch 10k...
TH, omezení tam bude, ale ne nijak drastické, soused je na sever, můj barák na jih, kde putují planety, které jsou mojí specializací. Většinou jsem pozoroval ze dvora, teď budu o nějaké 3-4m výš. No a když to nepůjde jinak, musel bych to občas sundat na zahradu. To ale nechci (proto jsem to budoval), na to bude mobilnější menší dalekohled, plánuju asi N150/750.
Homer,
jasně, ale to by nešlo svépomocí a za tu cenu jak správně uvádíte
. Snad to nějakou dobu vydrží ::).
Zorné pole omezené bude, přemýšlel jsem barák podříznout a posadit ho na nějaký ocelový otočný rám, ale při otáčení by rohy baráku vylézaly mimo můj pozemek, tak jsem tuto variantu opustil. Inspirací mi bylo stěhování kostela v Mostě ;D ;D ;D.
Homer,
jasně, ale to by nešlo svépomocí a za tu cenu jak správně uvádíte

Zorné pole omezené bude, přemýšlel jsem barák podříznout a posadit ho na nějaký ocelový otočný rám, ale při otáčení by rohy baráku vylézaly mimo můj pozemek, tak jsem tuto variantu opustil. Inspirací mi bylo stěhování kostela v Mostě ;D ;D ;D.
Ahoj kolegové,
už delší dobu sleduju zdejší stavby a musím uznat, že konstrukčně jsou díla velmi propracovaná. I já jsem se po delším rozmýšlení pustil do díla a začal tvořit vlastní hvězdárnu. Ve finále by mělo jít o kopuli s průměrem 3,3 m. Celá stavba bude tvořena ocelovou konstrukcí a potažena sklolaminátem. Po půlročním snažení jsem se zatím dopracoval ke spodní válcové části, na které bude ona dříve zmíněná kopule.
Bohužel času je pomálu a tak doufám, že se letos dopracuju k hrubému skeletu kopule ;) .
už delší dobu sleduju zdejší stavby a musím uznat, že konstrukčně jsou díla velmi propracovaná. I já jsem se po delším rozmýšlení pustil do díla a začal tvořit vlastní hvězdárnu. Ve finále by mělo jít o kopuli s průměrem 3,3 m. Celá stavba bude tvořena ocelovou konstrukcí a potažena sklolaminátem. Po půlročním snažení jsem se zatím dopracoval ke spodní válcové části, na které bude ona dříve zmíněná kopule.
Bohužel času je pomálu a tak doufám, že se letos dopracuju k hrubému skeletu kopule ;) .