Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Jan Češík

Příspěvek od Jan Češík »

Asi si tedy nechám poradit a budu ještě chvíli šetřit. Nicméně by mě zajímalo, zda-li se nedá koupit něco přenosnějšího, s podobnou kvalitou jako ten zmiňovaný dobson. Když budu šikovný, tak mi stačí jakýkoliv širší newton (>150), bez ohledu na montáž, nemám pravdu? Nebo je dobson opravdu taková výhra?
Dalekohled: Sky-Watcher 6" 150/750 mm
Montáž: EQ-3-2
DSLR: Canon 450D
Kamera: Philips SPC 900NC, i-Tec iCam Tracer
Web: zednajena.blogspot.cz
Bill

Příspěvek od Bill »

Dobson není žádná výhra. Ale slušná montáž na podobného Newtona stojí 20-40 tis. Kč. Navíc na EQ montáži vychází výtah (to, čím do toho koukláš) v určitých místech oblohy blbě, katkže u toho musíš klečet ap.

Pokud nechceš fotit a chceš začít s poozorováním, a pokud není problém s dopravou, tak asi nejlepší je nějaký dobson, klidně bazarový.
Pokud budeš časem chtít něco jiného, tak nejméně ztratíš:

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1394269898

Samozřejmě větší je lepší - ale nesmí být omezující při přepravě:

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1411893818
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1412237426
M:736 750 113
czstanc

Příspěvek od czstanc »

zdravím ve spolek
mohl by mi někdo poradit?
mám sw 305/1500 a koupil planet. fitr s průměrem 2" ,ale všechny okuláry mám 1.25
tzn. že když chci filtr použít musím na vytah nasadit nejdrív natavec 2" s filtrem a potom teprve nast. 1.25 s okularem ,,,,,,jenže tím se už dostanu s ohniskem tak daleko že nezaostřím.
Jde koupit nejaká redukce z prumeru 2 na 1,25 ktera by se zasunula dovnitr a tím by se mi ohnisko přiliš nevzdalilo?

díky
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Většina redukcí 2"/1 1/4" má vpředu závit na 2" filtry. Ty přece musíš také používat redukci pro své okuláry.
Potřebuješ něco takového :
http://www.supra-dalekohledy.cz/redukce ... 18055.html
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
czstanc

Příspěvek od czstanc »

ještě jedna věc

ta redukce 2" ma filtroví zavit samozřejme vnitřní . filtry ale take vnitřní. kam ten filtr teda našroubuju? myslel sem že ho jen volně vložim do vnitř te redukce 2"
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Filtr má hlavně vnější závit a některé filtry i vnitřní
Nevím tedy, co máš za filtr a ani nevím, co to je planetární filtr a k čemu je u zrcadlového dalekohledu :)
czstanc

Příspěvek od czstanc »

jak si mi posl. ten odkaz tak zrovna na te strance ten filt je. ale mensi prumer.

má vnitrni zavit na lemu . kam ho teda nasroubuju? to mi neni vubec jasny
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Filtr má hlavně vnější závit M48, za ten se to šroubuje do 2" okuláru nebo do 2" redukce. Na ten vnitřní závit filtru zapomeň, ten je primárně k zajištění skla filtru šruobovacím vnitřním kroužkem. I když většinou je M48 taky, takže filtry jdou pak skládat za sebe (ne že by to bylo k něčemu užitečné).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
czstanc

Příspěvek od czstanc »

No jo pravda. sem si toho vnějšího závitů vůbec nevšiml. O proti tomu vnitřnímu je fakt titernej..

Dík jak fík ;)
caradoc
Věk: 50

Příspěvek od caradoc »

Přidám se také k psaní o filtrech,
pokud jsem tedy pochopil tok vašich textů správně,
když budu fotit a koupím filtr 2" pro focení v ohnisku teleskopu, tak filtr 2" vložím do O kroužku pomocí kterého uchycuji DSLR k teleskopu,.. při pozorování filtr 2" vyjmu z O kroužku a přemístím jej do redukce z 2" na 1,25" do které zasazuji okuláry,..
takže filtr bude umístěn před okulárem a skrz něj mohu i koukat (opomeňme že foto a pozorovací filtry mají většinou jiné parametry)
proč se potom dělají filtry 1,25" a kam tyto se uchycují?? je to kvůli ceně, nebo nějaké praktičnosti?
Caradoc,
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

proč se potom dělají filtry 1,25" a kam tyto se uchycují?? je to kvůli ceně, nebo nějaké praktičnosti?
Uchycují (šroubují) se do okulárů 1,25" (případně do zrcátek/hranolů 1,25"). Nevidím na tom nic divného, když třeba někdo používá pouze okuláry 1,25", na co by kupoval 2" filtr...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Bill

Příspěvek od Bill »

Hlavně cena a některé dalekohledy ani 2" nemají.
M:736 750 113
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Cena je přeci až výsledek, podstatné je  že se dělají okuláry  1 1/4" a okuláry 2", takž podle toho je k nim potřeba veškeré příslušenství. Do obou se odpovídající filtry šroubují přímo.
Výhoda dražších 2" filtrů může být pro někoho v tom, že se našroubují na vstup (tubusku, redukce, komakorektoru) a při výměně okulárů není potřeba s filtrem manipulovat.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Do jakýho O-kroužku ? Co to je ? Já znám jenom T2 kroužek (adaptér) pro připojení foťáku, ale do něj zase většinou nepasuje M48 filtr. Ten má na vstupní straně obvykle M42x0.75 a filtr tam tudíž nevleze.

Pokud budeš fotit s DSLR, je několik variant, kam s 2" filtrem:

1) Na korektor/rovnač. Většina dalekohledů na foto vyžaduje buď komakorektor (Newton) nebo rovanč pole, či reduktor (refraktor). Tyhle optické prvky většinou mají filtrový závit, a filtr se šroubuje tam.

2) dalekohled už konstruovaný pro foto, s rovným polem. K němu většnou existuje redukce s T2 závitem pro připojení T2 kroužku na foťák. Závit na filtr bývá v téhle redukci.

3) Jen vyjímečně existuje přímo redukce na připojení konkrétních modelů foťáků, která má jiný závit než T2, obvykle je to díl přímo od výrobce dalekohledu a eliminuje nutnost použít T2 kroužek. Používá se hlavně u přístrojů s větším vykorigovaným polem, kde by T2 kroužek zbytečně vinětoval. Tahle redukce pak mívá závit pro 2" M48 filtr.

Šuplík je s DSLR obvykle nepoužitelný. Většina korektorů/rovnačů/reduktorů je konstruována na vzdálenost do fokální roviny 55mm, cože je standard (součet hloubky šachty foťáku + příslušného T2 adaptéru).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
caradoc
Věk: 50

Příspěvek od caradoc »

špatně jsem se vyjádřil "O kroužek" je nesmysl, tak znovu :
připojuji DSLR k refraktoru APO 70/420 od Teleskop Service přes T2 kroužek http://www.supra-dalekohledy.cz/t2-baad ... -4974.html
dále je našroubován prodlužovač, "kus kovové trubky se závity" a následně redukce pro připojení DSLR Nikon,
podle mě na T2 redukci lze našroubovat filtr 2", protože má vnitřní závit kde jsem posuvkou naměřil vnitřní průměr 47,4mm, stoupání jsem ale nedokázal změřit,
rovnač pole bude stejně potřeba, protože teleskop okraje fotek protahuje, takže asi tak,
nepočítám s tím že budu mít hromady filtrů, abych fotil jeden snímek přes různé filtry, spíše budu rád za základní foto filtr, kde si pomohu s projasněním DSO a odfiltrováním světelného šumu, sic jezdím fotit do lesů a luk, ale světelný smog je všudypřítomný, (fotím na kokořínsku)
Snadná cesta k filtru bude zajet s technikou třeba do Supry a pan Zahajský poradí a vyzkoušíme co mé železo zvládne,...
díky za pomoc,
Caradoc
Odpovědět