Kolimace newtonova dalekohledu
Re: Kolimace newtonova dalekohledu
No nevím, jestli nebyl spíš problém v tom, že ten úplněk byl dost nízko nad obzorem.
Ahoj .
Koukám, že ti skoro nikdo na tvůj příspěvek neodpověděl.
Takto světelné zrcadlo má při úhlu komu. Dobrý obraz je jen v těsné blízkosti osy priárního zrcadla. Pokud mírně rozostříš k dalekohledu - kroužek cca 10-20 pixelů a kde budou kroužky hvězd rovnoměrně nasvětlené, tam někde leží osa*. Dál od toho místa budou kroužky mírně deformované a na straně k té ose budou mít vyšší jas - to právě způsobí koma .
S korektorem je to trochu jiné. U něho musí být dodržena vzdálenost čipu od korektoru. Než abych to tady celé popisoval, tak docela dobře je to popsané tady. Ano, je to pro jiný dalekohled, ale princip je stejný .
https://teleskop-austria.at/information ... mer_EN.pdf
* Při stejně velkém rozostření oběma směry bude kroužek rozdílný, k dalekohledu ostrý, od dalekohledu trochu rozmazaný, ale centrický. To znamená, že primární zrcadlo má zbytkovou sférickou vadu. Toto je patrné i u velice kvalitní optiky Strehl nad 0,9. ( kritérium základní kvality je 0,8)
Koukám, že ti skoro nikdo na tvůj příspěvek neodpověděl.
Takto světelné zrcadlo má při úhlu komu. Dobrý obraz je jen v těsné blízkosti osy priárního zrcadla. Pokud mírně rozostříš k dalekohledu - kroužek cca 10-20 pixelů a kde budou kroužky hvězd rovnoměrně nasvětlené, tam někde leží osa*. Dál od toho místa budou kroužky mírně deformované a na straně k té ose budou mít vyšší jas - to právě způsobí koma .
S korektorem je to trochu jiné. U něho musí být dodržena vzdálenost čipu od korektoru. Než abych to tady celé popisoval, tak docela dobře je to popsané tady. Ano, je to pro jiný dalekohled, ale princip je stejný .
https://teleskop-austria.at/information ... mer_EN.pdf
* Při stejně velkém rozostření oběma směry bude kroužek rozdílný, k dalekohledu ostrý, od dalekohledu trochu rozmazaný, ale centrický. To znamená, že primární zrcadlo má zbytkovou sférickou vadu. Toto je patrné i u velice kvalitní optiky Strehl nad 0,9. ( kritérium základní kvality je 0,8)
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
To, co píšeš jsem už nastudoval pozorným pročtením tohoto vlákna, ale klíčová otázka zní, proč dobře zkolimovaný Newton má soustředné kruhy na hvězdě jen v jednom směru. Hvězdu vycentruji na kříž, takže testuju v ose, kde by se koma projevit neměla. Extrafokál je dokonalý, intrafokál hrozný,střed je ujetý skoro ke kraji.Otáčel jsem primárem, je uložen bez pnutí a vůlí,nemá to žádný vliv. Střed primáru mám správně, Sekundár jsem jsem sundal a znovu tříbodově přilepil kvalitním silikonem. Vyloučil jsem dle mého názoru všechny příčiny, ale nic se nezměnilo. Momentálně neřeším, jak budou vypadat hvězdy, jestli to korektor ukoriguje, mozek mi nebere, jak je možné, že to nejde seřídit, aby intra a exrta bylo oboje soustředné.
Už se mi ozvali dva lidi, co zjistili, že se jejich Newtony chovají stejně blbě. Kolimují laserem a hvězdy moc nestudují. Teď, když to na můj popud vyzkoušeli, mají stejný problém, i když mají oba 200/F5. Rozdíl není tak velký jako u mě, ale je výrazný. Nejsem noční fotič galaxií. Bydlím blízko obory a tak občas fotím vysokou a hlavně ptáky. Ty fotky nebyly do krajů úplně dokonalé, ale u teleskopu za 8 litrů to člověk neřeší. Když je hodně světla používám klasický kvalitní zoom od Canonu, ale na podvečerní snímnky je ten Newton ideální. Chtěl bych vědět, co je příčina toho problému a jak jí odstranit, když už jsem do toho investoval tolik času a i dost peněz. Nemám rád nevyřešené záhady, tak jsem doufal, že tady najdu odpověď.
Už se mi ozvali dva lidi, co zjistili, že se jejich Newtony chovají stejně blbě. Kolimují laserem a hvězdy moc nestudují. Teď, když to na můj popud vyzkoušeli, mají stejný problém, i když mají oba 200/F5. Rozdíl není tak velký jako u mě, ale je výrazný. Nejsem noční fotič galaxií. Bydlím blízko obory a tak občas fotím vysokou a hlavně ptáky. Ty fotky nebyly do krajů úplně dokonalé, ale u teleskopu za 8 litrů to člověk neřeší. Když je hodně světla používám klasický kvalitní zoom od Canonu, ale na podvečerní snímnky je ten Newton ideální. Chtěl bych vědět, co je příčina toho problému a jak jí odstranit, když už jsem do toho investoval tolik času a i dost peněz. Nemám rád nevyřešené záhady, tak jsem doufal, že tady najdu odpověď.
Tak se zkusím ptát :
1/ když seřizuješ primár a laserový paprsek je ve středu toho terčíku ( resp na dírce),kam ti dopadá zpětně odražený laserový paprsel ( nikoliv kam odráží nalepená značka). Protože pro kolimaci je podstatný odraz od primáru
2/když ostříš na hvězdu , zůstává střed opsané difrakční kružnice stále na ose, ať jsi před nebo za ohniskem ? ( nezajímá mě v tomto okamžiku, jak vypadá vnitřek difrakčního obrazu, le jestli se obrys nepohybuje vůči obrazu v zuaostřeném stavu)
3/ když projíždíš při zaostření ohniskem - a to v jeho těsné blízkosti-, zůstává vnější difrakční obrys stále kruhový nebo jaký a jak se mění před a za ohniskem ?
1/ když seřizuješ primár a laserový paprsek je ve středu toho terčíku ( resp na dírce),kam ti dopadá zpětně odražený laserový paprsel ( nikoliv kam odráží nalepená značka). Protože pro kolimaci je podstatný odraz od primáru
2/když ostříš na hvězdu , zůstává střed opsané difrakční kružnice stále na ose, ať jsi před nebo za ohniskem ? ( nezajímá mě v tomto okamžiku, jak vypadá vnitřek difrakčního obrazu, le jestli se obrys nepohybuje vůči obrazu v zuaostřeném stavu)
3/ když projíždíš při zaostření ohniskem - a to v jeho těsné blízkosti-, zůstává vnější difrakční obrys stále kruhový nebo jaký a jak se mění před a za ohniskem ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já bych doplnil: dej jsem výřezy těch snímků s tím rozostření na hvězdu, to ukáže nejvíc než hromada slov.
Nebo někde ulož rawy a dej sem na odkaz
Nebo někde ulož rawy a dej sem na odkaz
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
1/ Odražený paprsek laseru zmizí ve výstupním otvoru kolimátoru, takže vidět není, kdežto značka dokonale určuje střed. Ověřeno několika pokusy. Pokud je značka vycentrovaná na stínítku, je odražený paprsek přesně v otvoru, tedy ve středu kolimátoru.MilAN píše: ↑21. 08. 2024, 12:54 Tak se zkusím ptát :
2/ Když měním ostření, opsaná kružnice je v ose. Nastavím 300% zvětšení na velkém monitoru, takže vidím každý detail až do okamžiku, kdy je zaostřeno. Při spuštěné pointaci se hvězda nepohne.
3/ Vnější opsaná kružnice je stále dokonale kruhová, její střed, který je rovněž kruhový, se posune ke straně. Když ho primárem vycentruji, vypadá opět dokonale, ale zmrší se ten druhý kotouč.
Chová se to stejně, jako když odjíždím od osy. Vnitřní i vnější kružnice jsou kruhové, jen se ta vnitřní posouvá stranou, podle toho na jakou stranu od osy odjíždím. Vše testuji v kružnicích, takže mám kontrolu nad tím, jestli to ujede mimo osu. Stejnou odchylku od středu udělám až když bez korektoru odjedu od osy do 2/3 pole od středu. Neni mi proto jasné, co při pohybu výtahu o cca 12-15mm může způsobit srovnatelný posun.
Jestli dneska bude jasno, tak to nafotím a dám sem. Snad to zvládnu. Jaký přílohy můžu připojit? JPEG by to asi vzít mělo,ne? Video s průběhem přeostření asi příloha nevezme. To bude moc velký. Zkusím zjistit, kam to když tak uložit. Dávat to na Facebook je asi blbost, co?
Pokud tedy změníš kolimaci a prohodí se závady, znamenáí to, že ani v tom provním případě to není dobře skolimováno
Pak mě tedy napadá jediné. V jaké poloze máš dalekohled při kolimaci ( vodorovně, svisle, šikmo ?) a v jaké poloze je při testech na hvězdu ? Ono to je vždy jako celek trochu "gumové" a jak kolimace, tak i zaostření se v různých polohách můlže měnit.
Doporučuji to kolimovat někde v náklonu cca 45°. A pak si to s tím laserem kontolovat ve svislé a vodorovné poloze.Tam už by se ta "gumovost" mohla i projevit. No a výsledně na hvězdě.
Kolimoval jsem to mírně našikmo v montáži, abych na to dobře viděl a ke všemu se dostal. Hvězdu jsem zkoušel Polárku, Vegu a hlavně Arcturus. Tam jsou hodně výrazné difrakční kříže a na ty se dobře ostří. Ten tubus je karbonový, 6mm silný a gumový asi moc nebude. Byl dělaný na zakázku někde v Německu na zrcadla F4-F6, takže jsem ho na tu F4 pěknej kus vzadu uříznul.Výtah je taky kvalitní, tuhý a bez vůlí. Pavouk je ocelový, řezaný vodou. Uložení zrcadla je na třech vahadlech v masivním držáku 50mm vysokém, protože se dal v tom tubusu posouvat podle typu zrcadla. Drží na 6 šroubech M8. Ony jsou tam z GSO vlastně jen zrcadla, jinak je to zakázková práce. Je teda dost těžkej. 10 kg to mít bude. Měl jsem ho půjčenej od známého z práce, kterému se už pár let válel doma a nakonec jsem ho koupil, protože mi nabídnul dobrou cenu. Byl se na to u mě podívat, hned mě zjebal za ten zkrácenej tubus ( a asi právem ), ale problém nevyřešil. Jen jsme spolu udělali celé kolimační kolečko a výsledek byl tentýž. Kroutil nad tím hlavou, že to nedává smysl a šel na jedno.
Když říkáš, že to ani v tom prvním případě není zkolimované dobře a přitom disk je dokonalý, tak jak mám poznat, že to je zkolimované dobře, když právě ten disk je důkazem, že to dobře je? Test na hvězdu je podle všech ultimátní a nic lepšího není. Tenhle má jen tu chybu, že ukazuje kolimaci jen v jedné pozici rozostření.
Když říkáš, že to ani v tom prvním případě není zkolimované dobře a přitom disk je dokonalý, tak jak mám poznat, že to je zkolimované dobře, když právě ten disk je důkazem, že to dobře je? Test na hvězdu je podle všech ultimátní a nic lepšího není. Tenhle má jen tu chybu, že ukazuje kolimaci jen v jedné pozici rozostření.
Tak jsem se večer pokusil něco nafotit, ale byla hrozná kosa a rosil se mi sekundár. Turbulence jak blázen, obraz se klepal. Nebyl čas temperovat zrcadla, tak nevím, jestli to vůbec k něčemu bude. Vyrobil jsem si přesnější kolimátor a znovu to před tím zkolimoval. Zdá se, že se to zlepšilo. Ten rozdíl mezi IF a EF už není tak hrozný, ale když jsem se dočetl, že pro F4 je tolerance vyosení nějakých 0.3-0.4mm, tak to s laserem nedám ani omylem. Ladit na hvězdu v tom silném větru a s mraky osvětlenými Měsícem se mi fakt nechtělo. Musím počkat, až bude slušnější počasí.
- Přílohy
-
- focus.jpg (67.32 KiB) Zobrazeno 1698 x
Trochu to chce doladit. Dobře se to dělá okulárem. Navíc tím lze vyloučit možnou nekolmost čipu. A asi největší paseku tam dělá okulárový výtah, který zasahuje podle všeho do cesty paprskům. Jestli to bude vadit, se pak ukáže až na zaostřené jasné hvězdě.
lepší rada žádná než špatná
Výtah to určitě není, ten je s rezervou 15mm daleko od průměru zrcadla a vůbec nevyčnívá ven. Ani korektor nezasahuje do optického pole. To vyřešili dobře.
Zajímalo by mne jak je možné vyloučit kolmost čipu, pokud je hvězda na ose ???
I vyklonění 1° není možné zjistit, viz obrázek. Odklon obrazové roviny o 1° .
Ano, je patrné, že tam zasahuje okulárový výtah. To musí být vidět i přímím pohledem do tubusu. Jediné jak se toho zbavit, je zkrácení tubusu, přiblížit zrcadlo k sekundáru právě o tolik o tolik tam zasahuje ten výtah. Pozor má to jedno úskalí, muže dojít k tomu, že výtah bude vysunut na doraz. Pak by byl nutný nějaký prodlužovací tubusek.
Pokud to není výtah, tak pro kontrolu vyfoť vnitřek tubusu, aby jsme měly možnost to posoudit. Taky by to mohla být i vada zrcadla, nějak zborcené? Čím víc se na to kokám, tak mi to připadá sále více ranější.
Jak jsem již předeslal ve svém příspěvku výše, tak je tam sférická vada.
Obrázek naklonění 1°
I vyklonění 1° není možné zjistit, viz obrázek. Odklon obrazové roviny o 1° .
Ano, je patrné, že tam zasahuje okulárový výtah. To musí být vidět i přímím pohledem do tubusu. Jediné jak se toho zbavit, je zkrácení tubusu, přiblížit zrcadlo k sekundáru právě o tolik o tolik tam zasahuje ten výtah. Pozor má to jedno úskalí, muže dojít k tomu, že výtah bude vysunut na doraz. Pak by byl nutný nějaký prodlužovací tubusek.
Pokud to není výtah, tak pro kontrolu vyfoť vnitřek tubusu, aby jsme měly možnost to posoudit. Taky by to mohla být i vada zrcadla, nějak zborcené? Čím víc se na to kokám, tak mi to připadá sále více ranější.
Jak jsem již předeslal ve svém příspěvku výše, tak je tam sférická vada.
Obrázek naklonění 1°
- Přílohy
-
- Schránka-1.jpg (87.99 KiB) Zobrazeno 1678 x
Já zi vážím každé pomoci, ale když napíšu, že výtah není v optické dráze, tak vím, co říkám. Vnitřní průměr tubusu je 250mm, zrcadlo je zastíněno na 195 mm, plně zasunutý výtah je 23mm od vnitřní stěny tubusu, takže i v této situaci je 4.5 mm daleko od průměru zrcadla. Normálně je vysunutý 16mm, takže opravdu neovlivňuje obraz při zaostření na nekonečno.
V příloze je pohled kamerou dovnitř při zasunutém výtahu. Jak vidíte, nikde vidět není.
V příloze je pohled kamerou dovnitř při zasunutém výtahu. Jak vidíte, nikde vidět není.
- Přílohy
-
- tubus
- tubus.jpg (572.97 KiB) Zobrazeno 1653 x
Naposledy upravil(a) edik dne 22. 08. 2024, 13:56, celkem upraveno 1 x.
Když jsem psal příspěvek tak si již vložil nový a jen pro úplnost jsem to tam nechal .
Jak jsem psal, tak to vypadá na to zborcené zrcadlo. Nemůžu odhadnout jestli by to dělal jen přítlak ze strany, ale to byly vidět deformace na protilehlých oporách. Odhadl bych to na pnutí a šlíry v bloku skla. S tím se nic nedá udělat. V tom okamžiku to není na astro moc použitelné. Na přírodu s korektorem to nemusí až tak vadit, tam se to nějak schová.
Jak jsem psal, tak to vypadá na to zborcené zrcadlo. Nemůžu odhadnout jestli by to dělal jen přítlak ze strany, ale to byly vidět deformace na protilehlých oporách. Odhadl bych to na pnutí a šlíry v bloku skla. S tím se nic nedá udělat. V tom okamžiku to není na astro moc použitelné. Na přírodu s korektorem to nemusí až tak vadit, tam se to nějak schová.