Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

k tomu Měsíci: co když jsi se kvůli nějaké redukci nedostal až do ohniska? Vypadá to, že jsi nemohl zaostřit, protože ohnisko je utopeno moc dovnitř směrem k zrcadlu. Buď vymyslet jinou redukci nebo zkusit popozvednout primární zrcadlo. Tohle se mi stalo, když jsem si na focení ISS přes Slunce pučil dobson 150/1200. Nemohl jsem zaostřit, tak jsem si udělal provizorní redukci z kartónu nasazeného na prodlužovácí tubusek T2/T2 (použitelný to bylo..), takže jestli mám pravdu, sundej redukci a podrž tělo foťáku za výstupem okulárového výtahu jen tak, bez redukcí a pokud zaostřit půjde, je ohnisko moc utopené.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Neřekl bych, že pokud je to zaostřované přes hledáček a pokud nebylo použito předsklopení zrcátka , že je to nějak neobvyklý nebo snad nepovedený výslerdek. Trochu se na neostrosti podepíše ostření, trochu seeing a trochu ráz zrcátka. Tohlo všechno je potřeba postupně eliminovat.A i tak bude k poznání, že to bylo foceno zrcadlovkou a že se jedná o jednotlivý snímek.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
sonk

Příspěvek od sonk »

no fotim kabelem, v tom bych problem nevidel i kdyz ano, trochu se to klepe porad ona i ta Dmontáž se prostě trochu klepe.

Předsklopení zrcadla myslíte zaostřit nejdříve jinam? Četl jsem v jiném článku, že se ostří na papír a pak ještě se fotí "tma" atd. Moc jsem to nepochopil, jestli myslíte něco podobného, mrknu na článek znovu.

Ale bral jsem to spíš na více profi fotky, než měsíc. Normálně jsem klasicky nasměroval měsíc a zkoušel zaostřovat. Abych eliminoval i moji pydlovokost, zaostřoval jsem stale více a stále fotil, abych posléze našel ostrou fotku. Ale ani jedna nebyla. Takže si myslím, že nebude problém v ostření jako takovém.

Spíše se mi zdá to ohnisko trošku jinde, jak tu psal MaG. Mám k tomu jeste jeden nástavec který nepoužívám a ten mi to uplně rozhodí, takže čím blíže jsem tubusu s foťákem, tím ostřejší, což by podporovalo teorii "ohnisko" podle mě.

Takže abych vylepšil fotku, začnu tím předsklápěním zrcadla a příště udělám více fotek, abych to mohl projet registaxem a uvidíme změnu ano?

Ted jesstli mi jeste poradite, co je sakra to sklapeni zrcadka prosim :)

Dobson 200/1200
sonk

Příspěvek od sonk »

Ale pokud budeš chtít fotit ohniskem 1200mm na EQ6, čeká tě ještě komkorektor, pointační dalekohled a autoguider.
(tedy pokud to snad nechceš pointovat ručně přes pointační okulár).  

Dále budeš potřebovat třmeny na tubus, upínací lištu, a něco pro spojení obou dalekohledů a hledání pointační hvězdy, tedy buď stavitelné kruhy pro pointér, nebo napevno sešroubovat a použít nějaký pozicionér, nebo tak citlivou pointační kameru, která najde pointační hvězdu kdekoli.

Každopádně všechny tyhle položky jsou další citelná investice. Jen montáž to nespraví.

k tomu Měsíci:
Buď nezaostřené, nebo rozklepané při focení. Nejlepší je zaostřit přes Live view (má ho Nikon D200 ?) a pro focení použít předsklopení zrcadla a časovač nebo kabelovou spoušť.
Jasný no, tak to je nad moje možnosti zatim, nevadí nějakej rok budu přes tuhle rouru, pak prodám auto a vrhnu se na další level, diky :)

Nicméně, jestli te muzu poprosit jeste o jednu radu, dost by mi pomohla aspon jinam montaz, co se tyce prevozu. Nejlepe tripod stativ nejakej, muzes doporucit, co se neklepe a unese Dobsona? Ta zakladni montaz je velice neskladna a dost tezka, diky!
Dobson 200/1200
sonk

Příspěvek od sonk »

tak jsem si udělal provizorní redukci z kartónu nasazeného na prodlužovácí tubusek T2/T2 (použitelný to bylo..),
Máš nekde "schema" jak to vypada, nevim jestli to chapu dobre. Myslíš neco jako, jako rourku od toaletaku , kterou nasadim na T2 krouzek a otvor dobosna? Neco podbneho?
Dobson 200/1200
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nic neunese tubus newtonova dalekohledu lépe, než dobsonova montáž ! Od toho je těžká s velkou základnou, aby se neklepala. Všechny trojnožky + paralaktické montáže (pokud pominu nějaké opravdu masivní za statisíce) na tom budou mnohem hůře než dobsonova montáž.

Jen pro upřesnění zmatku v termínech:

Newtonův dalekohled - ten tubus co máš, zrcadlo dole, okulárový výtah do boku nahoře.
Dobson, dobsonova montáž - provedení dalekohledu, kdy je tubus newtonova dalekohledu umístěn v kolébce na podstavci.

Předsklopení zrcátka - funkce kdy se po prvním stisku spouště nejdřív sklopí zrcátko, pak počkáš až se vibrace uklidní, a dalším stiskem spouště teprve exponuješ (otevřeš závěrku, ta je lehká a tubus už nerozklepe).

Co jsou prosímtě více profi fotky než měsíc ? Dokud nebudeš umět vyfotit ostře měsíc, tak nic dál neřeš, to je to nejjednodušší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Ted jesstli mi jeste poradite, co je sakra to sklapeni zrcadka prosim Smiley
...tu mas dalsi vysvetleni, jak to je ze zrcatkem v zrcadlovce...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Zrcadlovka

...zvlast schema doprava a odstavec "predsklopeni zrcatka"
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Máš nekde "schema" jak to vypada, nevim jestli to chapu dobre. Myslíš neco jako, jako rourku od toaletaku , kterou nasadim na T2 krouzek a otvor dobosna? Neco podbneho?Prostě bys měl podržet tělo foťáku za výstupem okulárového výtahu místo všech redukcí používaných pro okuláry a pod. Při vší úctě už na matnici by mělo být u Měsíce poznat, jestli je obraz jakžtakž ostrý. Tady je v ukázce, cos nafotil tak velká neostrost, jakobys nebyl v ohnisku.

Předsklopení nastavíš v menu foťáku. Pokud pak k němu nastavíš samospoušť na cca 2 sekundy, nemusíš mačkat spoušť podruhé, jak píše MMys. Zmačknutím spouště se to předsklopí a po cca 2 sekundách se vyfotí snímek.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
sonk

Příspěvek od sonk »

Prostě bys měl podržet tělo foťáku za výstupem okulárového výtahu místo všech redukcí používaných pro okuláry a pod. Při vší úctě už na matnici by mělo být u Měsíce poznat, jestli je obraz jakžtakž ostrý. Tady je v ukázce, cos nafotil tak velká neostrost, jakobys nebyl v ohnisku.

Předsklopení nastavíš v menu foťáku. Pokud pak k němu nastavíš samospoušť na cca 2 sekundy, nemusíš mačkat spoušť podruhé, jak píše MMys. Zmačknutím spouště se to předsklopí a po cca 2 sekundách se vyfotí snímek.

ok vse co tu bylo receno zkusim a popr. se zeptam dale, diky moc.
Dobson 200/1200
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

sonk : Když jsi fotil ten snímek, kde byl okulárový výtah ? Měl jsi ještě vůli jet s ním blíže k tubusu , nebo to bylo na doraz ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
luki007

Příspěvek od luki007 »

Lze tam využít režimu "bulb" (B) který otevře závěrku na řekněme jakkoli dlouhou dobu. Pokud nemáte dálkovou spoušť, tak se otevře asi jen na tak dlouho, jak dlouho budete držet spoušť stisknutou. Pokud máte infračervenou/kabelovou spoušť tak by mělo jít ve foťáku nastavit jedno stisknutí na spuštění expozice a druhé na ukončení expozice. Pak nejspíš bude nějakou dobu chroustat data, než vyplivne fotku, tak ať vás to nepřekvapí. V podstatě čím déle snímáte, tím déle bude data chroustat.
Chtěl bych se zeptat na kabelovou spoušť. Chtěl jsem si ji objednat přes obchod v Třinci a řekli mi tam , že objednávají na stránkách Nikonu a že by to stálo okolo 500Kč . Já jsem ale našel kabelové spouště i mnohem levněji např:
http://www.photomall.cz/photomall/eshop ... 5000-d3100
Potřebuji poradit , do čeho byste šli Vy . :(
gunaroid

Příspěvek od gunaroid »

No, osobně jsem nechtěl dávat stovky korun za tohle "tlačítko na drátu" a koupil jsem si to na dealextreme.com.. je to samozřejmě čínské neorigo, ale funguje to podle očekávání úplně normálně, mechanická konstrukce dostačující. Stojí to kolem 4-5$.
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pokud spousť tak jedině časovou a programovatelnou, jinak to nemá na focení smysl.
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

Zdravím, mohu poprosit o pár rad, čím to je, že mám okolo zářivějších hvězd to ošklivé modré olemování, fotka je z mého druhého pokusu o focení z montáže HEQ-5, ustaveno od oka na sever - v polárním hledáčku prostě nic nevidím (krytku mám sundanou).

http://jasnovidec.ic.cz/astrofoto/9.5.jpg je to jen singleshot.

To modré olemování je způsobené nedoostřením, nebo je to vada setového objektivu EFS 18-55.

Byl by pro začátek vhodný pro astrofocení třeba levnější objektiv 70-300mm tamron?

Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Při ustavování musíš mít kromě sundané krytky natočenou deklinační osu tak, aby byla vidět díra v ní, přes kterou "kouká" polární hledáček.

Ano, je to barevná vada objektivu. Zkus ho víc přiclonit. 70-300mm Tamron bude ještě větší bída. Astrofoto je bohužel nejhorší možné použití fotoobjektivu, kde naprosto vylezou všechny vady.

Zkusil bych raději nějaké pevné sklo, s větší světelností, a trochu přiclonit. Bohužel moc levné to nebude. Takže máš na výběr, buď levné a smířit se s mizernou kresbou v kraji pole a barevnou vadou, nebo nutností více clonit, a nebo zainvestovat do kvalitního skla.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět