Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
vla

Příspěvek od vla »

Přečtěte si vlastní příspěvky v této sekci, který se týká či radí jak stavět? Děláte to co kritizujete, vyrábíte balast.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Svaty

Příspěvek od Svaty »

Přečtěte si vlastní příspěvky v této sekci, který se týká či radí jak stavět? Děláte to co kritizujete, vyrábíte balast.
Slusne som sa spytal ci sa to neda rozumne premazat. odpoved "typu": jdi do haje kto by to pro tve pohodli delal mi prijde minimalne spatna. . . proto ta reakce. . .kludne moje prispevky moze moderator zmazat. Ocakaval som asi mnoho od tohto fora. Prajem Vam pekny bezoblacny vecer.
Orion UK Newton 300/1200 de-luxe Dobson
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tohle vlákno nemá název : "návod na stavbu hvězdárny." - proto ho tu ani nehledej. Naopak, je to fórum, a to jako takové je určeno ke střetávání se odlišných názorů, argumnetací pro nebo proti, tříbení myšlenek , ukazování omylů . nedostatků, a názory druhých .- ať souhlasných či nesouhlasných, správných i chynbých. A to vše je hlaním přínosem fóra. Na našem území můžeš najít určitě přes 100 soukromých hvězdáren. Každá je jiná, každá slouží k jinému účelu, každá má specifické podmínky , z kterých vychází i její návrh. Chceš-li získat ucelenou informaci, je potřeba navštívit ty hvězdárny a s autory strávit nějakou dobu diskusí. Nečekej žádný univerzální návod, žádný univerzální plán. Je potřeba projít nejen toto fórum, ale i několik různých hvězdáren. Navíc je potřeba něco do hloubky vědět o astronomi.A je potřeba věděšt, na co budu hvězdárnu používat, co hlavně musí splňoat. Ale to vše je na TOBĚ, tohle za tebe neudělá ale ani nemůže udělat druhý. Zrovna tak je na TOBĚ, co je ztráta času.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Svaty

Příspěvek od Svaty »

MilAN: tak ked sa uz chytame za slovicka tak ako hovoris tema sa vola "staval som hvezdarnu,domcek"  a nie "budem stavat hvezdarnu" takze som ocakaval prispevky s fotografiami, linkami, popisom prace a nie 70 stran diskusii 3-7 ludi, ktory sa hadali, ktora technologia je lepsia a preco, a aj tak nebol jasny zaver kto ma pravdu. . . ano je to potrebna diskusia a velmi pomohla ludom co aktualne stavali, ale po dostavani hvezdarne mohla byt diskusia premazana a mohlo ostat, len zdrave jadro prave s fotografiami, linkami a popisom prace. . . pripadne rebrickom ktore materialy su najvhodnejsie a preco . . .alebo mohli byt tieto prispevky s linkami alebo len linky hodene do jedneho vlakna alebo navrchu temy co by zodpovedalo prave teme staval som hvezdaren. . .

Predstava bola nejaka takato http://pod.snezkou.cz/altan/betonovy_pilir.php?lang=cz a dufal som ze v teme najdem takychto viac zial nasiel som na tych 45 stranach zatial 2 ci 3.

Dakujem vsetkym co my vysvetlili ako som sa mylil a ako to tu chodi. Viac nebudem nikomu na obtiaz. . .

Karol
Orion UK Newton 300/1200 de-luxe Dobson
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

pripadne rebrickom ktore materialy su najvhodnejsie a precoNo, každý má svoje,zedník si ji udělá z cihel a tesař ze dřeva,eskymák ze sněhu :)
Je to tak,je to forum a každý přidá svůj názor nebo skušenost s určitým materialem a technologií.Takhle máš aspon inspiraci a něco co se zdá být dobré může jiný člověk zjistit že to má nedostatky atd.

Chápu že 76 stran je hafo,ale všichni tu hledáme informace a to hlavně praktické a ne co vychvalují výrobci dalekohledů a jejich příslušenství.
Sám jsem prošel několik vláken a stran o různých astro věcech a čerpal informace pro budoucí nákup abych nekoupil něco s čím budu nespokojen.

Tak se na nás nezlob a přes zimu bude snad čas na čtení :).
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Habl

Příspěvek od Habl »

Toto téma jsem založil, pozorovací domek jsem si postavil před léty a řada příspěvků je jistě pro zájemce přínosná i po letech. Žel jsou tam i takové příspěvky,  které mají "nulový" význam.

Z počátku se to trochu drželo "tématu", ale úplně ukočírovat se to za současných podmínek nedá. Proto  zájemce musí  číst tak trochu mezi řádky.

Těch stavitelů bylo šest, (jinak jich je v Česku kolem padesáti), ale nový zájemce o postavení stavby by se mohl obrátit především na majitele těchto staveb o konzultace a případně rady. Žel si to musí domluvit s konkrétním majitelem.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Těch stavitelů bylo šest
Není to nějak málo??, mám pocit, že jich je určitě více....
deavi

Příspěvek od deavi »

deavi : jednotlivé názory ve zdejší debatě nejsou dogmata a musím zde už asi po desáté napsat " každá staví dle své hlavy".
S argumenty Milana souhlasím, Vy máte zase své, zřejmě z Vašeho pohledu silněší - proč ne. Je to Vaše stavba, Vaše práce a Vaše peníze.

P.S. Nemám žádnou stříšku, ze které by mi cokoliv padalo dovnitž  - mám prozatím prázdnou kopuli :-[.

Hamr : jsem zvědavý na další postup stavby...

Svaty :
Souhlasím s Vaším dědečkem - platí to i pro Váš příspěvek...
Sorry za překlep, ta zmínka o té stříšce měla patřit Hamr-ovi, nevím jakým způsobem se ocitlo Tvé jméno v mé větě, asi fórumový šotci ;)

Ale pokud je Tvá kopule prázdná tak to je mi líto, možná prázdné místo čeká na větší montáž a dalekohled?
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Habl

Příspěvek od Habl »

Není to nějak málo??, mám pocit, že jich je určitě více....
Doufám, že není... Sám jsem se do toho nepočítal, ani MilANa, Josefa II atd, Měli jsme postavené hvězdárničky neb pozorovací domky, před založením tématu, neb měli zřizovatele, atd ...

http://astroama.com/mapahvezdaren.html

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Svaty : Kolego, už jen závěrem s omluvou za OT - při komunikaci více lidí se vždy několik cenných, moudrých vět či důležitých informací skrývá mezi hromadou prázdných slov. Ono to ani jinak nejde. Jednak je pro každého cenné něco jiného a především, aby se urodilo jedno moudro, musí se vyplodit kupa balastu, neočekávejte proto poklad v každé větě - to bychom byli geniální stroje a ne lidi.
No a očekávat zde nějaké univerzální nejlepší řešení hvězdárny ( pozorovatelny )? To je stejné, jako se domluvit na nejlepším dalekohledu, automobilu nebo oblečení :-).
Deavi : ano, do kopule časem něco přijde ...
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já jsem domek zacal stavět 10.6.2006, takže jsi mě počítal? :)

Opravdu bych řekl, že těch stavitelů je mnohem více, pouze se zde neprezentují.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Ale vždyť už na té mapce jich je minimálně 12. A není velký problém vzpomenout si tak na 50 soukromých pozorovatelen. A stále se nějaká staví.Naše amatérská astronomie není jen AF nebo ČAS :)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Milan: Já měl namysli soukr. pozorovatelny stavěné po 20.3.2006, tedy po založení tohoto tématu.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Jsem take malinko mimo prvotni tema, ale "Stavim hvezdarnicku, domecek".

S ohledem na primarni duvod betonovani na sve zahrade, jimz je stavba samonosne pojizdne brany, jsem si nechal vybetonovat plochu 2,5x5m s pilirem pro budouci montaz (samostatne zabetonovana ocelova roura s vnejsim prumerem 150mm).

Protoze vlastni betonovani probehlo za me dovolenkove nepritomnosti, tak se dodavatel trochu rozjel a berouce na vedomi mou intrukci, ze pilir musi byt dost pevny mi na jeji konec ve vysce 1500mm nad povrchem betonu zakoncil mohutnou ocelovou prirubou (talir o prumeru 280mm, sila 10mm).

Po zvazeni faktu ze jednim z potencialne umistenych dalekohledu bude maksutov-newton premyslim zda vyska 1500mm k prirube jiz neni prilis vysoka (jeste ani nevim jaka bude finalni montaz kolik prida na vysku) a jaka je osvedceny pomer vysky zdi domecku k vrcholu hlavy montaze...

Strisku planuji odsuvnou ve smeru hrebene (s pripadnym vyklapenim jednoho stitu, aby montaz s dalekohledem "podjela"). Zaroven se mi zda ze priruba o prumeru 280mm je zbytecne masivni a pripadne bude omezovat pohyb smerem k zenitu, takze uvazuji o jeji dekapitaci...
Puvodne jsem chtel navarit na trubku "trojuhelnikovy naustek" ve kterem by byly ve 120st od sebe staveci srouby pro pripadny mezikus pro vlastni hlavu montaze.

Protoze zaklad vznikl tak nejak narazove dalsi postup bych chtel delat vice planovite  ;)
Nejake komentare, doporuceni? Zejmena na vysku (jeji pomer k vysce steny) a co nejuniverzalnejsi zakonceni pilire vhodne pro vice montazi?

Jedna se o hvezdarnu v centru okresniho mesta, takze vyhled k obzoru je celkem nepodstatny...
Pavel Vabrousek
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Ono se to blbě píše, když je hotovo, každý druhý se potom uráží, že se tu jen kritizuje....
Je to zbytečně vysoké, příruba je naprosto zbytečná a výztuhy i vysoký beton budou překážet po přejezdu německé montáže přes meridián.
Ne, že by to takhle nemohlo fungovat. Ale budeš si to později vyčítat, protože prokládání německé montáže je její největší nedostatek a tohle to výrazně násobí.
Odpovědět