Když jsem dělal workshopy (třeba se k tomu zase vrátím) tak byl program takovýhle (verze pro začátečníky v PI):
Pátek: po sjetí se večer úvodní večeře, následně intenzivní "nalejvárna" ve formě přednášky ohledně postupů a teorie zpracování, případně rozdání dat těm, kdo si je nestáhli.
Sobota: Hned ráno start ostrého zpracování prvního objektu, krok za krokem, pod mým vedením, s malými přestávkami na kafe/čaj až do oběda. Po obědě pokračování toho, co se nestihlo. Případně druhý objekt (záleželo na šikovnosti skupinky, co se sešla).
Po večeři nějaká oddychovější přednáška, ukázky jiných zpracování, nějaký pokec o astro-technice, dotazy...
Neděle: Buď druhý objekt (jiného charakteru, většinou je jeden objekt typu spojité spektrum, druhý emisní mlhovina s Ha a OIII čarami) a nebo, pokud byla skupinka hodně nadaná, tak vlastní objekty účastníků a volná diskuze. Po obědě ještě případný individuální pokec a rozchod.
Tohle předpokládá izolovanou místnost, kde nebude nikdo rušit, s daťákem a plátnem, a možností slušného zatemnění. A počet účastníků tak do deseti.
Teoreticky by to šlo v herně, kam by se dalo tak 5 stolů a 10 židlí.
Má to ale pár svých "Ale"
1) účastníci nebudou mít nic z MHV
2) já nebudu mít nic z MHV, bude to pro mě "pracovní víkend"
3) při současných podmínkách provozovatele to vidím jako problematické. Třeba zbytečně brzké zavírání objektu, blokovaná herna pro děcka po celou dobu akce (těžko to budeme stále stěhovat tam a zpět).
Jde spíš o to, jestli se chceme raději bavit s technikou na louce, nebo sedět na přednáškách. Ono taky záleží na počasí, takovéhle počasí jako bylo nebude pokaždé.
Tedy za mne přednáška s teorií a ukázkami zpracování ano. Ale aby to vůbec mělo smysl, a dal se předvést uceleně jeden objekt od počátku do konce, tak potřebuji minimálně 3 hodiny. S nějakým teoretickým základem na počátku možná spíš raději čtyři + k tomu nějaké přestávky na pití (to v kuse neukecám).
Workshop v rámci MHV určitě ne, to je o dost komplexnější akce, která prostě do MHV nepasuje.
Přednášek vám nadělám klidně dost, pokud bude prostor (o teorii zpracování snímků, o stavbě různých přístrojů...) I nyní jsem měl v záloze ještě pár dalších věcí, ale nedošlo na ně.