Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nechce se mi věřit, že by ohnisková rovina byla utopena v OV. To by nešlo zaostřit se žádným okulárem. Takže předpokládám, že chybí maximálně 2 cm. Potom by hodně pomohl Paracorr ( starý typ vytahuje ohnisko o cca 18 mm), nebo částečně přímá redukce 2"/Canon, nebo seřídit primár tak, aby byl co nejvíce uvnitř tubusu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

Daleko účinnější (ale pracnější) způsob jak udělat ostrý snímek celého Měsíce je mozaika z více polí videa, natočených kamerou, zpracovaných, doostřených a následně sesazených.
Na toto som odkázaný teraz, minule som jeden skúsil skladať, ale je to fuška, a hlavne trafiť jas a kontrast je muka, nehovorím o stáčaní poľa. Asi to beriem moc idealisticky a naivne s tým fotom celého Mesiaca. Ďakujem za realistický pohľad na vec. Plánujem kúpiť 2" Barlow Skywatcher ED, powermate je trochu mimo môjho momentálneho rozpočtu, keďže šetrím na objektív.
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

Nechce se mi věřit, že by ohnisková rovina byla utopena v OV.To by nešlo zaostřit se žádným okulárem. Takžepředpokládám, žechybí maximálně 2 cm. Potom byhodně pomohlParacorr ( starý typ vytahuje ohnisko o cca 18 mm), nebo částečně přímá redukce2"/Canon, neboseřídit primár tak, abybyl co nejvíceuvnitř tubusu.
Ono je to tak ako vravíš. Je to len veľmi tesne za upínacím krúžkom, keď pokusne priložím telo k OV tak obraz je takmer ostrý, kúsok mu ešte chýba.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nový paracor ještě asi o 8mm více, co můžu porovnat na mém 185mm newtonku.

Pokud je to o takovýhle kousek, tak to ten Paracorr pomůže. A hlavně ti dá zkorigované celé pole foťáku.

Pokud bys něco kupoval, tak komakorektor je u Newtona nejužitečnější věc.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

ďakujem za rady páni
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

Ešte, ak dovolíte, vrátim sa k tomu problému z minulého týždňa.
Premýšľam nad tými koma korektormi. Pozeral som Paracorr od televue, ale 330 eur je docela dosť Našiel som v supre tento

ACC/BDP 2456301 KOMAKOREKTOR 2” PRO NWT 1:1.7 (Mark V.)

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ktory.html

Myslím, že by to mohlo pomôcť. Tie ostatné komakorektory od BDP nepredlžujú ohnisko, takže tipujem, že ho ani nepomôžu vyťiahnuť z OV. Navyše by to bola kvázi náhrada aj za barlow, takže v podstate 2 muchy jednou ranou. Len aby to nebol krok vedľa, či mi to teda pomôže a oplatí sa to.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tady vidim problem prave v tom nasobici ohniska 1.7x.

Osobne jsem priznivec co nejkratsiho mozneho ohniska (a tudiz nejvetsi mozne svetelosti a zorneho pole) z kazde opticke soustavy. ;)

Pro foto planet a Mesice to ale samozrejme vubec zadny problem nebude...

Pavel Vabrousek
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

islo by samozrejme len o foto Mesiaca. Bohuzial potrebujem vytiahnut ohnisko aby som vobec mohol zaostrit a neviem ci je nejaka ina moznost. Menit OV alebo paracorr ktory predlzuje ohnisko o 15% by bola tiez cesta ale hladam cenovo primerane riesenie k moznostiam dobsonu a svojim schopnostiam...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Já myslím, že tu zazněly všechny vhodné možnosti a je jen na tobě, které řešení zvolíš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

Milan ja viem, len nemam skusenosti, tak preto sa pre istotu pytam, ci je ten spomenuty bdp koma korektor tiez riesenim. Teda ide hlavne o vytiahnutie ohniska von z OV.
luki007

Příspěvek od luki007 »

Jsem úplný začátečník a minulou noc jsem poprvé vyzkoušel fotografovat noční oblohu (Použil jsem zrcadlový fotoaparát Nikon D5000) . Zatím však představoval největší problém nastavení expozice , která může trvat maximálně 30 sekund . Jestli to jde jinak , tak velmi rád příjmu vaše rady . ::)
Slávek.M

Příspěvek od Slávek.M »

Lze tam využít režimu "bulb" (B) který otevře závěrku na řekněme jakkoli dlouhou dobu. Pokud nemáte dálkovou spoušť, tak se otevře asi jen na tak dlouho, jak dlouho budete držet spoušť stisknutou. Pokud máte infračervenou/kabelovou spoušť tak by mělo jít ve foťáku nastavit jedno stisknutí na spuštění expozice a druhé na ukončení expozice. Pak nejspíš bude nějakou dobu chroustat data, než vyplivne fotku, tak ať vás to nepřekvapí. V podstatě čím déle snímáte, tím déle bude data chroustat.
Pentax K-5 mod. & K-1...
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
Jarous1
Věk: 54

Příspěvek od Jarous1 »

Pokud se vypne odstraňování šumu (a asi by to bylo záhodno, jinak tu fotku software foťáku spíše pokazí) , tak to dlouho netrvá...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
smoula

Příspěvek od smoula »

Ahoj. Mel bych naprosto amatersky dotaz. Jelikoz mam dobsona, chtel jsem zkusit aspon nejakou fotku na kratsi casy. Myslel jsem si , ze mi bude stacit tzv. "stepping ring" redukce T2/T-58mm(fotoobjektiv) asi za 7liber na e-bayi. Bohuzel se ukazalo ze to ostri na zrcadlo  ;D  je tam videt stredovej cernej kruh a hlavni zrcadlo vzadu a to je vse. Nasel jsem v orig. baleni jeste nejakou prodluzovaci redukci 2", tak jsem ji zkusmo nasadil co se stane a zadny efekt.  Co teda potrebuju dalsiho krome te redukce T-mount->objektiv?  :-?  Diky za odpoved zkusenym bardum  ::)

Ted me napadlo ze ta redukce co tam je bude asi na 2" okulary? a co ja potrebuju je posunout ohnisko? ale co s tim    A kdyz se mi to teda podari vse sestavit, tak co si tak budu moci dovolit fotit s 200 zrcadlem? jaky tak casy? 1/2sekundy? pujdou s tim planety aspon?  mlhoviny galaxie je mi jasny ze by chtely jednotky sekund, ale aspon ty planety   afokalne automatem to stoji za houby ty fotky
AVX 11" SCT Celestron
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Pokud se bavime o dobsonu tak pujdou jen ty nejkratsi expozice lemi jasnych objektu (Mesic) a i tam bude velke riziko, ze se tiexpozice pohne i pre pouziti dalkove spouste a predsklopeni zrcatka.

Pises, ze afokalne za okularem jsi uz fotil, takze predpokladam ze se ti jedna o foceni v ohnisku s pomoci DSLR. Tak ovsem potrebujes odmontovat ojektiv fotoaparatu a telo DSLR uchytit do okularoveho vytahu (zrejme pouzijes i ten kratky prodluzovaci tubusek 2"). Pak ale potrebujes jiny adapter a to T2/EOS nebo T2/Nikon bajonet.

I ten se da za par eur/liber/dolaru koupit na EBay...
Pavel Vabrousek
Odpovědět