Ahoj evrybody , jsem z Chodova. Kam to mam prosim nejbliz za tmavsi oblohou? Ctu tady o Tehovu a Konojedech..
diky
Hodně záleží na tom, jestli máš auto nebo ne. Pokud jo, tak je volba jasná - využít to, že máš pod nosem dálnici a jet po ní tak daleko, jak se ti jenom chce, protože čim dál od Prahy, tim líp. Pokud ne, tak je dálnice k ničemu, ale dá se dojet i hromadkou na místa jako Ondřejov a okolí, z Hájů tam jezdí autobusy.
Já osobně si myslim, že pokud už člověk auto má, tak to stojí za to jet alespoň 50 km od Prahy místo těch cca 20, kde je většina míst, kam tady lidi šasto jezdí. Jde jenom o půl hodiny a stovku na benzínu navíc.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Požáry maj total zabitej východ prakticky až k zenitu (Praha) a naprosto neskutečnej leteckej provoz (tak počmáraný záběry nejsou snad odnikud odjinud. :-/
Cokoli ve stejné vzdálenosti těžko může být lepší. Je to jedno z nejlepších míst v rozumné vzdálenosti ( pro mě tak 40-50 km ) co znám. Pokud chceš fotit východní obzor je nutné nechat Prahu na západě, severní Prahu na jihu atd. Lepší to v okolí Prahy těžko bude. Letecký provoz je v okolí Prahy rovněž prakticky stejný, pokud se rozhodneš pro objekt, který se právě nachází v leteckém koridoru dopadneš jak píšeš a to na všech stanovištích. Ale pokud přesto znáš takoví zázračné místo sem s ním, rád se tam s tebou budu potkávat. :) Lepší znám, ale už jsou tak 100 km od Prahy, např. Teslíny, Míšov, Planiny atd.
Me se libilo docela Kaliste u Votic (asi 60km od Chodova, z Rican jeste trochu bliz). Nad vesnici se dalo vyjet po rozumne polnacce a obloha mi prisla velmi dobra. Nekde na AF je tady k tomu mistu i diskuse.
Z globálního pohledu má L.Kam. pravdu, jenže kamkoli od Prahy v dostup. vzdálenosti bude vždy potřeba "obětovat" jednu světovou stranu.. A souhlasím s Vládou, že z toho pohledu praktického, kdy pojedu na Požáry pozorovat a nepotřebuji fotit východ. obzor, se lepší místo těžko najde..
K Voticům se jezdilo od pradávna, když bylo vhodné, aby Praha byla za zády..
Vzhledem ke svému bydlišti preferuju směr na JV od Prahy. Kromě kvality oblohy je pro mě důležitým kritériem i sjízdnost cesty. A to od doby, kdy jsem se vrátil z pozorování bez oleje a s dírou ve spodku motoru... Proto jsem si oblíbil ty Konojedy, kam se dá dojet po relativně slušný asfaltce. Obloha ovšem odpovídá blízkosti Prahy, na SZ permanentní oranžová čepice a čilý letecký provoz, jinak zbytek docela ujde. Jednou mě tam na podzim k ránu docela zaskočila zodiakální záře, nečekal jsem že takhle blízko Prahy bude vidět .
Jak vypadá to Kaliště, byli jste tam někdy v poslední době? Dá se tam rozumně dojet i za horších podmínek - mokro, trocha sněhu atd.? Docela rád bych se tam někdy podíval.
Zrovna na tu zimu to chce kvalitní jih od východu k západu a není otázka, zda je to 40 nebo 100km od Prahy. Jde o to, aby se bylo možno někde, kam lze zajet, dobře "zašít" a v klidu fotit. Zvláště v období, kdy je např. Šumava pro sníh nepoužitelná (není kam zajet) ..... ::)
Vzhledem ke svému bydlišti preferuju směr na JV od Prahy. Kromě kvality oblohy je pro mě důležitým kritériem i sjízdnost cesty.
Ahoj,
Já jezdím už 4 roky do Barochova:
Je to polní cesta která je vysypána nějakým štěrkem a uválcovaná (tj. bez problémů sjízdná). Praha je "za zády" k severu přičemž místo je v mírném dolíku, takže "čepice" je aspoň trochu skryta. V Barochově je sice pár lamp, ale ty jsou od 0:30 do 5:00 vypínány. Z JV okraje Prahy je to autem tak 30 minut pohodové cesty. Co se týče kvality oblohy - je to taková "okolopražská" klasika s tím, že jsem tam byl se dvěma kolegy z Ondřejova, s nimiž jsme se nezávisle shodli na tom, že obloha je tam stejná nebo mírně lepší než v Ondřejově...
Tak jen tak pro inspiraci
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
Barochov znám, zhruba před nějakými 20 roky jsme tam jezdili s astronomickým kroužkem pozorovat Perseidy . Obloha tam byla i tehdy srovnatelná s Ondřejovem, těší mě že se to tam za tu dobu nezhoršilo. Co si pamatuju, výhled na jih tam je kvůli reliéfu terénu trochu omezený, ale na meteory to místo bylo parádní. Akorát proti vyznačené pozici jsme byli trochu výš, u okraje lesa jižně od Barochova.
Ahoj, chci se zeptat na nějaké dobré místo na Praze východ. Ideálně ve směru staré kolínské - Úvaly - Č. Brod.
Jsem případně ochoten obětovat západ.
Děkuji.
Ahoj evrybody , jsem z Chodova. Kam to mam prosim nejbliz za tmavsi oblohou? Ctu tady o Tehovu a Konojedech..
Ahoj,
na to, že jsem tu nový a pozorování se věnuju jen krátce, tak si se shodou okolností trefil do všech "mých" třech míst, takže se pokusím poradit jak starej mazák.
Tehov je nejblíž, zato Praha ještě docela dost svítí, Konojedy trochu dál a přijde mi to tam daleko lepší (cesta, místo - beton plácek, lepší tma).
Co ale mohu doporučit jako nejaktuálnější zkušenost, je sebrat auto, na Chodově to rovnou střelit na D1, upalovat co nejdál to jde, a pak jen najít nejbližší kopec/pole do 5min od sjezdu z dálnice. Zrovna dnes jsem si přes den udělal výlet na Exit75 (podle mapy znečištění oblohy jedna z "nejtemnějších" lokalit ČR). Jen pro představu: Konojedy = 40 minut, Exit75 = 40 minut. Je to sice 2x tolik kilometrů, ale pokud hledáš (na naše poměry) hodně tmavou oblohu, pak z lokality Chodov je to podle mě elegantní řešení. Třičtvrtě hodinový teleport za oblohou, kterou za jiných okolností do 40 min od Prahy neseženeš. Je to jak tu již psal Honza Ebr, musim mu dát jedině za pravdu, a pro JV Pražáky s autem to platí dvojnásob.
Celestron SkyMaster 25x100 na stativu Vanguard Tracker 2
Canon 15×50 IS
KOWA YF 8x30
Genira 8×30 made in DDR
filtry TS #80A a #21, Omegon LPR
vodička Baader a hadřík Meade
.... Jo - dobrej nápad, ale tím to bohužel nekončí.
Ještě je nutno najít místo, kudy nejezdí auta, ale kam lze bez problémů vjet (nejlépe je li to v zimě ještě protažený) a následně se zde "v klidu zašít" na celou noc. Kvalitní volnej obzor min. od východu přes jih až po západ je také víceméně podmínkou.
.... Takovejch míst je ale opravdu málo a je dost problematický je objevit.
.... Tudíž by to v okolí toho 75. km chtělo pořádně prošmejdit a ono vyhovující místo tam najít ....