Lidlskop
- Honza Ebr (honza42)
Lidlskop
Dlouho jsem zastával postoj proti Lidlskopu 70/700 tj. nazývat jej vůbec dalekohledem. Změnil jsem zásadně názor právě po přečtení dlouhého vlákna o něm. Přiznávám, že je velmi dostupný za ca 1800kč. Po dokoupení dvou levných a mnohem lepších okulárů za řekněme po 700kč, které ukáži nedostatečnost zenitového zrcátka, kde pořizovací cena může začít už na 800kč a sehnání jakž takž schopného barlow za stejnou částku odhalím, jistou vratkost montáže. Nemusím se obávat, levné stabilnější montáže již začínají na 3-4 tis. kč a není nutností mít zrovna novou. Ušklíbněme se nad těmi škarohlídy, kteří zvolí za nedostupných 5000kč SW dobson 150/1200 a zbaví se možnosti dalších příjemných nákupů (a to už nerozvádím plnohodnotnost full RGB vzhledu planet v refraktoru při větším zvětšení).
http://www.youtube.com/watch?v=1EPuO7SDKY4 (pro nejvyšší kvalitu je nutno zvolit HD rozlišení videa)
Perfektní post Ale trochu se bojim, že ho začnou lidi brát trochu moc doslova
http://www.youtube.com/watch?v=1EPuO7SDKY4 (pro nejvyšší kvalitu je nutno zvolit HD rozlišení videa)
Perfektní post Ale trochu se bojim, že ho začnou lidi brát trochu moc doslova
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Lidlskop
Ahojte,
mna by zaujimalo, ci je mozne zlepsit vlastnosti montaze/stativu posledneho lidlskopu 70/900 Skylux EL trebars jeho zatazenim (nejake zavazia na nozicky, pripadne ho cely "zmasivnit". Pri pozorovani sa dost trasie a treba cakat vzdy aspon par sekund nez prestane. Nechcem hned investovat peniaze do nejakej lepsej montaze, to by som si nekupoval lidlskop.. Pockam ci ma to bude bavit a casom kupit nieco lepsie. Zatial chcem aspon nejake drobne upravy, co by trochu vylepsili pozorovanie.
mna by zaujimalo, ci je mozne zlepsit vlastnosti montaze/stativu posledneho lidlskopu 70/900 Skylux EL trebars jeho zatazenim (nejake zavazia na nozicky, pripadne ho cely "zmasivnit". Pri pozorovani sa dost trasie a treba cakat vzdy aspon par sekund nez prestane. Nechcem hned investovat peniaze do nejakej lepsej montaze, to by som si nekupoval lidlskop.. Pockam ci ma to bude bavit a casom kupit nieco lepsie. Zatial chcem aspon nejake drobne upravy, co by trochu vylepsili pozorovanie.
Lidlskop
Kluci, zkuseni Lidlskopisti - muj svagr se pustil do koukani lidlskopem. Povezte mi - jake mate ozkousena rozumna zvetseni, ktere to snese? Chci mu casem poridit nejake okulary, hadam ze nejaka 20mm a 10mm by se hodily, zajima mne tedy spis vetsi zvetseni. Ma smysl shanet nejakych tech 6mm, co mate ozkousene. Kouka tedy hlavne na Mesic, mozna casem na planety atd...
Verze 70/900 unesla na Měsíc 6mm Ortho Kasai a dokonce i 5mm BGO, fakt jsem se divil, že se na to ještě dá koukat - ale je to dlouhej achromát, tak proč by nešlo na Měsíc zvětšení kousek přes 2D. Chce to vyzkoušet kvůli stabilitě montáže a zrcátku - testoval jsem na EQ5 a AZ5 a s běžným TS 1.25" zenitovým zrcátkem, což on asi mít nebude. Pro úplnost dodávám, že jsem můj Lídlák není z Lídlu, má staré logo TS, ale je to naprosto stejnej dalekohled se stejným výtahem, hledáčkem, rosnicí atd.
Verze 70/900 unesla na Měsíc 6mm Ortho Kasai a dokonce i 5mm BGO, fakt jsem se divil, že se na to ještě dá koukat - ale je to dlouhej achromát, tak proč by nešlo na Měsíc zvětšení kousek přes 2D. Chce to vyzkoušet kvůli stabilitě montáže a zrcátku - testoval jsem na EQ5 a AZ5 a s běžným TS 1.25" zenitovým zrcátkem, což on asi mít nebude. Pro úplnost dodávám, že jsem můj Lídlák není z Lídlu, má staré logo TS, ale je to naprosto stejnej dalekohled se stejným výtahem, hledáčkem, rosnicí atd.
Lidlskop
Dekuju za informaci, jiz jsem tak nejak tusil: zenitove zrcatko vymenit. Provedu!
Zenitové zrcátko jsem zkoumal, radím se s výměnou nespěchat. Ono má nepřesně uložené zrcátko, takže do okuláru padají paprsky co jdou mimo osu objektivu. No a teď to přijde - na větším zvětšení to bylo s malokukem F5 zcela tragické, protože ten kreslí vzhledem ke světelnosti jen na ose. Naproti tomu se to zrcátko na ED100 chovalo celkem mravně a tak brutální zhoršení nezpůsobilo, protože na rozdíl od malokuka dá ED 180x zvětšení i dál od osy. Takže to chce vyzkoušet konkrétní kombinaci zrcátko - dalekohled - okulár, vždyť ten lidlák je skoro F/13, to snese ledacos.
Zenitové zrcátko jsem zkoumal, radím se s výměnou nespěchat. Ono má nepřesně uložené zrcátko, takže do okuláru padají paprsky co jdou mimo osu objektivu. No a teď to přijde - na větším zvětšení to bylo s malokukem F5 zcela tragické, protože ten kreslí vzhledem ke světelnosti jen na ose. Naproti tomu se to zrcátko na ED100 chovalo celkem mravně a tak brutální zhoršení nezpůsobilo, protože na rozdíl od malokuka dá ED 180x zvětšení i dál od osy. Takže to chce vyzkoušet konkrétní kombinaci zrcátko - dalekohled - okulár, vždyť ten lidlák je skoro F/13, to snese ledacos.
Lidlskop
Vlastnim lidlskop Bresser70/700,, Jupiter'' a na takoveto rychle kuknuti, proste vite co myslim. Je levny a mne pripada fakt dobry. Muzete se kouknout sami
http://www.astro-partner.cz/teleskop-br ... p-465.html
Je v tom videt ,,trochu'' ze Saturnu a Jupiteru a i nejake ty jasne DSO.
http://www.astro-partner.cz/teleskop-br ... p-465.html
Je v tom videt ,,trochu'' ze Saturnu a Jupiteru a i nejake ty jasne DSO.
Meade Lightbridge 1524/305, Bresser 700/70, Bresser 8X56,Nikon d3200+18-55mm, folie AstroSolar
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
Lidlskop
Když byla akce a "malokuk" byl za 2. tis i s kabelou, tak současný dle mého Lídlák by tahal za kratší konec..
Ale světelného refráka 80/400 kupují i jako hledáček a jako doplněk k jiné sestavě..
Ale jako startovací dalekohled by byl Lídlák dobrá koupě...trochu se pokazil tou současnou montáží...i tak jsem měl cuky, ho v Lídlu "vzít" a nechat tam 2. litry...Ale pak jsem si vzpomněl, že na okuk mám doma malokuka a nechal jsem Lídla "bejt"..

P.S. Kua tem internet se tahá jak v medu...hlavně že mi poslali fakturu.. ::)
Jako podstatné u kratšího tubusu bylo u mě to, že jsem malokuka posadil na jednobodovou Witty montáž, která byla lehce přehoditelná z tubusu Newtona na Dobsonu na stativ paralaktiky /dva v jednom/...
Lídlák se až tak jako univerzální dalekohled délkou svého tubusu hodí míň...
Ale světelného refráka 80/400 kupují i jako hledáček a jako doplněk k jiné sestavě..
Ale jako startovací dalekohled by byl Lídlák dobrá koupě...trochu se pokazil tou současnou montáží...i tak jsem měl cuky, ho v Lídlu "vzít" a nechat tam 2. litry...Ale pak jsem si vzpomněl, že na okuk mám doma malokuka a nechal jsem Lídla "bejt"..
P.S. Kua tem internet se tahá jak v medu...hlavně že mi poslali fakturu.. ::)
Jako podstatné u kratšího tubusu bylo u mě to, že jsem malokuka posadil na jednobodovou Witty montáž, která byla lehce přehoditelná z tubusu Newtona na Dobsonu na stativ paralaktiky /dva v jednom/...
Lídlák se až tak jako univerzální dalekohled délkou svého tubusu hodí míň...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Lidlskop
Na predaj lidlskop, starší model s kvalitnejšou montážou (nie je to môj inzerát)
http://ostatne.bazos.sk/inzerat/2283212 ... -70700.php
http://ostatne.bazos.sk/inzerat/2283212 ... -70700.php
SW 200/1200, ZWO ASI224MC, Canon 6D mod., EQ-6R
Lidlskop
Včera jsem v lídlu viděl myslím za 800,- pozorovací dalekohled se zoom okulárem i se pidi stativem, myslím že to byl tento:
V té rychlosti jsem jej sice trošku zkusil, ale moc z toho nemám, bylo to dost narychlo. No žádný zázrak to nebude, ale třeba by někomu stačil.
V té rychlosti jsem jej sice trošku zkusil, ale moc z toho nemám, bylo to dost narychlo. No žádný zázrak to nebude, ale třeba by někomu stačil.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Lidlskop
ma prosim vas niekto sksenosti s dalekohladom ktory postol reglus?? link na aktualnu akciu na SVK je tu:
http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/SID-6CE ... _31047.htm
velmi ma taha kupit si ho no neviem do coho idem a nechcem zbytocne kpupit crep.
http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/SID-6CE ... _31047.htm
velmi ma taha kupit si ho no neviem do coho idem a nechcem zbytocne kpupit crep.
Sky-Watcher 254/1200, okulare set SP 25, 10, 6 mm 66° multi coated long eye relief. Trieder Turist 12x40, 30 mW green laser
Lidlskop
Já ten dalekohled mám, používám ho k pozorování přírody, hodí se na "rychlou " prohlídku Měsíce, je relativně lehký s dobrým pouzdrem, takže není problém si ho vzít někam do hor a podobně. Ale je to především dalekohled určený nenáročným uživatelům, milovníkům přírody a např. ptactva bohatě stačí, ale na hvězdy to rozhodně není. I když jsou v něm za opravdu dobrých podmínek vidět pásy na Jupiteru. V porovnání cena a kvalita musím říct, že je za ty peníze je to docela slušný nákup...
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Lidlskop
Ten kukr na obrázku výše si dokážu představit jako terčový dalekohled na střelbu dlouhou zbraní na soutěžích a vyhodnocení zásahů na 50-250 m. Jiný důvod ke koupi mě nenapadá.
Ale to jsem off-topik..
To Kesi:
Ono si dovolím zareagovat! Jako naše střelnice jsou 25, 50 m a někde 100 m. Těch 250-m už není běžné a jsem asi přestřelil. Ten kukr se mi na tyto běžné vzdálenosti zdá vhodný a lepší než triedr. V ruce triedr neudržíš a při vší úctě se vláčet na střelnici s ED-čkem asi nebude nikdo z nás, navíc by ti ho mohli ukrást nebo by mohl přijít k úrazu..
Osobně kdybych měl 800,- Kč tak místo triedru beru tento "šunt" na stativu..A když ho tam zapomenu, tak se nepotento.. :-* ;D
Takže asi tack na doplnění...Je to opravdu o ceně a užitné hodnotě..
Ale to jsem off-topik..
To Kesi:
Ono si dovolím zareagovat! Jako naše střelnice jsou 25, 50 m a někde 100 m. Těch 250-m už není běžné a jsem asi přestřelil. Ten kukr se mi na tyto běžné vzdálenosti zdá vhodný a lepší než triedr. V ruce triedr neudržíš a při vší úctě se vláčet na střelnici s ED-čkem asi nebude nikdo z nás, navíc by ti ho mohli ukrást nebo by mohl přijít k úrazu..
Osobně kdybych měl 800,- Kč tak místo triedru beru tento "šunt" na stativu..A když ho tam zapomenu, tak se nepotento.. :-* ;D
Takže asi tack na doplnění...Je to opravdu o ceně a užitné hodnotě..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- kesi
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Lidlskop
Jako pozorovací dalekohled zásahů v terči pro delší vzdálenosti je takový šunt k ničemu. Na takovou vzdálenost je pro dobrou čitelnost nutný kvalitní objektiv s potlačenou barevnou vadou, tedy především výborným kontrastem.
Zeiss Victory SF 10x42