Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
deavi

Příspěvek od deavi »

A seš si jistý, že tam nebude někdy větší dalekohled ? :)
V nejbližších 10letech určitě ne. Jelikož mě začalo fascinovat naše Slunce, tak by stejnak veškeré peníze šli tímto směrem, buď koupí většího Lunta nebo nové kamery, nebo vylepšení obojího a to jsou docela velké finance :'(

Jsem rád, že mám techniku pro astrofotografii takovou jakou ji mám, trvalo mi to 3 roky než jsem dospěl do této fáze a proto chci využít její potenciál a dostat z ní maximum. Ale naučil jsem se nikdy neříkej nikdy.
Jinak rozebrat střechu a znova ji předělat do jiné konfigurace by trvalo tak týden a jelikož je vše spojené velkými vruty tak odšroubování je triviální záležítost.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
PDlink
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PDlink »

Mam otazku. V com tie koliecka jazdia. Mas tam nejake U-cko? Ake
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
deavi

Příspěvek od deavi »

Učko nemám, zatím mám jen po straně zábranu z dřevěného hranolku, aby mi střecha nesjela z trámu. Zítra jedu koupit železný profil L a vyměním to.
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Souhlasím s Milanovým stanoviskem ohledně orientace hřebene. Dokud je čas, předělal bych to. Páry krokví by bylo dobré vyztužit zhruba mezi sloupky kleštinami a v místě osedlání krajních párů krokví na pozednici šikmými táhly do vazních trámců.
Měkká pryž kol se projeví až při plné zátěži - teď bych z toho závěry nedělal.
Ale budovatelské úsilí Vám nechybí, to musím uznat  :). Já pohříchu buduji všechno možné, jen hvězdárna čeká...
deavi

Příspěvek od deavi »

Orientace střechy se opravdu měnit nebude  ;) Dalekohled i s příslušenstvím může být trvale připevněn na montáži a pohybu střechy při zavírání a otevírání nevadí. Neříkám, že je dalekohled v přímené poloze, ale je lehce nastranu, ale po zavření se může s dalekohledem pohybovat v jakékoliv poloze, místa je dost.
Mám už pobouchanou skoro celou střechu, zítra jedu pro palubky a přes víkend to mám celé uzavřené. Včera jsem položil po obvodě ipu, udělal bednění a vylil betonem, takže je vyplněný prostor mezi trámy a je to hlavně kvůly drobnému zvířectvu, aby se mi pod podlahou neudělaly pelíšek.
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Pokud tam neplánuješ nacpat nějaké dělo, taky bych to neřešil. Já běžně parkuju v horizontální poloze. Prostě jen nastavíš v nějakém prográmku svojí pozici, ani to nevnímám.

Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
deavi

Příspěvek od deavi »

Tak po dvou dnech jsem udělal hodně práce. Podlaha je celá hotová a obvod domečku je z půlky hotov. Když mi počasí dneska dovolí tak chci dodělat stěny až k střeše. Ale vypadá to všechno moc pěkně, ta podlaha vypadá jako nová ;D. Největší opruz byl vyřezat díry okolo trámů. Teď už je to dětská slavnost.

Tramvajak

Příspěvek od Tramvajak »

Nadhera! To je hezci nez u me doma. A to bezesrandy.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

herdek to je nadhera to se musim uz konecne prijet podivat (hodi se mi ted sobota po obede).

tomu se rika utociste :-)

Davide, jeste me napadlo, kdyz Ti to tak hezky jde, ze bys mohl uspech zopakovat u nas na zahrade tedy az se vyresi pozemek... nebo jsem si u Tebe mel obednat druhy sloupek, stavba by byla jen o malinko vetsi ;D
Oko1

Příspěvek od Oko1 »

Já sleduju tenhle seriál dost napjatě a těším se na každé další pokračování!:-) Drze bych si dovolil navrhnout hromadnou kolaudaci této nádhery pro nás zvědavce:-)

PS: V hlavě už snovám vlastní plány, o víkendu vykopu jámu na sloupek:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Ahoj hvězdáři...

...bydlím v řadovce rodiných domů s plochými střechami,na zahradě by se místo nějaké našlo na pozorovatelnu ale nebyl by výhled na všechny strany a k obzoru,to momentálně řeším přesouváním dobsona po dvoře.
No a do budoucna jsem si říkal tu pozorovatelnu dát na tu plochou střechu domu...ale co to udělá v zimě když se kouří z komínů a jestli v tom není ještě nějaký háček.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Nádhera. U nás se taktéž buduje. Ta paní, co u ní více než čvrtstoletí bydlím, má již nové prádelní šňůry venku na dvorku. Přidělal jsem je mezi konce kolejnic pojezdu střechy. Říká se tomu "Úlitba bohům". ;D
Montáž již trůní na betonovém pilíři. Ale není dosud zkompletovaná.
Nicméně připomínám potřebu pojištění té nádhery a potřebu zajištění pořádnými dveřmi s řádným zámkem. A kdo má do domku přivedenou elektřinu, elektrické zabezpečovací zařízení také není k zahození.
Přeji všem stavitelům ať se dílo daří.
deavi

Příspěvek od deavi »

To Konihlav, s tím druhým sloupkem by nebyl problém, přijď s lopatou, vyřízneme díru do podlahy a zabetonujeme ješte jeden sloupek Takhle to mám v plánu do budoucna, třeba za 20 let, místa mám v hvězdárně dost a proto jsem ten první sloup dělal více k jedné straně.

To Oko: až budeš mít nějaké snímky, tak se nezapomen pochlubit, třeba i s tím sloupkem.

Já jsem s úspěchem dobouchal obvod stěn a jdu dodělat střechu, tj dokrýt oba štíty a konec druhé půlky střechy a pokrýt ipou (zatím provizorně).
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Když se na to teď z nadhledu koukám obecně, já bych snad už ani pro účely focení nestavěl klasickou "stavbu". Myslím, že je v našich bídných podmínkách plně dostačující udělat betonový sloupek, zavést k němu 220 + LAN (internet). Na něj ustavit montáž, koupit k tomu za 5k nějaký netbook a jednoduše zastřešit/zakrýt. Vycházím z domu v 23.00 a společně s nacvaknutím dalekohledů, které jsou spojeny permanentně se vším všudy, kabelů a odsunutím střechy, ladím kompozici tak v 23.10/23.15. Tak či tak se v budce zdržuji jen zřítka, protože potřebuju dělat něco jiného (škola/práce/spánek).

Tím nechci říct, že stavění je k ničemu, vidím ale, že bych fungoval obdobně s mnohem menšími finančními i fyzickými náklady. (to jen pry ty kteří furt říkají že nemají možnost stavět )
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to : deavi :

Předem se omlouvám za moje poznámky k Tvé stavbě, ale v tenhle okamžik jsou určeny ani ne tak Tobě, jako těm, kteří by Tě chtěli následovat a zhlédli se v Tvém modelu. Vidím tam ( jako dřevařský technolog i astronom ) několik dost zásadních problémů, kterým se lze vyhnout a které by si každý následovník měl dopředu ujasnit :

1/ orientace střechy hřebenem napříč pojezdu vede k tomu, že je buď montáž příliš utopena pod okrajem stěny , nebo je problém s překážející montáží a dalekohledem při pojezdu. Navíc může být i problematrické poloha parkovaného dalekohledu

2/ při takovéto poloze střechy je nutné, aby mohla střecha svým půdorysem odjet komplet mimo půdoys budovy. Jinak při noční rose a kondenzaci bude voda zatékat dovnitř stavby. Kvůli tomu je i dost nevýhodné to, že dost dobře nejde střechu odsunout jen částečně a tak chránit vnitřek i sebe od "padající rosy" a chránit se i před eventuelním rušivým světlem

3/Ony parádní čepy v rozích stavby nejsou funkčním prvkem, ale pouze ozdobným. Z hlediska dřevařsko - tesařsko -konstrukčního to je velmi zhoršující prvek z hlediska odrytého čelního dřeva, jeho nasákání , bobtnání a hnití a z hlediska vnikání vlhkosti a vody do konstrukce a stavby.

4/ z hledisky ochrany i estetiky v budoucnosti po tepelné i vlhkostní zátěži bych určitě volil orientaci palubek fazetovanou stranou směrem ven.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět