Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Bill

Příspěvek od Bill »

Obraz je neostrý i když jsem v nejostřejším místě.
Tak to se ti podařilo pravděpodobně totálně rozkolimovat - asi bude opravdu nejlepší pohledat někoho z okolí.

:-(
M:736 750 113
Jamie

Příspěvek od Jamie »

Já nevím. V té krabičce od filmu vidím něco takového: http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/a ... wtser3.jpg
Je to takto rozkolimované ? Já už jsem z toho kapku zmatený.
Bill

Příspěvek od Bill »

Ono se na dálku špatně radí. Ale nahrubo:

1) sundáš dekl od dalekohledu ať je v něm světlo a bez přípravku nastavíš sekundár tak, ať při pohledu do výtahu vidět symetricky celý primár
2) zaděláš dekl (!!!), nasadíš přípravek z krabičky od filmu do výtahu (musí být buď průsvitný, nebo musíš dovnitř nalepit luminiscenční fólii, jinak tam bude jenom tma) a srovnáš primár tak, aby křížek, který máš zevnitř toho přípravku byl v ose se značkou na primáru.
Obrázek musí vypadat takhle (poslední vpravo):

To kulaté je značka na primáru a křížek je z toho přípravku jak se odráží od zrcadla. Jak má připravek vypadat se mrkni tady:
http://www.aquarius.estranky.cz/clanky/ ... i-sam.html

Ale jednodušší je průhledná krabička od filmu s malou dírkou a zevnitř fixem udělat křížek.

Mrkni i tady do toho vlákna - ale většinou se používá laserový kolimátor: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1272367076

Jinak dobré je si něco přečíst dopředu:
"Velký problém je také takový dalekohled správně kolimovat, nebot’ Barlow člen je zpravidla umístěn pevně, bez možnosti seřízen[ch305] [ch769]. I pro zkušene [ch769]ho odborn[ch305] [ch769]ka s laserovy [ch769]m kolima [ch769]torem je to mnohahodinová náročna [ch769] práce."

http://www.zas.cz/download/jkd.pdf

M:736 750 113
Jamie

Příspěvek od Jamie »

Tak jsem to udělal znovu, podle rad na stránkách Supry a podle návodů na AF. Bohužel je vše pořád beze změny. Každopádně teď už se stmívá a na můj pozemní cíl (vzdálený strom) už není skoro vidět. Ale pokud není problém v zrcadlech ani v okuláru, kde tedy ještě může být chyba ? Teď už toho stejně moc neozkouším, ale zítra se budu asi pokoušet vymyslet, co může být špatně. Každopádně než se do něčeho pustím, tak se radši zeptám.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Zkus tu nejjednodušší metodu, bez jakýchkoliv přípravků :¨Podívej se ze předu tubusu z větší dálky (na to z jaké určitě přijdeš) a zkus najít polohu oka, kdy vše, co uvidíš, bude centrické. Pokud tomu tak nebude , je dalekohled rozkolimovaný a ty se snaž primárem a sekundárem docílit symetrii obrazu. Je to velmi intuitivní a jakýkoliv návod je značně složitý Dalšími metodami se můžeš snažit to vylepšit, ale tohle je základ a obraz objektu by měl jít určitě zaostřit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jamie

Příspěvek od Jamie »

Tak jsem na to koukal a podle všeho se zdá být dalekohled zkolimovaný. Pokud se podívám do dalekohledu z větší dálky jak říkal MilAN, tak se vše zdá být centrické. Ale zaostřit pořád nejde. Pořád je obraz jakoby dvojitý a nedá se přes to pořádně koukat :-/
honzanen

Příspěvek od honzanen »

Dobry den,
Prosim o radu, jak vycentrovat hledacek s okularem. Hledacek je uplne mimo, zamerim na mesic a zjistim, ze mirim hledackem uplne vedle :-). Neumim nastavit hledacek, aby objekt byl uprostred vodorovne a svisle cary v hledacku. Prijedu s dobsonem 2001200 na jizni morave poradi ci za fin.odmenu pomuze nekdo? Okres Breclav nejlepe.

Dekuji.

Honza
RobertD

Příspěvek od RobertD »

Zdravím!
Je to jednoduché. Najprv namierte teleskop na nejaký vzdialený objekt (lampa, stožiar, vrchol stromu) alebo v noci na jasnú hviezdu. Objekt by mal byť čo najpresnejšie v strede zorného poľa. Potom sa pozrite cez hľadáčik. Hľadáčik má na bokoch nastavovacie skrutky, pomocou nich nastavíte stred kríža na objekt. Stačí sa s tým chvíľu pohrať. Potom ešte raz skontrolujte nastavenie a hľadáčik je nastavený a pripravený na pozorovanie. Dobre nastavený hľadáčik ušetrí pri pozorovaní veľa času a nervov.

Tu je video (neviem, či viete anglicky) : https://www.youtube.com/watch?v=ldnfyRTVkp4

Robert
Celestron AstroMaster 130/650
Celestron SkyMaster 20x80
Celestron TravelScope 70/400
BRESSER 10x50
Canon EOS 1000D
honzanen

Příspěvek od honzanen »

Diky Robert! Vecer to vyzkousim a dam vedet, zda se povedlo:-) diky za rady...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

A není jednodušší tohle seřízení dělat ve dne , kdy je na vše dobře vidět ? :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jamie

Příspěvek od Jamie »

Tak problém s dalekohledem je vyřešen. Ale absolutně nevím jak. Prostě jsem to ze zoufalství ještě jednou vytáhl ven a ejhle, obraz ostrý. Nic jsem s tím neudělal, ani jsem na to nesáhl, ale funguje to. Asi mi tu straší duchové ;D Děkuji všem co se snažili pomoci :)
simisek

Příspěvek od simisek »

Zdravím.
Poprosil bych o radu ohledně koupě.Mám Celestron 127SLK na němž je převrácený obraz.Co mám koupit aby byl obraz  nepřevrácený pro pozemní i astro pozorování?U Meade ETX70 mám překlápěcí zrcátko ale na Celestronu není.Bude splňovat můj požadavek např. tato věcička?
http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... -4385.html
deneb

Příspěvek od deneb »

Ahoj,
pokud je to tenhle http://www.astro-partner.cz/teleskop-ce ... p-714.html , potom ano.
Nesmí to být pouze tato konstrukce http://www.astro-partner.cz/teleskop-gs ... p-603.html
simisek

Příspěvek od simisek »

Ano to je ten model Celestronu.Díky za radu,nechtěl jsem to kupovat aniž bych věděl 100%,že je to ten správný hranol.Dík.A jaký Barlow je dobrý?Mám Meade 3x ale obraz nic moc....lepší koupit menší ne?Třeba 2x...1,5x?
Prievan

Příspěvek od Prievan »

Dobry den,
potreboval by som poradit ako sa prejavuje pohyb v RA a DEC osi na snimku z kamery.
Pri DEC by to malo byt pomerne jednoduche ak uvazim ze horizontalna os (sirka), kamery je kolma na OS otacania DEC tak pohyb objektu v kamere pri pohybe DEC osi by mal byt rovnobezny s horizontalnou osou kamery Ale uz pri pohybe v RA osi by som predpokladal,ze to bude zavislost na natoceny DEC kde pri 0 stupnoch DEC sa prejavy pohyb v RA na vertikalnej osi snimku a pri 90 stupnoch sa pohyb neprejavy ziadny. Su niekde nejake vzorce na vypocet tohto problemu?
C8-NGT 200/1000
Odpovědět