Techniky Astrofotografie, zpracování snímků
Taky záleží co vlastně fotíš. To už tu tuším Pavel nakousl. Hledat někdy přesnou kompozici z předchozí noci například pro nějaké LBNka přes Ha filtr, není až taková sranda, tam se právě hodí přepnout na Lko, kde toho vidíš mnohem víc.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Hledat někdy přesnou kompozici z předchozí noci například pro nějaké LBNka přes Ha filtr, není až taková sranda, tam se právě hodí přepnout na Lko, kde toho vidíš mnohem víc.
na trefeni kompozice pouzivam svou svatou trojici ... podklad z wikisky, pinpoint le v maximu a registar. pomoci pinpoint trefim cca focene pole (najizdeni cg5 neni dvakrat presne a nikdy jsem nemel nervy na to, zabijet cas kalibraci goto) a pak pomoci kratkych expozic (s dslr stacilo bohate 8-10s, s ccd a ha filtrem cca 15s, staci par hvezd na ktere se pinpoint/registar chytne) a registaru doladim kompozici. chce to trochu cviku a ve vysledku to zabere par minut. fotil jsem uz takto loni vdb158 a vdb156 behem 7 noci a orez byl opravdu minimalni, zpusobeny z vetsi casti ditheringem. s novou montazi pripojenou pres eqmod k notebooku by to mohlo byt jeste rychlejsi, jen to zatim nemam otestovane pod oblohou
na trefeni kompozice pouzivam svou svatou trojici ... podklad z wikisky, pinpoint le v maximu a registar. pomoci pinpoint trefim cca focene pole (najizdeni cg5 neni dvakrat presne a nikdy jsem nemel nervy na to, zabijet cas kalibraci goto) a pak pomoci kratkych expozic (s dslr stacilo bohate 8-10s, s ccd a ha filtrem cca 15s, staci par hvezd na ktere se pinpoint/registar chytne) a registaru doladim kompozici. chce to trochu cviku a ve vysledku to zabere par minut. fotil jsem uz takto loni vdb158 a vdb156 behem 7 noci a orez byl opravdu minimalni, zpusobeny z vetsi casti ditheringem. s novou montazi pripojenou pres eqmod k notebooku by to mohlo byt jeste rychlejsi, jen to zatim nemam otestovane pod oblohou

Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Ahoj pánové.
Při pokusu o nové zpracování galaxie M106 jsem narazil na tento problém. V AP jsem použil akci z balíku Astronomy tools a to konkrétně "Select Brighter Stars". Provedl jsem nějaké doladění hvězd a fotku uložil zpátky jako tiff. Když jsem se na ni chtěl podívat v prohlížeči fotografií Windows,tak se fotka objevila v tomto provedení:
Při otevření v AP,ale zas vypadala normálně.Tak jsem ji uložil jako jpg. a v prohlížeči fotografií Windows vypadala normálně:
Chtěl jsem se na to vyprdnout,ale problém nastal,když jsem chtěl tento jpg. umístit na svoje stránky.Jednoduše se ponahrátí na web nezobrazovala.Zkoušel jsem převádět fotku do png. a z něj do jpg. ,ale nic.Pořád stejné.
Nemáte někdo představu v čem může být problém?
Při pokusu o nové zpracování galaxie M106 jsem narazil na tento problém. V AP jsem použil akci z balíku Astronomy tools a to konkrétně "Select Brighter Stars". Provedl jsem nějaké doladění hvězd a fotku uložil zpátky jako tiff. Když jsem se na ni chtěl podívat v prohlížeči fotografií Windows,tak se fotka objevila v tomto provedení:
Při otevření v AP,ale zas vypadala normálně.Tak jsem ji uložil jako jpg. a v prohlížeči fotografií Windows vypadala normálně:
Chtěl jsem se na to vyprdnout,ale problém nastal,když jsem chtěl tento jpg. umístit na svoje stránky.Jednoduše se ponahrátí na web nezobrazovala.Zkoušel jsem převádět fotku do png. a z něj do jpg. ,ale nic.Pořád stejné.
Nemáte někdo představu v čem může být problém?
Nemáte někdo představu v čem může být problém?predstavu nemam, vim to naprosto presne. Ta akce vytvorila ve snimku "alfa" kanal, kde je maska pro selekci tech hvezd, takze dokud ji nesmazes budes mit tento problem. Proste otevri v Photoshopu a pak jak mas v prave casti nize vrstvy, tak ten druhej "tab" zleva (pri standardnim layoutu, nemam ted PS pred sebou) je misto, ktere te zajima - tam nekde pak najdes novou vrstvu a tu smazes a pak se zas prepnes zpet. Ted si z pameti nevybavim jak se to presne jmenuje, ale proste je tam novy alpha chanel. Jo uz vim, to prvni jsou vrstvy a to druhy je barevny prostor - cerveny, zeleny, modry a alpha kanal. Taky si vsimni, ze s tim alpha kanalem ma ten TIFF na disku o hodne vic megabajtu - tim to poznas...
OK,diky moc. Jak se dnes dostanu k PC, tak se na to vrhnu
edit: Zabralo to.Ty kanály tam byly dokonce dva
edit: Zabralo to.Ty kanály tam byly dokonce dva
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Mel bych dotaz ohledne flatu. Vzdy jsem fotil flaty timto zpusobem: na soumrakove obloze jsem dalekohled namiril do zenitu, popr. na polokouli dale od zapadnuteho/zapadajiciho Slunce. Na dalekohledu mam pro foceni flatu masku s pauzakem (2ks). Takto jsem poridil serii treba 30-ti flatu, ktere jsem nasledne zprumeroval medianem do masterflat.
Ted jsem si ale vsiml, ze se pri tomto zpusobu snimani (na oblohu) ta obloha „nejak moc rychle tmavne”. I kdyz pouziju velmi kratke expozice, kdy mam celou serii flatu nasnimanou za par sekund/desitek sekund, tak tmavnuti mezi dvemi po sobe jdoucimi expozicemi je 40-80 ADU, takze nakonec je mezi prvnim a poslednim flatem rozdil stovky/tisice ADU.
Je to v poradku?
Neni lepsi v tomto pripade pouzivat misto Median spis Average?
Jaka je vlastne idealni delka expozice pro flat. Je mi jasne, ze takova, aby proexponovani bylo priblizne v polovine rozsahu (proste v linearni casti rozsahu), me jde spis o cas. Nekde jsem cetl, ze by to mely byt radove sekundy, pokud ma kamera mechanickou zaverku, plati to ale i pro kamery se zaverkou elektronickou? A nebo je to jedno a expozice muze byt i zlomky sekund?
Dodam, ze mi jde o fotometricke (= presne?) flaty...
Ted jsem si ale vsiml, ze se pri tomto zpusobu snimani (na oblohu) ta obloha „nejak moc rychle tmavne”. I kdyz pouziju velmi kratke expozice, kdy mam celou serii flatu nasnimanou za par sekund/desitek sekund, tak tmavnuti mezi dvemi po sobe jdoucimi expozicemi je 40-80 ADU, takze nakonec je mezi prvnim a poslednim flatem rozdil stovky/tisice ADU.
Je to v poradku?
Neni lepsi v tomto pripade pouzivat misto Median spis Average?
Jaka je vlastne idealni delka expozice pro flat. Je mi jasne, ze takova, aby proexponovani bylo priblizne v polovine rozsahu (proste v linearni casti rozsahu), me jde spis o cas. Nekde jsem cetl, ze by to mely byt radove sekundy, pokud ma kamera mechanickou zaverku, plati to ale i pro kamery se zaverkou elektronickou? A nebo je to jedno a expozice muze byt i zlomky sekund?
Dodam, ze mi jde o fotometricke (= presne?) flaty...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
obecně by tento rozdíl vadit snad neměl, neboť v rámci jednoho flatu by jsi měl mít podobné zkreslení celého pole, akorát na jednou celkově lépe prosvětlené a po druhé hůře. Já na malém Atik 16 IC používám podle jasu oblohy časy 1/10 až 1/1000. Zkoušel jsem zpracovávat jednu exoplanetu i s vybranými flaty na master flat tak, aby byly srovnatelně exponované a nebyl v přesnosti odečtu výsledných dat pozorovatelný rozdíl.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
ona zas tak rychle netmavne, ale pokud to snímáš v MaxIm DL, tak máš možná nastavený v okně screen strech výřez histogramu tak, abys viděl jen rozsah mezi minimem a maximem obrazu, nikoli mezi nulou a maximem, jak to vidíš na displeji DSLR. A pak je každá změna hodně viditelná.
Nastav si screen stretch manuálně na nějaký plný rozsah, a hned uvidíš, že to není tak dramatické.
Nastav si screen stretch manuálně na nějaký plný rozsah, a hned uvidíš, že to není tak dramatické.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Já bch rozlišil opracu CCD kameru s rotační závěrkou a CCD s elktronickou nebo DSLR. Poslední 2 umožňují opravdu krátká expozice a série 20 - 30 snímků může proběhnout velmi rychle a za ještě poměrně jasné oblohy, kdy změna jasu oblohy probíhá velmi zvolna. Zatím co s rotační závěrkou je potřeba exponovat ne kratší expozici než 3-4s kvůli rovnoměrnému proexponování, navíc vyčítání může trvat také několik sekund A s focením je potřeba počkat na pokročilejší soumrak, kdy intenzita klesá poměrně rychle. Nemám asi už uriginální Flaty, které jsem dělal za soumraku, ale během série 30 snímků byl pokles jasu hodně velký při vyhodnocení v jednotkách ADU.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- BiF
- Kontaktovat uživatele:
ona zas tak rychle netmavne, ale pokud to snímáš v MaxIm DL, tak máš možná nastavený v okně screen strech výřez histogramu tak, abys viděl jen rozsah mezi minimem a maximem obrazu, nikoli mezi nulou a maximem, jak to vidíš na displeji DSLR. A pak je každá změna hodně viditelná.
Ach jo. Takže ještě jednou.
pokusná série flatů- 16.6.2013 večer
1. flat-maximum: 31 047 ADU ("Mode: Area" přes celý snímek)
average: 28 318 ADU
30. flat- maximum: 30 593 ADU
average: 27 821 ADU
rozdíl maximum: 453 ADU
average: 497 ADU
to vše za 1min 4s
pokusná série flatů- 13.6.2013 ráno
1. flat-maximum: 42 054 ADU
average: 39 394 ADU
30. flat- maximum: 40 817 ADU
average: 38 340 ADU
rozdíl maximum: 1237 ADU
average: 1054 ADU
to vše za 1min 25s
Takových sérií mám několik, učím se se CCD, takže jsem si hrál- mám flaty od 20000-45000ADU, všechny vypadají podobně.
Všiml jsem si toho tak, že jsem při snímání flatů měl kurzor nad snímkem a tím, jak se snímaly a zobrazovaly jednotlivé snímky, tak jsem v informačním okně pozoroval postupný pokles jasu...
Zeptám se tedy ještě jednou. Pochybuju, že by něco bylo s kamerou špatně, takže toto považuju za asi normální.
Ale, je tedy vhodné v tomto případě použít místo mediánu spíš metodu average?
edit ----------------------------------------------------------------
A nebo něco dělám špatně, koukám na špatné hodnoty?
Teď jsem zkusil stejným způsobem fotit v osvětlené místnosti na strop, který se rozhodně nestmívá.
A pozoroval jsem podobný pokles po sobě jdoucích expozic...
Tak nevím.
Jen připomenu, že kamera je vychlazená a s ustálenou teplotou.
Ach jo. Takže ještě jednou.
pokusná série flatů- 16.6.2013 večer
1. flat-maximum: 31 047 ADU ("Mode: Area" přes celý snímek)
average: 28 318 ADU
30. flat- maximum: 30 593 ADU
average: 27 821 ADU
rozdíl maximum: 453 ADU
average: 497 ADU
to vše za 1min 4s
pokusná série flatů- 13.6.2013 ráno
1. flat-maximum: 42 054 ADU
average: 39 394 ADU
30. flat- maximum: 40 817 ADU
average: 38 340 ADU
rozdíl maximum: 1237 ADU
average: 1054 ADU
to vše za 1min 25s
Takových sérií mám několik, učím se se CCD, takže jsem si hrál- mám flaty od 20000-45000ADU, všechny vypadají podobně.
Všiml jsem si toho tak, že jsem při snímání flatů měl kurzor nad snímkem a tím, jak se snímaly a zobrazovaly jednotlivé snímky, tak jsem v informačním okně pozoroval postupný pokles jasu...
Zeptám se tedy ještě jednou. Pochybuju, že by něco bylo s kamerou špatně, takže toto považuju za asi normální.
Ale, je tedy vhodné v tomto případě použít místo mediánu spíš metodu average?
edit ----------------------------------------------------------------
A nebo něco dělám špatně, koukám na špatné hodnoty?
Teď jsem zkusil stejným způsobem fotit v osvětlené místnosti na strop, který se rozhodně nestmívá.
A pozoroval jsem podobný pokles po sobě jdoucích expozic...
Tak nevím.
Jen připomenu, že kamera je vychlazená a s ustálenou teplotou.
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Franto, jakým časem jsi asi snímal ty série ?
lepší rada žádná než špatná
- BiF
- Kontaktovat uživatele:
od par tisicin do 0.3s
Urcite neco delam spatne. Napadlo me, ze teplota neni dokonale ustalena (i kdyz jsem si myslel, ze jo) a behem snimani stale klesa (prestoze na cidle je teplota stala, tak cip je teplejsi- je to mozne?). Pri snimani cekam, az se teplota ustali a pak hned snimam flaty- to je tak par minut po zapnuti. Mozne by bylo lepsi cekat dele
Nebo neco jineho? Prilis kratke casy?
Urcite neco delam spatne. Napadlo me, ze teplota neni dokonale ustalena (i kdyz jsem si myslel, ze jo) a behem snimani stale klesa (prestoze na cidle je teplota stala, tak cip je teplejsi- je to mozne?). Pri snimani cekam, az se teplota ustali a pak hned snimam flaty- to je tak par minut po zapnuti. Mozne by bylo lepsi cekat dele

Nebo neco jineho? Prilis kratke casy?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
A tobě připadá rozdíl (případ večer) kolem 500 ADU na rozsahu nějakých 30k ADU moc ? Vždyť je to jen 1.7% za minutu. To bych viděl jako celkem normální stav s ohledem na to, jak dlouho trvá soumrak. Zpočátku je ten pokles pomalejší, pak rychlejší.
Mediánování je zde reálné, řada hodnot je plynulá, takže výsledek bude reprezentativní, odstraní to kosmíky a podobné náhodné jevy.
Mediánování je zde reálné, řada hodnot je plynulá, takže výsledek bude reprezentativní, odstraní to kosmíky a podobné náhodné jevy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- BiF
- Kontaktovat uživatele:
Martine, proto se ptam- protoze nevim, zda je to normalni, nabo zda neco delam spatne. Nerad bych delal nejake hloupe systematicke chyby.
OK, budu to brat, jako ze je to v poradku...
OK, budu to brat, jako ze je to v poradku...
Osobne to delam podobne na QHY9, ktera ma "pomalou" mechanickou zaverku a nelze tak delat flaty kratkymi expozicemi na umelem plochem svetle (je moc jasne a v kratkych expozicich je videt vliv pohybu zaverky).
Pouzivam average 10-20 snimku a kosmiky likviduji tim ze vysledny flat rozmazavam medianem...
Pouzivam average 10-20 snimku a kosmiky likviduji tim ze vysledny flat rozmazavam medianem...
Pavel Vabrousek