Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Achromat: kantka z vápenopískových cihel jako ztracené bednění není to nejlepší řešení...Chce to už kus zedničiny umět, aby to bylo pohledové, spára jedna jako druhá, při zdění se tyto cihly snadno znečistí atd...
Volil bych jinou pohledovou variantu - např. vhodným šalováním zhotovit přímo pohledový beton ( ten pokud možno vibrovat pro zamezení hnízd nebo alespoň řádně hutnit ), či standardně ošalovat hobl. prkny dvou tlouštěk a vytvořit zvolenou strukturu povrchu, nebo ošalovat běžnými OSB deskami a obložit pásky. Když obezdívat cihlami, tak určitě na půl cihly a do spár laťky, potom vyspárovat. Ale spíš bych uvažoval o klinkerech nebo něčem podobném, to se při spárování může vzít houbou...
Volil bych jinou pohledovou variantu - např. vhodným šalováním zhotovit přímo pohledový beton ( ten pokud možno vibrovat pro zamezení hnízd nebo alespoň řádně hutnit ), či standardně ošalovat hobl. prkny dvou tlouštěk a vytvořit zvolenou strukturu povrchu, nebo ošalovat běžnými OSB deskami a obložit pásky. Když obezdívat cihlami, tak určitě na půl cihly a do spár laťky, potom vyspárovat. Ale spíš bych uvažoval o klinkerech nebo něčem podobném, to se při spárování může vzít houbou...
Trochu opožděně ale přece, Davide skvělý ... uvidíš, že to bude úplně něco jiného. Snaž se to hlavně dokončit než začne zima. Jaké trámky to nesou [a x b]? Možná to jen zkresluje, ale zdá se mi to dle fotek dost slabé. Na postel se vykašli, to zabírá moc místa. Když budeš mít opravdu chuť, postačí vytáhnout lehátko a když bys chtěl fotit z postele, je lepší natáhnout síť domů a fungovat vzdáleně.
Já dnes udělal konečně vesměs celý sloup, navařil trubku, ta se ani nehne a to ji ještě chybí posledních 60cm betonu (zalití spoje). Troufám si tvrdit, že sloup by měl bez problému unést i něco mnohem většího. V pondělí to nafotím a vložím k sobě do galerie. Nakonec jsem trubu k tyčím asi na 9 místech přivařil, ani jsem to nešrouboval. Aby se to mělo o co opřít, navařil jsem jí po obvodu ještě nějaké to železo.
Za týden už snad budu zase fota schopný.
Já dnes udělal konečně vesměs celý sloup, navařil trubku, ta se ani nehne a to ji ještě chybí posledních 60cm betonu (zalití spoje). Troufám si tvrdit, že sloup by měl bez problému unést i něco mnohem většího. V pondělí to nafotím a vložím k sobě do galerie. Nakonec jsem trubu k tyčím asi na 9 místech přivařil, ani jsem to nešrouboval. Aby se to mělo o co opřít, navařil jsem jí po obvodu ještě nějaké to železo.
Za týden už snad budu zase fota schopný.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Tak jsem tu zase, ty trámky jsou 8x8x200cm a celé to bude stát na 15 patkách, což se mi zdá dostačující. Již v této chvíly se na to dokáže oběsit deset lidí naráz ;D aniž by to spadlo.
Dneska jsem dělal betonový základ pro budoucí železný sloupek, šlo to vcelku dobře a na pár fotek průběhu stavby se můžete podívat.
http://www.astronom.cz/deavi/observator.htm
A jedna s poslední fotek co jsem udělal:
Dneska jsem dělal betonový základ pro budoucí železný sloupek, šlo to vcelku dobře a na pár fotek průběhu stavby se můžete podívat.
http://www.astronom.cz/deavi/observator.htm
A jedna s poslední fotek co jsem udělal:
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Právě na takhle řešenou základnu bych se vybodnul. Zvětšuje průměr v tom místě, kde ti často může narazit tubus do sloupu.
Nejlepší řešení bys měl tam rovnou upevnit sloup přibližně stejného průměru, jako je dosedací plocha EQ6-ky, nahoře zaslepený vysoustruženým kovovým dílem, který bude mít správný tvar jako má dosedací síl pro hlavu EQ6, tedy středové osazení s dírou, uchycenou tyčku pro štelování v azimutu.
Do boku sloupu pak vyříznout díru, abys tam prostrčil ruku pro utažení šroubu.
Můžeš to vysypat pískem, ještě to utlumí vibrace, a hlavně když ti ten šroub upadne z ruky, nespadne až na dno.
Štelování té základní desky do vodorovna vůbec není třeba řešit. Poloha základny montáže nemá na funkci a ustavení vůbec žádný vliv, Může to bejt klidně i úplně z kopce
Nejlepší řešení bys měl tam rovnou upevnit sloup přibližně stejného průměru, jako je dosedací plocha EQ6-ky, nahoře zaslepený vysoustruženým kovovým dílem, který bude mít správný tvar jako má dosedací síl pro hlavu EQ6, tedy středové osazení s dírou, uchycenou tyčku pro štelování v azimutu.
Do boku sloupu pak vyříznout díru, abys tam prostrčil ruku pro utažení šroubu.
Můžeš to vysypat pískem, ještě to utlumí vibrace, a hlavně když ti ten šroub upadne z ruky, nespadne až na dno.
Štelování té základní desky do vodorovna vůbec není třeba řešit. Poloha základny montáže nemá na funkci a ustavení vůbec žádný vliv, Může to bejt klidně i úplně z kopce

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Souhlasím s předchozím příspěvkem Martina. Připomínám, že se zde řešení pilířů a jejich základen pro montáž již probíraly a jsou zde i fotografie. je dobré se na ně podívat a neopakovat staré chyby...
Laický dotaz: jak moc velký vliv na chvění a stabilitu by byl, pokud by sloup byl zabetonovaný šikmo např. o 50 °? Samozřejmě dosedací plocha pro montáž by byla přibližně v rovině. Nebo alespoň nějaká horní část sloupu by byla navařena pod takovýmto úhlem.
Chvění pilíře je dáno jeho materiálem, průřezem, výškou a přidanou váhou na volném konci - určitě i několika dalšími faktory ( způsob vetknutí do podkladu ). Jestli má na jeho konci dosedací plocha nějaký sklon je jedno. Ale proč tohle vůbec řešit ? A že by někdo stavěl celý pilíř pod úhlem 50° nepředpokládám vůbec.
Dobrá vezmi ten pilíř z gruntu a předělám ho. Tento snímek s dosavadním sloupkem je jen pro představu a psal jsem to na svých stránkách, že je provizorní. Původně jsem chtěl vyměnit jen tu rouru, tady je průměr 130mm a mám doma s průměrem 200mm. Udělám to jako to má HonzaH
tzn. spodní díl roury odříznu a zůstane mi ocelový plát přichycení k betonovému základu pomocí 4 matek, ten plát má průměr asi 210mm, k němu přivařím rouru 200mm výška cca 170cm a na jejím konci vyříznu díru pro prostrčení ruky na utáhnutí montáže. Z původního sloupku si nechám jen ten poslední díl, kde mám vyříznutou dosedací plochu a připevněný šroub pro montáž a tento díl přivařím na koec trubky. Je mě jasný, že to nemusí být ve vodováze, to si doženu elevací a azimutem. Jen mě zajímá jestli ten průměr 210mm, kde bude připevněna montáž není moc široký a nebude vadit dalekohledu.
To HonzaH: koukal jsem, že máš novou rouru 210mm širokou, něco podobného jako já, budeš ten průměr roury na jejím konci nějak změnšovat, nebo na to přiděláš montáž. Je vidět, že už máš vyřízlou díru pro prostrčení ruky, takže nejspíš budeš mít montáž na jejím konci.
tzn. spodní díl roury odříznu a zůstane mi ocelový plát přichycení k betonovému základu pomocí 4 matek, ten plát má průměr asi 210mm, k němu přivařím rouru 200mm výška cca 170cm a na jejím konci vyříznu díru pro prostrčení ruky na utáhnutí montáže. Z původního sloupku si nechám jen ten poslední díl, kde mám vyříznutou dosedací plochu a připevněný šroub pro montáž a tento díl přivařím na koec trubky. Je mě jasný, že to nemusí být ve vodováze, to si doženu elevací a azimutem. Jen mě zajímá jestli ten průměr 210mm, kde bude připevněna montáž není moc široký a nebude vadit dalekohledu.
To HonzaH: koukal jsem, že máš novou rouru 210mm širokou, něco podobného jako já, budeš ten průměr roury na jejím konci nějak změnšovat, nebo na to přiděláš montáž. Je vidět, že už máš vyřízlou díru pro prostrčení ruky, takže nejspíš budeš mít montáž na jejím konci.
Ale proč tohle vůbec řešit ?Jde mi o to, že by se zmenšilo místo, kde by mohl dalekohled narážet do sloupu. Jelikož to takhle asi nikdo nemá, tak to má zřejmě více záporů, než by to přineslo užitku. Proto jsem vznesl tento dotaz, abych se dobral pravdy. A celý sloup šikmý jsem uvedl jenom pro zjednodušení úvahy. Je mi jasné, že toto řešení by bylo nepraktické.
Pilíře se zalomenými konci se občas vidí. Tam půjde o zajištění tuhosti takového řešení - mám na mysli tuhost takového svařence aby se například torzně nekroutil nebo nepružil. Problematika chvění pak zůstane dál samostatným, výše popsaným problémem.
deavi: 170 cm výšky je dost. Možná bych zauvažoval o vnějším ztužení pilíře navařením vhodných žeber po délce pilíře ( pokud by to nepřekáželo ) - nemusí to být až nahoru...
To HonzaH: koukal jsem, že máš novou rouru 210mm širokou, něco podobného jako já, budeš ten průměr roury na jejím konci nějak změnšovat, nebo na to přiděláš montáž. Je vidět, že už máš vyřízlou díru pro prostrčení ruky, takže nejspíš budeš mít montáž na jejím konci.Ahoj Davide,
moje truba má průměr 245mm a tloušťku stěny 6.3mm. Délka 1100 mm a z toho 600mm zanořeno v betonu i se spojem. Pár fotek, spíše to provaření závitových tyčí je u mě v galerii, samotné přidělání roury nafotím teď v týdnu, plánuji jeden den, pravděpodobně zítra nebo ve čtvrtek zajet pro poslední dávku betonu, abych mohl o víkendu fotit. Slovně to mám nyní tak, že mezi 3 závitové tyče je na každé na 3 bodech truba navařena = tzn. 9 bodů. Původně jsem to chtěl chytnout matkami ale tohle mi přišlo ještě lepší Pokud do toho kopnu tak se to i bez toho betonu ani nehne, pouze je pochopitelně slyšet utlumující se zvuk rezonující trubky. Na dno truby (dovnitř), dám ještě tak 40 cm betonu. Na zbytek až po díru na ruku, přesně jak píše MMys, přesetý jemný písek.
Průměr 245 redukovat momentálně neplánuji, desku přivařím přesně na obvod trubky, tzn. 245mm/15mm tl. V prostřed je díra na uchycení prvku montáže a v ploše další 4 díry d=13.8 na 16ky závity. Právě ty by měly sloužit k napojení nějaké redukce v případě, že ten průměr bude opravdu moc a dalekohledy budou narážet hodně brzy. I tak bych byl ale raději, pokud by to fungovalo takto, nerad bych to redukoval na menší průměr. Tohle vypadá opravdu velmi stabilně a jsem zvědavý na výsledek. Jen se bojím, aby nebyl problém v ještě montáži. Nejsem si totiž jistý, jestli moje problémy byly způsobeny opravdu jen sloupem

to deavi : mám trubku průměru 160 mm, a byl jsem to já , kdo honzu.ho tlačil do podobného řešení. Určitě pryč ty příruby a jejich spoje. Tohle řešení jsem schopen pochopit u stavitelů, kteří kromě vrtačky nemají jiné možnosti. Myslím, že kdybys upravil u své trubky délku, udělal do ní otvor pro ruku a udělal ukončení pro montáž, ten průměr by vyhovoval. Ale ještě bych vyhnal beton např. v kruhovém průměru tak 30 cm nad ten současný spoj a rovněž tak bych alespoň takovou část vnitřku vylil betonem, aby se to všechno provázalo. Průměr trubky 200 mm, pokud na něm budeš trvat, ještě montáž příiš neomezí, ale více bych nešel.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Při cestě do budky jsem spáchal video a pár fotek, třeba ti to pomůže. Už se mi kvůli fotu nechtělo sundávat bednění takže jen takto ...
Sloup celkově
Beton bude do výšky do které sahá stočený plech.
Sloup celkově
Beton bude do výšky do které sahá stočený plech.
Super kluci díky za rady, takže o víkendu to celé předělám, to mi taky ztvrdne beton a můžu sundat tu provizorní rouru. Takže roura 200mm široká, vysoká cca 170 cm, nahoře ukončená navařeným ocelovým kulatým plechechem o průměru cca 205mm, takže bude nahoře mírný přesah pro svaření. Celou rouru vysypu jemným pískem a na konci vyříznu díru pro strčení ruky na uchycení montáže. Vyskouším jak se to bude chovat při fotografování, pokud se to bude chvět nebo rezonovat či dělaj jiný bordel, tak vyndám písek a udělal bych kruhové bednění cca do 70% roury a vybetonoval bych to i s vnitřkem roury, zbytek dosypal písek.
Tak ještě jedna otázečka ;): Potom budu dělat dřevěnou podlahu a zajímalo by mě jakým způsobem oddělím podlahu od betonového základu. Co dát mezi to, abych nepřenášel vibrace do sloupku.
Tak ještě jedna otázečka ;): Potom budu dělat dřevěnou podlahu a zajímalo by mě jakým způsobem oddělím podlahu od betonového základu. Co dát mezi to, abych nepřenášel vibrace do sloupku.