C/2009 R1 (McNaught)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Tak mně napadlo, že vám musím ukázat ještě další z mých pokusů s EDčkem. jak asi víte, montáž mám GSO, takže o nějaké dlouhé expozici bez pointace nemůže být ani řeč. Pointer teprv připravuji k použití. Přesto jsem chtěl opět krom 135tky vzít kometu i EDčkem a zrovna to vyšlo vedle té pěkné galaxie NGC 891. Jenže po celou dobu snímání byla kometa za cirrem a ten se jí držel jak klíště, zatímco okolo bylo jasno ale co už... nafotil jsem tu noc spousty pěkných věcí a tohle měla být jen radůstka.
Jäger to není, ale nakonec vždyť je to vlastně "nad plán"..
11x30s, ISO1600, ED80+Canon30D, 8.6.2010 za svítání
Pro zajímavost, vlevo originál snímek z foťáku, vpravo zataháno za křivky..
Jäger to není, ale nakonec vždyť je to vlastně "nad plán"..
11x30s, ISO1600, ED80+Canon30D, 8.6.2010 za svítání
Pro zajímavost, vlevo originál snímek z foťáku, vpravo zataháno za křivky..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- denis.marc
C/2009 R1 (McNaught)
MaG: Nádhera. 
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Honza říkal, že mohu fotku vložit k posouzení i veřejně. Upravil jsem jí jen pár jednoduchými kroky - srovnání pozadí do "neutrální" a vyrovnání gradientu - pak zkontrastnění (2 verze).
Takže autor Jan Verfl má toto:
C/2009 R1 (McNaught)
MaG: pekny nadplan, a Jäger to není, lebo toto sa mi paci viac
C/2009 R1 (McNaught)
Tak mně napadlo, že vám musím ukázat ještě další z mých pokusůMartin, je to super. Ja som sa žiaľ už druhú noc nedokázal zobudiť, takže nemám žiadnu fotku. Skúsim to v piatok. Nepôjdem spať a využijem sobotu na vyrovnanie spánkového deficitu. Hádam počasie ešte chvíľku vydrží spolupracovať. Dlhuje nám to za tú pokazenú zimu a za posledných 5 týždňov zamračenej oblohy a dažďov.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
C/2009 R1 (McNaught)
MaG:
Martine, ta fotka sice na Jeagera nema ale pro mne je to zatim u nas nejlepe vyfocena kometa C/2009 R1.
Ty fotky pointovane ci skladane na kometu s podrobnostmi v chvostu jsou take uzasne, ale nemohu si pomoci me se proste libi hvezdy jako body a ne jako usecky... Navic slusne prokreslena Galaxie 13mag je nadherny bonus...
Muzes pridat par drobnosti o zpracovani?
Sam jsem se o ni pokousel ve stejne noci teleobjektivem na 300mm a 40x30s ale k tvemu vysledku to ma velmi, velmi daleko... Pritom jednotlive snimky mozna nebudou o moc horsi nez ty tvoje...(krome polovicniho ohniska)...
Martine, ta fotka sice na Jeagera nema ale pro mne je to zatim u nas nejlepe vyfocena kometa C/2009 R1.
Ty fotky pointovane ci skladane na kometu s podrobnostmi v chvostu jsou take uzasne, ale nemohu si pomoci me se proste libi hvezdy jako body a ne jako usecky... Navic slusne prokreslena Galaxie 13mag je nadherny bonus...
Muzes pridat par drobnosti o zpracovani?
Sam jsem se o ni pokousel ve stejne noci teleobjektivem na 300mm a 40x30s ale k tvemu vysledku to ma velmi, velmi daleko... Pritom jednotlive snimky mozna nebudou o moc horsi nez ty tvoje...(krome polovicniho ohniska)...
Pavel Vabrousek
- Honza Ebr (honza42)
C/2009 R1 (McNaught)
Jan Ebr, Martine! jinak ovšem dík, považuju za naprosto úžasné, že se mýma víceméně nesmyslnýma fotkama je ochoten někdo přehrabovat a vylepšovat je, mám z toho pak velkou radost, co z toho leze. Přitom ty máš svých fotek ke zpracování dost, a jak je vidět, tak lepších
Vabra: galaxie 13 mag? Vždyť je to NGC 891, ta je tak někde okolo 9. velikosti, vizuálně je dost snadná (na dobrý obloze, je dost rozplizlá).
Jan Ebr, Martine! jinak ovšem dík, považuju za naprosto úžasné, že se mýma víceméně nesmyslnýma fotkama je ochoten někdo přehrabovat a vylepšovat je, mám z toho pak velkou radost, co z toho leze. Přitom ty máš svých fotek ke zpracování dost, a jak je vidět, tak lepších
Vabra: galaxie 13 mag? Vždyť je to NGC 891, ta je tak někde okolo 9. velikosti, vizuálně je dost snadná (na dobrý obloze, je dost rozplizlá).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
C/2009 R1 (McNaught)
Sorry za ten ulet s magnitudou NGC891... zrejme jsem zamenil povrchovou jasnost s celkovou... coz nic nemeni na kvalite Martinova snimku...
Pavel Vabrousek
C/2009 R1 (McNaught)
jakým online korektorem ??? To je co prosím tě ?
Ten tiff je 16-bitový. Musíš ho otevřít v nějakém grafické editoru, a patřičně stretchnout úrovně případně nastavit mapování jasů přes křivky.Samozřejmě grafickým editorem na webu upravil korekce /on-line korektor je nesmysl, nějak jsem to moc zestručnil/ ale před tím jsem si to jiným /tady tedy konvertorem/ převedl na jpg, proto jsem s tím nepohnul.
Mag má ale fotku fakt suprovou.
Ten tiff je 16-bitový. Musíš ho otevřít v nějakém grafické editoru, a patřičně stretchnout úrovně případně nastavit mapování jasů přes křivky.Samozřejmě grafickým editorem na webu upravil korekce /on-line korektor je nesmysl, nějak jsem to moc zestručnil/ ale před tím jsem si to jiným /tady tedy konvertorem/ převedl na jpg, proto jsem s tím nepohnul.
Mag má ale fotku fakt suprovou.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Honza Ebr: (už si to sice nepřečte až možná v pondělí) ale musím dodat, že ta chybka s příjmením je vcelku úsměvná, protože když jsem na tebe hledal mail, vyhledal jsem právě to druhé a teprve pak mně trklo, že je to špatně, ale na fórum jsem to koukám zase napsal špatně, čímž se omlouvám 
ostatní: Nevím jak to zpětně vyjádřit, ale u té fotky ED80/600 mně nejvíc mrzí fakt, že jsem prostě měl nějaký záměr a ten nebyl naplněn. Konkrétně tu noc jsem plánoval vyfotit kometu dvěma ohnisky. Kvalitu jsem si sliboval od ohniska 135mm a to se víceméně naplnilo, ale chtěl jsem kontinuálně pokračovat i s EDčkem, když už ho mám a pokusit se to vzít detailně s tou galaxií. Dokonce jsem si pohrál s kompozicí (právě tak, aby ještě ta vada k okrajům nerušila ve snímku a přitom to mělo nějakou pěknou kompozici). Jenže v době, kdy jsem dofotil se Sigmou 135mm a vrhnul jsem se rychle na snímky ze stativu s 50 a 29mm objektivy (ukážu..), tak se nasunula vysoká oblačnost. Nejdřív jen jako závoj, ale vzápětí k mé smůle jako oblak celkem úzký ale poměrně dlouhý a sahající přesně přes konec Andromedy. Hned vedle u M31 bylo přitom jasno a v Perseovi zrovnatak. Ze zoufalství a částečně nazloben jsem přeci jen nacvakal nějaké záběry doslova přes cirry a protože se mi objevily NLC, tak jsem cvakl rychle nějaké darky a šel fotit NLC. Po NLC jsem kometu znovu chtěl zkusit už za svítání, ale mrak tam na ní byl pořád. Prostě pech.
Snímek tak, jak ho prezentuju je vedlejší produkt a nebál bych se říct odpad (expozice jsou navíc trochu ujeté, podle toho, kam montáž cestovala - jela i trošku v deklinaci, jak jsem si dodatečně všiml). Jenže jak vidíte z originálních dat a z výsledku, v počítači se i ty nerovnoměrnosti v jasu způsobené cirry a svítáním daly odečíst a tak to nevypadá zle. Radši se neptám, jak by to dopadlo, kdybych nejdřív snímal ED za ještě zcela jasného počasí a v dobré průzračnosti, ale vem to čert, to už bych chtěl prostě moc.
Zpracování bylo jednoduché, dal jsem to zatím jen do DSS a složil to v něm automatikou tak jak to umí ve výchozím nastavení (jak už jsem někde psal, radši na to nesahám, když to funguje). V dalším kroku jsem jen srovnal úrovně, aby to mělo "rozumné" barvy, potáhl křivky, odečetl gradient, který to vytvořilo a znovu potáhl křivky. Mrzí mně, že kvůli svítání mi tam chybí modrá v ohonu.
Jestli vás také zaujalo, že kometa je na fotce prakticky bodová, pak sám nevím, čím to je. Buď se nestihla tolik hnout, nebo ji umí DeepSkyStacker složit jakoby hvězdu na hvězdu, pokud se moc nepohla a okolní hvězdy taky, neboli provedl jakoby lokální deformaci snímku. To fakt netuším, to by nám musel říct někdo jiný.
ostatní: Nevím jak to zpětně vyjádřit, ale u té fotky ED80/600 mně nejvíc mrzí fakt, že jsem prostě měl nějaký záměr a ten nebyl naplněn. Konkrétně tu noc jsem plánoval vyfotit kometu dvěma ohnisky. Kvalitu jsem si sliboval od ohniska 135mm a to se víceméně naplnilo, ale chtěl jsem kontinuálně pokračovat i s EDčkem, když už ho mám a pokusit se to vzít detailně s tou galaxií. Dokonce jsem si pohrál s kompozicí (právě tak, aby ještě ta vada k okrajům nerušila ve snímku a přitom to mělo nějakou pěknou kompozici). Jenže v době, kdy jsem dofotil se Sigmou 135mm a vrhnul jsem se rychle na snímky ze stativu s 50 a 29mm objektivy (ukážu..), tak se nasunula vysoká oblačnost. Nejdřív jen jako závoj, ale vzápětí k mé smůle jako oblak celkem úzký ale poměrně dlouhý a sahající přesně přes konec Andromedy. Hned vedle u M31 bylo přitom jasno a v Perseovi zrovnatak. Ze zoufalství a částečně nazloben jsem přeci jen nacvakal nějaké záběry doslova přes cirry a protože se mi objevily NLC, tak jsem cvakl rychle nějaké darky a šel fotit NLC. Po NLC jsem kometu znovu chtěl zkusit už za svítání, ale mrak tam na ní byl pořád. Prostě pech.
Snímek tak, jak ho prezentuju je vedlejší produkt a nebál bych se říct odpad (expozice jsou navíc trochu ujeté, podle toho, kam montáž cestovala - jela i trošku v deklinaci, jak jsem si dodatečně všiml). Jenže jak vidíte z originálních dat a z výsledku, v počítači se i ty nerovnoměrnosti v jasu způsobené cirry a svítáním daly odečíst a tak to nevypadá zle. Radši se neptám, jak by to dopadlo, kdybych nejdřív snímal ED za ještě zcela jasného počasí a v dobré průzračnosti, ale vem to čert, to už bych chtěl prostě moc.
Zpracování bylo jednoduché, dal jsem to zatím jen do DSS a složil to v něm automatikou tak jak to umí ve výchozím nastavení (jak už jsem někde psal, radši na to nesahám, když to funguje). V dalším kroku jsem jen srovnal úrovně, aby to mělo "rozumné" barvy, potáhl křivky, odečetl gradient, který to vytvořilo a znovu potáhl křivky. Mrzí mně, že kvůli svítání mi tam chybí modrá v ohonu.
Jestli vás také zaujalo, že kometa je na fotce prakticky bodová, pak sám nevím, čím to je. Buď se nestihla tolik hnout, nebo ji umí DeepSkyStacker složit jakoby hvězdu na hvězdu, pokud se moc nepohla a okolní hvězdy taky, neboli provedl jakoby lokální deformaci snímku. To fakt netuším, to by nám musel říct někdo jiný.
C/2009 R1 (McNaught)
Jestli vás také zaujalo, že kometa je na fotce prakticky bodová, pak sám nevím, čím to je. Buď se nestihla tolik hnout, nebo ji umí DeepSkyStacker složit jakoby hvězdu na hvězdu, pokud se moc nepohla a okolní hvězdy taky, neboli provedl jakoby lokální deformaci snímku. To fakt netuším, to by nám musel říct někdo jiný.Kometa se pohnula za dobu celé expozice o cca 6 pixelů. vzhledem k nepřesnostem pointace se to u komety celkem schová.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Dík, neměl jsem vůbec náladu to počítat, jsem rád, že ten přístup, kdy vlastně jsem byl donucen vyfotit kometu ještě bodovou dal vzniknout docela slušné fotce..
Postup, kdy se to nejdřív složí na kometu, pak na hvězdy a pak nějak prolne uvedl Johannes Schedler u komety Lulin, ale to je pro mně nesrozumitelné..
http://panther-observatory.com/comet_processing.htm
Postup, kdy se to nejdřív složí na kometu, pak na hvězdy a pak nějak prolne uvedl Johannes Schedler u komety Lulin, ale to je pro mně nesrozumitelné..
http://panther-observatory.com/comet_processing.htm
C/2009 R1 (McNaught)
Máš to pekné Martin,ja som skúšal prechod okolo M34 a doma som dnes zistil že mám všetko v jpg....stáva sa .
http://1.bp.blogspot.com/_7iMz29lp1po/T ... 00/www.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_7iMz29lp1po/T ... 00/www.jpg
HEQ-5 EQMOD Skyscan,Vixen GP-2Photoguider- guider port, AD-800,
LX 200 emulator, Skywatcher ED 80 + rovnač 0,85, G1-0300
LX 200 emulator, Skywatcher ED 80 + rovnač 0,85, G1-0300
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Přidávám také jeden snímek komety. Předpověď ze čtvrtka na pátek byla nejslibnější z posledních dní, a tak jsme za kometou vyrazili na nejvyšší dostupné místo v blízkosti Hradce - Šerlich v Orlických horách (1027 m.n.m.) Kometa se zjevila na tmavnoucí obloze pár stupňů nad obzorem už před půlnocí (nyní je cirkumpolární), nicméně s fotografováním jsem počkal až k jedné hodině ranní, kdy vystoupala výš, a obloha byla jakž-takž tmavá. Do té doby jsme okukovali oblohu i kometu 400-kou dobsonem.
Před jednou hodinou jsem začal snímat a skončil u kompromisního času 90sekund, který již ukázal oba ohony, ale posun komety při ohnisku 700mm byl ještě dost malý na to, aby po složení na kometu nebyly stopy hvězd tečkované.
Nakonec jsem nasnímal newtonem 185/610+Paracorr a barevnou CCD kamerou QHY8 celkem 40 snímků po minutě a půl bez přerušení. Pointoval jsem TVGuiderem na Borgu 77ED, na blízkou hvězdu.
V pátek odpoledne jsem data zpracoval, provedl kalibraci, odstranění gradientu oblohy a seskládání v DSS na kometu. Finální doladění a ořez v Adobe PS.
Takhle dopadl výsledek (větší na klik)
Odjeli jsme v devět večer, vrátili se skoro ve čtyři ráno. Ve 23:20:30 SELČ jsme viděli nádherný bolid, v době nejvyššího jasu zelený, osvítil oblohu a vrhal stín. Ke konci stopy se rozpadl na více drobných kousků a pohasl. Padal směrem od Lyry, vpravo od Altaira pod úhlem tak 70 stupňů k horizontu a pohasnul tak ve výšce 5-10 st nad východním obzorem. Jasnost byla velmi vysoká, na odhad jasnosti si netroufám. Foto bohužel není :'(
Před jednou hodinou jsem začal snímat a skončil u kompromisního času 90sekund, který již ukázal oba ohony, ale posun komety při ohnisku 700mm byl ještě dost malý na to, aby po složení na kometu nebyly stopy hvězd tečkované.
Nakonec jsem nasnímal newtonem 185/610+Paracorr a barevnou CCD kamerou QHY8 celkem 40 snímků po minutě a půl bez přerušení. Pointoval jsem TVGuiderem na Borgu 77ED, na blízkou hvězdu.
V pátek odpoledne jsem data zpracoval, provedl kalibraci, odstranění gradientu oblohy a seskládání v DSS na kometu. Finální doladění a ořez v Adobe PS.
Takhle dopadl výsledek (větší na klik)
Odjeli jsme v devět večer, vrátili se skoro ve čtyři ráno. Ve 23:20:30 SELČ jsme viděli nádherný bolid, v době nejvyššího jasu zelený, osvítil oblohu a vrhal stín. Ke konci stopy se rozpadl na více drobných kousků a pohasl. Padal směrem od Lyry, vpravo od Altaira pod úhlem tak 70 stupňů k horizontu a pohasnul tak ve výšce 5-10 st nad východním obzorem. Jasnost byla velmi vysoká, na odhad jasnosti si netroufám. Foto bohužel není :'(
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM