Klimaticke zmeny a amaterski astronomovia

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

věnujme tedy čas v horizontu let výzkumu a pak dělejme závěryMě jen připadá, že si trochu protičečíš. Ale to už zacházím moc dalko. Nic ve zlém kolego. ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Maser: v tom případě se omlouvám za ostrý výpad. Někteří lidé mně štvou, že si o problematice shlédnou krátký dokument a už soudí, že to je jediná pravda. Ono je to ale problematické správně posoudit, s tím se dá souhlasit.

Jak jsem tu psal, vadí mi ta mediální masáž kolem toho a navíc to, že řada astronomů více věří vlivu Co2 než vlivu Slunce. Samozřejmě, i když nejbližší maximum aktivity bude nižší, bude trvat ještě dlouho, než bude následovat i případný pokles teplot, což by byl hřebíček do rakve současným nic nepřinášejícím diskuzím typu Kodaně.

Měli bychom se samozřejmě zasazovat o to, aby nebala drancována příroda pro peníze, nikoli se zasazovat za snižování emisí CO2. Raději bych peníze ivestované do snižování emisí CO2 viděl v chudších oblastech světa, kde by zabránily např. kácení pralesů, nadměrné porodnosti apod.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud se chcete vyvarovat různých mystifikací, spekulací a šarlatánství, zadejte si do vyhledavače :" rok 2012 "
Jsem přesvědčen, že nenarazíte ani na jednu seriózní informaci.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
LaBa
Věk: 51

Příspěvek od LaBa »

"
Jsem přesvědčen, že nenarazíte ani na jednu seriózní  informaci.Google treti link
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

To Maser: Jeden članek o vlivu Galaktickeho prostředi na slunečni soustavu. Myslim že jsem čet ještě jiny članek. Ještě trochu pohledam.

http://www.astro.cz/clanek/3842
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
LaBa
Věk: 51

Příspěvek od LaBa »

Kuk aj na osla. Aj tam je dobludu clankov o globalnom warmingu  :)
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Někteří lidé mně štvou, že si o problematice shlédnou krátký dokument a už soudí, že to je jediná pravda.Takových lidí je třeba se nezaujatě ptát na detaily a podrobné vysvětlení jejich postoje. Nakonec se v té své pravdě utopí.
Taky sem se k takovým lidem dříve řadil, ale nikdy se mi takové uvažování nezamlouvalo, a tak se tu snažím, když je ta možnost, zeptat se i ostatních co si o problematice myslí. Výroky našeho prezidenta na adresu klimatických změn mě vždycky rozčilovaly, ale po přečtení zde některých příspěvků začínám jeho postojům docela rozumět.  ;)

Pro Artaban: díky za link. :)

Pro Milan: To je teda síla. Jen sem zvědavej, jaké datum apokalypsy si lidi vymyslí za 3 roky.  ;D
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Dovoluji si upozornit na první příspěvek tohoto tématu...
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Studie říkají, že Země uživí jenom 500 milionů až jednu miliardu lidí se stejným životním stylem jako je zvykem v Evropě a USA...

Závěrem můžu říct, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je jediné, co s tím můžeme dělat...

No, ono tímto stylem už tento počet lidí žije, ale o to ani nejde.
Přijmeme-li myšlenku, že Země uživí omezený počet lidí navíc se stále rostoucí spotřebou, a zároveň pak konstatovat na straně jedné, že TUR je blábol a na straně druhé viz výše "závěrem...." je takové uvažování poněkud schizofrenní.
Klimatické změny jsou, to je nepopiratelné, jelikož dosud nevíme, co jsou jejich hlavní příčiny, co tyto mechanismy spouští, je třeba se chovat alespoň přiměřeně odpovědně. Určitě to nezmění převážení kamionů po železnici či podobné "nápady", ale nepomůže tomu ani shození TUR do žumpy...
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Pozor, já nikde nepsal, že TUR jako myšlenkový proces je blábol, já pouze psal, že jeho aplikace není na podmínky panující na Zemi možná! To je diametrální rozdíl...

Edit: Prosím o vynechání hodnocení mentálního stavu mé osoby, případně mých profesních schopností, neboť předpokládám, že ani jedno není náplní pracovníka SFŽP...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Homer

Příspěvek od Homer »

Algol77:
Pro připomenutí a upřesnění :
Udržitelný rozvoj je nádherná kapitalistická báchorka, lež bych ji zařadil k vílám, vodníkům a jiným báchorkám...je to totiž elementární hovadina...
Ale budiž. Myslím, že najdeme i momenty shody - jako například problém populace a jejího růstu. Od toho se odvíjí ledasco ostatního - spotřeba a tedy i alespoň snaha o principy TUR.

Edit: Vašemu editu nerozumím. Je-li adresován mě, mohu poprsit o vysvětlení? Klidně i pomocí SZ, abychom neobtěžovali ostatní. Děkuji.
Algol77 (Jakub Koukal)
Kontaktovat uživatele:

Každá hypotéza nebo předpoklad je sestaven ze dvou zcela stejně hodnotných částí...prvním je idea, ta je u TUR zcela OK, proti ní nic nenamítám...druhým pak je její realizovatelnost v praxi, o které se myslím celkem oprávněně domnívám, že u TUR není možná...a proto uvážím-li rovnost obou podmínek, pokud není jedna splněna, je to potom vyjádřeno výrokem nepravda...proto odkazuji TUR do říše bájí, pokud někdo přijde na to, jak domluvit Číňanům a Indům (např.), pak se třeba výrok změní na pravda...tolik doufám stačí k vysvětlení mého názoru na TUR jako celek, včetně praktických aspektů věci...

Edit je myslím celkem jasný, vysvětlit pomocí SZ si to můžeme, ale myslím, že je nám oběma jasné, o čem mluvím...nebo že byste se do PF 2010 podepisoval cizím jménem?

Edit 2: ano, celkem se shodneme, ale myslím, že zásadní rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem spíše pesimistický realista, kdežto u Vás vidím optimistu...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Homer

Příspěvek od Homer »

Algol77: Tak přece jen posun v názoru :-). Ono není celý svět naštestí tvořen pouze Čínou, kde lze usilovat o principy TUR. Generální odsudky nesvědčí o pesimistickém realismu, ale o zbrklosti ve vyjádření názorů. Ve Vašem věku jsem ovšem nebyl jiný :-).

Edit: Nejsem si vědom, že bych se dotýkal Vaši mentální či profesní integrity, pokud jste nabyl toho dojmu, přečtěte si zpětně mé a své příspěvky.
Lustraci mé osoby jste neprovedl dostatečně - pracovníkem SFŽP nejsem již plné tři roky a od té doby nemám s touto organizací pranic společného, prosím proto, abyste to ve svých vyjádřeních respektoval.
S touto mojí profesní etapou života mne spojuje zájem o fve a to proto, že ve své poslední diplomové práci jsem se zabýval rozdíly v produkci energie fixními, jednoosými a dvouosými fv panely s použitím některých partií astronomie, která mne k tomuto tématu vlastně přivedla. Tolik na vysvětlenou...
Algol77 (Jakub Koukal)
Kontaktovat uživatele:

Myslím, že svět je tvořen z 1/3 Číňany a Indy, takže nepůjde o generální odsudek, ale o hodnocení stavu...předpokládám, že na aplikaci TUR budou mít výrazný vliv např. obyvatelé San Marina a Šalamounových ostrovů, kdežto Čína tvoří problém zástupný...

Lustraci jsem neprováděl, jméno mi bylo povědomé, neboť již nějaký čas jsem měl s projekty dotýkajícími se SFŽP co do činění a taktéž pár dokumentů s podpisem šéfa SFŽP mi prošlo rukama...a samozřejmě si jsem vědom faktu, že od roku 2007 nemáte se SFŽP nic společného, neboť dokumenty nesou od té doby jméno jiného jedince... ;D

"Přijmeme-li myšlenku, že Země uživí omezený počet lidí navíc se stále rostoucí spotřebou, a zároveň pak konstatovat na straně jedné, že TUR je blábol a na straně druhé viz výše "závěrem...." je takové uvažování poněkud schizofrenní."
Ad mentální projekce....

Ad profesní specializace, bylo něco řečeno o tom, že když já si ještě tahal kačera, Vy jste se procházel po stavbách...
Co k tomu říct? Snad jenom že argumentace typu "mám nacouváno tolik kolik ty máš odježděno dopředu" může evokovat úvahy ve smyslu kvalita vs. kvantita...

Edit: příspěvek je ovlivněn tím, že nám opět na sídlišti neteče jakákoliv voda a to už po třetí za poslední půlrok...P.S. nebydlím na Chánově... >:(
Homer

Příspěvek od Homer »

Algol 77 : Víte, že tři roky na SFŽP nepracuji, ale i teď mne s touto organizací vědomě spojujete. Každý prostředek je dobrý, že?

Ponechám s Vaším dovolením stranou TUR, neboť vidím, že se už nic rozumného nedozvím, ponechám stranou i Vaše úvahy o kvalitě a kvantitě ohledně nabyté praxe - ad mentální projekce :). Ostatně myslím že KoMar Vám také ledasco naznačil...

Edit : nám teče voda průběžně a proto si dovolím zopakovat v rámci tohoto vlákna svoji již dvakrát položenou a stále nezodpovězenou otázku, zda je lepší podle Vašeho názoru věnovat prostředky do výstavby nových energetických zdroků, ři do programů podporujících šetření. Prosím podpořit to čísly, nikoliv rétorickými závody .

Odpovědět