Přistání na Měsíci

Rakety, sondy, mise....zkrátka dobývání vesmíru a vše kolem!
Odpovědět
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Přistání na měsíci

Příspěvek od Zbych »

Interaktivní simulace letu na Měsíc: http://wechoosethemoon.org
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Přistání na měsíci

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

http://wechoosethemoon.orgSkvělý web vytvořený ke čtyřicetiletému výročí přistání, kdy se jednotlivé úrovně (stage) odemykali podle skutečného časového průběhu mise a člověk netrpělivě očekával každou novou animaci mezi úrovněmi až do chvíle samotného přistání. Jistě jsem nebyl sám, kdo to ve volných chvílích sledoval po všechny tři dny.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
johanides

Přistání na měsíci

Příspěvek od johanides »

Jen skromný dotaz.Nezná někdo hodnoty radiace na Měsíci ( jak pozadí, tak tvrdého kosmického záření, tak průměru Slunečního větru / rozmezí v době erupcí 4 až 1000x s.k/ z důvodu psaní studijní práce PhD.Sonda LRO, která radiaci měřila - její hodnoty patří k zcela nedostupným i odborníkům v kosmonautice ( při dotazu u Doc.Koláře se mi dostalo jen vágní odpovědi, že hodnotu nelze definovat a sám data nezná a ani zjisti nemůže a je těžké je vydefinovat - autor monografie Měsíc Pavel Gabzdyl z Brna neuvádí o radiaci ve své knize o radiaci ani slovo, a na hodnoty po osobním dotazu odpověděl skromně, že hodnoty nezná-nezná je ani ředitel AU Ondřejov.Neznají je ani pracovnícu NASA- uvádějí hodnoty zcela nesmyslné odkazy na hodnoty uvedené na oficiálních stánkách NASA- tyto jsou při konfrontaci zjevně nepravdivé a hluboce podhodnocené - při konfrontaci s daty jiných měření získaných z měření jiných automatických sond v 70 létech .Pravdy se nelze dopátrat. Data sondy LRO jsouzřejmě zcela nedostupná, dokonce rozlišení LRO bylo podle uvedených dat 0.5 m/ p.Tedy rozlišení velmi vysoké díky nepřítomnosti atmosféry. Při pohledu na rozmazané snímky oficiálně uveřejněné v tisku z míst dopadu Apollo11 (jde zjevně úsměvnou rozmazanou manipulaci amatera fotoschopem?? snímek NYV44dfodLRO - který najdete na googlu- když napíšete LRO a dáte obrázky).Koukněte jak vypadají obrázky 0.5m/p ze stejné výšky a za ATMOSFERY z družice v e stejné výšce při pohledu na Arecibo- tam uvidíte větve stromů.Nevím proč jsou data LRO dostupná jen v hluboce i amatérsky podprůměrné informační hodnotě - dobré tak pro ABC mladých techniků či novinky na Seznam.cz :'(.
Nemám ambice konspiračních nesmyslů - potřebuji data pro výpočet radiačních anomálií měsíců planet do odborné práce- přivítám jakékoliv relevantní data.
Vlado

Přistání na měsíci

Příspěvek od Vlado »

Nevím proč jsou data LRO dostupná jen v hluboce i amatérsky podprůměrné informační hodnotě - dobré tak pro ABC mladých techniků či novinky na Seznam.cz  .
Nemám ambice  konspiračních nesmyslů - potřebuji data pro výpočet radiačních anomálií měsíců planet do odborné práce- přivítám jakékoliv relevantní data.
No proto, aby se obtížně prokázalo, že jde o podvod. Ohledně radiačních hodnot se obrat na východ. Budeš to mít v azbuce.  :)
Sajri
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Přistání na měsíci

Příspěvek od Sajri »

První dávka surových dat z LRO, a to včetně z přístroje CRaTER (Cosmic Ray Telescope for the Effects of Radiation) byla veřejně zpřístupněna 13. září:
http://pds.nasa.gov/tools/subscription_ ... 0915.shtml

Stejně tak lze najít většinu originálních snímků ze sondy zde:
http://photojournal.jpl.nasa.gov/target ... get%3AMoon

Není mi moc jasné, jak souvisí rozlišení snímků s hodnotami radiace, každopádně pokud posuzujete kvalitu čehokoliv podle snímků uveřejněných v tisku, to si snad děláte srandu ne?
Honza Ebr (honza42)

Přistání na měsíci

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

nezná je ani ředitel AU Ondřejov.
A řiditel AÚ ondřejov, to je v podstatě řiditel vesmíru, takže jeho povinnost je znát každý konrétní čísl, na který si někdo vzpomene!

Zbytek příspěvku je takové roztomilé blábolení, ale tohle je skutečná perla :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
johanides

Přistání na měsíci

Příspěvek od johanides »

(Honza 42).Ale no tak.K čemu pichlavá povýšenost. Snad víte kdo je ředitelem v Ondřejově.Ale i tak děkuji za reakci.Pobavilo

Na rozdíl od Vás mi nick Sarji poslal vynikající odkaz uvoněný před několika dny (13.září 2012)

Velmi děkuji nicku Sarji: děkuji i všem co se vyjádřili.Data potřebuji pro psaní práce. Odkaz na snímky je proto, že bylo uvolněno jen několik kvalitních snímků LRO.Zbytek je jen ilustrační.Byla to jen poznámka a jistá lítost, že data uvolněná veřejnosti jsou skromná
Honza Ebr (honza42)

Přistání na měsíci

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Pokud píšet PhD práci a je pro vás klíčové, jaké obrázky jsou kde na internetu, tak někdo (vy, nebo váš školitel) dělá něco velmi, ale velmi špatně. Celý ten váš příspěvek ne naprosto odtržený od reality toho, jak má vědecký vázkum vypadat.

Pokud potřebujete data z nějakého experimentu, tak přeci můžete oficiálně oslovit jeho tým - optimální ovšem je, pokud je výsledek publikovaný ve vědeckém časopise a použít ten. Vlastní interpretací surových dat se nejspíš takjakotak dostanete k chybným výsledkům.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
johanides

Přistání na měsíci

Příspěvek od johanides »

Já Vám rozumím.Oslovit tým? Nikdo z NASA s vámi komunikovat nebude a odkáže vás na jejich stránky kde není nic než zajímavosti pro středošolské studenty. Lidé zabývající se radiací na planetách jak v Rusku i USA či Anglii data neznají.Či snad znají ale každá informace má svou cenu-což chápu zvláště v tak náročném (finančně) oboru.Nezná je nikdo u nás. Jen si to zkuste zeptat se předních odborníků v ČR. Řeknou, že vám to zjistí- když zavoláte druhý den- nechají se zapřít- neb vůbec neodepíšou.Data neznal ani pan Mgr. Vítek - s nimž jsem se znal ( pouze nějaká data asi nepřesná pocházející z dřevních dob výzkumu Měsíce)
O fotkách nediskutuji, to bylo jen tak na okraj, a ani jsem to tam neměl psát- omlouvám se-asi to působilo komicky- uznávám ! Nenajdete u nás nikoho kdo vám dá relevantní data- natož pro hlubší zpracování. Něco mi poslal i známý -postdok- z USA- něco mám- uvidíme. Děkuji.Hezký večer
Sajri
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Přistání na měsíci

Příspěvek od Sajri »

Trochu upřesním svůj předchozí příspěvek.
Našel jsem další odkaz na data z LRO z přístroje CRaTER, která byla uvolněna ke stažení, případně objednání na DVD:

http://ppi.pds.nasa.gov/search/?dataset ... ESSED-V1.0

Tato data byla uvolněna, podle popisu u nich uvedeného, 15. března 2010!
A jak jsem se k tomuhle odkazu dostal? Stačilo napsat do googlu "lunar reconnaissance orbiter data". První (!!!) odkaz vedl na stránku z téhož data, kde bylo toto uveřejnění inzerováno, včetně odkazu na Planetary Data System. Pak stačila asi minuta hledání na stránkách PDS, a k datům jsem se dostal. A to, ač sám astronom, nejsem z oboru radiace ani ničeho podobného.
Takže zcela souhlasím s Honzou Ebrem, že vy nebo váš školitel děláte skutečně něco velmi špatně...
johanides

Přistání na měsíci

Příspěvek od johanides »

Ano, data z.2010 jsem měl. Jenže souhals u většiny poloh je s daty a.s. rozdílný až o 50 procent.Data z r.2012 teprve dávám dohromady.Školitel? Jak už to bývá je v oboru radiace a spíše laik. je astronom.To ano.Ale o tom ta práce není.Vščak to znáte jak to chodí.
Moc děkuji všem.
Homer
Věk: 70

Přistání na měsíci

Příspěvek od Homer »

Johanides :
Klobouk dolů nad způsobem, jak se vypořádáváte s prostředím zdejšího AF...
johanides

Přistání na měsíci

Příspěvek od johanides »

díky, zjevně narážíte na překlepy.To se stává, pokud člověk dělá více věcí nejednou.Hezký den
johanides

Přistání na měsíci

Příspěvek od johanides »

Ze zájmu jsem si přečetl celé fórum. Vcelku je inteligentní a určitě má své opodstatnění. První příspěvky, zda na Měsíci byli, či nikoliv, jsou z hlediska vědy irelevantní a proto podobná fora a tvrzení jsou jen ztrátou času.Pokud tam byli- prostě tam byli.Pokud ne-dnešní stav technologie umožňuje cokoliv.Tedy i jakoukoliv výrobu věrohodného (a nevyvratitelného snímku - či jakéhokoliv data).Takže jestli Apollo na měsíci bylo- či nebylo- je špatně položená otázka- nikdo dnes už nedokáže to, zda tam byli či nikoliv.Není to za současných možností ani možné.Takže je zcela racionální věřit, že tam byli a diskuzemi konspirantů se nezabývat- oni totiž ani pravdu nechtějí ( a nechápou, že není v lidských silách vyvrátitt historická fakta po půlce století s náskokem technologie 500 let) To je stejné jako bych tvrdil, že v bitvě u Thermopyl byl výsledek opačný.Nebyl- historie to takhle zapsala- a směšný ten, kdo bude tvrdit, že Leonidas zvítězil.Pravda sice je, že tohle zapsal kronikář, a archív projektu Saturn V a Apoloo už neexistuje- ale existuje spousta jiného materiálu, který zjevně dokazuje, že množství údajů o Měsíci se po roce 1969 exponenciálně zvýšilo.Zda tam byli, anebo lítali na oběžné dráze a pak hladce přistáli je jen hloupá konspirace beze smyslu.Jsou tu fakta, která po misích máme, a kdo a zda tam byl je zcela zbytečné.Tak jako to, že po bitvě u Thermopyl se staly věci, které máme zdokumentované z mnoha zdrojů.Kdo kde byl můžete řešit do konce vesmíru.Nikdy nenajdete odpověd takovou, aby vám ji někdo nevyvracel.To je už lidská povaha.Hezký večer všem.Konspirace nechte ufologům ;D
Homer
Věk: 70

Přistání na měsíci

Příspěvek od Homer »

Johanides : nikoliv, na překlepy nenarážím - sám je často tvořím. Není třeba zde na AF vidět za vším jen ironii :-).
Odpovědět