IFN (mlhoviny mezi Polárkou a M81)
Je to paráda jak jsi to zpracoval, jinak ale neposoudím, fotím IFN prvně v životě. No popravdě jsem zpracování zatím moc času nevěnoval, ale jedno z toho vidím asi jasně - moje postupy na gradienty nefungují :) Jestli myslíš, že by to stálo zato, tak bych to dnes zkusil dofotit. Vlastně za chvíli vyjíždím. Mám to teda zkusit znova? (dnes bych nasbíral mnohem víc dat, mám konečně nápájení abych nebyl zase odkázanej na 2 baterky) Mám to zkusit bez filtru nebo s ním? (podle Karneadese bych to zkusil tedy dnes bez)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jedeš na dobré nebe takjedině bez filtru, já jsem loni bez něj nedopadl zle. Jak vidím, kreslí to malinko hůř v rozích, zkusil bych buď 2,8 clonu (bez filtru to pude rychle exponovat i tak) nebo to prostě akceptovat...
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Tak jsem se právě vrátil. Jsem plnej očekávání, snad to bude lepší než včera. SQM ukázalo skoro rekordní hodnotu pro dané místo. Kolem půlnoci z toho vylezla hodnota 21,57, ale tma nebyla úplně dokonalá. Sice hodně foukalo, pozemní průzračnost vynijakící, ale celkově byly včera hvězdy vidět o chlup líp. Obloha snesla 6-7 min f2 bez filtru (tedy dle histogramu displeje, který byl už lehce za půlkou - hlavně červená). Mám 25x6min f2 (bohužel kresba objektivu je hodně nic moc a clona 2,8 to vůbec nezlepšuje. Až kolem f4,5-f5 mizí a to je na íefenka velmi bídné) Jestli tam ale dnes nebude zase skoro nic, kašlu na to, ale už vážně z oblohy se na tomhle místě už o moc víc vymáčknout nedá.
Dnes se to podařilo opravdu dobře zkalibrovat i zázračně přesně nakomponovat ( i po převinutí AT to je jen pár pixelů mimo) a dobře zregistrovat Jelikož jsem včera zjistil, že jsem totální kopyto na gradienty i kvalitní úpravy, rovnou sem dávám raději tifíka. Je to teda 23x6 min f2 800ISO bez filtru, 9x dark, 14x flat. Mělo by to stačit aspoň na jasovou složku. Kresba objektivu je bídná. Nešlo mi o kvalitu, ale hlavně o vůbec něčeho zachycení.
http://www.uloz.to/8193169/ifn-23x6min-16bit-tif
http://www.uloz.to/8193169/ifn-23x6min-16bit-tif
Tak jsem zase vcera zkousel fotit IFN prozmenu v okoli M81 a M82:
Zda se, ze jsou IFN v teto oblasti slabsi nez ten chuchvalec okolo Polarky...
Zda se, ze jsou IFN v teto oblasti slabsi nez ten chuchvalec okolo Polarky...
Pavel Vabrousek
Krása, vynikající. moc se mi líbí. Foto je takové přirozené a mlhoviny při tom krásně výrazné Mě posledních pár dní IFN doslova nadchly a přesně tento záběr jsem chtěl taky vyfotit, stejným objektivem. Dost mě ale zklamal včerejší výsledek pro 30mm/f2. Zase skoro pusto. Nejjasnější jsou právě myslím kolem Polárky a takový druhý nejjasnější chuchvalec je právě tady u tý M81,m82... Já teď dost váhám, co dál... jestli jít zase do širokoúhlýho záběru, nebo nějaký detail....
To Vabra.
Pavle koukám že Canon 5DmkII je mašinka zrozená pro astrofoto.
Krásnej snímek gratuluju!!
Libor
Pavle koukám že Canon 5DmkII je mašinka zrozená pro astrofoto.
Krásnej snímek gratuluju!!
Libor
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Ahoj,
dvě noci jsem zkoušel taky fotit IFN a vuuuubec nic mi tam nevylezlo a rád bych se ujistil, čim to je.
Asi největší váhu dávám tomu, že jsem blbě použil filtr (LSP V4), kterej tohle slabý záření (650 až 800nm jestli je to možný?) prostě nepropouští. Na druhou stranu jsem se koukal na astrofotky a např. Vabra ty IFN vyfotil i přes CLS EOS Clip, což je téměř stejnej filtr. Pak jsem ještě uvažoval jestli na to prostě v Jilemnici neni obloha nebo 400mm ohnisko je na to už moc, ale přece aspoň něco by tam vylízt muselo ne?
Díky za názory.
dvě noci jsem zkoušel taky fotit IFN a vuuuubec nic mi tam nevylezlo a rád bych se ujistil, čim to je.
Asi největší váhu dávám tomu, že jsem blbě použil filtr (LSP V4), kterej tohle slabý záření (650 až 800nm jestli je to možný?) prostě nepropouští. Na druhou stranu jsem se koukal na astrofotky a např. Vabra ty IFN vyfotil i přes CLS EOS Clip, což je téměř stejnej filtr. Pak jsem ještě uvažoval jestli na to prostě v Jilemnici neni obloha nebo 400mm ohnisko je na to už moc, ale přece aspoň něco by tam vylízt muselo ne?
Díky za názory.
Martin Bůna
Ahoj, já se tayk o IFN snažil celkem usilovně a skoro vůbec nic nemám. tyhle mlhoviny jsou fakt slaboučký a podle mě, co jsem zkoušel, je to bez filtru asi lepší, ale musí být opravdu nadprůměrně dobrá obloha. Navíc to chce určitě relativně dlouhé expozice (na zrcadlovce určitě) Já jsem dával při dobrým Bortle 3, kdy SQM ukazovalo 1. den 21,5 a druhý dokonce až 21,57. dával jsem expozice 12 min f2 s CLS filtrem a druhý den 6min f2 bez filtru, v podstatě jsem tam taky nic neměl, fotil jsem to EOSem 50D + 30mm objektiv. Záleží taky kam si to měl namířeno a jak dlouhé expozice jsi dával, ztroskotat na IFN není ale nic neobvyklého mě se zdá, že na IFN jsou lepší spíše trochu delší ohniska, aby nebyly hvězdy tak velké vzhledem k mlhovinám kolem. Při 150mm už jsem neměl problém je vytahat, ale sám jsem z týhle mlhoviny zatím celkem zmatenej 
Fotil jsem 2x okolí polárky a jednou (spíš test montáže) okolí Dubhe. Ty píšeš, že tam skoro nic nemáš. Já tam nemam prostě vubec nic 
Ale je pravda že pokud jsi to fotil pod 21.5 SQM, tak to je trošku nesrovnatelný s podmínkama, kde jsem to zkoušel já.
Spíš by mě ale pořád zajímala ta teoretická stránka, jestli vubec mam s LPSV4 šanci tam něco mit. Kdybych ztroskotal jen na tom, že jsem to fotil tak v 20.80 SQM, tak by mě to tak netrápilo
Ale je pravda že pokud jsi to fotil pod 21.5 SQM, tak to je trošku nesrovnatelný s podmínkama, kde jsem to zkoušel já.
Spíš by mě ale pořád zajímala ta teoretická stránka, jestli vubec mam s LPSV4 šanci tam něco mit. Kdybych ztroskotal jen na tom, že jsem to fotil tak v 20.80 SQM, tak by mě to tak netrápilo
Martin Bůna
Podle mě, by tam kolem polárky s CLS (nebo jeho ekvivalent) něco být mělo. Tam jsou IFN nejjasnější, kolem Dubhe už ale podle mě nic nebude. Kolem Polárky jsem jí i vyfotil při 5min f 2,8 a byly tam celkem obstojně. Tady mám i foto, není moc ukázkové, nicméně trochu tam jsou. Kolem tý polárky to myslím vůbec není marný.
http://astrofotky.cz/~Slavek/1299073725.jpg
http://astrofotky.cz/~Slavek/1299073725.jpg
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Marat: jednoduše ty data strečni za hranici vkusu a něco ti tam vyleze. Pokud je zpracuješ jako Vabra nebo Slávek, nemusí tam být nic. Při tvým SQM a filtru by tam slabě něco být mohlo.
Tady je zmíněný druhý Slávkův pokus v nelítostně drsný verzi, ale podle mně to taky má význam, aspoň je vidět, kde tam co leží. Snad se Slávek nezlobí.. Polárka je vlevo, zadní kola VVozu vpravo.
Tady je zmíněný druhý Slávkův pokus v nelítostně drsný verzi, ale podle mně to taky má význam, aspoň je vidět, kde tam co leží. Snad se Slávek nezlobí.. Polárka je vlevo, zadní kola VVozu vpravo.
Nevim, nevim.
Po vsechny noci, ktere jsem uspesne fotil IFN, bylo v te casti oblohy SQM-L okolo 21,35-21,60. Take svetelnost obektivu byla relativne vysoka F3,5.
IMHO fotit IFN, kdyz ma lokalni obloha v tech mistech pod 21, je ztratou casu.
Po vsechny noci, ktere jsem uspesne fotil IFN, bylo v te casti oblohy SQM-L okolo 21,35-21,60. Take svetelnost obektivu byla relativne vysoka F3,5.
IMHO fotit IFN, kdyz ma lokalni obloha v tech mistech pod 21, je ztratou casu.
Pavel Vabrousek
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Vabra, to je naprostá pravda, ale já jen navrhuji, že po extrémním zpracování tam něco bude mít. prostě pro radost, nikoli na krásu. Beru to z osobní zkušenosti při focení na obloze kolem 20,90. Na druhou stranu si myslím, že na obloze s SQM pod 21,2 to fakt nemá cenu.
Jen tak pro radost jsem si to samozřejmě parkrát strechnul a NIC tam neleze Jinak jsem nepočítal, že by z toho byla fotka, byl to test techniky, akorát mě zarazilo, že tam nic nemam.
Každopádně pro mě pozitivní z týhle diskuse je asi fakt, že ten filter nebude ten největší problém a měl by něco propustit. Budu to zkrátka muset namířit na ty IFNka někdy jindy z lepší oblohy.
Každopádně pro mě pozitivní z týhle diskuse je asi fakt, že ten filter nebude ten největší problém a měl by něco propustit. Budu to zkrátka muset namířit na ty IFNka někdy jindy z lepší oblohy.
Martin Bůna