Jupiter 2009
Jupiter 2009
to lukemon: nooooooooooo, tak to je paráda 
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
-
Peter Godovič
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Užitečná zmínka na Spaceweather.com: Pro předpovědi výskytu přičtěte 2h a 6min k předpovědi průchodu Velké rudé skvrny meridiánem.
To taky znamená, že půjde fotit jak GRS tak nový impakt.
To taky znamená, že půjde fotit jak GRS tak nový impakt.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Vlastimil Vojáček (máčka)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Dnes okolo 5h SELČ jsem pozoroval Jupiter a "skvrna" byla 25ce vidět 
Už bylo dost světlo, Jupiter pouhým okem už vidět nešel, takže kontrast nebyl moc velký+jsem musel každou chvíli fénovat orosený okulár, ale i tak většinu času šla vidět:)
Dnes v noci by měla procházet meridiánem v 1:20 SELČ, jestli počítám dobře podle odkazu na Saceweather, jak psal výše MaG.
Před pozorováním jsem ještě fotil, teď to zpracovávám a vypadá to, že ji mám i na fotkách
Už bylo dost světlo, Jupiter pouhým okem už vidět nešel, takže kontrast nebyl moc velký+jsem musel každou chvíli fénovat orosený okulár, ale i tak většinu času šla vidět:)
Dnes v noci by měla procházet meridiánem v 1:20 SELČ, jestli počítám dobře podle odkazu na Saceweather, jak psal výše MaG.
Před pozorováním jsem ještě fotil, teď to zpracovávám a vypadá to, že ji mám i na fotkách
NWT 256/1200, NWT114/900, Malokuk, Skymaster 15*70
http://www.vlastimilvojacek.cz
http://www.vlastimilvojacek.cz
Jupiter 2009
Dnes ráno 26.7.09 jsem mrkl opět na Jupiter,nevím jak jinde ale u nás je seeing stále špatné,za poslední 4 noci co jsem sledoval Jupiter tak seeing se lepší až cca 30min před kulminací,jinak je to stále na zv. 130x.
Pravděpodobně jsem viděl impakt na Jupiteru ovšem nevím jestli tam měl být na tom místě i v době pozorování,tak mě to klidně napište že to není ono.
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 9.jpg.html
Je to ta tmavá skvrna nahoře.
Pravděpodobně jsem viděl impakt na Jupiteru ovšem nevím jestli tam měl být na tom místě i v době pozorování,tak mě to klidně napište že to není ono.
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 9.jpg.html
Je to ta tmavá skvrna nahoře.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Jupiter 2009
Nie je to impakt, ale kresba zachytava dost verne realitu. Pozri si moju fotku z 02.18 hod:http://img104.imageshack.us/img104/5204/hotovo3.jpg
Podla mna ide o Oval BA. Impakt prechadzal CM okolo 23.00 hod.
mitovka
Podla mna ide o Oval BA. Impakt prechadzal CM okolo 23.00 hod.
mitovka
mitovka
Jupiter 2009
Hm...je to zajímavý srovnávat kresbu a fotku,protože jsem si všiml detailu který jsem viděl ale ne s jistotou tak jsem to nezakresloval a tvoje foto mě to potvrdilo.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Jupiter 2009
@ lukemon: Prosim ta, s akym "hardware" si to vizualne pozoroval? S tym Dobsonom? Ake okulare/filtre? Ja som Jupiter vcera skusal okolo polnoci so SCT 6" pri seeingu 6/10 pri 125x, aj 250x a tolko detailov som tam nevidel. Skusal som rozne farebne filtre a najlepsie to vyslo s modrym, nakolko tam celkom pekne vynikli "pasy", avsak o GRS mozem len snivat. :'(
Jupiter 2009
pro Daghtus:
Já to taky skoušel okolo půlnoci a seeing byl tak mizerné že jsem radši sledoval DSO.
Až před 2h raní to šlo,ale seeing byl 3/10 možná 4/10,ale tento odhad asi bude u každýho jiný.Prostě čekání na detaily.
Pozoruji dobsonem 254/1200 a za špatného seeingu cloním na 170mm,bylo to s okulárem SW Ultra Wide 9mm bez filtru(130x).
Ovšem inpakt ani GRS to nebyli,jen nějaké flek,GRS jsem pozoroval jindy,jinak myslím že detailů moc nebylo,lepší to bude až Jupiter bude vysoko nad obzorem.SCT je asi háklivé na seeing,zlaté newton,nebo je to pozorovatelem
.
Já to taky skoušel okolo půlnoci a seeing byl tak mizerné že jsem radši sledoval DSO.
Až před 2h raní to šlo,ale seeing byl 3/10 možná 4/10,ale tento odhad asi bude u každýho jiný.Prostě čekání na detaily.
Pozoruji dobsonem 254/1200 a za špatného seeingu cloním na 170mm,bylo to s okulárem SW Ultra Wide 9mm bez filtru(130x).
Ovšem inpakt ani GRS to nebyli,jen nějaké flek,GRS jsem pozoroval jindy,jinak myslím že detailů moc nebylo,lepší to bude až Jupiter bude vysoko nad obzorem.SCT je asi háklivé na seeing,zlaté newton,nebo je to pozorovatelem
Jupiter 2009
SCT je asi háklivé na seeing,zlaté newton,nebo je to pozorovatelem
Najvacsia chyba bude asi v pozorovatelovi. Akokolvek, radsej tu Schmidtku cez vikend dam niekomu pozriet, ci je to dobre skolimovane. SCT je asi naozaj nachylny na seeing; mozno bol v reali horsi, ako som si myslel - je to vsak len subjektivny odhad - a tiez sa tam miesaly mracna, takze to bude asi tym. Inak kresby mas naozaj dobre. Len tak dalej!
Najvacsia chyba bude asi v pozorovatelovi. Akokolvek, radsej tu Schmidtku cez vikend dam niekomu pozriet, ci je to dobre skolimovane. SCT je asi naozaj nachylny na seeing; mozno bol v reali horsi, ako som si myslel - je to vsak len subjektivny odhad - a tiez sa tam miesaly mracna, takze to bude asi tym. Inak kresby mas naozaj dobre. Len tak dalej!
Jupiter 2009
avsak o GRS mozem len snivat. :'(Vždyť ona také byla na odvrácené straně 
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jupiter 2009
Dnes excelentni seeing ! Zvetseni 400x na Jupiter drzi nehnute (bohuzel skvrna jeste nevysla) , Neptun i Uran jasne barevne planetarni disky.
OMC300, SCT8
Jupiter 2009
Dnes excelentni seeing ! Zvetseni 400x na Jupiter drzi nehnute (bohuzel skvrna jeste nevysla) , Neptun i Uran jasne barevne planetarni disky.
Potvrzuji
. Kdo dnešní noc nepozoroval, tak si myslím, že o hodně přišel. Kdybych nemusel ráno do práce, tak nejdu spát. Planety nádherně pozorovatelné v široké paletě zvětšení u mne až do 465x ! To dlouho nepamatuji. Obraz se občas lehounce zavlnil na 2-3 sekundy ale jinak to byla skutečně nádhera. U nás dokonce dnes nerozsvítili veřejné osvětlení, takže jsem si vychutnal luxusní Mléčnou dráhu až těsně nad jižní obzor. Člověk si až při takové náhodě uvědomí, jak moc mu ta tma chybí.
PS: Pohled na Jupiter s jeho měsíci, byl na dobsonu při malém zvětšení 85x naprosto úchvatný - průzračnost atmosféry výborná a výsledek - krystalicky čistý, ostrý a kontrastní obraz. Opět se mi potvrzuje, že pokud opravdu přejí podmínky aby se mohla projevit také výhoda průměru, tak cca středně velké zrcadlo newtona + korektor = výborný nástroj na pozorování planet.
Potvrzuji
PS: Pohled na Jupiter s jeho měsíci, byl na dobsonu při malém zvětšení 85x naprosto úchvatný - průzračnost atmosféry výborná a výsledek - krystalicky čistý, ostrý a kontrastní obraz. Opět se mi potvrzuje, že pokud opravdu přejí podmínky aby se mohla projevit také výhoda průměru, tak cca středně velké zrcadlo newtona + korektor = výborný nástroj na pozorování planet.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Jupiter 2009
Vždyťona také byla na odvrácené straně
To mi je jasne, ale nepozeral som na Jupiter prvykrat... :lol
To mi je jasne, ale nepozeral som na Jupiter prvykrat... :lol
Jupiter 2009
Potvrzuji
Kdybych nemusel ráno do práce, tak nejdu spát. Planety nádherně pozorovatelné v široké paletě zvětšení u mne až do 465x ! To dlouho nepamatuji. Obraz se občas lehounce zavlnil na 2-3 sekundy ale jinak to byla skutečně nádhera. U nás dokonce dnes nerozsvítili veřejné osvětlení, takže jsem si vychutnal luxusní Mléčnou dráhu až těsně nad jižní obzor.
Potvrzuji nádhernou Mléčnou dráhu až k obzoru, seeing jsem měl naopak dost špatný, Jupiterovy oblačné pásy se vlnily jak už dlouho ne...
Ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro