astrofotky.cz - Váš průvodce krásami vesmíru

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ad prohlizece: je to kazdeho osobni vec a pravo svobodne volby, co bude pouzivat. Nemam rad diktatory, nesnasim diskriminaci a mam rad svobodu. Nikomu nediktuji ci nenarizuji CO, jen rikam co NE resp. co bych nedoporucil, zvlast pokud mam nejaky rozumny duvod... ale dost spekulaci

mimochodem KoMar: diky za zajimavy postreh, rad si rozsirim obzory, co je v IE7 skvele a jinde spatne, pokud mate jeste nekdo jine zkusenosti a duvody proc pouzivate vyhradne IE, rad bych byl poucen - z krizoveho vyvoje, nebranim se pouceni a respektuji nazory ostatnich a nejsem "hadavy" typ, tak piste treba SZ, diky.

ad topic: dnes jsem venoval 5 hodin praci na pokrocilem hledani, mam zatim jen formular (coz je trivka), kontrolu formulare (coz je opruz kontrolovat asi 17 policek zda jsou vyplneny spravne) a konverzi znaku na "bezpecne" znaky - uff to mi dalo zabrat. Takze staci "jen" vygenerovat spravne dotazy a zobrazit vysledky...

nakonec to bude pomerne jednoduche pokrocile hledani, zadny extra kouzla (zkousel jsem a upustil jsem od nich), tak snad to bude dostatecne funkcni k plne spokojenosti vsech.

Zitra nebo pozitri by to mohlo byt "hotove" :)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

poslusne hlasim, ze hledani podle vseho mozneho (ale jednoduse pres 1 formular, jiz vcelku univerzalni, zadne seznamy sem, tam, plus, minus, union, reunion apod. ) mam hotove, ALE na webu to jeste neni! dam to tam bud dnes v noci, nebo spise behem zitrka (v noci). Duvodem je, ze chci jeste pridat moznost seradit si vysledky podle kriteria.

A ptam se, jaka kriteria povazujete za relevantni? Ja napriklad datum vlozeni do galerie, datum porizeni fotografie, nazev fotografie, ... ? co dal ??? samozrejme, ze to razeni lze udelat podle vsech 17ti polozek (resp. jedne z nich), ale ptam se, ma to smysl? Je to dobry napad, je to spatny napad, nebo jaky je to napad ???

Musim rict, ze jak to tak testuji, tak to funguje naprosto dokonale a dava to webu uplne NOVY rozmer. Toto hledani totiz povazuji za zcela zasadni funkci. Muzu si treba vyhledat objekty focene v breznu a ohniskem 200-400, abych se podival, co ostatni jiz nafotili (a treba si to jeste omezim na DSO objekty).

tak se "decka" teste, az to dam na ostry web :)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pavle, pokud dám zobrazit nejnovětší fotografie, je to již zpřeházené a je to mix bez řádu. Rvněž tak to dělá při zobrazení autorovy složky. Tohle fungovalo.( i na IE :))
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MilAN: ano spravne provedl jsem update webu a to takovy, ze ZASADNI (22 zmenenych souboru a 3 nove).

Ted to funguje tak, ze nejnovejsi fotografie (a vubec vsechny mozne vysledky) jsou razeny PODLE datumu porizeni fotografie.

Pridana rychla navigace "zobrazit posledni vlozene fotografie" a ta funguje jako fungovala predtim nejnovejsi fotografie...

Kazdopadne KONECNE je "hotove" pokrocile hledani a rovnez hledani v galerii rozsireno: dam treba mesic a saturn a prunik a zobrazi to jen ten Hamrovo snimek, kde jsou oba objekty zaroven.

Vyzkousejte !!!

ted uz povazuji web za funkcni, protoze konecne se daji data "dolovat" z databaze.

Apeluji na vsechny autory, aby si u svych snimku:

1. doplnili seznam objektu na fotografii do nazvu fotografie a nepsali mezeru ani jine znaky (- _) mezi M (ci NGC IC) a ciselny kod !!! (tj. misto NGC-321 uvest NGC321).

2. doplnili datum porizeni fotografie - at je to chronologicky serazene...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Teď to je prima ! (Asi jsem do toho vstoupil v době, kdy jsi s tím šiboval :))
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To je naprosto SUPER projekt, tak krásně si filtrovat, porovnávat... Daleko lepší a užitečnější než jakákoli soutěž. Soutěž je hlavně pro prezentaci fotek a astronomie lidem, ale tohle je pro nás, pro zjištění jak na tom jsme, co se dá vydolovat z jaké techniky...

Mám chuť do toho naládovat většinu mých povedených snímků ze všech možných kategorií. Ale je jich dost a vyplňování údajů (bez kterých to nemá smysl) jde pomalu. Tak každý den něco :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MilAN: nemam na tebe cislo mobilu, jinak bych Ti zavolal, at se mi na chvilku odhlasis, abych mohl udelat update Takze jsem ho provedl (risk) kdyz jsi byl prihlasen po odhlaseni a nacteni vseho znova bys mel videt nove stranky :D

MMys: no vsak ja uz s tim taky jsem konecne spokojen (vylepsovat se ale da porad a vzdycky a do nekonecna, takze si to taky musim davkovat na spatny pocasi - ted bych rad taky nekdy neco vyfotil).

kdybysme sepsali nejaka pravidla, jak nazyvat treba dalekohledy Sky-Watcher (zda vzdy vyplnovat Sky-Watcher nebo jen SW) a podobne, pro kazdou moznou kolonku (a lidi to pak dodrzovali), tak by se hledalo jeste lepe a snadneji... jenze to je o discipline... kazdopadne i tak to je, myslim, dobry :D

ad soutez: krome toho, ze tam pak (az to bude opravdu hotove a vyladene) chci pridat par odkazu na treba astro.cz a AAM a CAM apod., tak jsem uvazoval i o pridani pouze (misto hodnoceni 1-5) priznaku "favorite" oblibene - ze by si kazdy mohl nejakou fotografii zaradit do oblibenych (maximalni pocet "score" by pak byl pocet uzivatelu registrovanych na webu), coz by hodnoceni snad nahradilo. Ale mas pravdu, souteze uz mame 2 a clovek nestiha jim ani prispivat takze proc to komplikovat.

Doufam tedy, ze se nove funkce budou libit :)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

jo a mista na HDD je zatim dost a v databazi tisickrat vice (DB ma ted asi 200KB z povolenych 100MB). Kazdopadne snimky ve vysokem rozliseni a pres 2MB muze mit kazdy u sebe - stejne kazdy uz nejaky svuj web mame.

Planuji nekdy poslat hromadny mail s pripadne novymi pravidly ci upozornenim, co, jak, proc, ale az pote, co mi tu schvalite soucasny stav a vychytame mouchy (snad jich moc nebude).
vlastofka

Příspěvek od vlastofka »

Jak uz tu bylo mnohokrat receno, galerie to je uzasna :]

kdybysme sepsali nejaka pravidla, jak nazyvat treba dalekohledy Sky-Watcher (zda vzdy vyplnovat Sky-Watcher nebo jen SW) a podobne, pro kazdou moznou kolonku (a lidi to pak dodrzovali), tak by se hledalo jeste lepe a snadneji... jenze to je o discipline... kazdopadne i tak to je, myslim, dobry
Ja myslim, ze by nebylo od veci nejakej ciselnik dalekohledu dat dohromady, protoze treba pro mne to je jedna z hlavnich informaci, co mne u snimku zajima.

Stejne tak by byla parada, kdyby kazdej uzivatel mel moznost si v profilu "vyplnit" svoji (alespon jednu) nejpouzivanejsi foto sestavu a pouzit ji pri vkladani snimku jako sablonu. To by pri vkladani fotek znacne ulehcilo praci a asi by se tu fotky i rychlejc mnozily :]

Vim, ze to je dalsi hromada casu pri programovani, takze to ber jen jako namet na dlouhy zimo-jarni zamraceny vecery :]
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

vlastovka: to uz me - a take nekolik dalsich lidi - napadlo a mam to v poznamkach ;-)

Ted je pro me hlavni zjistit, zda stranky tak jak jsou ted funguji a to tak, ze spravne. Dalsi z vylepseni se ale bude tykat jeste neceho jineho a rovnez je zaroven na poradu dne propagace webu pres extreni obrazky, jako je to na CloudyNights.com
Kaiska

Příspěvek od Kaiska »

Chtěl bych také pochválit astrofotky,je to super projekt,Konihlav je borec.Dnes jsem viděl poprvé,neměl jsem 3 týdny notes. Už si dávám do oblíbených záložek. [smiley=dankk2.gif]
 Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.
Kaiska

Příspěvek od Kaiska »

V jednoduchosti je elegance,grafickému pojetí nejde nic vytknout,toto je opravdová Vallhala astrofotografů a obecenstva.Ne,vážně perfektní.
 Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Stejne tak by byla parada, kdyby kazdej uzivatel mel moznost si v profilu "vyplnit" svoji (alespon jednu) nejpouzivanejsi foto sestavu a pouzit ji pri vkladani snimku jako sablonu. To by pri vkladani fotek znacne ulehcilo praci a asi by se tu fotky i rychlejc mnozily
jelikoz bych si pral, aby se fotografie rychle mnozily zkusil jsem cvicne pridelat alespon nabidku u dalekohledu, reduktoru a fotoaparatu (cip, filtry, pointer, montaz, lokalita budou nasledovat, neni uz to tak tezke, kdyz zaklad mam). Ted musim odejit a nebudu mit dneska cas to jeste vylepsit, snad zitra.

Kazdopadne muzete vyzkouset Je to tedy jen ve formulari pro vkladani fotografii (nikoli v uprave, ale tam to taky dam).

Proste vam to nabidne vsechny RUZNE moznosti, ktere jste uvedli u svych 16ti naposledy vlozenych fotografii. Lze snadno zjistit, ze jednou jste to napsali tak, jindy onak a ted to lze sjednotit (ale musim tuto moznost dat i do formulare k uprave fotografie - ted nemam cas, ale bude to). :)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

hotovo :-)
KDan

Příspěvek od KDan »

Je to moc hezky udělané a ještě k tomu stabilní, opravdu klobouk dolů.

Napadla mě na chvíli jedna megalomanská provokace: Řekněme, že se v databázi objeví maximálně stovka českých astrofotografů. Když budou hodně plodní, zprůměrovaně bráno dá každý z nich v nejbližší době maximálně tak dvacet fotek. Takže hranice dvou tisíc fotek pro Českou republiku je zatím asi dostatečná. Dynamika nárůstu počtu snímků se bude postupem času snižovat, takže Tvůj počin bude fungovat i jako výbirný archiv.

Proto mě na chvíli napadlo, jestli to nechceš zprovoznit v angličtině (překlad by nebyl složitý) a poslat reklamu do několika větších světových astrofór. Nebo už něco podobného existuje? Zkoušel jsem hledat nějakou širší statistiku činných astrofotografů, ale nic jsem nesehnal.
Asi je to hloupost, ale co aspoň zkusit odhadnout, kolik by takový projekt zabral datového prostoru?
Jinak, jsem si vědom, že je to dost pravděpodobně jen těžko realizovatelné, ale nedalo mně to, abych se zde s touto myšlenkou nesvěřil.

Určitě nejsem první, koho to napadlo, nejspíš jsem jen špatně četl.  ;)  
Odpovědět