Časopis Astropis
Časopis Astropis
keď toto tu čítam nožík vo vrecku sa mi otvára
Takovýhle „kecy od půlitru s pivem“ mám fakt nejradši. Nechci tady nějak rozporovat to, že tohle zpoždění už trochu přesáhlo meze. Stejně tak ale za sebe říkám, že jsem pořád rád, že se u nás vůbec někdo najde, kdo je takového počinu (příprava a vydávání amatérského astronomického časopisu) v našich podmínkách schopen. Ono je totiž sakra velký rozdíl když někdo připravuje nějaké periodikum profesionálně (tj. je to jeho regulérní pracovní náplň), a to, když se někdo propůjčí k tomu připravovat časopis vedle svých normálních pracovních povinností ve volném čase. Takže jinými slovy, když si vezmu, jakým způsobem Astropis vzniká tak jsem ochoten nad lecčíms přimhouřit oko i nad tím, nad čím bych u profesionálního „komerčního“ časopisu (který je na rozdíl od Astropisu vydáván hlavně za účelem zisku) oko rozhodně nepřimhouřil. Proto i když mi zpoždění posledních čísel taky štve, tak si je obě rád s chutí přečtu – a jedno jestli za týden, za 14 dní nebo za měsíc. Astropis ve mě svého příznivce tímhle prostě neztratí!
Takovýhle „kecy od půlitru s pivem“ mám fakt nejradši. Nechci tady nějak rozporovat to, že tohle zpoždění už trochu přesáhlo meze. Stejně tak ale za sebe říkám, že jsem pořád rád, že se u nás vůbec někdo najde, kdo je takového počinu (příprava a vydávání amatérského astronomického časopisu) v našich podmínkách schopen. Ono je totiž sakra velký rozdíl když někdo připravuje nějaké periodikum profesionálně (tj. je to jeho regulérní pracovní náplň), a to, když se někdo propůjčí k tomu připravovat časopis vedle svých normálních pracovních povinností ve volném čase. Takže jinými slovy, když si vezmu, jakým způsobem Astropis vzniká tak jsem ochoten nad lecčíms přimhouřit oko i nad tím, nad čím bych u profesionálního „komerčního“ časopisu (který je na rozdíl od Astropisu vydáván hlavně za účelem zisku) oko rozhodně nepřimhouřil. Proto i když mi zpoždění posledních čísel taky štve, tak si je obě rád s chutí přečtu – a jedno jestli za týden, za 14 dní nebo za měsíc. Astropis ve mě svého příznivce tímhle prostě neztratí!
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
Časopis Astropis
Nemohu s tebou souhlasit. Astropis je za peníze. Je to zboží, čili žádný amatérismus ale profesionalismus a zákazníka by zrovna neměly zajímat problémy, za kolik , kdy a kdo to dělá.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Honza Ebr (honza42)
Časopis Astropis
Milan má rozhodně pravdu, Astropis je za peníze a měl by doručovat to, za co si zákazník zaplatí. Já se to nesnažim popírat, pokud nás někdo kvůli tomu přestane odebírat, tak je to jeho rozhodnutí a já ho popravdě docela chápu.
Ale myslim si, že je prostě lepší, když vám aspoň touto cestou poskytnu informace o tom, jak se věci mají, než abych se to snažil nějak zakecávat.
K tématu bych ještě poznamenal, že cena, za kterou Astropis dostáváte, ačkoliv se zdá vysoká, stále není "komerční cenou". Celá redakce Astropis zhusta dotuje, a to svojí prací, která není zdaleka placena jako čas zaměstnance. Může se to zdát zvláštní ve srovnání s cenou jiných časopisů, ale realita je taková, že trh, a to především inzertní, v tomto oboru, je u nás velmi málo rozvinutý a ty peníze tady prostě nejsou. A také náklad Astropisu je velmi, velmi malý. Pokud by skutečně všechny práce na Astropisu vykonával nějaký zaměstnanec ve své pracovní době - jak je tomu u komerčních výrobků zvykem - stálo by jedno číslo minimálně stovku.
Ale myslim si, že je prostě lepší, když vám aspoň touto cestou poskytnu informace o tom, jak se věci mají, než abych se to snažil nějak zakecávat.
K tématu bych ještě poznamenal, že cena, za kterou Astropis dostáváte, ačkoliv se zdá vysoká, stále není "komerční cenou". Celá redakce Astropis zhusta dotuje, a to svojí prací, která není zdaleka placena jako čas zaměstnance. Může se to zdát zvláštní ve srovnání s cenou jiných časopisů, ale realita je taková, že trh, a to především inzertní, v tomto oboru, je u nás velmi málo rozvinutý a ty peníze tady prostě nejsou. A také náklad Astropisu je velmi, velmi malý. Pokud by skutečně všechny práce na Astropisu vykonával nějaký zaměstnanec ve své pracovní době - jak je tomu u komerčních výrobků zvykem - stálo by jedno číslo minimálně stovku.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Časopis Astropis
Za sebe říkám, v klidu si počkám a nevadí mi zpoždění -stojí to za to
.
Newton 203/1000, HEQ5 SynTrek, SW 102/500, triedr 10x50,20x60, 55OD
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Časopis Astropis
Mě to také moc nevadí, akorát jsem od května nedostal jediné číslo, tedy zpoždění je to zřejmě veliké.
- Honza Ebr (honza42)
Časopis Astropis
Mě to také moc nevadí, akorát jsem od května nedostal jediné číslo, tedy zpoždění je to zřejmě veliké.
To si ale máš stěžovat Protože jedno vyšlo koncem července. Ty to dostáváš jako člen ČAS?
To si ale máš stěžovat Protože jedno vyšlo koncem července. Ty to dostáváš jako člen ČAS?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Časopis Astropis
Ano, přesně tak.
Časopis Astropis
Je tak trochu škoda, že v Česku a na Slovensku vychází v malých nákladech dva odborné specializované časopisy. Oba mají jinou historii, ale oba jsou dotované... Nešlo by se společně domluvit na jednom nakladateli a dvou střediscích tvoby časopisu, včetně jeho distribuce...Tak trochu vím, že cesta by byla trnitá...
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- Honza Ebr (honza42)
Časopis Astropis
Je tak trochu škoda, že v Česku a na Slovensku vychází v malých nákladech dva odborné specializované časopisy. Oba mají jinou historii, ale oba jsou dotované... Nešlo by se společně domluvit na jednom nakladateli a dvou střediscích tvoby časopisu, včetně jeho distribuce...Tak trochu vím, že cesta by byla trnitá...
Habl
Ovšem Astropis je "dotovaný" jenom časem několika lidí, kdežto Kozmos je skutečně dotovaný opravdovými penězi, pokud vím. To je poměrně výzmnamný rozdíl.
Já jsem se před lety pokoušel z kosmosem dohodnout alespoň na propagaci, ale bylo to skutečně .... trinité.
Habl
Ovšem Astropis je "dotovaný" jenom časem několika lidí, kdežto Kozmos je skutečně dotovaný opravdovými penězi, pokud vím. To je poměrně výzmnamný rozdíl.
Já jsem se před lety pokoušel z kosmosem dohodnout alespoň na propagaci, ale bylo to skutečně .... trinité.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Časopis Astropis
Já bych tomu dal šanci. Myslím, že to příští rok bude zase OK. A kdyby ne, pak je tu ještě naděje na ten konec světa 
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Časopis Astropis
Nemám rád zdražování samozřejmě, ale těch čísel je málo. Kdyby jedno číslo stálo tu stovku, tak to člověka snad nezabije. Problém by pak byl třeba už jen minimální.
To že časák není dotovaný, je ostuda. Hlavně že panáci nahoře maj dotovaný kde co.
To že časák není dotovaný, je ostuda. Hlavně že panáci nahoře maj dotovaný kde co.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Časopis Astropis
Milan má rozhodně pravdu, Astropis je za peníze a měl by doručovat to, za co si zákazník zaplatí. Já se to nesnažim popírat, pokud nás někdo kvůli tomu přestane odebírat, tak je to jeho rozhodnutí a já ho popravdě docela chápu.
Já s tímhletím naprosto souhlasím. Nemáte to vůbec jednoduché.
Ale podporuje vás přece Česká astronomická společnost (nebo se mýlím?). Je to vlastně tak trochu členský časopis. Možná to je jen můj laický názor, ale podle mého jakmile vás podporuje ČAS, jste z nejhoršího venku.
Ale podporuje vás přece Česká astronomická společnost (nebo se mýlím?). Je to vlastně tak trochu členský časopis. Možná to je jen můj laický názor, ale podle mého jakmile vás podporuje ČAS, jste z nejhoršího venku.
Časopis Astropis
Tak trochu se vrátím k rozdílu mezi časopisem Kozmos, který odebírám a našemu Astropisu. Oba by potřebovali trochu změny. Ten prvý u hlavních článků obsahuje dost překladů a je opravdu dotován Ministerstvem kultury SR. Ten český obsahuje převážně články od českých autorů a o pravidelných dotacích se nedá mluvit.
S příjmy za reklamu to je zhruba v obou časopisech stejné. Bohužel ta historie vzniku časopisů je velice rozdílná a asi neschůdná. Náklad sice malý, ale větší má Astropis než Kozmos. Berte to jako pohled na časopisy od dlouholetého odběratele. Opravdu raději by jsem odebíral časopis třeba jako dvouměsíčník i s cenou kolem 100,- Kč neb 4.- Eura za časopis.
Habl
PS. - Takže jsi mne přesvědčil jako člena ČAS a KOZMOS zruším...
Habl
S příjmy za reklamu to je zhruba v obou časopisech stejné. Bohužel ta historie vzniku časopisů je velice rozdílná a asi neschůdná. Náklad sice malý, ale větší má Astropis než Kozmos. Berte to jako pohled na časopisy od dlouholetého odběratele. Opravdu raději by jsem odebíral časopis třeba jako dvouměsíčník i s cenou kolem 100,- Kč neb 4.- Eura za časopis.
Habl
PS. - Takže jsi mne přesvědčil jako člena ČAS a KOZMOS zruším...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
- Honza Ebr (honza42)
Časopis Astropis
ČAS nás podporuje jen tím, že nás odebírá. Na jednu stranu je to super, protože se nám tím zvedne náklad - neznám ale přesně detaily, ale jsem si jistý, že příjem, který máme z výtisku pro člena ČAS je výrazně nižší, než příjem z výtisku pro běžného předplatitele. Všímli jste si, že v Astropise jsme nikdy nijak zvlýšť neinnzerovali "nyní zdarma s členstvím v ČAS"? Kdyby nám všichni předplatielé odešli do ČAS, tak asi zkrachujeme ...
Je to výhodné pro obě strany - ČAS dostává Astropis relativně levně, my máme větší náklad a tím se nám lépe rozkládají fixní náklady (kterých je většina, i za tisk), ale není to nějaký zázrak. A není to státní podpora, Astropis si členové zaplatili v podstatě na vyšších členských příspěvcích.
Časopis Astropis
Z mého hlediska začínajícího astronoma jsem se letos rozhodl investovat do zdroje informací a předplatil Astropis.(nejsem šlenem ČAS) takže za peníze jsem očekával zdroj informací.Tento zdroj informací se skoro na půl roku odmlčel a v dnešní době to pokládám za nehoráznost.Pokud by v tom chtěl někdo v nakladatelství pokračovat,tak ať to raději zabalí.Stejně by to půl roku nikdo nepoznal...Tištěný zdroj pro pozorování mi obstarává ročenka 2012 za třetinovou cenu a nalézám v ní mnoho informací pro praktická pozorování než z dvojstránky v Astropisu.Zbytek infornací poskytuje internet on-line (stránky ČAS např.)V dnešní tržní konkurenci by si každý měl své odběratele hýčkat a ne toto,pak ať se nediví když lidé budou odcházet. :-/ :'(
Explore Scientific dobson 406/1825 , Omegon panorama II 21 mm , 15 mm , Explore Scientific 10 mm , 6,5 mm