Několikrát za ten večer jsem najel triedrem do pozice s kometou, dokonce si i jednou vybavuji, že už už jsem myslel, že ji vidím, ale pak se přihnal mrak a pozici jsem ztratil. Prostě my měli hlavně problém v průzračnosti a nevím, nebyli jsme prostě schopni ji najít. Stane se. Většinou si kreslím mapku ale tady jsem čekal, že to nebude nutné.
Taky jsem si pamatoval skok od Castora přes Mí Gem ale nepomohlo to, ani najetí od Jesliček. Prostě byla někde schovaná, možná tam ani nebyla, i když fotky to nepotvrzují
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Prostě byla někde schovaná, možná tam ani nebyla, i když fotky to nepotvrzují :DJa mam este to stastie, ze GOTO nabieha spolahlivo. Inak som okrem Castora a Polluxa v tej oblasti volnym okom nevidel vobec nic... a triedom som to radsej ani neskusal.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Prave ze jsme nemeli mapy, jinak by to byla brnkacka. Podle te schematicke parodie na mapku se zornym polem 20x20° nebyla zadna sance to najit.Jakou mapku máš na mysli ?
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Až něco nafotím, tak to sem dám, pokud z toho vůbec něco bude.Martine,
tak jak to dopadlo? Sam jsem byl dost zklaman, kometa se ukazala i za temer uplnku, ale jako by byla o 4-5 magnitud slabsi a po uhonu ani pamatka... vice v sekci snimky komet...
Jak jsi dokazal 3minut expozice? Ja mel histogram cely vpravo od stredu uz pri expozici 20s (ISO 800, F/2.8)...
mej se,
Ty máš ale DSLR, kdežto já 16bit CCD kameru. Ten rozdíl v dynamice je dost veliký. A měl jsem navíc přicloněno na f/4.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
mn
Nevim co to bylo presne zac, ale Ohaj nam tam pred tim nez utekl nechal vytistenou nejakou mapku, jestli si dobre vzpominam, tak tam byly hvezdy do 6. magnitudy a draha komety v prubehu cca mesice. Takova ta bezna prehledova mapka, kterych se na webu vali stohy.
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
vyuzil jsem 10ti minutove "pauzy", kdy byla mezi mraky docela dira a zkusil jsem na chvilku vytahnout dobsona a 13mm okular, ale jaksi se mi kometu nepodarilo najit - no taky moje orientace v prostoru je dost bidna a vubec to bylo letos moje prvni "pozorovani" 3 minutove. Tak jsem se uklidnil pohledem na M42 a v zapeti to zabalil - mraky vsude. No nic, pockam si na dalsi...
Já měl včera větší díru a taky prdlačky... :-/
Ta avizovaná jasnost že 6,5 mag ? Nevím nevím, při této jasnosti by mě trefil objekt do xichtu i v tom triedru..
P.S Jen dodám, že i městská obloha byla docela vyfoukaná a stejně kde nic tu nic.. ::)
/Kolega kometář se mi v telefonu zmínil, že ji taky předvčírem nenašel../
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...