Za celý prosinec jsem měl jen jednu příležitost kometu vidět a to 5. 12. V triedru byla krásně rozeznatelná, očima si nejsem jistý, jestli jsem jí viděl. Montáž mi stále nefunguje, zkusil jsem tedy alespoň ze stativu.
Canon EOS 1100D + Canon EF 50/1.8@2.0, 30x10s, iso 6400.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Dnes jsem kolem půl osmé také pozoroval tuto kometu. Pomalu opouští souhvězdí Vozky. Pro vyhledání jsem použil triedr 7x50. Pak jsem na ní zaměřil Dobson. Pozorování mi komplikoval opar a pak i mírná oblačnost. Kometa nebyla moc výrazná a při větším zvětšení (200x) se téměř ztrácela. Nejlepší byla při zvětšení kolem 50x...
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Cez Vianoce bolo u nás pár jasných nocí s prechádzajúcou vysokou oblačnosťou, len škoda, že rušil Mesiac Kométu som si pozrel 26. 12. v 80mm refráku pri zväčení 50x. Trochu ma prekvapilo, že jej viditeľnosť bola o niečo horšia, ako keď som ju pozoroval na začiatku mesiaca v malom triedri. Jasnosť a ani premer komy som neodhadoval. Kým vyšiel Mesiac, tak som ju chvíľu fotil. Pripojený obrázok má rozmer 2°x 2°, S je hore. Kamerá má len AR vrstvy, UV/IR filter som nepoužil, tak hlavne jasnejšie hviezdy sú dosť rozmazané. Pre predstavu, akú plochu zaberala koma v čase fotenia, by to malo postačovať.
Kometu se mi poprvé podařilo spatřit minulou sobotu večer, a to pouhým okem. Dojem ale nebyl nikterak oslnivý, nedaleko od ní se nacházel Měsíc v úplňku, takže jsem ji mohl zpozorovat jen díky tomu, že se na obloze vyskytovalo poměrně hodně mraků poté, co téměř celé odpoledne propršelo (mraky občas zakryly Měsíc, ale oblast s kometou byla v díře). Od té doby se tu zatím nevyjasnilo, ale jakmile se tak stane, půjdu po ní znova, protože jinak by pro mě osobně tahle kometa skončila velkým zklamáním, i když se stala teprve čtvrtou kometou, kterou jsem dokázal spatřit pouhým okem.
Jsem rád za dnešní krátké, ale milé silvestrovské pozorování ze zahrady s dvacítkou. Od manželky jsem měl na dnešek výslovný zákaz kamkoliv jet pozorovat mimo zahradu, tak jsem nakonec moc rád, že to ještě vyšlo i doma. Jelikož jsem kvůli postupu fronty a nejistému počasí nechtěl na zahradu tahat třístovku, pozoroval jsem dnes jen dvacítkou s 26mm Meade a 17mm Naglerem.
46P stále velmi jasná, svítí, je překrásná. V každém okuláru se jevila jinak a pokaždé hezky. v 26mm více vynikla okrajová koma, zatímco v 17mm naopak více svítily střední a centrální části komy.
Kometa i v 18h byla již pěkně vysoko a naštěstí pár stupňů nad oblačností, která se od SZ nemilosrdně dere ke mně. Stihnul jsem již i začátek astronomické noci, takže podmínky vyšly parádně.
Doufám, že bude platit "jak na nový rok, tak po celý rok"
Naposledy upravil(a) ladis dne 31. 12. 2018, 20:08, celkem upraveno 1 x.
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Dneska jsou snad nejlepší podmínky, co tu kdy na Silvestra byly, máme úplně jasno, teplota je kolem nuly a viditelnost je parádní. Ohňostroje už létají, ale využil jsem toho, že jich ještě není tolik a ještě jsem si na samotný závěr roku zapozoroval. Kometa se stále dá vytušit pouhým okem a v binokuláru 20x80 je parádní. Můj dojem z ní je tak napraven. Opravdu škoda, že už začíná pomalu slábnout. Tak snad se zase co nejdříve vyjasní.
Tak už jsme dnes s pozorováním nepočítal a dal si navečer dobré víno. Naštěstí mě naložil kolega z Jablonce a jeli jsme kus za město. S pokračujícím soumrakem se zatahovalo vysokou oblačností, takže okem jsem ji nedal (MHV u komety kolem 4,5 mag). V triedru 10x50 pěkná, ale zametáním jsem ji přehlédl a v 15×70 ještě hezčí. Musím uznat, že kdo ji nedal těsně před Vánoci, měl smůlu, protože byla mnohem lépe vidět.
Jsem rád, i když zase nebylo ideální počasí. Byl to hezký konec roku.
Tak jsem 46P ještě stihnul, než dorazily mraky a musím říci, že od minule citelně zeslábla. Stále je jasná, ale nedá se to již, jak řekl MaG, srovnávat s nejvyšší jasností před Vánoci. V 8" s 17mm Naglerem úhlově menší výrazně od minule a slabší. Odhad jsem nedělal, ale je to již odvar toho, co bylo vidět V Triedru stále výrazná, ale když si vzpomenu, že byla jasná ještě nedávno jak M13ka v 16" dobsonu...
Snad dnes vyjdou kvadrantidy nad ránem...
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Tak dne 31,12,18 jsem měl taky trochu štěstí v podobě 40ti minut čisté oblohy.Kometu jsem nikdy nefotil.GSO 800/200,montáž HEQ6PRO, Canon 40D modif.ISO 1660,pointace ano,expozice 19krát 55 sec.Složení v DSS na hvězdy, na kometu se musím naučit.Snad dám obrázek správně.
Tak obrázek se nedaří,ale je to poslední snímek v odkazu astrogalerie mplihal https://www.astro.cz/galerie/d/70455-2/ ... +19min.jpg
Díky chlapi. Fotka komety je focená v 1900 m.n. kousek od sopky Teide. Fotil jsem i z malého městečka, kde je MSA 20.5, tedy jako mám doma, ale zpracovat to šlo taky pěkně. Obloha je na Tenerfie působí jako průzračnější i když MSA je stejné, nevím čím to je.