Okuláry Televue

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
stana

Okuláry Televue

Příspěvek od stana »

No, Pentaxy jsou jistě kvalitní a Hi-end okuláry..Ale taky jsou podobně jako TV drahé jako čert.. :)
Moje filosofie a krátká paměť mi velí, že kup osvědčenou značku a za rok stejně zapomeneš, že kolik to stálo..Hlavně že jsi spokojen!
Takže tři zelené a pak možná Powermate 2 x a když je nerozbiju, tak vymalováno... ;)
P.S. A spokojený sem jak vypečený Mikuláš... ;D
/Taky by mohl strýc Nagler poslat nějakou E-17-ctku zadara, když mu tu dělám takovou reklamu/...

Panoptik 19 mm v pořádku dorazil a vypadá velmi sympaticky! Zatím ho testuju jen v malém refra a přes okno..
Oční reliéf vyhovující a zorné pole velmi slušné a je sympaticky lehký a menší než Ethosy, což je pochopitelné..Tákže s okuláry jsem už skončil a snad ještě Powermate 2 x a bude hotovo!
;)
Výstupní pupila u malého refra i Dobsona z titulu toho, že jsou oba dalekohledy světelnosti 1:5 činí 3,8 mm, což se mi zdá vyhovující a na větší prostě nemám tmu..Zvětšení pak bude 21 x a 79 x...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
stana

Okuláry Televue

Příspěvek od stana »

Dnes jsem testoval Pan 19 za denního světla v Dobsonovi a malokukovi a s oběma dalekohledy si dobře rozumí a dává ostrý kontrastní obraz. U malokuka zanedbatelná barevná ale nerušící vada a to jen tehdy, když nemám oko přesně v ose...
Takže spokojenost. Jen kdyby měl oční reliéf o 1-2 mm delší, tak bych se nezlobil..Takto oční čočku trochu zametám řasami.. :)
+ kdyby měl 100 ° Zorné pole, tak by to bylo úplně nejlepšíí!
/Holt jsem Ethoi/.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
stana

Okuláry Televue

Příspěvek od stana »

Tak jsem otestoval Pan 19 i na Saturnu a teda mluvím za sebe.. v ose dává obraz suprový a kontrastní, ale od /bráno od osy, trpí obraz v mém 1:5 světelném Dobsonu někde na půli cestě zorného pole k okraji už znatelnou komou degradující více obraz, než je tomu u Ethosů..Ale vzhledem k menšímu zvětšení co dává, tak není problém a kolem prostředka se obraz drží dlouho a není to o častém pošťuchování do Dobson montáže...
Schválně jsem pak porovnával s E-13 a E-8 a E-13 měl obraz Saturnu chycený komou někde na 3/4 k okraji ALE!! byl jsem překvapen, že E-8 měl obraz super i na 7/8 k okraji!!
A teda vše bez komakorektoru!
Takže E-8 je na koma míň háklivá a i téměř u samého okraje a "pohledu za roh" jsem furt viděl ostrý obraz a mezeru mezi planetou a málo rozevřeným prstencem...
P.S. Jinak jsem ale velmi s Pan-19 spokojený. a teda co jsem od tohoto "zeleného" očekával, tak mi splnil!
;)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od MMys »

To jsi asi ale ještě opravdu neviděl obraz s komakorektorem. ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
stana

Okuláry Televue

Příspěvek od stana »

To jsi asi ale ještě opravdu neviděl obraz s komakorektorem. ;)O.K. Prosím berte to jako subjektivní porovnání Panoptika s Ethosem...
Však cena je taky jinde a Panoptik už má nějaký ten pátek za sebou co se data zrození týká..
ALE!! Je to fajný okulár a určitě ho nebudu prodávat..Leda bych chtěl uškudlit na E-17 mm...Jináč rozhodně NE!
A měls pravdu! Příjemně se do něj čučí!
:)
Osobně mám vůči komakorektoru nějaký blok, protože už tak mají okuláry v sobě moc sklel a další přidávat do cesty je mi jaksi proti mysli..Nějaké ocásky u kraje zorného pole mi nějak nevadí..Tlusté sklo by mi vadilo víc..
P.S. Neviděl!!! Možná, až se komakorektorem-půjčeným podívám, tak změním názor.. ;)
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Sasa3 »

Tak jsem otestoval Pan 19 i na Saturnu a teda mluvím za sebe.. v ose dává obraz suprový a kontrastní, ale od /bráno od osy, trpí obraz v mém 1:5 světelném Dobsonu někde na půli cestě zorného pole k okraji už znatelnou komou degradující více obraz, než je tomu u Ethosů..Ale vzhledem k menšímu zvětšení co dává, tak není problém a kolem prostředka se obraz drží dlouho a není to o častém pošťuchování do Dobson montáže...
Schválně jsem pak porovnával s E-13 a E-8 a E-13 měl obraz Saturnu chycený komou někde na 3/4 k okraji ALE!! byl jsem překvapen, že E-8 měl obraz super i na 7/8 k okraji!!
A teda vše bez komakorektoru!
Takže E-8 je na koma míň háklivá a i téměř u samého okraje a "pohledu za roh" jsem furt viděl ostrý obraz a mezeru mezi planetou a málo rozevřeným prstencem...
Nevim o tom, ze by Ecka byla korigovana na komu. V principu by jsi mel v okularech s kratsim ohniskem videt v dane vzdalenosti od osy stejne velkou komu (koma roste linearne se vzdalenosti od osy, u kratsich okularu jses bliz k ose, ale obrazek zase o to vic zvetsis  - pohled v okularech by mel byt tedy podobny).

Podle mne hraje u kratsich ohnisek roli seeing. Koma bude patrna, pokud jeji rozmer bude srovnatelny se seeingem. Tato podminka nastane dejme tomu v nejake vzdalenosti x od opticke osi. Jenze diky mensimu zvetseni okularu s delsim ohniskem to bude v zornem poli okularu bliz ke stredu zorneho pole nez u okularu s kratsim ohniskem. To by vysvetlovalo proc u E-8 temer nepozorujes komu, u E-13 jenom mirnou a nejvetsi u Panoptika.

Kdyz se kouknu na tvoji metodu ohodnoceni komy pomoci mezery mezi prstenci, tak je to presne to same. Pokud zapomenes na okular, tak v ohniskove rovine tu mezeru koma znici v nejake vzdalenosti od osy. No a zbytek argumentu je stejny jako se seeingem.

U toho Panoptiku 19 je zvetseni tak male (90x), ze seeing temer nehraje prakticky roli. Pokud je to, co pisu pravda, tak by efekt komy mel byt viditelnejsi u E8 za dobreho seeingu. Musis si ale vybrat opravdu nejaky maly detail. Dalsi zaver je ten, ze kdyz se kouknes Newtonem s kratsim ohniskem (treba tim mym 150/750), tak bude koma u E13 v zornem poli podobna jako u P-19, proste proto, ze seeing nebude hrat takovou roli (porad ale rozlisis mezeru mezi prstenci v E13 dal od osy nez u P19).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
stana

Okuláry Televue

Příspěvek od stana »

Proč tomu tak je či proč se to pozorovateli takto jeví, je mi záhadou..
Mělo by to být jak říkáš, ale prostě ať čučím, jak čučím, tak to co jsem napsal jsem prostě viděl.. 8-)
Dost možná Panoptiky trpí i trochu jinou vadou dál od osy než jen komou..
Nevím..
Ono v Panoptiku je 6 skel a v Ethosu snad 9-10 skel.. :D
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Sasa3 »

To jsi nepochopil. Já se snažil vysvětlit, proč jsi viděl to, co jsi viděl.
stana

Okuláry Televue

Příspěvek od stana »

Včera mi E-13 upadl na beton a je z něj hromada střepů!!!
:-[ :'(
/1.Duben/ ;D
Regulus

Okuláry Televue

Příspěvek od Regulus »

Včera mi E-13 upadl na beton a je z něj hromada střepů!!!Doufám, že je to apríl  :'( :exclamation [smiley=sad.gif]

EDIT: uf  ;) Ale prevence je důležitá a proto - dávejme na astrotechniku pozor   8-)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
stana

Okuláry Televue

Příspěvek od stana »

No jasně!!
:)
Proto radši odkládám okuláry na lavku a ne do toho stojanu..
Bych mohl dopadnout jak Mr.Bean a jeho scénka s odkládacím stolkem přes otvor z kuchyně.. :D
Janek8

Okuláry Televue

Příspěvek od Janek8 »

Zdar, resim problem jak adaptovat barlow celestron ultime 2x k Naglerum (PowerMate nechci). Problem je ze po nasazeni barlow musim vzdy preostrit. Potreboval bych asi 3 mm kovu odbrousit. Resil tady nekdo neco takoveho?

Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Sasa3 »

Zdar, resim problem jak adaptovat barlow celestron ultime 2x k Naglerum (PowerMate nechci). Problem je ze po nasazeni barlow musim vzdy preostrit. Potreboval bych asi 3 mm kovu odbrousit. Resil tady nekdo neco takoveho?

Tomu moc nerozumím. Po nasazení barlowovy čočky je nutné snad vždy přeostřit. Aspoň já to tak mám u všech okulárů a musím přeostřovat docela dost.
michal.b

Okuláry Televue

Příspěvek od michal.b »

A to preostreni je problem? Teoreticky bys tim zkracenim mohl udelat barlow parfokalni, ale jenom pro dany okular (pripadne pro vsechny okulary s nim parfokalni). Pokud mas pouze Televue z jedne parfokalni skupiny (coz by mely byt vechny TV okulary s ciste 1.25" barelem), tak by te to trapit nemuselo. Ale prijde mi jednodussi preostrit, nez rezat barlow ;)
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Okuláry Televue

Příspěvek od Sasa3 »

Navíc změnou vzdálenosti okuláru od barlowa se mění zvětšení. Je otázka, jak to pak celé bude kreslit.
Odpovědět