Výběr triedru
Výběr triedru
naopak když si koupíš šunt, tak za měsíc budeš kupovat menší šunt, za rok menší a za pět let si stejně koupíš ten co by sis měl koupit hned - jen vyhodíš spoustu peněz z okna.
a kde je ta hranice mezi šuntem a tím co si má na celý život koupit ?
a kde je ta hranice mezi šuntem a tím co si má na celý život koupit ?
Výběr triedru
a kde je ta hranice mezi šuntem a tím co si má na celý život koupit ? - za mě nepostřehnutelná barevná vada, zanedbatelná soudkovitost, minimální koma v okrajích, neznatelná vinětace, bezvadný kontrast, co nejlepší souosost pro různá zaostření a rozevření a materiál, co mi celý život vydrží. Rozhodně ne průměr pod 50mm a zvětšení pod 10 (s věkem se mi bude zmeněšovat maximální vstupní pupila oka a chci i v důchodu využít celou plochu objektivu.
Výběr triedru
Sice v pozdějším věku nebudu mít tak velkou oční pupilu, ale kvůli tomu si nemusím kupovat triedr s velkým zvětšením.Protože to zase neudržím v ruce ani jako mladý, natož v pokročilejším věku. A než triedr na stativu, to snad radši koupím dalekohled
Kdyby měl být triedr můj hlavní astronomický nástroj, potom nebudu šetřit prostředky na jeho nákup a budu zkoumat všechny jeho parametry a přidávat ke svému výchozímu finančnímu limitu vždy nějaké to 1k navíc.
Ale pokud mám triedr na to, aby se někde válel poblíž mého hlavního dalekohledu a byl používán na to, podívat se, co to tam někde letí, nebo se jím podíval za soumraku a našel např. Merkura nebo mladý Měsíc, potom s klidným svědomím půjdu do menšího průměru, menšího zvětšení a nebudu bazírovat na tom, aby to byl excelentní přístroj, minimálně s ED objektivy a s renomovanou značkou.
A každý by si měl právě uvědomit, kde a na co ten triedr vlastně potřebuje nebo chce , protože někdy může dostatečně vyhovět i skoro ten nejlacinější s průměrnými parametry.
Kdyby měl být triedr můj hlavní astronomický nástroj, potom nebudu šetřit prostředky na jeho nákup a budu zkoumat všechny jeho parametry a přidávat ke svému výchozímu finančnímu limitu vždy nějaké to 1k navíc.
Ale pokud mám triedr na to, aby se někde válel poblíž mého hlavního dalekohledu a byl používán na to, podívat se, co to tam někde letí, nebo se jím podíval za soumraku a našel např. Merkura nebo mladý Měsíc, potom s klidným svědomím půjdu do menšího průměru, menšího zvětšení a nebudu bazírovat na tom, aby to byl excelentní přístroj, minimálně s ED objektivy a s renomovanou značkou.
A každý by si měl právě uvědomit, kde a na co ten triedr vlastně potřebuje nebo chce , protože někdy může dostatečně vyhovět i skoro ten nejlacinější s průměrnými parametry.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Výběr triedru
Upřímně netuším, co od triedru očekávat. Dal jsem si limit 8-9 tis Kč na nákup dalekohledu na astro. Povedl se dobsonek 150/1200 za 5900,- a něco zbylo.
Doma máme pro děti 10x25 Celestron UpClose G2 a pohled tímto na oblohu v Praze přináší pohled, který je pouhým okem skrytý. To mě začalo lákat k něčemu s větší vstupní čočkou 50+ na přiblížení nelpím, naopak nechci zoom a nechci víc než 10x??. Zkrátka takový to kouknutí na oblohu v době, kdy nebude vhodné/možné tahat dobsona, ale hodiny nad tím určitě neplánuji trávit.
Doma máme pro děti 10x25 Celestron UpClose G2 a pohled tímto na oblohu v Praze přináší pohled, který je pouhým okem skrytý. To mě začalo lákat k něčemu s větší vstupní čočkou 50+ na přiblížení nelpím, naopak nechci zoom a nechci víc než 10x??. Zkrátka takový to kouknutí na oblohu v době, kdy nebude vhodné/možné tahat dobsona, ale hodiny nad tím určitě neplánuji trávit.
Dobson SW 150/1200
Výběr triedru
Měl jsem Nikona 9x25 a vydržel mi i na astro několik let, nyní mám Kowu10x30 a taky mi na astro stačí. proiritně je mám pro jiné účely, ale na zběžnou přehlídku oblohy se mi jeví dostatečné. Pokud nechceš triedru věnovat při pozorování více času, tak si zatím hraj s tím co máš a pokud se budeš cítit něčím omezen zvaž větší triedr, ale abys ho opravdu využil patří na stativ i pri průměru 50mm a zvětšení 10x. Nevěř těm, co říkají, že triedr udrží bez problémů v ruce, to lze ve dne, ale v astrooblasti jsou v oblasti chvění daleko vyšší požadavky. Zkus si třeba dát někdy na stativ ten malý co máš, pak pochopíš. ( a hlavně uvidíš daleko víc než z ruky) 

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Výběr triedru
VLA: Ten malý co mám nemá nic čím to chytit na stativ a bastlit se mi moc neche.
Koumal jsem četl jsem a postupně jsem filtroval v rámci cenové kategorie jednotlivé kandidáty
Nakonec mi zůstalo v hledáčku mnoho Celestronů (po zkušenostech s G2 vyhovující jen parametry na papíře, ale jak to bude s fyzickou kvalitou těla, optiky?? ) několik Nikonů (většinou s ne moc dobrou reputací u uživatelů) a první místo zaujal: BARR & STROUD 8x32 SIERRA ( http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... -3320.html )
Vlastně jsem volil rozumný průměr čoček rozumně výstupní pupilu cca 4-5mm a možnost dát na stativ. Věřím, že moje volba je nyní mnohonásobně rozumnější než prvotní tendence koupit Lidl 10x50 s 7mm výstupní pupilou .
Pár dní jsem si hrál se stávajícím 10x25 Celestrone UPclose G2 a opravdu udržet i u takto malého kousku oblohu je zbytečná pakárna , a proto jsem začal koukat na přiblížení 8 a méně aby zůstala zachována ta prvotní vize lehký, stále u sebe a udržitelný.
Koumal jsem četl jsem a postupně jsem filtroval v rámci cenové kategorie jednotlivé kandidáty
Nakonec mi zůstalo v hledáčku mnoho Celestronů (po zkušenostech s G2 vyhovující jen parametry na papíře, ale jak to bude s fyzickou kvalitou těla, optiky?? ) několik Nikonů (většinou s ne moc dobrou reputací u uživatelů) a první místo zaujal: BARR & STROUD 8x32 SIERRA ( http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... -3320.html )
Vlastně jsem volil rozumný průměr čoček rozumně výstupní pupilu cca 4-5mm a možnost dát na stativ. Věřím, že moje volba je nyní mnohonásobně rozumnější než prvotní tendence koupit Lidl 10x50 s 7mm výstupní pupilou .
Pár dní jsem si hrál se stávajícím 10x25 Celestrone UPclose G2 a opravdu udržet i u takto malého kousku oblohu je zbytečná pakárna , a proto jsem začal koukat na přiblížení 8 a méně aby zůstala zachována ta prvotní vize lehký, stále u sebe a udržitelný.
Dobson SW 150/1200
Výběr triedru
Na astro je menší zvětšení určitě rozumné. BARR & STROUD je solidní značka, takže o kvalitu není třeba mít obavy. Máš velkou výhodu v tom, že jsi z Prahy, zajeď do Supry, tam lze vše vyzkoušet a probrat s prodejcem, který rozumí jak optice, tak astronomii. 

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- SIRIUS_758
Výběr triedru
Chce to opravdu zajít do krámu a pár triedrů si ozkoušet. Když si člověk nemůže dovolit mít doma několik triedrů na různé účely a volí kompromis, tak to chce dobře promyslet. Triedr, který chceš pořídit, bude vhodný i na turistiku. V tomto případě je vhodné se zajímat i o to, kolik který dalekohled váží, protože i ve stejném rozměru a kategorii jsou velké rozdíly, např. :
VIXEN Atrek HR 8x32 390 g
CELESTRON Nature DX 8x32 510 g
BARR&STROUD Sierra 8x32 600 g
Já jsem například sháněl vloni triedr na turistiku, který bude nejen dobrý, ale kompaktní a lehoučký, protože s sebou většinou tahám velmi těžkou fotovýbavu. Pořídil jsem toho prvního v pořadí. Menší zorné pole, ale slušně vykreslené, a vůbec jde o velmi slušně provedený triedr.
Pokud by vyšší hmotnost nevadila, zajděte i v Praze ke Škodovi, kde mají v akci za 4 tis. velmi pěkně udělaný triedr s ED skly s výhodnými parametry na astro - 8 x 36 :
https://www.fotoskoda.cz/vanguard-8x36- ... escription
Pokud by triedr měl sloužit pouze na astro a nevadily by tudíž větší rozměry, tak bych se podíval i na klasické "porro" triedry, které se s požadovanými parametry určitě najdou a za menší peníze budou o třídu lepší, než výše uvedené.
http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... 18407.html
VIXEN Atrek HR 8x32 390 g
CELESTRON Nature DX 8x32 510 g
BARR&STROUD Sierra 8x32 600 g
Já jsem například sháněl vloni triedr na turistiku, který bude nejen dobrý, ale kompaktní a lehoučký, protože s sebou většinou tahám velmi těžkou fotovýbavu. Pořídil jsem toho prvního v pořadí. Menší zorné pole, ale slušně vykreslené, a vůbec jde o velmi slušně provedený triedr.
Pokud by vyšší hmotnost nevadila, zajděte i v Praze ke Škodovi, kde mají v akci za 4 tis. velmi pěkně udělaný triedr s ED skly s výhodnými parametry na astro - 8 x 36 :
https://www.fotoskoda.cz/vanguard-8x36- ... escription
Pokud by triedr měl sloužit pouze na astro a nevadily by tudíž větší rozměry, tak bych se podíval i na klasické "porro" triedry, které se s požadovanými parametry určitě najdou a za menší peníze budou o třídu lepší, než výše uvedené.
http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... 18407.html
Výběr triedru
Zkusil bych si i Kowu 8x30 - lehčí, stejné zorné pole , porro hranoly.
lepší rada žádná než špatná
Výběr triedru
Já jsem pár malých 30-40mm triedrů typu Nature DX, Trailseeker a Granite dal do ruky dětem na otestování, vítězila malá váha a rozměry, nejmenší Granite naopak u dětí propadl. Nakonec jsem na turistiku pořídil Trailseeker 8x32 (jeden kus byl zrovna ve slevě za něco málo přes 200 Eur, do ČR se v té době ještě nedovážel), a jsem naprosto spokojen. Důležitá pro mne byla hlavně nízká váha, ergonomie a dobrý pocit z denního pozorování, kontrast a málo reflexů při pozorování za slunečného dne. Děti s jeho používáním nemají problémy. Jen krytky objektivů blbě drží, už jsem jednu ztratil. Kupodivu se ani tak malý průměr se v noci neztratí, na Šumavě na krátké pokochání se nejjasnějšími deep-sky objekty posloužil dobře.
- SIRIUS_758
Výběr triedru
CELESTRON Trail Seeker 8 x 32 je už hodně slušný triedr se širokým polem něco přes 60° ( 7,8°, 136m/1km ), 450g - což je pořád lehčí než MEOPTA Meostar 8x32 ( 138m/1km a 590g ), ale pro kolegu Káju.Ch už asi cena 7 tis. bude moc...
Výběr triedru
ale pro kolegu Káju.Ch už asi cena 7 tis. bude moc...
V tom případě doporučím ten malý Nature DX, ten se dětem taky moc líbil a už jsem ho málem koupil, ale pak jsme bohužel vzal do ruky ten Trailseeker...
Mezi řadami UpClose G2 a Nature DX je opravdu velký kvalitativní skok, Nature DX mi přišel výrazně lepší i než obdobný jen o trochu levnější Outland. Nature DX měl z Celestronů rozhodně nejlepší poměr cena/kvalita, ten další krok k Trailseekeru je už draze zaplacený.
Se všemi jmenovanými dalekohledy jsem si ve finální fázi výběru hrál přes hodinu venku před obchodem, jen z ruky bez stativu, za slunečného dne v protisvětle.
V tom případě doporučím ten malý Nature DX, ten se dětem taky moc líbil a už jsem ho málem koupil, ale pak jsme bohužel vzal do ruky ten Trailseeker...
Mezi řadami UpClose G2 a Nature DX je opravdu velký kvalitativní skok, Nature DX mi přišel výrazně lepší i než obdobný jen o trochu levnější Outland. Nature DX měl z Celestronů rozhodně nejlepší poměr cena/kvalita, ten další krok k Trailseekeru je už draze zaplacený.
Se všemi jmenovanými dalekohledy jsem si ve finální fázi výběru hrál přes hodinu venku před obchodem, jen z ruky bez stativu, za slunečného dne v protisvětle.
- SIRIUS_758
Výběr triedru
Triedry CELESTRON Nature DX byly k testování na jarním MHV. Celkově lze k nim říci, že jsou relativně uživatelsky přívětivé, s vyrovnanými parametry, které neurazí, a jsou příjemně kompaktní. No a cena je taktéž příznivá.
Výběr triedru
Třeba se do vyšší cenové taky prokoukám... S astro jsem začínal na lidloskopu. Dobře mě to nasměrovalo k tomu co to nabídne a co vše se může zlepšit, po čem pídit, co vlastně hledat (teď mám na mysli kukadlo ne objekty na obloze).
Dobson SW 150/1200
Výběr triedru
Dobrý den, mám dotaz.
Vyplatí se investice do http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... -3404.html jako upgrade ze starého ruského BPC 7x50?
Využití pouze na stargazing. Případným tipům na jiný vhodný binokulár v cenové hladině kolem 3000,- se nebráním.
Děkuji.
Vyplatí se investice do http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... -3404.html jako upgrade ze starého ruského BPC 7x50?
Využití pouze na stargazing. Případným tipům na jiný vhodný binokulár v cenové hladině kolem 3000,- se nebráním.
Děkuji.