Ovlivňuje CO2 klima?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
seestar

Re: Ovlivňuje CO2 klima?

Příspěvek od seestar »

Homer píše: 10. 07. 2026, 19:42 Seestar:
Nebudu zde používat expresivní hodnocení, která nikam nevedou a jsou navíc nepřesná. Pamatuji doby, kdy se tvrdilo, že FVE nikdy nevyrobí tolik energie, kolik se spotřebuje na její výrobu. Dokonce se tvrdilo, že se vyplatí v noci na FVE svítit a pohodlně konzumovat dotace. Tyto hlouposti jsou už zapomenuty.
Nevím kolik uhlíku je za jednou větrnou elektrárnou, ale vím, že uhlíková bilance byla v těchto případech podrobně zmapována. Uhlík, který se spotřebuje při výrobě jednoho větrníku, je výrobou energie tímto větrníkem uspořen cca za rok. Životnost větrníku je 25 - 30 let podle jeho konstrukce. Ano, pokud je to větrník starší konstrukce s převodovkou, která potřebuje olej a jeho pravidelnou výměnu, je úspora o něco menší, ale i tak velmi významná. Pokud je to modernější bezpřevodovkový typ, je úspora v produkci uhlíku o to větší.
Neobhajuji hloupé a tendenční politikaření které skutečně existuje - toho jsem dalek, ale trocha objektivního pohledu nikdy neškodí.
Tak to ani omylem. Nevím kam na ty informace chodíš, ale větrník není jen ta turbína. To je taky obrovská jáma, kterou musí někdo vyhrabat, plná železa a stovek tun betonu,výkopy na kabely a kabely samotné.Jen kolik se projezdí nafty na přepravu zeminy a turbíny. Na vybagrování základů, navození betonu. To k tomu taky patří. V celkovém součtu je uhlíková bilance 4-5 let přes životnost turbíny. Recyklovatelnost skoro nulová. Podívej se na ty pohřebiště větrníků v Německu. To je hrůza. Jestli si takhle někdo představuje ekologii, tak je úchylnej. Německá vláda rozhodla, že se větrníky nebudou likvidovat a zůstanou jako trvalá technologická památka. Památka na co? Jaký jsme idioti, že ničíme životní prostředí takovým svinstem? Asi ano. Snad se z toho další generace poučí.
A hlavně se nebavíme o tom, kolik uhlíku se spotřebuje , ale kolik CO2 se vyprodukuje.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

seestar píše: 10. 07. 2026, 21:09 Podívej se na ty pohřebiště větrníků v Německu. ... Německá vláda rozhodla, že se větrníky nebudou likvidovat a zůstanou jako trvalá technologická památka.
Zajímaly by mě zdroje tvých informací, můžeš je uvést?
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Seestar:

Chce to klid :-). Díru do země a železobeton vyžadují leckteré další stavby, energetické kromě FVE snad všechny. Kabely máme taky všude, v každém chodníku hromadu a lidi se tím nějak netrápí. Zkusme stejnou analýzou podrobit těžbu uhlí s obnovou území, veškerou dopravou, odsiřováním a odpopílkováním, zkusme to s jádrem od těžby až po stavbu, její následnou likvidaci a nezapomeňme na úložiště a jejich provoz.
Z běžně dostupných zdrojů lze dohledat, že uhlíková stopa vložená do výroby větrníku se výrobou energie vrátí do jednoho roku. Nikde jsem nenašel, že by to bylo uhlíkově ztrátová záležitost.
Uznávám, laminátové listy rotoru jsou problém, ale i zde už jsou technologie na jejich recyklaci či druhotné využití - od drcení a spalování v cementárnách, po úplnou recyklaci.
Ano, až budeme mít rychlý množivý reaktor u každého velkého města či fúzi, klidně na větrníky zapomeneme, jako na parní lokomotivy. Je to vývojový mezistupeň jako všechno další.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já jsem nedávno viděl tuhle tabulku.
Přílohy
Snímek obrazovky 2026-07-10 221123.png
Snímek obrazovky 2026-07-10 221123.png (34.36 KiB) Zobrazeno 7 x
Odpovědět