Tak tu máme první snímky mým novým dalekohledem Lunt LS60THa DS50, 0.55 Ä.
Vyladit náklony a natočení obou etalonů v double-stacku tak, aby jas disku byl rovnoměrný sice dá docela zabrat (trvalo mi to asi 5minut), ale výsledek pak stojí za to. Vizuálně v okuláru to není vidět, ale kamera je na rozdíly v jasu a gradienty na disku velmi citlivá.
Co je oproti předcházejícímu Coronadu 0.75 Ä velký rozdíl je to, že lze zachytit chromosféru i protuberance jednou expozicí. U "širšího" filtru byl disk při rozumném naexponování protuberancí již přeexponovaný. Takto vypadal dnes odpoledne celý sluneční disk:
větší na klik
Snímáno kamerou G1-2000 v primárním ohnisku, kde se Sluníčko tak akorát vejde na senzor. Výběr 100 z 200 snímků exponovaných 0.002 sec., složeno a lehce doostřeno v Registaxu.
Pak jsem ještě zkusil detail aktivní oblasti, přes barlow 2x, ale prodloužení ohniska bylo asi trojnásobné, kameru jsem nechal více vysunutou z tubusku barlowa. Expoziční časy 0.01 sec.
větší na klik
Dalekohled s kamerou mají evidentně ještě větší potenciál na detaily, ale seeing na vyhřátém balkoně nedovolil víc. Viz videozáznam aktivní oblasti:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/AstroF ... 7_2009.avi
Neupravené, nedoostřené, nestretchnuté, prostě to co leze z kamery.