Čínské klony triedrů SWAROVSKI

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MilAN
Věk: 77

Re: Čínské klony triedrů SWAROVSKI

Příspěvek od MilAN »

Ale no tak, takhle snad ne.Nelze přeci počítat , že to je arctan (214/1000)-vždyť to není pravoúhlý trojúhelník . Musí to být 2arctan (107/1000) = =12,21°.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Mně taky vychází 12.21˚.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
vojtechK
Věk: 47

Příspěvek od vojtechK »

To Psion
Správně to je 12.215 ° podle výpočtu zde:
https://imaging.nikon.com/sport-optics/ ... /#basic001

To Yarkho
V Evropě se přece taky dotuje kde co. Jak jsme viděli u nás, k vyčerpání dotace dokonce stačí účelově založit firmu, která splňuje nějaké parametry uvedené v dotační výzvě a přitom nemá žádnou historii. Divil bych se, kdyby takové rodinné stříbro jako Swarovski neměl na něco nárok. Kdyby si vzali dotaci 50 mega, můžou 1000 dalekohledů rozdat zadarmo. Jen jestli už dotace masivně nepumpují a do cen to nepromítají. To už je ale ode mně čistá spekulace, podobně jako to, že Číňani obšlehli NLko.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Baader Morpheus 12,5 a 6,5 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO, Nikon EDG 8x32
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Máte pravdu, byl jsem líný přemýšlet a vzal jsem údaj ze špatného výpočtu, kde to u malých úhlů sedí.
Yarkho
Věk: 44

Příspěvek od Yarkho »

Priznám sa, že mi trochu uniklo, v čom sa nesúhlasí.

SRBC 6x32 má udávané zorné pole 214m / 1000m, resp. 12,2° (ako píše kolega Psion)
Kowa BD II 6.5x32 má udávané zorné pole 175m / 1000m, resp. 10,0°

Samozrejme, sú to papierové údaje podľa výrobcu (SRBC), resp. zo stránky Supra (Kowa BD II, výrobca na webe neudáva).

Edit: Hodnoty som si opravil; ďakujem Milanovi za korektný vzorec (ktorý ale stále počíta s pravouhlým trojuholníkom, len lepšie).
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

vojtechK píše: 13. 12. 2024, 03:58
To Yarkho
V Evropě se přece taky dotuje kde co. Jak jsme viděli u nás, k vyčerpání dotace dokonce stačí účelově založit firmu, která splňuje nějaké parametry uvedené v dotační výzvě a přitom nemá žádnou historii. Divil bych se, kdyby takové rodinné stříbro jako Swarovski neměl na něco nárok. Kdyby si vzali dotaci 50 mega, můžou 1000 dalekohledů rozdat zadarmo. Jen jestli už dotace masivně nepumpují a do cen to nepromítají. To už je ale ode mně čistá spekulace, podobně jako to, že Číňani obšlehli NLko.
Dotace je cesta do pekel. Evropské firmy si zvykly na bohaté lidi a tak se ceny dostávají do oblastí, kde za dalekohled do ruky požadují ceny, za které se 50% lidí kupuje auto. Samozřejmě komunistická Čína je prorostlá dotacemi a dost často se nestydí ukrást technologie či software, takže tohle vše ve spojení s malými maržemi se pak projeví na výsledných cenách. Zásadní věci si kupuju od evropských nebo amerických výrobců, případně ještě korejských. Ano je to výrazně dražší cesta, ale nevede tak rychle do záhuby. Jasně, evropská civilizace je mrtvá a díváme se v "přímém přenosu" na její kolaps v řádu desítek let.
Yarkho

Příspěvek od Yarkho »

OT, ale dovolím si zareagovať. V Číne sa nejedná len o priame dotácie, ale o celé podnikateľské prostredie, kde sa začína dotáciami na energie a končí podporou exportu. To, čo si bežný Európan (tešiaci sa z toho, že porazil všetkých "blbečkov" nákupom lacného, ale kvalitného ďalekohľadu, ako Neil English) neuvedomuje, je to, že takáto podpora exportného priemyslu sa môže diať len za podpory celej populácie, ktorá to financuje. Už len tým, že nedostáva od štátu služby inde bežné. A tak bežný obyvateľ Činy šetrí, kde môže (typické je šetrenie až 40% príjmu domácností).
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Za mě je to jasné- chceme "německé platy", "čínské ceny" a "rakouskou kvalitu". Ještě by to celé mohlo být "ekologické" a hlavně aby nám tento systém dlouho vydržel. To dává smysl... A perpetuum mobile by nebylo? Musím se opakovat, ale střílíme se do vlastních nohou! Snad nám naše děti prominou!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Pánové, politiku nechte prosím stranou, to sem opravdu nepatří.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
vla

Příspěvek od vla »

Nevím jestli to co napíšu je politika, pro mě ne, ale souhlasím s levnými čínskými klony, ať už to klony jsou, nebo nejsou. Kapitalistický způsob života znamená urvi co se dá. Dám hodně vzdálený příklad. Jed na potkany koupím v Praze hobymarketu kolem 550 Kč za kg, v Písku v agroprodejně za 90 Kč za kg. Nevém jestli to v Písku okopírovali od Prahy a proto jsou 5x levnější? Takže kdo chce značku za 100 ať si ji koupí, já si klidně koupím stejnou kvalitu za třetinu a rozhodně mě to trápit nebude.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Číňan chce jediné, aby svět zavřel továrny, prodal je Číňanům a ti budou vyrábět a nás zaměstnávat. Takto to většina lidí nechce, ale rádi to budou nákupy podporovat. Tohle není politika, ale prostá diskuze, o tom, co kupovat a co ne.
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Vaše diskuze je mimo téma, diskutujete o něčem, co je obecnějšího rázu. A sem to prostě nepatří. Pokud je to pro vás zajímavé téma, založte si nové vlákno v sekci Všeobecná diskuze, kde budete vyjadřovat své názory na Čínu. Děkuji
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
vojtechK
Věk: 47

Příspěvek od vojtechK »

Já se tedy přidržím tématu. Když už jsme tady nakousli to zorné pole, něco mi na těch údajích nehraje. U SRBC 8x42 se uvádí zv. 8x, FOV 9.1°, FOV v m/km se neuvádí, AFOV 70°. U Swaro NL 8x42 píšou zv. 8x, FOV 9.1°, FOV v m/km 159, AFOV 69°. Pokud použiju výpočet podle toho odkazu na Nikon výše, ani u jednoho to nevychází. U Swaro by vyšlo AFOV 64.9°, nebo by muselo být skutečné zvětšení nějakých 8.65. U SRBC vychází zvětšení 8.8x, aby ty hodnoty seděly. Nebo to počítám nějak špatně?
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Baader Morpheus 12,5 a 6,5 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO, Nikon EDG 8x32
Yarkho

Příspěvek od Yarkho »

Zrejme počítate správne - a je možné, že udávané zväčšenia sú približné. Ostatne u NL Pure 14x52 je známy istý rozptyl (niektoré zväčšenia boli k 15x).
perlufanda

Příspěvek od perlufanda »

Když čtu recenze dalekohledů v zahraničí, tak dost často nesedí údaj o zvětšení(víceméně jako jediný) a beru to tak, že je přibližný, ale 8,8, bych bral už jako 9x. Jinak to oznámení SKy Roveru jsem objevil na facebooku a už jsem byl koukám s oznámením předběhnut. Můj vzorek je bezproblémový a jelikož nejsem zkušený uživatel dalekohledů, ale jen začátečník, nebudu optiku hodnotit. Nemám ji s čím srovnat. Ale zkrátka obraz je pohlcující. Za mne půjdu ještě do 7,5 x.
Odpovědět