Orlická observatoř

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Duk

Orlická observatoř

Příspěvek od Duk »

Před malou chvílí jsem se vráítil z Koruny, no dnes prostě bomba, plný dojmů, perfektní obloha. Seeing, asi tak 2.
Pokusil jsem se o pár snímků asteroidů, hlavně vyzkoušet montáž.
Dle hvězd v CVn odhaduji MHV na 6,97M, snad i líp, nechci však moc točit doleva ;D
V týdnu, pokud budou podmínky, vracím se zpět, ovšem na delší dobu a vyzbrojen spacákem typu Rakoncaj :D
Pokud by měl někdo zájem, pouze přes mail nebo soukr.zpr. Zatím nemám dořešen mobil.
Zdraví Duk (Luboš)
Mates
Věk: 64

Orlická observatoř

Příspěvek od Mates »

Duku, vidím, že to neusnulo, přišly ode mne zimní fotky na mail (cca před třemi týdny) ?
Duk

Orlická observatoř

Příspěvek od Duk »

Ahoj,
ne-e-e,
pokud Ti to půjde, zkus z novu, budu se těšit.
Zdraví D.
Mates
Věk: 64

Orlická observatoř

Příspěvek od Mates »

Tak jsem to poslal znovu, nesmazej to :)

Jenom ukázka :

Duk

Orlická observatoř

Příspěvek od Duk »

Tak to je výzva, abych už konečně dodělal své webstránky a mohl tak prezentovat všechny fotografie, včt. těch Tvých, dík za ně.
D.
brat

Orlická observatoř

Příspěvek od brat »

Ahoj, dlouho se zde nic nového neobjevilo, tak mne zajímá jak projekt pokračuje.
Docela mu fandím a případně i mohu pomoci v rámci svých možností.

Čau Luboš
Bc. Luboš Brát
Duk

Orlická observatoř

Příspěvek od Duk »

Zdravím ze slunné Kréty :),
situace je následovná, montáž se již klepe na první nájezd do pozice ;D
A není to jen montáž, jsem to i já. Vzhledem k obrovskému zájmu nadšenců  ;D, já a můj pes, pak dlouho, dlouho nic a potom, já a můj pes..... ;D, to nejde tak rychle, jak by se snad zdálo. Díky Martinu Myslivcovi, kde to na jaře nevypadalo tak růžově, vše se však obrátilo k lepšímu a mimo to, že je Martin v současné době na dovolené, jeho rozpracovanost jede na plné obrátky ;)
Horší už je to s financováním, které jsem už bez dalších předsudků vzal plně na sebe, neboť ještě obíhat a vyhledávat sponzory je nad mé síly. Snad jedině mohu poděkovat gen. řediteli fy Farmet a.s. Česká Skalice (bývalému spolužákovi ze střední a týmovému kolegovi v odbíjené), který pomohl s Fe materiálem na dokončení mechanických částí montáže.
Takže zbývá dokončit převody (řemenové) a veškerou elektroniku. Poté hodiny testů a každopádně autoguider.
Dost dobře mě přesvědčil Pavel Marek, na letošním setkání Skymaster, o kvalitě CCD kamer CG2, takže i to je jedna z budoucích priorit.
Jinak co se týká návštěv na Koruně, 2měsíce jsem tam nebyl :'( Jednak díky počasí, nepříznivému období a transportní montáži, která byla ještě do včerejška mimo provoz. Dnes díky panu Matouškovi je tomu jinak ;)
Co se týká návrhu střechy, je už téměř dořešeno. Otevírání bude na způsob "květu " 8)  Vyřeší případné povětrnostní podmínky v této oblasti.
Nevím, co bych ještě doplnil, snad jediné, být šťastným majitelem " větší, než obvykle " ;D ;D ;D  
Zdraví D. :)
brat

Orlická observatoř

Příspěvek od brat »

On každý projekt potřebuje svého tahouna a lídra, který bude táhnout další lidi a hnát projekt dopředu. Na druhou stranu pokud na ten projekt zůstaneš sám, bude to velmi těžké. Neber teď prosím to co napíšu jako rýpání, ale spíš jako inspiraci.

Podle toho co jsem zde četl je zájemců a potenciálních nadšenců pro Orlickou observatoř docela dost. Ale jejich zájem a případnou spolupráci je třeba stimulovat a udržovat.

Myslím, že pár věcí ohledně tohoto projektu by se mělo dělat jinak. Mluvím zde z pozice jakéhosi "manažera" určité skupiny lidí stejného zájmu (Sekce PPH ČAS) a z dlouholeté praxe v práci s lidmi vím, že by to chtělo změnit dvě věci, aby se projekt Orlické observatoře hnul správným směrem.

A) Vytvořit a vést živé www stránky, na kterých by se celá komunita mohla dozvídat novinky, pokroky a mohla vzájemně komunikovat. Takové "centrum aktivity" je nezbytné, dokud nebude fyzicky hotová klubovna "pod kopulí". Ale i potom...

B) Celý projekt zprůhlednit - místo občanského sdružení, které má realizovat stavbu by asi bylo lépe založit společnost - vzhledem k rozsahu projektu asi akciovou. Každý spolupracovník / sponzor by byl akcionář a tím i částečný vlastník observatoře.
Aby byla observatoř úspěšně realizována, bude to chtít hodně peněz (můj vzdálený odhad cca 1 milion Kč a více). Jde to asi i za méně, ale za méně peněz bude samozřejmě méně "muziky". A ruku na srdce, kdo by dal sponzorsky řádově desetitisíce, když za to nebude mít nějaký jasný a hmatatelný kus observatoře pro sebe... Pokud ale za svých dejme - tomu 50 tisíc Kč budu akcionářem s jasným podílem na výsledku, jsme zase někde jinde a v penězích bude pořádek. A pořádek dělá přátele - a v tomto případě spolunadšence / pozorovatele z Orlických hor.

Nejsem zběhlý v obchodních společnostech - třeba by byla vhodnější nějaká nezisková společnost spíš než akciová. Ale princip spoluvlastnictví by měl být jasný a průhledný, jako u akcionářů.

Věřím, že pokud by se ten projekt pojal takto, jak jsem nastínil, bude spolupracovníků hned dostatek a výsledek bude hned "o něčem jiném" než když to celé potáhneš v jedné osobě. Vím co je to stavět - byť malou - vlastní pozorovatelnu a vybavovat ji technikou.

Nedávno jsem při brouzdání po webech různých amatérských observatoří narazil právě na obdobu toho co píšu v bodě B). Skupina cca 20 amatérských astronomů založila společnost, ve které poté společně vybudovali krásnou observatoř (tuším, že s 0,6m RL).

Neber to prosím Duku /a ostatní zainteresovaní/ jako rýpání, ale jako dobře míněnou radu. Představte si, že se sejde cca 20 - 30 akcionářů. Ti lidé už společně jistě dají nejen dohromady nezbytné finance, ale je to i 40 až 60 rukou, které budou na stavbě observatoře pracovat... Já bych byl určitě jeden z nich.

S pozdravem
Luboš Brát
Bc. Luboš Brát
Duk

Orlická observatoř

Příspěvek od Duk »

Je to krásné, co jsi zde napsal. Pokud, jak jsi psal, že rád pomůžeš, budu jen rád ;).
Hvězdárnu a činnost ASTROKLUBU, jsem táhl hodně dlouho, ale dnes již skutečně nemám sil. Chci se těm svým kometám a planetkám věnovat po zbytek svého života, a co ještě, mladým zájemcům, což bylo vždy má priorita (DDM Česká Skalice).
Otvírám náruč všem, kteří půjdou ve šlépějích naší krásné vědy! Ať je to třeba observatoř astro-fóra, pokud bude mít jasná pravidla.
D.
Homer
Věk: 71

Orlická observatoř

Příspěvek od Homer »

No nevím....Já jsem k takovému projektu skeptický. A.s. znamená nejen akcionáře ale i představenstvo, dozorčí radu a valné hromady. V Čechách je obvyklé, že v takovéto struktuře vznikají mezi rovnými někteří rovnější...Buď skutečně nebo virtuálně v očích těch nespokojených. A ti jsou dříve nebo později všude, to mi věřte. To je pak obvykle konec. Já osobně bych se takovému řešení vyhnul širokým obloukem. Ale je to jen můj názor. Homer
Duk

Orlická observatoř

Příspěvek od Duk »

To Homer:
S tím plně souhlasím, v příspěvku je hodně pravdy a ještě více špatných zkušeností. Bohužel :'(
MilAN
Věk: 77

Orlická observatoř

Příspěvek od MilAN »

Chtěl jsem Ti napsat totéž, co homer.  Jen jsem se nechtěl dotknout brata, mně jeho přístup v předcházejícím přísěvku  připadá moc idealistický a ve výsledku  pro chod observatoře  i nefunkční. Všichni chtějí pozorovat o víkendech a prázdninách a za hezkého počasí, a potom je  " moc kohoutů na jednom smetišti "
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
brat

Orlická observatoř

Příspěvek od brat »

MilAN napsal: Chtěl jsem Ti napsat totéž, co homer.  Jen jsem se nechtěl dotknout brata, mně jeho přístup v předcházejícím přísěvku  připadá moc idealistický a ve výsledku  pro chod observatoře  i nefunkční. Všichni chtějí pozorovat o víkendech a prázdninách a za hezkého počasí, a potom je  " moc kohoutů na jednom smetišti "
To je v pohodě :-)

Jen jsem vyjádřil svůj názor jak _jedině_ se může tenhle projekt realizovat v diskutované formě. Pokud se vyhnete společnému financování, tak si myslím, že jen málokdo u nás si může dovolit realizovat takovou observatoř.
Za hlavní provozní problém považuji v této chvíli to, že není observatoř postavena.
To že nebude vždy observatoř volná je holt daň za to, že je víc vlastníků. Tomu se nevyhnete nikdy.

Já například o víkendech nemám čas a o prázdninách mám práce nejvíc. Naopak můžu pozorovat v "pracovních dnech". Když je observatoř obsazena, můžu pozorovat na své pozorovatelně. Ale na některé slabé objekty mám malý přístroj a sám si třeba 50cm dalekohled nepořídím...

Jak jsem psal, nejsem zběhlý v problematice obchodních či nevýdělečných společnostech. Jistě byste nalezli lepší typ společnosti, která by zachovávala prvky "přímé demokracie". Pro plánovaný počet členů asi není třeba mít složitou hierarchii.

Otázka financování stavby je holt až na prvním místě... jako vždy a všude. Že by přišel bohatý sponzor, kterému bude za svůj milion (či dva) jen plakát nad dveřmi - o tom pochybuji...

Bc. Luboš Brát
Homer
Věk: 71

Orlická observatoř

Příspěvek od Homer »

Rozumím základní Bratově myšlence. Pokud jednotlivec nemá dostatek prostředků pro realizaci, je třeba najít a spojit další zdroje.
Bohatý donátor se nenajde, veřejné prostředky taky ne a různé a.s., neziskovky atd, jsou  příliš velkou komplikací, jak jsem už popsal ( + účetnictví ). Jako řešení se nabízí parta několika opravdu časem prověřených kamarádů, kteří by byli schopni ROVNÝM dílem projekt zafinancovat. Převezme-li někdo šikovný z nich dobrovolně roli manažera, může to fungovat. Pravděpodobnost úspěchu bude nepřímo úměrná počtu takovýchto "akcionářů". Ideálním řešením (pokud to jde) je ale vždy jen jednotlivec. Homer
Odpovědět